Tuturor ne plac excursiile. Ne relaxeaza, ne incarca bateriile, ne tenteaza cu potentialul lor de descoperire, ne fac sa ne simtim din nou copii. De buna seama, nicio excursie de o zi nu poate fi savurata cu adevarat daca lipsesc cele trei mese cu care fiecare dintre noi ne-am obisnuit. Indiferent ca alegem o vacanta scurta la mare, la munte, intr-un loc istoric sau intr-un oras care ne este aproape de suflet, gustarile rapide pe care le luam la pachet ne revigoreaza, ne binedispun si ne ajuta sa gestionam mai bine bugetul de vacanta. Ceea ce ne lipseste sunt, de multe ori, ideile: idei de gustari pentru plaja, idei de gustari sanatoase, ce mancare tine la drum lung, ce anume sa gatesc pentru excursie.
Iti oferim un plus de inspiratie pentru micile escapade pe care le planifici.
Retete aperitive de luat la drum – idei de gustari rapide
Pentru ca nu dorim, atunci cand suntem in excursie, sa sarim peste vreuna dintre mesele principale ale zilei, iti oferim cateva sugestii pentru fiecare dintre ele.
Gustari rapide pentru mic dejun – retete pentru drum
Sandvici cu oua, branzeturi si salata verde
Ingrediente (pentru un sandvici):
- doua felii de paine
- o felie telemea (de orice fel)
- o felie rosie
- un cub branza topita
- o felie cascaval
- unt
- un ou fiert tare
- 2 frunze de salata
Feliile de paine se prajesc pe plita. Peste prima felie se intinde branza topita, se adauga progresiv o frunza de salata, felia de cascaval, telemeaua, felia de rosie si cea de a doua frunza de salata. Se asaza deasupra cealalta felie de paine unsa cu unt.
👉 Descopera gama de plite incorporabile de la Arctic si obtine si tu cele mai savuroase sandviciuri, rapid si simplu, oricand esti pe picior de plecare.
Hummus cu avocado
Ingrediente:
- o conserva de naut
- 2 avocado, felii
- 3 linguri tahini
- zeama de lamaie dupa gust
- 1-2 catei de usturoi, tocati
Mixeaza in blender toate ingredientele pana cand obtii o pasta omogena. O poti lua la drum intr-o caserola si o poti intinde pe felii de paine sau lipie. Este o mancare care tine mai multe zile.
Gustari sarate si dulci pentru pranz – mancare sanatoasa pentru drum
Frittata cu cascaval
Ingrediente:
- 6 oua
- cateva fire de ceapa verde
- 2-3 catei de usturoi, dupa gust
- felii mici de paine
- o mana de patrunjel verde
- ulei de masline
- 50 g cascaval
- sare, piper
Se toaca ceapa si patrunjelul, se rade fin usturoiul, se rade cascavalul pe razatoarea mare, se bat ouale cu sare si piper. Se adauga la oua ceapa, iar patrunjelul se amesteca cu usturoiul si uleiul de masline. Se ung feliile de paine cu amestecul de ulei de masline, usturoi si patrunjel si se asaza intr-o tigaie unsa putin tot cu ulei de masline. Peste ele se toarna amestecul de oua, se acopera totul cu un capac si se pune pe aragaz la foc mediu. Se gateste cateva minute pana se incheaga ouale, se rastoarna pe o farfurie mai mare si apoi se pune din nou in tigaie cu partea de dedesubt deasupra. Se presara cascavalul ras deasupra, se mai lasa sa se gateasca pret de cateva minute si apoi se scoate pe o farfurie si se portioneaza. Feliile de frittata se pot lua intr-o caserola si pot tine locul mesei de pranz.
Briose cu ciocolata
Ingrediente:
- 80 ml lapte integral
- 80 g unt
- 175 g faina
- 200 g ciocolata
- 100 g zahar
- un varf de cutit de sare
- 1 plic de zahar vanilinat
- 3 oua
Se topesc pe abur untul si ciocolata amestecate, se mixeaza ouale, zaharul, vanilia si un praf de sare. Peste acestea se toarna ciocolata si untul topite si se amesteca. Se adauga faina si laptele rece si se continua mixarea. Cand compozitia este omogena, se toarna amestecul in forma de briose, tapetata cu hartii speciale, se introduce in cuptorul incins la 170 de grade pentru 13-15 minute. Se scot, se lasa la racit si se pot lua in excursie.
👉 Pregateste delicioasele briose cu ciocolata la cele mai bune cuptoare incorporabile Arctic!
Gustari rapide pentru cina – idei de gustari sanatoase
Chiftele din piept de pui
Ingrediente:
- 600 g piept de pui tocat
- 2 catei de usturoi pisati
- 1 ou mare batut
- o legatura de patrunjel verde tocat marunt
- zeama de lamaie dupa gust
- boia dulce
- o ceapa mica, tocata marunt sau o legatura de ceapa verde
- oregano, sare, piper
Se amesteca bine carnea tocata cu ceapa, usturoiul si patrunjelul. Se adauga ouale si zeama de lamaie, se condimenteaza dupa preferinte si se formeaza chiftelute in palma, dupa indemanare. Chiftelutele se dau prin faina si se pun la prajit in tigaie, fara a o aglomera prea mult, altminteri nu se vor praji asa cum trebuie. Dupa ce s-au prajit, se scot pe servete de hartie care vor absorbi surplusul de ulei. Pentru o varianta mai sanatoasa, chiftelele se pot aseza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor pentru circa 30 de minute.
