Pastele se apropie cu pasi repezi si ai nevoie de idei noi pentru preparatele culinare de care tu si familia ta sa va bucurati impreuna?
Poti sa gatesti o masa perfecta pentru Paste, pastrand traditia, dar totusi imbunatatind, pe ici, pe colo, retetele clasice. Meniul traditional Pastelui include preparate din: carne de miel, oua, branza, acompaniate de verdeturi proaspete, care vor fi o companie ideala pentru mancarurile grele.
Anul acesta iti propunem niste retete inspirate din cele traditionale, cu care-ti poti surprinde familia de Paste. Citeste mai jos si alege-le doar pe cele potrivite gusturilor tale.
Chec cu lamaie
Sursa foto: www.unsplash.com
Ingrediente: 1-2 frunze de menta, 4 lamai, 30 ml lapte dulce, 1 lingurita praf de copt, 1 plic zahar vanilat, 1 praf sare, 125 g faina, 175 g zahar pudra, 150 g unt, 2 oua mari, 100 g zahar tos
Mod de preparare:
- Pune untul si zaharul pudra intr-un bol. Mixeaza incet, iar apoi adauga galbenusururile, sarea, coaja de lamaie si zaharul vanilat.
- Stinge praful de copt in zeama de lamaie, dupa care bate albusurile pana se fac spuma. Continua prin amestecarea cremei de unt cu laptele si cu praful de copt.
- Toarna apoi faina cernuta si amesteca usor pentru a evita formarea cocoloaselor.
- Rastoarna tot intr-o tava tapetata in prealabil cu hartie de copt si pune compozitia in cuptorul preincalzit.
- Caramelizeaza zaharul si pune feliute de lamaie taiata subtire. Fierbe totul intr-o baie de aburi pana se obtine o crema consistenta.
- Verifica checul in cuptor. Daca e rumenit, scoate-l si lasa-l sa se raceasca.
- La final acopera totul in glazura de vanilie si orneaza cu frunze de menta.
- Pune checul la frigider pentru cateva ore.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Cotlet de miel cu ierburi
Sursa foto: www.unsplash.com
Ingrediente: 1 kg cotlete de miel, cimbru, sare, piper, oregano, menta uscata, 3-4 linguri ulei de masline, 800 g cartofi noi, 4 bucati rosii cherry, 5-6 catei usturoi, 100 g unt
Mod de preparare:
- Curata mai intai usturoiul si pune-l intr-un bol inalt, iar apoi toarna ulei, sare, piper, cimbru, oregano si menta.
- Paseaza totul cu blenderul, iar cu pasta obtinuta unge cotletele de miel.
- Lasa totul la macerat cateva ore.
- Spala si apoi fierbe cartofii. Feliaza-i, apoi trage-i in unt si condimenteaza-i cu sare, piper si oregano. Acum baga-i in cuptor cel putin 5 minute pana se rumenesc.
- Pune apoi si cotletele de miel pentru cel putin 30 de minute, pana se rumenesc.
- Ca sugestie de servire, recomandam sa tai cateva rosii cherry si sa le asezi pe platou alaturi de preparat.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Bors de miel
Sursa foto: www.unsplash.com
Ingrediente: 2 litri apa, 1 litru bors, 1 kg carne miel, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 ceapa, verdeata, cozi de ceapa verde, sare, piper, 3 linguri orez, 1 galbenus, 4 linguri smantana, 1 legatura leustean
Mod de preparare:
- Fierbe capul si bucatile de miel in apa cu sare. De fiecare data cand se formeaza spuma, aceasta se ia pentru a evita ca zeama sa ramana tulbure.
- Pasul urmator este curatarea zarzavaturilor si adaugarea lor in oala, impreuna cu bucatile de carne si le fierbem o ora. Este important sa nu clocoteasca apa pentru a nu se destrama carnea de miel.
- Toarna apoi borsul fiert separat, adaugam 2-3 linguri de orez, frunze de leustean si cozi de ceapa.
- Acopera totul cu un capac si asteapta pana fierbe orezul.
- Intre timp, amesteca intr-un castron galbenusurile cu 2 linguri de smantana.
- Dupa ce fierbe orezul, toarna peste ciorba continutul castronului.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Pasca din branza dulce
Sursa foto: www.unsplash.com
Ingrediente: 200 g zahar, 200 g unt, 25 g drojdie, coaja de lamaie si portocală, 1 kg branza de vaci, 2 linguri smantana, 2 linguri faina, 4 oua, 250 g zahar, 200 g stafide, 2 pliculete zahar vanilat, coaja de lamaie si de portocala, 1 praf sare, 60 ml lapte, 300 g faina
Mod de preparare:
- Intr-un bol se pune faina, ouale, maiaua din drojdie, laptele, zahar si se amesteca toate ingredientele. Astfel aluat obtinut este asemanator cu cel de cozonac care trebuie lasat la crescut.
- Intre timp, pune intr-un alt bol branza, smantana, zaharul, praful de sare, faina, zaharul vanilat, ouale, coaja de lamaie si de portocala si amesteca-le cu mixerul. La final, cand compozitia devine omogena, adauga si stafidele.
- Dupa ce a crescut aluatul, asaza-l intr-o tava unsa cu unt. Acum modeleaza un sul din aluat, rasuceste-l de grosimea unui deget taie-l in doua. Intinde bucatile cu sucitorul.
- Asaza prima parte in tava unsa si toarna pe deasupra compozitia de branza. Acopera totul cu cealalta parte.
- Pune totul la cuptor la o temperatura medie si asteapta sa se coaca.
- Lasa pasca la racit si pune-o cateva ore la frigider inainte s-o servesti musafirilor.
- Se serveste pudrata cu zahar si ornata cu frunze de menta.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Salata de oua
Sursa foto: www.unsplash.com
Ingrediente: 8 oua, 1 ceapa, 3 linguri de maioneza, 2 linguri de mustar, sare, boia, praf de usturoi si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Mai intai pune ouale la fiert, curata-le si apoi toaca-le.
- Amesteca intr-un bol separat smantana si maioneza.
- Adauga apoi condimentele si amesteca bine. Toaca ceapa si pune-o si pe ea in salata.
- Pune totul la frigider pentru cateva ore.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Pastele este o sarbatoare dedicata familiei si apropiatilor tai. De aceea, preparatele de la masa ta trebuie sa fie pe masura asteptarilor! Pofta buna si Paste Fericit!