Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Ghid pentru o casa bine organizata

Autor: Arctic

Data publicarii: January 11, 2018

Data modificarii: June 9, 2022

O casa organizata inseamna in primul rand mai mult spatiu si timp pentru tine. Avem tendinta sa cumparam foarte multe lucruri, care ne aglomereaza locuintele. Cu siguranta si tu ai haine sau obiecte, pe care nu le-ai mai folosit de ceva vreme sau de care ai uitat. Renunta la ele si fa loc unora noi si intr-adevar utile, ce raspund nevoilor tale actuale.

Descongestionarea locuintei este un demers foarte util, cu beneficii extraordinare, atat la nivel vizual, cat si la nivel de eficienta. Totul va fi mult mai simplu pentru tine. Vei sti in fiecare moment unde se afla orice obiect. Da uitarii diminetile in care nu iti gasesti cheile, sau serile in care desfasori o adevarata munca de investigatie in cautarea telecomenzilor. Organizarea casei te va ajuta sa te relaxezi. Aglomerarea de lucruri si dezordinea ne solicita atentia si ne face sa ne simtim stresati. In schimb, o casa organizata ne ajuta sa ne concentram mai usor si sa fim mai productivi.

Pune lucrurile din casa ta in ordine, respectand recomandarile de mai jos. Astfel, vei reusi sa finalizezi cu succes organizarea locuintei. Daca ai foarte multe obiecte care nu iti mai sunt folositoare sau un spatiu foarte mare de gestionat, procesul ar putea dura o perioada mai lunga de timp, de aceea este important sa ramai motivata si sa iti iei ajutoare. Implica-i si pe ceilalti membrii ai familiei in acest demers, responsabilizandu-i pe fiecare in parte pentru lucrurile si spatiul personal. Copiii vor beneficia cu atat mai mult de pe urma acestui proces, putand deprinde abilitati care le vor servi mai tarziu in viata.

Respecta aceasta ordine:

Spatii de depozitare

Spatii comune: sufragerie, bucatarie, baie

Garderoba personala

 

Spatiile de depozitare

Cele mai multe lucruri se strang in sertare, dulapuri, camari si debarale. Cu siguranta, atunci cand te grabesti si vrei sa ordonezi rapid spatiul din sufragerie sau birou, ascunzi obiectele de care nu ai nevoie intr-un sertar sau intr-un dulap la intamplare, pentru ca mai apoi sa pierzi timp cautand-le. Incepe cu aceste spatii.

Fa-ti in primul rand un plan. Gandeste in functie de categoriile de obiecte pe care le detii, spatiile de depozitare disponibile in locuinta si unde este mai bine sa le plasezi, pentru a le accesa cel mai usor la nevoie. De exemplu, medicamentelor le poti rezerva un sertar in baie sau unul in comoda din dormitorul tau, pentru a-ti fi la indemana, daca ai o problema de sanatate sau unul dintre membrii familiei are nevoie de sprijin in acest sens.

Pasul urmator este sa scoti tot ce ai in sertare si sa sortezi. Chiar daca iti va lua mai mult timp, verifica functionalitatea obiectelor. Vezi ce iti este de folos, ce este intr-o stare optima de functionare, ce este stricat si ce poate fi si merita reparat. Dupa ce ai finalizat aceasta etapa, curata fiecare obiect in parte si pune-l in locul desemnat.

 

Organizarea spatiilor comune: sufragerie, baie, bucatarie

Bucataria, sufrageria si baia sunt zonele accesate cel mai des de toti ai casei.  Acesta este si motivul pentru care este nevoie de un efort comun din partea tuturor, adulti si copii deopotriva, in a reorganiza aceste spatii. Fiecare poate contribui la ordonarea obiectelor personale.

  • Sufrageria. Poti incepe organizarea acestui spatiu sortand cartile. Daca ai foarte multe, scoate-le pe toate din biblioteca, sterge-le de praf si opreste-le numai pe cele valoroase sau pe cele pe care iti doresti sa le recitesti. Pe restul, doneaza-le.

