Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Gulas – retete si trucuri de urmat pentru prepararea sa

Autor: Arctic

Data publicarii: June 16, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Aflat la granita dintre ciorba si tocana, gulasul este cunoscut ca mancarea traditionala ungureasca, veche de sute de ani, ce isi are originile in modul de viata al pastorilor din zona de ses a Ungariei. De-a lungul timpului, gulasul a devenit un preparat regasit in bucataria mai multor popoare, sub forme diferite, reteta traditionala fiind mai mult sau mai putin modificata. La prima vedere, pregatirea gulasului pare complicata, insa, folosindu-te de tehnologiile moderne, poti obtine textura si gustul inconfundabile si, totodata, castigi timp liber pentru tine si familia ta. 

Si pentru ca gulasul poate fi preparat intr-o varietate de moduri, ti-am pregatit, in cele ce urmeaza, o selectie a celor mai apreciate retete, precum si un scurt ghid cu sfaturi utile. Asa ca, descopera secretele unui fel de mancare unic si rasfata-i pe cei dragi cu aromele lui irezistibile.

  • Retete de gulas, pentru intreaga familie
    • Reteta clasica de gulas unguresc traditional
    • Reteta de gulas cu ciuperci si carne de porc
    • Reteta de gulas din carne de porc si de vita
    • Reteta de gulas din carne de vita cu fasole uscata
    • Reteta de gulas din carne de vita si cartofi
    • Reteta de gulas de vitel cu smantana
  • Cum prepari un gulas ca la carte – trucuri de urmat
  • Scurt istoric al gulasului – secretele unui preparat unic

 

 

Retete de gulas, pentru intreaga familie

De obicei, gulasul (gulyas), apropiat ca textura si aroma de alte preparate unguresti delicioase, cum sunt pörköltul (tocanita de porc) si papricasul, este gatit in aer liber, la ceaun, asa cum o faceau si pastorii, acum sute de ani. Daca la inceput, ingredientele de baza erau carnea de vita, manzat sau vitel, in zilele noastre, exista retete ce combina diverse tipuri de carne, de la porc la pui. Chiar daca nu detii o curte generoasa in care sa gatesti gulasul ca odinioara, vei obtine acelasi preparat delicios si in bucataria ta, folosind aparatele electrocasnice Arctic, dotate cu tehnologii de ultima generatie si functii inovatoare.

Reteta clasica de gulas unguresc traditional

Cand vine vorba despre gulasul traditional unguresc, preparat dupa reteta clasica, unul dintre secrete este pregatirea galustelor speciale din faina, numite csipetke. In timpuri stravechi, pastorii le luau in desaga (pot fi preparate in avans si uscate) si le fierbeau in mancarea gatita la ceaun (bogracs), ori de cate ori aveau nevoie. Ca sa-i rasfeti si tu pe cei dragi cu un gulas reusit, va trebui sa te inarmezi cu un pic de rabdare, pentru ca dureaza aproape 3 ore si jumatate ca sa-l faci, urmand pasii de mai jos: 

Ingrediente:

 

  • Gulas:
    • 1 kg carne de vita/manzat/vitel;
    • 70 ml ulei;
    • 2 cepe rosii mari;
    • 5 cartofi nu foarte mari;
    • 4 morcovi;
    • 1 rosie mare;
    • 1 ardei gras verde;
    • 7 catei de usturoi;
    • patrunjel, frunze de telina, condimente (sare, piper, paprika).
  • Csipetke:
    • 3 oua;
    • 150 g faina;
    • un varf de cutit sare.

Mod de preparare: prepara galustele csipetke: bate ouale, pune sarea si toarna treptat, cam 80-90 de g de faina; amesteca bine ingredientele, pana obtii un aluat pe care il poti framanta un pic, ca sa-l modelezi usor; foloseste restul de faina, pentru masa de lucru; imparte aluatul in 3-4 parti si ruleaza-le, pana obtii baghete de 10 mm diametru; taie-le in bucatele de cate 1 cm; prepara gulasul: toaca ceapa marunt si caleste-o 1-2 minute, in putin ulei; adauga carnea, taiata cubulete, si condimentele; toarna apa si lasa totul sa fiarba sub capac, aproximativ doua ore, adaugand din cand in cand cate o cana cu apa; intre timp, curata zarzavaturile si taie-le cubulete sau rondele; opareste rosia 20 de secunde, decojeste-o si tai-o marunt; toaca marunt usturoiul; adauga toate zarzavaturile si usturoiul, dupa ce carnea a fiert deja o ora; adauga apa si lasa gulasul la fiert inca 40 de minute; adauga galustele; daca folosesti galustele imediat ce le-ai facut, fierbe-le in gulasul cu sos, 15 minute; daca le usuci (le prepari cu 2-3 zile inainte), atunci le vei fierbe 30 de minute; inainte de a-l pune pe masa, lasa gulasul sa se odiheasca, 30 de minute, cu capacul pus; pentru decor, poti folosi cateva frunze de patrunjel tocat marunt. 

