Bucataria este locul unde planifici cine in familie, coci prajituri si incerci cele mai inedite retete. Insa, dupa toate mancarurile pregatite, la fel de important este sa mentii acest loc curat si igienizat, sa cureti petele de grasime care se acumuleaza pe aragaz, blat si mobila si sa te asiguri ca bucataria ta va arata mereu impecabil.
Afla, in cele ce urmeaza, cum poti sa cureti bucataria cat mai eficient, cum sa igienizezi corect suprafetele si electrocasnicele, dar si cateva sfaturi care iti vor usura munca.
- Curatarea suprafetelor din bucatarie
- Curatarea electrocasnicelor si vaselor
- Sfaturi utile pentru curatenia in bucatarie
Curatarea suprafetelor din bucatarie
Bucataria este camera care se murdareste cel mai repede, motiv pentru care este important sa faci curatenie in mod regulat. Atunci cand gatesti, aragazul, hota si mobila din bucatarie se murdaresc in mod inevitabil, iar pe aceste suprafete se aduna pete de grasime care, in timp, devin din ce in ce mai greu de curatat. Praful se depune pe mobila de bucatarie, iar in frigider pot sa apara mirosuri neplacute.
In functie de cat de des folosesti bucataria, poate fi necesar sa faci curatenie o data pe saptamana sau cel putin o data la doua saptamani. Insa chiar si cateva minute pe zi, dupa ce ai terminat de gatit, se pot dovedi utile pentru a mentine bucataria curata.
Pentru a incepe curatenia in bucatarie, este important sa incepi prin a face putina ordine si a pune la locul lor diferitele obiecte care aglomereaza masa sau blatul de bucatarie. In acest fel, iti va fi mai usor sa cureti suprafetele. In cazul in care ai vase murdare, le poti pune in chiuveta, pentru a le spala sau poti economisi timp, folosind masina de spalat vase.
Odata ce ai organizat bucataria si ai pus gunoiul deoparte, poti trece la urmatoarele etape:
Peretii si dulapurile suspendate
Curatenia in bucatarie trebuie sa inceapa de sus in jos, pentru a nu fi nevoit sa cureti de doua ori blatul, masa sau electrocasnicele, cand stergi praful de pe dulapurile suspendate. Asadar, incepe prin a sterge dulapurile suspendate si peretii. Pe faianta din bucatarie se pot aduna pete de ulei, apa sau sos, in timp ce gatesti, iar pentru a le curata, poti folosi o laveta umeda si apoi un prosop de bucatarie.
In cazul petelor de grasime, poti folosi un burete, impreuna cu putin detergent de vase sau un produs special pentru curatenie in bucatarie. De asemenea, mai poti aplica o solutie pe baza de apa si otet sau bicarbonat de sodiu.
Pentru dulapurile suspendate, poti folosi o laveta umeda pentru a sterge praful. In cazul in care exista pete de grasime, utilizeaza produse de curatenie din comert sau detergent de vase.
Mobila si blatul de bucatarie
Pentru a curata mobila si blatul de bucatarie, poti folosi o solutie pe baza de apa si otet, astfel incat sa poti indeparta cu usurinta petele de grasime. Pune putin otet pe o laveta, curata bine blatul, clateste laveta cu apa calda si curata din nou blatul pentru a indeparta otetul. Daca nu vrei sa folosesti otet, un alt degresant bun pentru bucatarie este bicarbonatul de sodiu, uleiul mineral sau detergentul de vase. Aceste solutii sunt utile si pentru restul mobilei de bucatarie.
Odata ce ai curatat dulapurile si blatul de bucatarie, ar fi indicat sa aplici un strat protector de ulei mineral, de lamaie sau de portocale pentru ca mobila sa se pastreze mai bine in timp. Mai poti prepara si o solutie, alcatuita dintr-o lingura de zeama de lamaie si doua linguri de ulei de masline.
Podeaua
Podeaua este ultima sarcina pe care o vei avea de indeplinit, dupa ce ai curatat mobila si electrocasnicele (etapa despre care poti citi mai multe mai jos). Ideal ar fi ca podeaua sa o cureti rapid dupa fiecare sesiune de gatit cu o solutie din comert sau una naturala, pe baza de apa si otet sau bicarbonat de sodiu, astfel incat sa indepartezi usor petele de grasime. Aspira podeaua si apoi foloseste mopul pentru a o curata.
Eliminarea mirosurilor persistente din bucatarie
In cazul in care observi ca in bucatarie persista mirosuri neplacute, poti folosi solutii pe baza de otet. Toarna otet intr-un castron si lasa-l in bucatarie peste noapte sau pentru cel putin sase ore. Eventual, poti amesteca apa cu otet, in care sa adaugi coaja rasa de la o portocala sau o lamaie. Incalzeste aceasta solutie si las-o peste noapte in bucatarie.
Pentru mirosurile neplacute care provin de la scurgerea din chiuveta, poate fi necesar sa desfunzi tevile. Poti folosi solutii din comert sau poti turna apa fierbinte in chiuveta, dupa ce ai pus dopul in prealabil, si apoi poti adauga putin detergent de vase. Asteapta cateva minute si apoi lasa apa sa curga. Mai poti folosi sare grunjoasa, pe care sa o torni direct in teava de scurgere si apoi sa lasi apa sa curga.
