Legumele isi pastreaza valorile nutritionale cand sunt congelate, demonstreaza un studiu publicat in Journal of Food Composition and Analysis. Asta este valabil si pentru dovlecei, in cazul in care ai obtinut o recolta mai mare decat poti consuma sau ai cumparat prea multi din piata.
Daca vrei sa te bucuri de o mancare de dovlecei si in timpul iernii, cea mai buna optiune este sa cumperi cantitati mai mari cand acestia sunt in sezon si sa ii conservi. Nu doar ca vei iesi mai ieftin, acestia fiind mult mai scumpi in restul anotimpurilor, dar te vei bucura de aceiasi nutrienti si acelasi gust, deoarece nu se pierd prin conservare.
Dovlecelul proaspat poate fi folosit intr-o varietate de retete, de la supe, la tocanite, paste din dovlecei – zoodles -, dar chiar si deserturi, cum ar fi negresa cu dovlecei. Desi acestia isi pot schimba putin textura prin conservare (se pot inmuia), asta nu inseamna ca nu pot fi folositi in continuare pentru ciorbe, chiftele, quiche, omlete sau tarte sarate.
- Cum alegi dovleceii pentru conservare
- Metode de conservare
- Congelarea dovlecelului taiat in bucati
- Congelarea dovlecelului dat pe razatoare
- Dovlecei simpli la borcan
- Dovlecei in suc de rosii
- Dovlecei cu piper
- Zacusca de dovlecei
Cum alegi dovleceii pentru conservare
Primul pas pentru a pregati recolta de iarna este alegerea celor mai proaspeti si copti dovlecei. Ai in vedere urmatoarele aspecte:
- Daca ii culegi din gradina, alege sa folosesti cei mai tineri dovlecei pentru conservare.
- Daca ii cumperi de la piata sau din magazin, ai grija sa fie copti si depozitati intr-o zona cu o temperatura scazuta.
- Nu folosi dovlecei care sunt moi, au urme maro, zgarieturi adanci sau au puncte unde unde au putrezit.
- Daca nu conservi dovlecelul imediat, pastreaza-l la frigider pana urmeaza sa o faci.
Metode de conservare
Principalele metode prin care te poti bucura de dovlecei iarna sunt congelarea si conservarea la borcan. Dar si acestea doua pot fi facute in mai multe moduri. Iti prezentam mai jos retete care sa te indrume pas cu pas spre o mancare delicioasa cu dovlecei in orice sezon.
Congelarea dovlecelului taiat in bucati
- Spala bine dovlecelul si taie-l in bucati de dimensiuni medii. Daca nu iti place coaja, o poti curata.
- Urmatorul pas este optional, dar va ajuta la mentinerea texturii. Fierberea dovleceilor, chiar si pentru un minut, distruge enzimele si provoaca inmuierea si decolorarea lor.
- Dupa ce ai lasat putin dovleceii la uscat, ii poti pune in pungi de plastic la congelator.
Congelarea dovlecelului dat pe razatoare
- Spala bine dovlecelul, curata-l de coaja si da-l pe razatoarea mare.
- Fasiile astfel obtinute se pun intr-o sita la scurs; din cand in cand apasa amestecul cu o lingura, pentru a elimina lichidul in exces.
- Pune dovlecelul ras in pungi la congelator.
Dovlecei simpli la borcan
Dovleceii simpli la borcan se pastreaza bine in saramura, dureaza aproximativ o ora pentru a fi conservati si pot fi folositi mai apoi in supe, ciorbe, ciulama, tocanite, ghiveci sau chiar pentru salata de vinete.
Ingrediente:
- 10 dovlecei mari
- 10 litri de apa
- 5 linguri de sare
Instructiuni:
- Pune apa la fiert si adauga sarea.
- In timp ce apa se incalzeste, spala si taie dovleceii in forma preferata – felii sau cuburi. Poti sa ii cureti de coaja.
- Fierbe dovleceii pentru aproximativ cinci minute in saramura. Cu ajutorul unei spumiere, scoate dovleceii si pune-i in borcane.
- Toarna saramura peste dovlecei pana ajunge la gura borcanului si infileteaza strans capacele.