👉 Descopera categoria noastra de ARAGAZE, dotate cu tehnologii inovatoare si functii inteligente, si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si ale celor dragi.

Reteta de gulas cu ciuperci si carne de porc

Daca vrei sa incerci o reteta deosebita de gulas, in care sa nu folosesti neaparat ingredientele clasice pentru un astfel de preparat, poti alege varianta de gulas de porc cu ciuperci. Acest gulas este o mancare cu sos, care seamana cu o ciorba mai groasa, iar carnea este un pic mai frageda si mai suculenta decat cea de vita, pentru ca are mai multa grasime. Iata cum obtii un astfel de gulas:

Ingrediente:

  • 1 kg carne de porc;
  • 500 g ciuperci;
  • 4 cepe;
  • 5-6 catei usturoi;
  • 4 linguri pasta de tomate;
  • 1 lingurita boia de ardei dulce;
  • 60 ml ulei;
  • 2-3 crengute de rozmarin verde;
  • piper, sare.

Mod de preparare: caleste ceapa, usturoiul, ciupercile taiate bucati mari; adauga pasta de tomate si doua cani de apa; adauga carnea, calita separat, sarea, piperul, foile de dafin, boiaua; acopera cu un capac si lasa totul la fiert 40 de minute; adauga apa, daca vezi ca gulasul scade mult; cand e gata, decoreaza cu crengutele de rozmarin. 

👉 Descopera categoria noastra de PLITE INCORPORABILE si prepara un gulas delicios. Fie ca alegi o plita pe gaz sau electrica, fie ca optezi pentru o plita clasica din inox ori o plita cu inductie sau vitroceramica, gatitul devine o placere, nu doar pentru ca obtii texturile si aromele dorite, ci si pentru ca bucataria ta va arata impecabil.

Reteta de gulas din carne de porc si de vita

Se spune ca retetele autentice de gulas nu contin alte tipuri de carne, in afara de vita, manzat sau vitel. Daca, insa, iti place sa faci combinatii deosebite, atunci un gulas in care sa adaugi si gustul inconfundabil al carnii de porc poate fi o idee excelenta. Prin urmare, mai jos, iti propunem una dintre cele mai apreciate retete de gulas cu porc si vita:

Ingrediente: 

  • 250 g pulpa de vita/manzat/vitel;
  • 250 g pulpa porc;
  • 250 g ceapa;
  • 600 ml apa;
  • 3 linguri unt topit;
  • 4-5 catei de usturoi;
  • 1 lingurita otet;
  • 1 lingurita faina;
  • 250 g rosii decojite;
  • 300 g cartofi;
  • 2 linguri smantana;
  • 5-6 foi de dafin;
  • boia dulce si iute, piper, sare.

Mod de preparare: taie carnea cubulete si adauga peste ea piperul; topeste untul si caleste carnea in el, doar cat sa prinda un pic de culoare; pune usturoiul taiat, nu pisat, si ceapa, maruntita; adauga boiaua, otetul, rosiile decojite, sarea, frunzele de dafin si 600 ml de apa; lasa amestecul la fiert, o ora si un sfert; adauga cartofii taiati cubulete si fierbe inca 15 minute; amesteca faina cu un pic de apa si pune-o peste gulas; la final, integreaza smantana si gulasul e gata; smantana este un ingredient optional. 

👉 Un gulas reusit inseamna, pe langa o textura si un gust irezistibil, si un miros apetisant. Totusi, nu iti doresti ca el sa se raspandeasca in toata casa. Alege sa gatesti inteligent: descopera categoria noastra de HOTE si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.

