Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Gestionarea deseurilor electrice si electronice

Autor: Arctic

Data publicarii: October 13, 2021

Data modificarii: September 25, 2023

De acasa de pe canapea, ne facem cumparaturile pe laptop sau tableta, iar un curier le lasa pe pragul usii. Zero contact uman, pentru o precautie suplimentara care sa ne tina cat mai in siguranta. Ne conectam la sedinte virtuale care se desfasoara de parca toti colegii ar fi in aceeasi incapere. Punem muzica la boxe si transformam propriile sufragerii in ring de dans personal. Ne folosim tot mai mult de echipamente electrice, care fac posibil sa migram intr-o noua realitate in care vietile noastre raman la fel, chiar daca devin diferite.

Asa e: ne-au facut viata mai simpla ca niciodata in ultimii doi an. Si totodata, sprijinul major pe care l-am gasit in produse electrice si electronice tradeaza si un consum crescut de asemenea dispozitive. Automat, tot mai mult din risipa rezultata porneste din casele noastre.

Am avut nevoie de telefoane mai bune, ca sa ne vedem mai bine. Televizoarele vechi au fost innoite, ca serile de film din propriile dormitoare sa capete rezolutie maxima. In locuintele noastre si-au sfarsit perioada de functionare mai multe electronice si electrocasnice ca niciodata inainte. Ceea ce inseamna si un control sporit pe care il avem pentru a preveni irosirea resurselor.

  1. DEEE: ce sunt și cum le gestionam
  2. Reciclarea electrocasnicelor: argumente si avantaje
  3. Pericolele inlaturarii necorespunzatoare a DEEE
    1. Ziua Internationala a Deseurilor Electrice
    2. Celebreaza natura, in fiecare zi

DEEE: ce sunt și cum le gestionam

Alaturi de categoriile de deseuri de ambalaje mai sus mentionate, si aparatele electronice iesite din uz sunt reciclabile. Denumirea lor completa este DEEE si include toate echipamentele electrice si electronice cu acumulatori, pe baterii sau pe baza de curent, cu incarcare de la priza: frigider, fier de calcat, masina de spalat, televizor, cuptoare cu microunde, si nu doar. Practic, e vorba de toate aceste dispozitive pe care le folosim zi de zi si care ne simplifica semnificativ viata.

Dar ce facem cu ele dupa ce le inlocuim cu modele mai noi? Alaturi de confortul nostru personal, e important sa tinem cont de amprenta pe care o avem asupra mediului si sa fim responsabili. DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (intre 85-90%), astfel ca o combina frigorifica veche poate primi o viata noua, dupa predarea intr-un centru de colectare.

Reciclarea electrocasnicelor: argumente si avantaje

Echipamentele electrocasnice vechi sau stricate nu trebuie depozitate in propria gospodarie ori aruncate la intamplare, cu atat mai putin vandute la centre de colectare a fierului vechi. Ele trebuie colectate si reciclate corect, din motive ce tin de protectia mediului inconjurator, de riscul pe care il prezinta prin potentialul lor toxic, precum si pentru protejarea resurselor naturale ale pamantului.

In primul rand, o mare parte a electrocasnicelor predate catre reciclatori, care nu functioneaza la performante de 100%, sunt reconditionate in scopuri caritabile si ajung sa fie folosite de familii nevoiase pentru care orice ajutor conteaza. Adesea, e vorba de persoane cu o situatie materiala precara, dar si cu multe responsabilitati casnice, care depun un efort substantial sa-si intretina gospodaria si familiile. Acel cuptor pe care nu il mai folosim le poate oferi copiilor dintr-un asemenea mediu o masa gatita. La fel, caloriferul electric de care nu mai avem nevoie le poate asigura o casa calduroasa peste iarna.

In al doilea rand, aceste echipamente pot avea in componenta lor elemente nocive pentru mediu si sanatate, metale grele sau gaze periculoase, elemente chimice care, odata eliberate in aer, apa sau sol au efecte daunatoare pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care il respiram.

De asemenea, majoritatea sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse in economie.

Pericolele inlaturarii necorespunzatoare a DEEE

Din pacate, nereciclarea DEEE duce la eliberarea unor substante toxice, dintre care:

  • Freon, ale carui riscuri sunt degradarea stratului de ozon. Freonul este de 2400 ori mai periculos decat molecula de CO2, unitatea standard de masura a poluarii atmosferice.
  • Substantele ignifuge bromurate, care se gasesc atat in placile electronice cat si in carcasele de plastic, nu se degradeaza in mediu iar expunerea indelungata la aceste substante poate duce la tulburari de memorie, precum si la dereglari in functionarea normala a glandei tiroide si a sistemului hormonal.
  • Condensatori cu PCB (Bifenili policlorurați), prezenti in aparate mai vechi, fabricate pana in 1987. PCB-urile sunt toxice pentru organismele acvatice, fiind letale la doze ridicate si afecteaza sistemul imunologic si aparatul de reproducere al diferitelor mamifere salbatice. Efectele expunerii oamenilor la PCB duc la disfunctionalitati ale ficatului, sistemului imunitar, aparatului genital, tubului digestiv, glandei tiroide, maduvei osoase si mucoasei gastrice.
  • Materiale pe baza de PVC, un material plastic cu continut de clor, a carui procesare necorespunzatoare (prin ardere) determina emisii radioactive persistente in mediu, cu efecte precum: cancer, tulburari hormonale, efecte asupra sistemului imunitar, diabet, dificultati de invatare, afectiuni ale plamanilor si ale pielii, sindromul oboselii cronice, afectiuni hematologice, perturbari ale sistemului nervos si altele.
  • Mercur, utilizat in lampi si becuri economice. Acesta afecteaza sistemul nervos si rinichii.

Astfel, predarea deseurilor in centrele specializate este esentiala pentru viitorul nostru si al planetei.

Ziua Internationala a Deseurilor Electrice

Astazi, pentru al patrulea an la rand, celebram la nivel international ziua dedicata reciclarii deseurilor electrice si electronice. Lansata in 2018 de catre WEEE Forum, cel mai mare centru multinațional din lume de competenta in ceea ce privește cunostintele operationale privind gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, aceasta zi este menita sa imbunatateasca nivelul de educatie in privinta reciclarii deseurilor electronice si sa incurajeze un comportament adecvat.

Concentrata pe rolul pe care fiecare dintre noi il avem in atingerea unei economii circulare, editia acestui an a Zilei Internationale a Deseurilor Electrice aduce in lumina schimbarile noastre de consum digital din pandemie. Constienti de rolul crucial pe care il joaca dispozitivele electronice, merita sa devenim tot mai constienti si de valoarea pe care o aduc in vietile noastre. Ne tin conectati si ne tin impreuna intr-un moment cand avem cea mai mare nevoie. Si tot impreuna suntem capabili sa diminuam risipa facuta prin gestionarea necorespunzatoare a deseurilor. In fiecare zi, alegem pentru noi si alegem si pentru ceilalti. Conteaza cum alegem ca sa ne putem bucura in continuare unii de altii si noi toti, la nivel global, de planeta.

Celebreaza natura, in fiecare zi

Ziua Internationala a Deseurilor Electrice merita vazuta ca parte dintr-un tablou mai extins: nevoia planetei sa fim mai grijulii. Consumam zi de zi resurse naturale si, ca sa continuam sa o facem, trebuie sa acceptam consecintele si sa gasim solutii.

Credem in puterea noastra de a schimba lucrurile si alegem sa fim responsabili atat individual, cat si ca organizatie.

Fii responsabil!

Implica-te pentru un mediu sanatos!

Sursa foto: Shutterstock