Fiecare locuinta, indiferent ca este la bloc sau la casa, rezidentiala sau de vacanta, mica sau mare, primavara are nevoie de o curatenie generala serioasa. Pentru ca primavara natura incepe sa renasca, acest lucru genereaza si in noi dorinta de a da un start fresh in noul sezon. Desigur, nu exista un singur mod de a face curat si fiecare persoana are propriile rutine atunci cand se apuca de treaba, insa exista modalitati mai eficiente de a duce treaba la bun sfarsit. In cele ce urmeaza iti vom oferi un tur ghidat al curateniei de primavara in fiecare dintre incaperile locuintei. Astfel, te vei asigura ca nu iti va scapa nimic si te va ajuta sa tii evidenta pasilor pentru a avea eficienta si rapiditate in desfasurarea acestei activitati.
Curatenia in alte incaperi si recomandari generale
In primul rand, recomandarea noastra este sa iti alegi o zi pe care sa o dedici curateniei de primavara. Odata ce ai ales ziua si esti gata sa te apuci de treaba, incepe prin a-ti crea o stare care sa te energizeze. De exemplu, iti poti pune melodia preferata care sa iti dea o dispozitie buna si chef de curatenie.
Curatenia in bucatarie
Daca ai fost o persoana constiincioasa si ai facut curatenie de intretinere mentinand suprafetele din bucatarie si vesela igienizate, atunci startul pentru curatenia de primavara va fi unul mult mai usor.
- Sterge frigiderul in interior si in exterior. Mai intai citeste indicatiile de curatare trecute in manualul de utilizare, apoi alege produsele potrivite pentru a nu zgaria suprafetele.
- Indeparteaza toate butoanele cuptorului si ale plitei sau aragazului, capacele arzatorului, arzatoarele si pune-le la inmuiat intr-un recipient incapator din plastic cu apa fierbinte. Curata cuptorul si aragazul, apoi clateste elementele cuptorului si aragazului aflate la inmuiat, sterge-le bine si pune-le la loc.
- Daca este posibil, trage usor frigiderul de la perete, la fel si cuptorul, pentru a sterge praful din spatele acestora.
- Curata electrocasnicele mici: mixerul, blenderul, toasterul, cafetiera sau filtrul de cafea. Pentru intretinerea zilnica poti folosi servetelele umede pentru curatare universala, iar pentru curatenie generala de primavara poti sa desfaci componentele detasabile si sa le speli cu grija pe fiecare de mana.
- Scoate vasele din dulapurile din bucatarie pentru a sterge politele, eventual gandeste-te la modalitati de a eficientiza spatiul de depozitare a vaselor, utilizand separatoare sau suporturi suspendate pe usile mobilierului pentru a atarna diferite ustensile.
- Vasele abia scoase din dulap organizeaza-le in masina de spalat vase pentru a le igieniza si curata de praf. *Disputa incarcarii masinii de spalat vase: desi nu exista o singura modalitate de a incarca masina de spalat vase (altfel ce ar face cuplurile care se tachineaza cu privire la cine incarca masina mai bine), cu siguranta exista o regula universala eficientei: este mult mai usor sa incarci masina dinspre fata spre spate.
- Renunta la vasele ciobite sau ustensilele deteriorate. De asemenea, arunca produsele care si-au pierdut termenul de valabilitate, depozitate in frigider sau in dulapurile din bucatarie.
- Da drumul la apa fierbinte pe scurgerea chiuvetei din bucatarie pentru a indeparta orice urma de reziduu si a elibera tevile.
- Aspira sau matura pardoseala, apoi sterge-o cu un mop imbibat in apa si detergent pentru suprafete ceramice.
Curatenia in dormitor
Sursa foto: pexels.com
Dormitorul este spatiul destinat momentelor de odihna, prin urmare trebuie sa ii acorzi atentie pentru a crea un mediu placut pentru a te intalni cu tihna si relaxarea.
- Aeriseste incaperea, lasa aerul proaspat al primaverii sa intre in incapere.
- Spala asternuturile, pernele, pilotele, duvet-urile, husa de saltea. Cele mai multe asternuturi, perne permit spalarea chiar la masina ta de spalat. Verifica eticheta pentru a fi sigur si pentru a seta programul potrivit pentru acestea.
- Aspira, curata podeaua cu mopul si sterge cadrul patului cu o solutie speciala de intretinere in functie de materialul din care este realizat: lemn, metal, textil.
- Acorda atentie speciala spalarii perdelelor si draperiilor. Verifica eticheta draperiilor pentru a afla daca iti permite curatarea la propria masina de spalat. Pentru spalarea perdelelor foloseste programul pentru rufe delicate. Apoi, dupa ce ai terminat curatenia, e indicat sa le pui la uscat prinse pe galerie. Astfel vor schimba aerul din dormitor.
- Intoarce salteaua invers. Acest lucru va redistribui greutatea saltelei in mod uniform si ii va extinde durata de viata. De asemenea, poti aspira salteaua pentru a elimina praful si acarienii.
- Goleste dulapurile de haine si aspira mai intai rafturile si sertarele, apoi sterge-le cu servetele umede pentru curatare universala sau cu o solutie pentru ingrijirea lemnului.
- Triaza hainele. Scapa de obiectele vestimentare care nu iti mai aduc bucurie sau sunt mult prea uzate sa le mai porti. Pastreaza doar ceea ce imbraci, restul le poti dona sau vinde pe site-urile de specialitate.