Reteta de gulas din carne de vita cu fasole uscata

Gulasul de vita cu fasole uscata este, de fapt, o varianta imbunatatita a retetei clasice, de gulas de vita cu galuste csipetke. Poti adauga afumatura de porc, daca vrei un gust mai intens, iar in ceea ce priveste fasolea, ai de ales intre cea alba, rosie sau neagra/violet, cu bobul mare sau mic, dupa preferinte. Retine ca gulasul cu fasole este o mancare foarte satioasa, proportia dintre carne si fasole fiind de 1:1. Pentru un gust desavarsit, este bine sa-l gatesti in cantitati mari. Ce ramane poti pune la congelator. Etapele prepararii unui astfel de gulas sunt: 

Ingrediente:

 

  • Gulas:
    • 1 kg fasole boabe;
    • 1 kg carne de vita/porc;
    • 250 g afumatura (bacon, slanina, keiser);
    • 2-3 morcovi;
    • 5-6 catei usturoi;
    • 2 radacini de patrunjel, 1 pastarnac;
    • 1 telina mica;
    • 150 g pasta de tomate;
    • 2 linguri ulei;
    • 4-5 foi de dafin;
    • boia dulce, seminte de chimen, sare, piper, patrunjel verde.
  • Csipetke:
    • 3 oua;
    • 150 g faina;
    • un varf de cutit sare;
    • paprika.

Mod de preparare: caleste ceapa si baconul, in putin ulei; adauga carnea de vita si prajeste-o doar cat sa-si schimbe un pic culoarea; adauga toate condimentele, dafinul si sarea; deasupra carnii, pune fasolea si lasa totul sa fiarba, amestecand din cand in cand; taie zarzavaturile bucati mari si adauga-le in gulas; dupa ce au fiert legumele, scoate-le din oala si paseaza-le; adauga pasta de rosii peste pasta de legume si fa un sos; pune sosul peste gulas, dar numai dupa ce carnea si fasolea au fiert suficient; daca vrei sa pui csipetke, acestea se adauga in ultimele 30 de minute; cum prepari galustele csipetke: bate ouale, pune sarea si paprika si, treptat, faina; amesteca bine pana obtii un aluat; imparte aluatul in 3-4 parti si fa batoane din el; imparte-le in bucati de cate 1 cm lungime. 

Reteta de gulas din carne de vita si cartofi

Mancare energizanta, ideala pentru zilele friguroase de iarna sau toamna, dar si pentru un pranz organizat in aer liber impreuna cu cei dragi, gulasul de vita si cartofi este una dintre cele mai raspandite si apreciate retete. O poti prepara cu o varietate de legume, iar mai jos este una dintre variantele pentru care poti opta:

Ingrediente:

  • 1 kg carne de vita;
  • 50 g unt;
  • 3 cepe;
  • 2 ardei grasi;
  • 1 ardei iute;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • 200 ml vin;
  • 250 g rosii decojite;
  • 300 g cartofi;
  • boia de ardei dulce, iute, sare, piper, patrunjel.

Mod de preparare: taie carnea cubulete si caleste-o in unt; adauga ceapa tocata fin si ardeiul iute maruntit; lasa totul la fiert, un sfert de ora; adauga vinul si fierbe, pana ce carnea absoarbe toate aromele; adauga cartofii taiati cubulete, ardeii feliati, sare si apa cat sa acopere legumele; fierbe totul, pana ce cartofii devin moi, apoi pune si rosiile taiate cubulete si pasta de tomate; condimenteaza si lasa gulasul la fiert, pana ce sosul scade un pic si devine mai consistent; la final, presara patrunjelul tocat marunt. 

👉 Transforma gatitul intr-o placere, in toate etapele lui, si nu lasa spalatul vaselor sa-ti strice bucuria combinarii ingredientelor si a condimentelor, ca sa obtii cel mai gustos gulas. Descopera categoria noastra de MASINI DE SPALAT VASELE si alege unul dintre modelele moderne, dotate cu tehnologii si functii revolutionare, si castiga timp liber pentru tine si familia ta.  

Reteta de gulas de vitel cu smantana

De obicei, pentru gulas se foloseste pulpa de vita, vitel sau manzat, dar, in continuare, iti propunem o reteta speciala, in care ingredientul cheie este fleica sau burta de vitel. Apoi, in loc de apa, poti incerca sa pui supa de legume sau de pasare. Vei obtine, astfel, un gust cu totul aparte, iar smantana grasa va da gulasului o textura catifelata. Poti prepara un gulas de vitel cu smantana, astfel:

Ingrediente: 

  • 1,5 kg fleica/burta vitel;
  • 1 kg ceapa;
  • 3-4 morcovi;
  • 2 linguri boia dulce;
  • 1 ardei iute;
  • 200 ml vin alb;
  • 250 ml supa de legume;
  • 200m g smantana;
  • 20 g unt;
  • 1 lingura ulei;
  • sare, piper, cimbru verde;
  • 5-6 foi de dafin;
  • 3-4 frunze de telina.