Curatarea electrocasnicelor si vaselor
Iata ce solutii ai la indemana pentru curatarea electrocasnicelor din bucatarie:
Aragazul
Pentru a curata petele de grasime de pe aragaz, inmoaie-le, folosind putin detergent de vase, zeama de lamaie sau o pasta cu bicarbonat de sodiu. Lasa solutia sa actioneze pentru cateva minute, apoi clateste cu apa. Daca ai o plita incorporabila pe gaz, nu uita sa indepartezi ochiurile, pe care le vei lasa in apa cu detergent. Foloseste partea abraziva a buretelui pentru a le curata cat mai bine.
In cazul in care folosesti o plita incorporabila cu inductie, poti folosi putin detergent de vase diluat cu apa si apoi doar clatesti.
Pentru curatarea aragazului la interior, poti folosi un produs din comert, detergent de vase sau diferite solutii naturale pe baza de otet. Nu uita nici de butoane si de manerul de la usa cuptorului.
Cuptorul
Pentru a curata cuptorul in interior, poti folosi o solutie pe baza de apa calda si bicarbonat de sodiu, pe care o vei lasa sa actioneze timp de 15 minute. Curata, apoi, peretii cuptorului, folosind un burete abraziv si clateste cu o laveta imbibata in apa si otet. Iti poti usura munca daca folosesti un cuptor incorporabil cu tehnologie de autocuratare pirolitica. Aceasta foloseste temperaturi de pana la 480°C pentru a arde complet reziduurile din cuptor, care apoi sunt transformate in cenusa. Tot ce trebuie sa faci este sa indepartezi cenusa folosind o laveta uscata.
O alta tehnologie care se dovedeste de mare ajutor atunci cand vine vorba de curatenia in bucatarie este Aqua Drop Clean. Un astfel de cuptor incorporabil iti permite o curatare rapida, doar prin introducerea unui vas cu apa in interior.
De asemenea, de mare ajutor poate fi un cuptor incorporabil dotat cu sistemul de curatare catalitica Self Clean, care permite curatarea printr-un panou absorbant care atrage grasimea si vaporii.
Frigiderul
In general, frigiderul ar trebui curatat de cate ori este nevoie, pentru a evita aparitia mirosurilor neplacute, a mucegaiului sau a altor bacterii periculoase. Incepe prin a-l goli, iar apoi foloseste o solutie pe baza de apa si otet sau bicarbonat de sodiu, pentru a curata peretii frigiderului. Sertarele, rafturile si tavile trebuie scoase din frigider si curatate separat.
Odata ce ai terminat de curatat frigiderul, lasa-l sa se usuce si sa se aeriseasca, pentru a scapa de mirosurile neplacute. Pentru a curata frigiderul la exterior, ai nevoie de o laveta moale si de un detergent universal.
Citeste mai multe despre Curatarea frigiderului: de ce e importanta, cat de des e necesara si cum o faci, pas cu pas
Hota
Pentru curatarea hotei, va trebui sa incepi cu demontarea filtrelor. Apoi, pregateste o solutie pe baza de apa, zeama de lamaie si sare, pentru a curata cat mai bine grasimea de pe filtre. Eventual, poti lasa filtrele intr-o oala in care ai pus apa, trei lingurite de sare de lamaie si patru linguri de sare, apoi poti pune apa la fiert, impreuna cu filtrele, timp de 15 minute.
Pentru a curata hota la exterior, poti folosi o laveta, impreuna cu putin detergent de vase sau un produs de curatare din comert.
Curatarea vaselor si tacamurilor
Vasele si tacamurile pot fi curatate direct in chiuveta sau le poti lasa sa se inmoaie intr-un lighean cu apa calda si detergent. Pentru a curata petele de grasime de pe oale si cratite, poti folosi sare grunjoasa. Un truc util pentru a nu ramane pete pe tacamuri este sa adaugi o lingurita de bicarbonat de sodiu in apa pe care o folosesti pentru a le spala. Lasa tacamurile timp de 10 minute in apa cu bicarbonat de sodiu.
Cel mai eficient mod de a spala vasele, mai ales tavile si cratitele cu grasime intarita, este sa folosesti o masina de spalat vase. Exista diferite modele dotate cu functii si tehnologii menite sa iti usureze munca si sa te bucuri, in acelasi timp, de vase curate si stralucitoare, fara pete sau zgarieturi. Totusi, inainte de a o folosi, e util sa stii ce vase, articole si materiale poti spala in masina de spalat vase.
Sfaturi utile pentru curatenia in bucatarie
Iata cateva sfaturi la indemana, care te vor ajuta in ceea ce priveste curatenia in bucatarie:
- Pastreaza mereu blatul liber si nu aglomera bucataria cu tot felul de obiecte;
- Incepe mereu curatenia de sus in jos, pentru a nu fi nevoit sa stergi de doua ori praful de pe blat, aragaz si alte electrocasnice;
- Incearca sa indeplinesti in fiecare zi cate o sarcina de curatenie, pentru a-ti usura munca atunci cand te ocupi de curatenia generala;
- Sterge de fiecare data aragazul sau plita dupa ce gatesti;
- Dupa fiecare curatenie in bucatarie, inlocuieste buretii, lavetele si prosoapele;
- Nu lasa vase nespalate in chiuveta;
- Verifica in mod constant alimentele din frigider si arunca-le pe cele stricate, pentru a preveni aparitia mirosurilor neplacute si a mucegaiului.
Curatenia in bucatarie este necesara pentru a mentine suprafetele igienizate si electrocasnicele curate, fara pete de grasimi. De asemenea, te va ajuta sa ai un spatiu primitor, in care vei gati de fiecare data cu placere.
Sursa foto: Shutterstock