Cumpara cosuri sau cutii in care sa depozitezi obiecte de mici dimensiuni, care se ratacesc usor, precum jucarii, telecomenzi sau incarcatoare de telefon, tableta, laptop. Este foarte important sa le etichetezi pentru ca partenerul si copii tai sa stie care este locul desemnat pentru fiecare. In sufragerie, o problema o reprezinta de foarte multe ori numarul mare de cabluri. Incearca sa le mentii stranse, lipindu-le cu banda adeziva.

  • Bucataria. In bucatarie ai nevoie de acces usor la tot ce iti este necesar pentru a gati si a servi masa familiei tale. De aceea, este foarte important sa recurgi la organizarea riguroasa atat a vaselei, cat si a alimentelor. Incepe prin a goli toate dulapurile. Imparte totul pe categorii in functie de frecventa cu care folosesti un anumit obiect. Pune in sertare si dulapurile usor accesibile, vesela pe care o utilizezi cel mai des. Daca spatiul iti permite, agata vasele si ustensilele pentru gatit in apropierea aragazului.

In ceea ce priveste alimentele, apeleaza la recipientele special create pentru depozitare. Alege unele transparente, paralelipipedice. Astfel vei folosi la maxim spatiul din dulapuri si din frigider, si vei vedea in orice moment ce cantitate ai disponibila din fiecare tip de aliment. Inainte de a cumpara aceste cutii, masoara dulapul pentru a te asigura ca incap perfect. Plaseaza la nivelul ochilor cutiile cu alimentele pe care le utilizezi cel mai frecvent, iar pe rafturile superioare pe cele de care ai nevoie mai rar.

Pune pe frigider postituri organizate pe 3 categorii: alimente proaspete, ce preparate  doresti  sa gatesti si o lista de cumparaturi pe care sa adaugi ce ingrediente iti lipsesc. In acest mod, ai tot timpul o evidenta a proviziilor si nu vei mai arunca mancare.

  • Baia. Aceasta nu dispune in general de un spatiu generos, organizarea fiind cu atat mai necesara, cu cat este folosita de toti membrii familiei. Aloca fiecaruia un loc personal, pe care sa-l gestioneze in acord cu numarul produselor si obiectelor pe care le detine. Daca ai mobilier cu sertare, fiecare poate beneficia de un sertar. In interiorul acestora foloseste cosulete in care sa pui obiectele in functie de categorii, pentru a le accesa mai usor. Foloseste cosulete de plastic si la dus pentru depozitarea produselor de ingrijire. Rezerva masca chiuvetei detergentilor si lavetelor.

 

Organizarea garderobei

Organizarea garderobei implica mai mult timp, deoarece este necesara o triere mai riguroasa. Scoate toate hainele din dulap, de pe umerase sau din sertare. Sorteaza-le inspectand articol cu articol. Nu te ghida doar dupa aspect. Un criteriu foarte important pentru sortare ar trebui sa fie frecventa cu care le porti. Daca ai haine pe care nu le-ai imbracat in ultimul an de zile, cel mai probabil nu le vei mai utiliza niciodata, chiar daca sunt intr-o stare buna. Cel mai bine este sa le donezi.

Dupa ce ai terminat de sortat, impacheteaza-le astfel incat sa fie toate la vedere. In ceea ce priveste hainele care au nevoie sa fie depozitate pe umerase, este recomandat sa le ordonezi de la cele mai groase la cele mai subtiri, de la stanga la dreapta.

Pentru a eficientiza spatiul, apeleaza si in acest caz la cosulete pentru ordonarea articolelor mici, cum sunt sosetele sau lenjeria intima, dar si pentru depozitarea hainelor care nu sunt de sezon.

Urmeaza aceste recomandari si bucura-te de mai mult spatiu.  O casa organizata este un mediu mai placut si mai relaxant, ideal pentru a petrece timp de calitate impreuna cu familia ta. Apeleaza la descongestionarea locuintei in fiecare anotimp, pentru a te degreva de obiectele care nu iti mai sunt necesare.