Mod de preparare: caleste carnea in amestec de unt si ulei; toaca ceapa si morcovii si pune-i peste carne; condimenteaza cu boia, ardei iute, sare, piper, frunze de dafin; toarna supa de legume si vinul alb; leaga intr-un buchet crengutele de cimbru verde si frunzele de telina si pune-l in gulas; lasa totul la fiert 1 ora si jumatate; scoate buchetul de cimbru si telina si arunca-l; la sfarsit, pune smantana si orneaza, daca vrei, cu frunze de patrunjel tocate marunt. 

Cum prepari un gulas ca la carte – trucuri de urmat

Indiferent ce reteta de gulas alegi, nu uita ca este vorba despre un preparat cu o istorie veche, iar secretele lui au fost pastrate peste timpuri si folosind anumite trucuri. Iata, prin urmare, cateva sfaturi utile pentru a obtine un gulas ca la carte, cu textura si aroma perfecte: 

  • prepara gulasul in etape – una dintre regulile de aur pentru un gulas reusit este sa nu te grabesti; nu gati toate ingredientele odata, in ideea de a economisi timp; de pilda, caleste mai intai carnea si ulterior adauga legumele, pentru ca acestea din urma se gatesc mai usor decat carnea si, daca le vei pune de la inceput, isi vor pierde din proprietati; gateste gulasul la foc mediu spre mic, nu la foc iute; 
  • caleste carnea separat – indiferent ce tip de carne alegi pentru pregatirea gulasului, este bine sa o calesti separat de restul ingredientelor, ca sa te asiguri ca nu se prajeste; ea trebuie sa fie mai mult fiarta, nu uscata, ca sa absoarba aromele din sos si, la randul ei, sa-si lase sucurile delicioase in mancare; 
  • fierbe carnea inabusit – un alt secret al prepararii gulasului perfect este sa fierbi carnea inabusit, adica sa pui capacul peste oala; in felul acesta, nu doar ca se fragezeste mai bine, dar si absoarbe aromele condimentelor mai repede; 
  • pregateste galustele, dupa preferinte – faimoasele csipetke pot fi preparate cu 2-3 zile inainte si sa le pui la uscat, fie in saculeti de panza, fie in cutii de tabla; daca vrei sa obtii un aluat mai moale, poti adauga in reteta de baza 1-2 linguri de apa; 
  • foloseste corect condimentele – gulasul este, prin definitie, o mancare aromata; la 1 kg de carne de vita, de exemplu, poti folosi 3 linguri mari de paprika; condimente potrivite pentru gulas sunt cimbrul, chimenul, rozmarinul, boiaua de ardei dulce sau iute; pe langa acestea, nu uita de plantele aromatice, care pot fi utilizate proaspete si care dau un gust deosebit mancarii, asa cum sunt patrunjelul, leusteanul, telina cu radacina si cu frunze, cimbrisorul, salvia.

Scurt istoric al gulasului – secretele unui preparat unic

Gulasul este una dintre mancarurile traditionale unguresti care se regaseste adesea pe mesele din zona Ardealului. La originile lui, era un preparat al celor umili, fiind pregatit in mod special de pastorii de vite, din zona de ses a Ungariei. In acele timpuri, se folosea carne de vita uscata la soare si sarata, care era pastrata in recipiente realizate din stomacul oilor. Initial, gulasul era o ciorba simpla, devenind ulterior un preparat satios, la granita dintre supa si tocana. Totodata, istoricii culinari mentioneaza ca, multe dintre ingredientele folosite azi, cum sunt rosiile, foile de dafin sau cimbrul, nu existau in reteta originala. 

In zilele noastre, exista o varietate de moduri in care gulasul poate fi preparat. Reteta originala este cea cu vita, vitel sau manzat, dar acum se folosesc si alte feluri de carne, precum porc, pui, curcan, miel, oaie. 

Cu o traditie de secole, gulasul este unul dintre cele mai apreciate preparate din bucataria ungureasca. La prima vedere, prepararea lui pare destul de complicata, insa, urmand cateva sfaturi, cum sunt si cele de mai sus, poti obtine textura si gustul dorite, fara prea mult efort, indiferent ce reteta de gulas vrei sa incerci. 

Sursa video: Youtube Arctic Romania – Arctic, Tehnologia de Acasa – Electrocasnice Arctic

Sursa foto: Shutterstock