Gombotii sunt un desert foarte popular toamna, cand pe tarabele din piete apar sortimente diferite de prune, de diverse marimi si cu texturi si arome variate. Reteta pentru aceste galuste este la origini de provenienta maghiara si cu influenta nemteasca si austriaca, astfel ca desertul are o larga raspandire in Ardeal si Banat. Dar asta nu il face mai putin apreciat pe mesele din restul tarii!
👇 Aromele imbatatoare ale toamnei se impletesc in acest desert cu prune, satios si gustos. Continua sa citesti cateva secrete pentru prepararea gombotilor desavarsiti! 👇
Alegerea prunelor
Fiind ingredientul-cheie al preparatului, prunele merita sa fie in forma ideala. Cele mici, coapte si dulci, vor fi perfecte. In plus, acelea sunt si cele mai perisabile, astfel ca daca ai cumparat prea multe si te temi ca se vor strica, tocmai le-ai gasit o intrebuintare. Unde mai pui ca le poti folosi intregi si nu trebuie sa te chinui sa le scoti samburii – ai caror rol e sa absoarba excesul de umezeala din pruna, ca sa nu compromita coca.
Daca ai gasit in comert doar prune acre si ferme, solutia e simpla. Cu un cub de zahar strecurat in interiorul fructului, ai remediat situatia. Pe cele mari si durdulii le poti imparti in jumatati, ca sa eviti sa te trezesti cu niste galuste gigantice la final.
👉 Combina frigorifica AK60320M30MT de la Arctic vine echipata cu un sertar dedicat pentru conservarea fructelor si a legumelor tale. Compartimentul Garden Fresh va mentine prunele pentru gomboti in cea mai buna stare, pana esti gata sa te pui pe treaba!
Lista completa de ingrediente
Pe langa prune, vei mai avea nevoie si de:
- ½ kg de cartofi albi;
- 300 g de faina alba (cantitatea precisa este influentata de fierberea cartofilor si cata apa absorb);
- 2 oua intregi;
- 1 lingurita rasa de sare;
- ½ kg pesmet rumen (care va include 250 g de pesmet, 100 g unt si 100 g zahar granulat).
Pasi de preparare
Incepe reteta cu fierberea cartofilor in coaja, decojirea lor ulterioara si apoi drobirea cu presa speciala. Ii vei framanta impreuna cu ouale, sarea si faina, pentru a obtine aluatul galustelor. Daca mai e nevoie, adauga faina suplimentar asa incat coca sa nu mai fie lipicioasa si sa o poti modela usor.
Urmeaza sa iei cate o bila din compozitia de mai sus, suficient cat sa acopere pruna, pe care o vei inveli in aluat. La final, cand ai epuizat aluatul, pui la fiert toate sferele modelate, intr-o oala mare in care apa deja clocoteste. Asigura-te ca nu le inghesui si au suficient loc in vas, ca sa nu se lipeasca intre ele si sa se ridice la suprafata apei pe masura ce fierb.
👉 Plita incorporabila pe gaz ARGW64125SB de la Arctic iti aduce in casa performanta unui arzator Wok. Dotat cu 2 inele de ardere, accelereaza fierberea apei si iti permite sa te misti mai rapid in timp ce pregatesti gombotii sau alte retete de casa.
Intre timp: rumeneste pesmetul
Intr-o tigaie antiaderenta, asezata pe un alt ochi al plitei, topeste untul la foc mic ca sa nu se arda. Adaugi pesmetul deasupra si il lasi la prajit pana devine auriu si absoarde tot untul. Exact inainte sa fie gata, toarna si zaharul tos in tigaie. Amesteca. Mai asteapta 1-2 minute si apoi indeparteaz-o de pe foc. Mixul il vei transfera intr-o farfurie intinsa in care vei tavali gombotii, dupa ce ii scoti din apa si ii scurgi un pic.
In total iti vor iesi undeva intre 10 si 20 de galuste, in functie de dimensiunile prunelor si daca le folosesti individual sau injumatatite. Suficiente sa ii chemi la masa si pe vecini!
Sursa foto: Shutterstock