Alimentatia sanatoasa este un subiect care nu se epuizeaza niciodata, pentru ca avem nevoie sa devina parte din stilul nostru de viata si sa ne bucuram de el zi de zi. De aceea, este important sa fim atenti atat la alimentele pe care le consumam, cat si la modul in care le preparam.
Acesta este motivul pentru care ne-am propus sa integram in produsele noastre functii multiple, cum este si cea pentru gatitul la abur, care permite prepararea alimentelor intr-un mod divers, sanatos, dar si rapid. De ce gatitul la abur? Pentru ca este una dintre modalitatile prin care putem prepara alimentele astfel incat sa profitam din plin de nutrientii si vitaminele din ele. Iata in continuare mai multe detalii.
Gatitul la abur pastreaza nutrientii din alimente
Anghinarea este una dintre putinele legume care isi pastreaza substantele nutritive indiferent de felul in care este preparata. In rest, majoritatea fructelor si legumelor isi pierd din calitati atunci cand sunt prajite sau fierte. De aceea, aceasta metoda este recomandata daca vrei sa faci supe sau ciorbe, deoarece toti nutrientii pe care ii pierd legumele ajung in apa de fiert, iar aceasta se consuma. Insa atunci cand vrei sa pregatesti un meniu complet, este sanatos sa gatesti la abur. Gatitul la abur iti permite sa te bucuri de toate substantele sanatoase pe care ni le ofera legumele, fructele, dar si produsele din carne, de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona echilibrat.
👉 Citeste si: Salata verde – retete inspirate pentru diverse preparate
Legumele isi pastreaza aromele naturale prin gatitul la abur
Datorita faptului ca, prin gatirea la abur, macronutrientii (glucidele, lipidele, proteinele) si micronutrientii esentiali (vitaminele si mineralele) raman in alimente, gustul lor ramane nealterat. In acelasi timp, textura lor este diferita de cea a alimentelor prajite sau fierte, acestea fiind mai suculente, crocante in exterior si moi in interior. Asa ca, datorita mixului de arome si texturi, te poti bucura de o experienta culinara completa de fiecare data cand mananci alimente gatite la abur. Nu in ultimul rand, in special legumele isi pastreaza culoarea proaspata, fiind mult mai apetisante.
Descopera categoria noastra de cuptoare incorporabile keyboard_arrow_right
Aproape orice aliment poate fi gatit la abur
Putine sunt alimentele pe care nu le poti gati la abur. Lista posibilitatilor este generoasa, exceptie de la regula fiind ciupercile, care se pot usca. Singurul lucru la care trebuie sa fii atent este sa alegi produse proaspete. Carnea trebuie sa fie si ea proaspata si este indicat sa te orientezi catre cea de pui, porc, peste, fructe de mare si mai putin spre cea de vita, care se gateste la temperaturi mai inalte.
Cum te poti bucura de aceste beneficii chiar la tine acasa
Steamerul sau aparatul pentru gatit la abur este una dintre solutiile prezente pe piata in diferite modele si oferte. Majoritatea ofera numeroase beneficii si avantaje: programe speciale, timer, termostat reglabil, design compact sau recipiente speciale, insa dezavantajul este ca sunt folosite strict pentru acest tip de gatire. De aceea, o optiune eficienta o reprezinta aragazele care ofera, pe langa multe alte functii, si programul de gatire asistata cu abur.
👉 Vezi oferta noastra pentru aragaz cu gatire asistata cu abur
Aragazul Arctic AMG5612STLX ofera acest beneficiu, avand incorporat, in partea de jos a cuptorului, un spatiu special creat in care se adauga apa, astfel incat, in timpul procesului de gatire, se va forma aburul necesar pentru ca mancarea ta sa fie rumenita la exterior si suculenta si bogata in nutrienti esentiali la interior. De asemenea, faptul ca aragazul arctic AMG5612STLX vine si cu Aqua Drop Clean, iti simplifica munca dupa ce ai gatit la abur: poti curata cuptorul in cel mai scurt timp si printr-un efort minim.
Cateva trucuri utile
Gatitul la abur nu inseamna gatit fara gust si nici ca trebuie sa renunti la ierburi aromatice, mirodenii, sare si ulei. Este bine sa iti folosesti creativitatea la fel de mult ca atunci cand gatesti o friptura din piept de rata, de exemplu. Iata cateva trucuri:
- Atunci cand gatesti la abur carne din pui sau peste, poti adauga, in loc de apa, supa plina de arome;
- Combina cat mai multe legume pe care le poti lasa intregi sau le poti taia in bucati mai mari, pentru a-si pastra savoarea;
- Atunci cand gatesti carne, este indicat sa tai preparatul in felii subtiri, egale, pentru a se patrunde uniform. Nu uita sa adaugi condimente si cateva legume proaspete (ardei gras, vinete, dovlecel) alaturi;
- Daca prepararea alimentelor dureaza mai mult timp, completeaza cu apa calda sau cu supa, ori de cate ori este necesar.
Sa gatesti sanatos nu este deloc greu, mai ales atunci cand ai electrocasnicele necesare, produse proaspete si orice informatie utila la un click distanta.
Sursa foto: Shutterstock