👉 Gateste si tu savuroasele chiftelutele din piept de pui, folosind cuptorul unui aragaz Arctic.
Snitele din piept de pui
Ingrediente:
- 1 piept de pui mai mare
- 1 pahar de faina
- 1 pahar de pesmet
- 3 oua
- sare si piper
Pieptul de pui se dezoseaza, daca este cazul, si se taie felii cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Feliile de carne se asaza intre doua folii alimentare de plastic si se bat cu ciocanul de snitele pana devin foarte subtiri. Se bat ouale cu sarea si piperul. Snitele se trec mai intai prin faina, apoi prin ou, se scurg bine si se trec din nou prin faina si iarasi prin ou, dupa care se trec prin pesmet. Se prajesc in uleiul foarte incins si apoi se scot pe servete de hartie absorbanta, pentru a elimina excesul de ulei.
Gustari de post pentru o excursie de o zi
Salata de vinete cu ardei copt
Ingrediente:
- 3 vinete
- 1 ardei kapia
- 2 catei de usturoi
- 1 rosie
- 1 ceapa mai mica
- 1 lingurita otet de mere (sau zeama de lamaie)
- 5-6 linguri ulei
- patrunjel verde tocat
- sare, piper alb dupa gust
Vinetele si ardeiul, coapte pe plita, curatate si scurse, se amesteca cu rosia tocata foarte marunt, ceapa si patrunjelul verde. Se adauga usturoiul pisat si otetul sau zeama de lamaie. Se amesteca pana la omogenizare si apoi se toarna in trei reprize uleiul, mixand continuu. Se gusta de sare si de piper si se da la rece pentru o ora.
Chiftelute cu ciuperci
Ingrediente:
- cateva ciuperci mai mari (in jur de 15)
- 4 catei de usturoi tocati marunt
- 3 linguri de orez
- 2 felii de paine
- 2 cepe medii
- faina
- ulei
- sare, piper, oregano, cimbru, o foaie de dafin
Orezul se fierbe in apa sarata, conform instructiunilor de pe pachet. Ciupercile se curata si se fierb timp de zece minute cu cateva boabe de piper, sare, oregano si frunza de dafin. Se scurg bine de apa, se toaca marunt si se amesteca cu ceapa, usturoiul si orezul. Se pun in blender si se mixeaza. Se adauga feliile de paine inmuiate in apa si stoarse bine, putina faina si se condimenteaza cu sare, piper si cimbru dupa gust. Se omogenizeaza compozitia, se formeaza chiftelute, se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Se scot pe servete absorbante pentru inlaturarea excesului de ulei. Este una dintre cele mai bune retete aperitive de luat la drum.
Ce gustari sa iei cu tine intr-o excursie de o zi
Ce hrana rece pentru excursii sa alegi
- Sunt de evitat dulciurile din comert, produsele extrem de sarate, sosurile si sucurile – mai ales acidulate.
- Alege intotdeauna preparatele gatite in casa – le-am putea numi chiar retete pentru drum: snitele, sandviciuri, chiftelute, omleta sau frittata, salate (de vinete, orientala). O mancare sanatoasa pentru drum ar putea fi pastele de legume gen hummus, acompaniate de sticksuri de legume, cubulete de branza cu legumele care va plac, briose sarate cu legume si altele asemenea.
Ce hrana calda sa iei cu tine in excursie
- Este greu de crezut ca cineva va dori sa ia cu sine un termos cu ciorba fierbinte sau oala cu sarmale abia scoase din cuptor.
- Pentru excursiile scurte, de o zi, cele mai bune solutii, dar si cele mai sanatoase raman preparatele reci facute in propria bucatarie.
Ce mancare tine la drum lung – sfaturi utile
Ce mancare rezista la caldura
- Niciun fel de mancare nu rezista prea mult la caldura, mai ales in timpul verii, avand in vedere faptul ca ingredientele oricarei retete sunt perisabile.
- Iata ce ai putea lua cu tine in excursie, in afara preparatelor prezentate mai sus: branza maturata, cascaval, oua fierte tari, conserve de pate si carne.
Ce mancare rezista la inghet
- Atata vreme cat nu luam cu noi alimente sensibile la frig (legume, fructe), toate celelalte pot trece cu bine testul temperaturilor scazute.
- Alimente rezistente la frig: conserve, mancare gatita, carne de orice fel.
Cum pastrezi corect gustarile pentru drum
- Pentru gustarile care nu au nevoie de preparare, cele mai bune solutii de ambalare sunt pungile resigilabile, pungile de hartie, borcanele, caserolele simple sau compartimentate, sacosele frigorifice.
- Atunci cand preparam dinainte gustari pentru drum (salate, hummus, chiftelute), vom folosi frigiderul pentru a pastra mancarea pana in momentul plecarii.
👉 Pentru a te bucura in siguranta de prospetimea mancarii preferate, foloseste gama de aparate frigorifice moderne si inovatoare de la Arctic.
Sursa foto: Shutterstock