Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Ghid de alegere a tigailor si tipuri

Autor: Arctic

Data publicarii: October 9, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Alegerea vaselor pentru gatit poate fi, uneori, o provocare, mai ales daca ai ca pasiune prepararea felurilor de mancare sofisticate si iți doresti ca lucrurile sa iasa perfect. Chiar si pentru cei care gatesc foarte rar sau pentru bucatarii profesionisti, vasele de gatit sunt extrem de importante. Pe piata exista o mulțime de marci si tipuri, asa ca, inainte de a cumpara, este necesar sa cunosti toate caracteristicile acestora, materialele, tipul de aragaz pe care pot fi folosite si daca se pot spala la masina de spalat vase, pentru a face cea mai buna alegere.

Oalele, cratitele si tigaile sunt realizate dintr-o multime de materiale, cum ar fi otelul inoxidabil, fonta, cuprul sau aluminiul ori combinatii ale acestor materiale, pentru ca designul sa fie unul atragator si pentru a obtine performante mai bune. Toate aceste detalii sunt importante atunci cand alegi vasele pentru gatit, asa ca este bine sa cunosti toate informatiile si caracteristicile acestora, inainte de a alege. 

Ce tipuri de tigai exista

Inainte de a cumpara tigaile de care ai nevoie, este bine sa stii ca exista o multime de variante din care sa le alegi pe cele potrivite pentru tine. Pe langa dimensiunile diferite, tigaile sunt realizate din diverse materiale, fiecare avand propriile avantaje:

  • Tigai din otel inoxidabil – acestea sunt realizate dintr-un aliaj de metale (crom, carbon si otel), extrem de rezistent la coroziune. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, alege o tigaie din otel inoxidabil, cu baza din aluminiu sau cupru, deoarece otelul inoxidabil nu conduce foarte bine caldura, iar alimentele nu se vor gati uniform. Tigaile din otel inoxidabil sunt rezistente si durabile, nu se deformeaza in timp si au un pret avantajos;
  • Tigaile din fonta – sunt printre cele mai cautate modele de tigai, datorita rezistentei in timp. Caldura se distribuie uniform pe intreaga suprafata, insa au o greutate destul de mare, iar curatarea este mult mai dificila decat in cazul tigailor din otel inoxidabil. Acestea pot fi folosite pe orice tip de aragaz, cu rezultate excelente, fara a deteriora suprafata sau arzatoarele; 
  • Tigaile din aluminiu – acest tip de tigai distribuie foarte bine caldura, astfel incat mancarea este gatita sau incalzita uniform. Aluminiul este un material destul de moale, de aceea este recomandat sa alegi o tigaie din aluminiu in combinatie cu alte materiale, de exemplu, otel inoxidabil. In general, tigaile din aluminiu sunt prevazute cu un strat antiaderent, pentru ca alimentele sa nu se arda; 
  • Tigaile din cupru – sunt folosite des in bucatarie, mai ales cele in care se gateste des, deoarece se incalzesc uniform, iar preparatele se gatesc foarte bine. Cuprul se foloseste, in general, impreuna cu alte materiale, precum otelul inoxidabil. Este necesar ca aceste tigai sa fie curațate foarte bine si lustruite frecvent, pentru a-si pastra calitatile in timp. Dezavantajul acestor tigai este pretul destul de mare, insa, daca alegi o tigaie din cupru, aceasta va putea fi folosita frecvent ani de zile, fara a se deteriora; 
  • Tigaile din ceramica – sunt recomandate pentru retete care necesita prepararea mancarii la flacara mica si se folosesc daca ai o plita cu inductie. Tigaia din ceramica este prevazuta cu un strat antiaderent, pentru a impiedica lipirea mancarurilor de baza si peretii tigaii. Este important sa nu folosesti acest tip de tigaie la o temperatura prea mare, care ar putea deteriora stratul antiaderent; 
  • Tigaile grill – sunt special concepute pentru cei care prefera sa gateasca fara a folosi ulei sau pentru cei care urmeaza un regim de slabire. Tigaia grill se poate folosi pentru a pregati legume, carne sau peste si este o alternativa buna la grill-ul electric sau gratarul clasic;
  • Tigaile wok – sunt ideale pentru a pregati alimente prin fierbere inabusita si pentru felurile de mancare de inspiratie asiatica. Forma lor speciala permite pregatirea la temperaturi ridicate.