- Sterge praful de pe toate suprafetele mobilierului din dormitor: comode, noptiere, rafturi.
- Daca ai jaluzele la geamurile din dormitor, aspira-le folosind capatul special pentru spatii inguste, apoi spala-le sau sterge-le cu o carpa moale si umeda.
- Spala geamurile cu solutie speciala sau cu apa curata si cateva picaturi de sapun lichid.
Curatenia in living
Sursa foto: unsplash.com
Aici se intampla activitatile diurne, prin urmare acest spatiu trebuie sa isi recapete vigoarea si energia locului unde iti petreci timpul cu cei dragi. Curatenia de primavara este exact solutia potrivita pentru acest lucru:
- Incepe intai cu ordinea din incapare. Aduna tot ce ar putea sta in calea ta atunci cand faci curat: cani, jucarii, carti, reviste, vaze, pernite.
- Deschide geamurile ca sa intre aerul curat in incapere si sa fie mai usor sa elimini praful care se ridica atunci cand faci curatenie.
- Goleste rafturile de carti si obiecte decorative si sterge praful. Este indicat sa stergi praful de pe toate suprafetele.
- Scutura de praf pernele decorative si pernele detasabile de pe canapea.
- Aspira bine covoarele sau mocheta si sterge, in cazul in care nu ai mocheta, podeaua. Poti utiliza inainte de aspirare o solutie speciala de covoare care sa le improspateze culoarea si sa le curete.
- La fel ca in cazul dormitorului, spala perdelele si draperiile, daca indicatiile de pe etichete iti permit acest lucru, sau apeleaza la serviciile specializate ale unei curatatorii. De asemenea, spala geamurile.
- Aspira fotoliile, canapeaua si scaunele tapitate utilizand capatul special al aspiratorului pentru astfel de activitate.
- Acorda atentie obiectelor de iluminat, sterge-le de praf cu o carpa moale si umeda.
- Sterge ecranul televizorului tau cu o carpa imbibata in apa distilata sau foloseste produse antistatice.
Curatenia in baie
Sursa foto: pexels.com
Baia este locul unde curatenia trebuie facuta riguros in fiecare saptamana sau ori de cate ori este necesar. Prin urmare, nu iti recomandam sa astepti momentul unei curatenii generale ca sa acorzi atentie sporita baii. Este un loc unde din cauza umiditatii se dezvolta usor mucegaiul si isi pot face simtita prezenta bacterii care sa te imbolnaveasca. Prin urmare, recomandarile noastre de mai jos pot fi urmate la fiecare curatenie saptamanala.
- 1. Inventariaza tot ce tii in dulapul de cosmetice si medicamente. Arunca tot ce este expirat: medicamente, cosmetice, creme, lame de ras etc.
- 2. Curata bine ventilatorul de aerisire.
- 3. Spala perdelele de dus sau sterge cu o lamela speciala geamul cabinei de dus.
- 4. Pentru curatenia generala poti face o selectie a prosoapelor si sa le donezi pe cele uzate, de exemplu, unui adapost de caini.
- 5. Scoate capul dusului si curata-l cu o solutie speciala pentru obiectele din inox.
- 6. Curata chiuveta, toaleta, cada si oglinda. Mare atentie! Foloseste carpe sau bureti diferiti pentru fiecare suprafata si arunca-le dupa ce ai terminat de curatat, pentru a evita raspandirea bacteriilor in baie.
- 7. Toarna in scurgerile de la chiuveta si cada o solutie de otet cu bicarbonat de sodiu pentru a elibera tevile de reziduuri sau foloseste produsele special destinate acestui procedeu.
- 8. Sterge cu solutii special destinate suprafetelor ceramice gresia si faianta din baie, insistand in zonele care aduna murdarie.
Curatenia in alte incaperi si recomandari generale
Sursa foto: unsplash.com
- Nu uita sa acorzi importanta curateniei din hol, aici se aduna cel mai mult praf fiind prima zona de contact cu spatiul casei cand vii de afara. Scutura covorul de la intrare si aspira bine holul, sterge apoi cu apa si solutie de curatat. Sorteaza incaltamintea pe care o porti de cea pe care nu o porti – fie ca este pentru sezonul friguros, fie ca trebuie donata deoarece prezinta urme serioase de uzura.
- Cand faci curat in camara sau debara, esential este sa scoti tot de pe rafturi pentru a avea front liber de lucru pentru sters si aspirat. Totodata acest lucru iti permite sa si vezi ce anume trebuie aruncat si ce trebuie pastrat sau folosit in scurt timp pentru a nu iesi din perioada de valabilitate.
- Nu uita sa cureti aparatele de aer conditionat de praf.
- Dupa ce ai aspirat, lustruieste mobila si podeaua de lemn sau parchetul cu solutie speciala care protejeaza si ofera stralucire.
- Acorda atentie detaliilor, cum ar fi: curatarea intrerupatoarelor si a prizelor, a galeriilor si a butoanelor de aragaz.
- Aminteste-ti sa intri cu aspiratorul si in locurile mai greu accesibile, cum ar fi: colturile incaperilor, sub calorifere, sub paturi si canapele.
Curatenia pare a fi uneori o corvoada, insa trebuie sa ai in minte ca locuinta este mediul in care traiesti, in care iti refaci energiile pentru activitatile de peste zi si merita sa ii acorzi atentie. Curatenia generala de primavara iti va aduce un nou vibe, chiar va schimba starea de spirit a celor care locuiesc in casa.