Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Fragezirea carnii: cum obtii o friptura apetisanta

Autor: Arctic

Data publicarii: January 28, 2020

Data modificarii: June 9, 2020

Scenariul unei seri petrecute cat mai placut include prieteni dragi, adunati in jurul mesei, muzica buna si o friptura suculenta, care sa joace rolul de punct culminant al cinei. Este foarte clar ca satisfactia tuturor se va risipi in momentul in care vor realiza ca bucatarul de ocazie nu si-a facut treaba pana la capat. Diferenta dintre o friptura reusita si una compromisa nu o fac doar rumenirea, condimentarea si garnitura. De reusita unei cine trebuie sa te asiguri inainte de a umple tava pentru copt.

Cum pregatesti fragezirea carnii

 

Pana sa pregatesti dressing-ul si pana sa te asiguri ca ai temperatura potrivita in cuptor, trebuie sa alegi cat mai inspirat tipul de carne pe care o vei servi celor poftiti la masa. De la prospetimea ei, pe care o poti verifica usor, dupa mirosul emanat, pana la consistenta ce iese la iveala prin palpare, o carne de calitate este usor de identificat.

Nu toate carnurile necesita o fragezire puternica, iar ceafa sau muschiul de porc sunt cele mai bune exemple in acest sens. La polul opus, carnea de vita sau cea de vanat iti vor solicita cel mai mult timp pentru aceasta operatiune.

Vei evita sa folosesti bucatile bogate in tendoane, in pielite si in cartilaje, dar nu vei putea inlatura in totalitate aceste elemente. Ele trebuie indepartate grijuliu, folosind un cutit special. In functie de modul in care ti-ai propus sa fragezesti carnea, va trebui sa ai la indemana urmatoarele ustensile de bucatarie:

  • cutit;
  • furculita;
  • ciocan de lemn sau din metal;
  • tocator de bucatarie;
  • tava de copt;
  • pensula de bucatarie.

fragezire carne_2

Care sunt cele mai recomandate metode

 

Cartea de bucate este sursa ta de inspiratie in privinta retetei, dar nu spune nimeni ca nu ai voie sa iti alegi propriul mod prin care sa obtii un gust cat mai bun al carnii. Acesta este direct influentat de textura bucatilor de carne, de modul in care au fost pastrate la frigider si de gradul de patrundere a fibrelor, asa ca ai la dispozitie cateva modalitati dovedite de-a lungul timpului:

Fragezirea mecanica

Realizata prin tocare, prin taiarea in felii subtiri sau prin baterea cu ajutorul ciocanului de bucatarie, aceasta metoda ajuta la ruperea sau chiar la faramitarea fibrelor. Carnurile pentru care aceasta metoda este cea mai potrivita sunt cea de porc, de vita sau de vanat.

Fragezirea cu ajutorul enzimelor

Aceasta metoda nu se adreseaza celor grabiti, ci pasionatilor de gastronomie, care au rabdarea de a astepta exact atat timp cat este necesar pentru a obtine un preparat cu adevarat plin de savoare. Aceasta fragezire presupune sa lasi bucatile de carne intr-o tava de copt in care ai turnat substante care actioneaza asupra structurii proteice a carnii. Poti folosi, in functie de reteta, vin rosu sau alb, suc de portocale, de ananas, de lamaie sau otet. Carnurile cele mai potrivite cu aceasta metoda sunt cele de vita, pui, peste si chiar vanatul. 

Fragezirea cu grasime

Daca vrei sa-i conferi carnii un gust mai profund si nu te deranjeaza aportul caloric, poti opta pentru ungerea ei cu ulei vegetal sau cu unt. Vei folosi aceasta metoda pentru a pregati de coacere carnea de pui, de curcan sau de peste.

Fragezirea prin marinare

Preferata de cei care savureaza in mod deosebit carnea cu gust puternic, preparata pe plita, marinarea se face cu ajutorul unui asa-numit bait. Operatiunea se face prin sigilarea carnii intr-o punga ce contine o substanta densa cu efect acid si pastrarea ei la rece pentru cateva ore. Poti prepara un sos folosind ingrediente ca otetul balsamic, sucul de papaya, iaurtul sau uleiul brun de susan. Carnurile care necesita marinare sunt vanatul, vita si porcul.

fragezire carne_3

In ce fel imbunatatesti gustul carnii fragezite

 

Simpla fragezire nu este suficienta pentru a te asigura ca pui pe masa invitatilor un preparat desavarsit. Odata ce ai reusit sa inmoi fibrele bucatilor de carne, trebuie sa te asiguri ca imbogatesti gustul acestora si ca le starnesti apetitul celor invitati la ospat inca de cand vad cum ai asezat preparatele in farfurie.

Pentru o aroma intensa a acestora, le poti asezona cu o combinatie de condimente precum rozmarin, salvie, marar, usturoi, cimbru, fenicul sau paprika. In cazul in care doresti sa atenuezi efectul carnurilor cu un continut adipos mai mare, poti aplica bucatilor grase de carne o frectie uscata, cu sare de mare, ghimbir, usturoi sau rozmarin.

Pentru cei care pun foarte mare pret pe aspectul final al fripturii, este important ca in procesul de fragezire sa fie inclusa si pastrarea in bicarbonat de sodiu, urmata de o clatire puternica. Se va obtine, astfel, o textura ferma si un aspect unitar al fibrelor, vizibile dupa taiere.

O friptura gustoasa depinde in cea mai mare parte de calitatea carnii, dar aceasta nu este de ajuns pentru a substitui pasiunea pusa in joc de fiecare bucatar. Cu sfaturile de mai sus, poti conta pe sansele tale de a-ti incanta prietenii invitati la masa.

Credit foto: Shutterstock