Criterii de alegere a tigailor

Tigaile sunt vase de gatit esentiale in orice bucatarie. Daca ai nevoie de o tigaie (sau de mai multe) pentru a-ti echipa bucataria, este important sa cunosti lucrurile la care trebuie sa fii atent si pe care sa le iei in considerare, inainte de a merge la cumparaturi.

Diametrul tigaii este un criteriu extrem de important. In primul rand, tigaia trebuie sa fie suficient de mare pentru 2-3 portii de mancare si sa fie realizata dintr-un material sigur de folosit pentru tipul de aragaz sau plita pe care il ai. Pentru nevoile de zi cu zi si daca nu pregatesti foarte des feluri de mancare la tigaie, este suficient un diametru de 20 cm.

Nu doar diametrul este important atunci cand alegi o tigaie, ci si adancimea. Acest criteriu influenteaza cantitatea de mancare pe care o poti pregati. De asemenea, pentru a gati mancarea in mod uniform, este recomandat sa alegi o tigaie cu peretii si baza mai groase.

Materialul din care este realizata tigaia determina nu doar rezistenta acesteia in timp, ci si calitatea felurilor de mancare pregatite. Alege in functie de frecventa cu care gatesti si de tipul de alimente pe care urmeaza sa le pregatesti. De asemenea, este importanta suprafata pe care vei folosi tigaia. Aragazul este potrivit pentru tigaile din fonta sau aluminiu, insa cele ceramice se folosesc pe plita, pentru a nu deteriora suprafetele. 

In general, tigaile mai grele sunt mai durabile si mai rezistente, deoarece cantitatea de material folosita la fabricatie influenteaza durabilitatea si rezistenta in timp. Tigaile groase si grele au fund dublu, ceea ce inseamna ca este nevoie de mai mult timp pentru pregatirea mancarii, insa caldura se distribuie uniform.

Este necesar sa acorzi atentie si materialului din care este realizat manerul. Lemnul si ebonita nu preiau din caldura emisa de tigaie si pot fi manevrate fara manusi speciale. In schimb, manerele metalice necesita protectie, pentru a fi folosite in siguranta. Tigaile cu maner din metal pot fi folosite si in cuptor, pentru a pregati felurile de mancare care necesita mai multe etape. 

Folosirea corecta a tigailor si sfaturi de intretinere

Tigaile nu au termen de expirare in ceea ce priveste utilizarea. Cu toate acestea, cele care nu sunt prevazute cu strat antiaderent pot fi folosite pana cand baza se deterioreaza si mancarea incepe sa se prinda. Acela este momentul in care este nevoie sa le inlocuiesti.

Pentru a pastra o tigaie cat mai mult timp si in cele mai bune conditii, este important sa urmezi cateva sfaturi de folosire si intretinere:

  • Foloseste ulei inainte de utilizare, chiar daca tigaia are un strat antiaderent. In acest caz, poti folosi doar o cantitate foarte mica. Astfel, te asiguri ca mancarea nu se va prinde si ca suprafata nu se va strica;
  • Nu folosi bureti din sarma sau substante de curatare abrazive, chiar daca pare ca grasimea si resturile de alimente sunt imposibil de curatat cu un detergent obisnuit de vase. In acest caz, lasa tigaia la inmuiat cu putina apa calda cu detergent. Tigaile din fonta pot fi curatate chiar si cu produse mai dure, pentru ca suprafata rezista mult mai bine; 
  • Tigaile care au un strat din Teflon sau cele ceramice nu se folosesc la temperaturi foarte mari. La o temperatura de peste 450 de grade Celsius, stratul din ceramica sau Teflon se crapa si modifica gustul mancarii; 
  • Nu spala tigaia cu apa rece imediat dupa folosire, mai ales in cazul tigailor din materiale sensibile, cum ar fi ceramica; 
  • Ustensilele de gatit metalice pot deteriora stratul protector al tigailor, alterand gustul mancarii. De asemenea, evita sa tai bucatile de carne sau legumele direct in tigaie, pentru a nu zgaria suprafata acesteia. 

Inainte de a cumpara o tigaie, gandeste-te care este scopul in care o vei folosi si cat de des vei gati. De asemenea, este important sa stii ca anumite tigai se pot folosi doar pe plitele ceramice, in timp ce altele se pot utiliza indiferent de tipul de aragaz pe care il ai. Ia in considerare dimensiunea, tipul manerului si greutatea acestora.

Sursa foto: Shutterstock