Viata de familie este de cele mai multe ori despre rutina. Din momentul in care ne trezim si pana la incheierea zilei, reluam aceleasi activitati care tin de igiena, hranire, educatie sau munca. Rutina parintilor este dublata de rutina copiilor. Toate zilele seamana intre ele atat pentru unii, cat si pentru ceilalti. Aceasta dinamica cotidiana este suficient de solicitanta, astfel incat de multe ori nu mai beneficiem de energia si disponibilitatea necesare pentru a petrece timp de calitate impreuna cu ceilalti membrii ai familiei.
Timpul alaturi de cei dragi este insa foarte valoros pentru a cultiva relatii sanatoase si de a te conecta cu restul familiei. Este o oportunitate extraordinara de a crea momente memorabile, de a invata lucruri noi, de a crea apropiere si de a facilita interactiunea. Adesea, avem nevoie de un anumit context pentru a ne putea exterioriza si de a le comunica celorlalti provocarile cu care ne confruntam, pentru a cere ajutorul sau a ne exprima bucuria in privinta unor reusite personale. In plus, petrecand timp alaturi de parintii lor, copiii pot deprinde abilitati si pot dezvolta comportamente foarte importante pentru viata de adult.
Foloseste ca punct de plecare ideile propuse mai jos pentru a face din timpul petrecut cu familia unul de calitate.
Jocuri pentru cei mici si cei mari
Mese in familie
Chiar daca nu puteti lua masa impreuna in fiecare zi, propuneti-va ca cel putin o data pe saptamana sa puneti in practica acest obicei. Organizati o cina tematica, la pregatirea careia sa participe toti ai casei. Faceti pizza, gatiti mancare chinezeasca, preparate la gratar sau organizati un atelier de prajituri. Fiecare membru al familiei trebuie sa aiba un rol. Copiii se vor bucura sa dea o mama de ajutor la gatit. Vor deprinde abilitati noi si se vor bucura sa se simta inclusi intr-o activitate de „oameni mari”. Acestia pot spala legumele, amesteca in crema pentru prajitura sau pot da branza pe razatoare. In timp ce pregatiti mancarea, puteti povesti despre ce s-a intamplat notabil in ziua sau saptamana care tocmai s-a incheiat. Impartasiti experientele placute, dar si problemele cu care v-ati confruntat, pentru a gasi solutii impreuna.
O masa in familie poate fi oricand asociata cu o iesire la un restaurant.Explorati noi gusturi sau rasfatati-va cu preparatele preferate. Pentru a raspunde dorintelor fiecaruia, stabiliti o regula ca tipul de mancare sa fie alese prin rotatie. In acest mod, fiecare dintre membrii familiei va simti ca parerea sa este importanta. Puteti trage la sorti ordinea, ca sa nu fie cu suparare.
Seara de film
Cine nu iubeste filmele? Puteti organiza o seara de film acasa, in familie, in detrimentul cinematografelor din mall. Creati-va propriul ambient pentru a va bucura de aceasta experienta la voi in sufragerie. Inconjurati-va de perne pufoase si de paturi moi si relaxati-va.
Pentru a va bucura de o seara de film in adevarul sens al cuvantului, nu uitati nici de gustari si de bauturi. Le puteti pregati in propria voastra bucatarie. Mirosul de floricele de porumb va umple intreaga locuinta si va da semnalul ca seara de film in familie este pe cale sa inceapa. Cumparati nachos si faceti mai multe tipuri de sos: de rosii, de branza sau de guacamole. Nu uitati nici de gustarile dulci: bomboane, biscuiti sau fursecuri. Beti limonada, ciocolata calda sau un ceai aromat.
Curatenie in familie
Sarcinile casnice trebuie impartite intre toti membrii familiei. Caracterul obligatoriu al acestora poate capata note mai placute atunci cand toata familia este implicata. Actionati ca o echipa si folositi acest prilej pentru a-i invata pe cei mici cum sa ingrijeasca spatiul in care locuiesc.
Gasiti diferite formule pentru a face curatenie in casa, astfel incat sa va amuzati, dar si sa munciti cu spor. O varianta ar putea fi sa va organizati pe echipe parinte – copil. Vei avea ocazia sa il inveti pe cel mic lucruri practice: cum sa aspire, sa stearga praful, sa isi organizeze lucrurile, si te poti folosi de acest timp pe care il petreceti impreuna pentru a afla lucruri pe care nu ti le comunica de obicei, despre ce se intampla la scoala sau in relatia cu anumiti prieteni. Iar la final, va veti alege cu o conversatie de calitate si o treaba bine facuta.
Jocuri pentru cei mici si cei mari
Ocazional este bine ca si parintii sa intre in jocul copiilor. Amuzati-va impreuna! Lasa-i pe cei mici sa stabileasca modul in care isi doresc sa te implici in jocul lor. Roaga-i sa-ti atribuie un rol si intra in pielea personajului. Considera-te un oaspete in spatiul lor de joc si comporta-te ca atare, respectand toate regulile „casei”.
Daca aveti jocuri video, experimenteaza acest tip de distractie alaturi de ei. Invata sa le joci si impartasiti acest tip de experienta, indiferent ca o faceti pe calculator sau pe console. Acestea din urma va ofera accesul la un tip de jocuri mai dinamice, care transpun in lumea virtuala activitati precum: tenis, bowling si dans. Va veti distra si veti face si ceva miscare. Cu siguranta, copiii tai se vor amuza copios sa te vada intr-o astfel de postura, mai ales daca ies castigatori. De asemenea, ii poti invata sa joace cateva jocuri din copilaria ta.
Poze si filme de familie
Momentele importante si cele amuzante trebuie pastrate in amintire. Puteti sa va faceti un proiect de familie din a le documenta. Vacantele, aniversarile, evenimentele pot fi puse in rama. Adunati cat mai mult material, facand fotografii sau mici filmulete, pentru ca mai apoi sa realizati o selectie si sa creati un montaj, pe care sa il urmariti cu ocazia urmatorului eveniment de familie, cand o sa va amuzati amintindu-va ce s-a intamplat. Cu ajutorul fotografiilor si filmuletelor puteti realiza un jurnal de familie sau puteti face o surpriza unei persoane dragi cu ocazia unei aniversari.
Un selfie poate fi o sursa excelenta de amuzament zilnic. Fotografiati-va in diverse ipostaze, fara a va lua prea mult in serios. Iesi din rolul de adult si da-ti voie sa te porti copilareste pentru cateva secunde.
Creste valoarea timpului pe care il petreci alaturi de cei dragi. Chiar daca nu dispuneti de resurse foarte mari, planificati riguros momentele in care sunteti impreuna ca familie. Nu le lasati sa treaca. Dati-le semnificatie si transformati-le in amintiri prin intermediul unor initiative menite sa va conecteze. Identificati activitatile pe care va place sa le faceti impreuna si pastrati-va constanta, pana ce se vor transforma intr-un obicei, si, de ce nu, intr-o traditie de familie.