- Urmatorul pas este sterilizarea borcanelor prin tehnica bain-marie. Intr-o oala mare introdu borcanele pline si umple-o cu apa pana aproape de linia de mijloc. Dupa ce apa da in clocot, mai lasa borcanele la fiert timp de 30 de minute. Lasa borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert, apoi depoziteaza-le intr-un loc racoros.
Dovlecei in suc de rosii
Pentru aceasta reteta de dovlecei ai nevoie doar de cateva ingrediente simple si de aproximativ o ora la dispozitie. Vei obtine un fel de mancare delicios, care poate fi mancat simplu, dar poate fi adaugat si in multe alte retete, precum tocanite si ciorbe.
Ingrediente:
- 4 kilograme de dovlecei
- Sare
- Zahar
- 2 litri de suc de rosii
Instructiuni:
- Spala bine dovleceii si taie-i in forma preferata: cubulete sau felii.
- Umple borcanele pe trei sferturi cu dovlecei si completeaza cu sucul de rosii pana borcanul este plin.
- Ca regula, pentru un borcan de un kilogram se foloseste o lingurita de sare si o lingurita de zahar. Daca borcanele tale sunt mai mici sau mai mari, modifica proportional cantitatile.
- Dupa ce inchizi bine capacul, sterilizeaza borcanele la bain-marie, dupa metoda descrisa mai sus.
Dovlecei cu piper
Dovleceii obtinuti prin aceasta reteta sunt putin picanti si sunt ideali ca aperitiv sau ca garnitura, langa fripuri sau carnati. Mai poti incerca sa ii mananci direct pe o felie de paine prajita, care le va evidentia gustul condimentat.
Ingrediente:
- 3 kilograme de dovlecei
- 18 boabe de piper
- 1,5 litri de otet
- 375 de grame de zahar
- 75 de grame de mustar
- 375 de grame de sare
- 3 lingurite de ghimbir
- 3 lingurite de pudra de curry
Instructiuni:
- Spala dovleceii bine si taie-i in bucatele. Presara sare pe ei si lasa-i la marinat peste noapte.
- Intr-o oala de dimensiuni mari pune dovleceii la un loc cu restul ingredientelor si fierbe totul pentru aproximativ cinci minute, pana se inmoaie dovleceii.
- Pune compozitia in borcane, inchide-le bine si apoi sigileaza-le prin metoda bain-marie descrisa mai sus.
Zacusca de dovlecei
Desi iti va lua aproximativ doua ore sa termini de gatit aceasta zacusca, sigur va merita cand te vei bucura de gustul ei aromat. O poti manca in orice moment al zilei, atat la micul dejun, pe o felie de paine, cat si la pranz, alaturi de o bucata de carne la gratar.
Ingrediente:
- 6 kilograme de dovlecei
- 1 kilogram de morcovi
- 1 kilogram de ardei gras
- 10 catei de usturoi
- 3 kilograme de rosii
- 5 linguri de boia de ardei iute
- 200 de grame de zahar
- 4 linguri de sare
- 400 de mililitri de ulei
Instructiuni:
- Intr-un bol mare pune rosiile si marunteste-le cu ajutorul blenderului de mana.
- Curata dovleceii de coaja si taie-i in bucatele, apoi marunteste-i cu ajutorul blenderului.
- Curata ardeii de seminte, taie-i in fasii si foloseste blenderul pentru a-i marunti.
- Curata morcovii, taie-i in rondele si marunteste-i.
- Piseaza usturoiul si adauga-l in amestec.
- Trece toata compozitia intr-o oala incapatoare pe aragaz, unde vei adauga si uleiul, zaharul si sarea.
- Fierbe amestecul pentru 40 de minute la foc mediu, dupa care adauga boiaua si mai fierbe zece minute.
- Toarna zacusca in borcane sterilizate si infileteaza bine capacele.
- Pe o suprafata plata pune toate borcanele cu fundul in sus si lasa-le la racit sub o plapuma pana dimineata.
Te poti bucura de gustul si nutrientii pe care ti-i ofera dovleceii indiferent de sezon, daca esti dispus sa petreci cel putin o ora pentru a conserva legumele. Ii poti servi simpli, intr-o salata, alaturi de o friptura gatita la cuptor sau ii poti adauga in diferite mancaruri, precum ciorbe, tochituri sau ghivece.
Sursa foto: Shutterstock