Daca in trecut, detergentul pentru rufe nu exista decat in forma solida, sub forma de pudra, acum poti alege si varianta lichida. In principiu, daca sunt de calitate si le procuri din surse sigure, ambele isi fac treaba la fel de bine, adica igienizeaza in profunzime, lasandu-ti hainele curate. Totusi, la fel ca alegerea programului de spalare in functie de tesatura, folosirea detergentului potrivit poate prelungi durata de viata a pieselor vestimentare preferate. Acesta nu este, insa, important doar pentru protejarea hainelor, ci si a masinii de spalat.
In cele ce urmeaza, afli care sunt avantajele si dezavantajele detergentului lichid sau solid pentru rufe, cum actioneaza fiecare si care sunt criteriile de baza de care ar trebui sa tii cont, cand optezi pentru unul sau altul.
Avantajele si dezavantajele detergentului solid pentru rufe
Detergentul sub forma de pulbere este cel mai popular, pentru ca are un pret mic de comercializare, dar si rezultate foarte bune in ceea ce priveste curatarea si igienizarea rufelor, chiar si in cazul tesaturilor delicate ori al petelor dificile. Totusi, acest tip de detergent prezinta si unele dezavantaje pe care e bine sa le cunosti, ca sa faci o alegere corecta.
Avantajele detergentului pudra sau tablete
Detergentul solid poate fi gasit sub forma de pudra sau tablete si principalele lui avantaje sunt:
- pretul convenabil – desi tabletele au o valoare mai ridicata, detergentul solid ramane in continuare cea mai buna varianta pentru igienizarea rufelor cu buget redus;
- este foarte eficient pentru orice tip de pata – curata si igienizeaza hainele in profunzime, chiar si atunci cand sunt foarte murdare sau patate;
- iti permite spalarea eficienta a cantitatilor mari de rufe – daca ai multe rufe de spalat, detergentul solid este mai economic decat cel lichid, pentru ca nu trebuie sa folosesti cantitati suplimentare ca sa speli eficient;
- este recomandat pentru curatarea rufelor albe – anumiti inalbitori si surfactanti au o putere de curatare mai mare atunci cand sunt sub forma de pudra; conditia ca sa obtii rezultatele dorite este, insa, ca detergentul sa se dizolve complet.
Dezavantajele detergentului pudra sau tablete
Dincolo de avantaje, insa, cand vine vorba despre folosirea unui detergent solid, e bine sa iei in calcul si urmatoarele aspecte mai putin placute:
- ocupa mult spatiu – in general, daca nu dispui de suficient de mult spatiu, depozitarea detergentului solid poate fi o problema;
- disperseaza praf alergenic in aer – atunci cand il manipulezi, detergentul sub forma de pulbere disperseaza particule alergenice, care raman in aer un timp;
- se dizolva mai greu – se poate intampla ca detergentul solid sa nu se dizolve suficient de repede, motiv pentru care poate ramane lipit de rufe si sa fie nevoie de clatirea suplimentara;
- poate deteriora anumite elemente ale masinii de spalat – reziduurile care raman in dozatorul masinii pot fi greu de indepartat, daca nu le cureti frecvent.
Cum actioneaza detergentul solid
Un detergent solid, fie ca este sub forma de pulbere, fie ca il folosesti sub forma de tablete, are nevoie de apa incalzita la temperaturi inalte, pentru a se putea dizolva rapid si complet. Odata ce acest proces s-a incheiat, substantele din detergent patrund in fibrele tesaturilor, curatand murdaria si igienizand, in acelasi timp. Chiar daca, la prima vedere, detergentul solid este abraziv si poate parea mai dur cu materialele sensibile, masinile de spalat rufe moderne sunt dotate cu tehnologii si functii inovatoare, tocmai pentru a proteja hainele in timpul spalarii.
Descopera 👉 masina de spalat rufe APL71424XLW0 de la Arctic, cu designul AquaSurf. Conturul special al cuvei si forma paletelor permit o miscare fluida a rufelor in timpul spalarii, asigurand o curatare si o igienizare eficiente, fara a deteriora tesaturile.
Avantajele si dezavantajele detergentului lichid pentru rufe
Chiar daca nu are o istorie atat de lunga precum cel solid, detergentul lichid este din ce in ce mai popular, datorita numeroaselor avantaje pe care le prezinta. Totusi, exista si anumite aspecte la care ar fi bine sa iei seama, atunci cand optezi pentru acest tip de detergent.
Avantajele detergentului lichid
Testele de pana acum au demonstrat ca este foarte eficient in cazul petelor cauzate de grasime sau alimente. Alte avantaje ale detergentului lichid sunt:
- nu se formeaza depuneri – pentru ca detergentul lichid se dizolva usor, nu se mai formeaza clasicele depuneri pe sertarul masinii de spalat;
- nu disperseaza particule alergenice – fie ca optezi pentru capsule pe care le introduci direct in cuva masinii, fie ca folosesti detergentul lichid pe care il pui in dozatorul masinii, acesta nu va dispersa particule alergenice in aer, atunci cand il manipulezi;
- clatire mai usoara – detergentul patrunde mai usor in tesatura, nu se lipeste de ea, pentru ca se dizolva complet, iar clatirea rufelor nu mai ridica probleme;
- rufele pot fi spalate la temperaturi scazute – daca detergentul solid are nevoie de temperaturi ridicate ale apei, ca sa se poata dizolva, cel lichid se disperseaza in apa, chiar si la temperaturi mai scazute; acest lucru inseamna ca poti curata si igienza rufele cu un consum mai mic de energie.
Alege detergentul potrivit si descopera 👉 masina de spalat rufe AB91223XLAB de la Arctic, cu optiune Eco Wash, ce iti da posibilitatea de a curata si igieniza hainele, chiar si cu apa rece.
Dezavantajele detergentului lichid
In general, principalul dezavantaj al unui detergent lichid sau al capsulelor este legat de partea financiara. In acelasi timp, s-a constatat ca avem tendinta de a consuma mai mult detergent decat e cazul, pentru ca este fluid si avem falsa impresie ca nu e niciodata suficient. Recomandarea este sa folosesti dozajul inscriptionat pe eticheta.
Retine, insa, ca ai la dispozitie o solutie si mai eficienta: masinile de spalat rufe moderne, dotate cu tehnologii si functii de ultima generatie, care te scapa din start de grija dozarii corecte a detergentului. De pilda, modelele care au dispozitiv Eco Dose te ajuta sa stii exact cat detergent sa folosesti la fiecare ciclu de spalare.
Descopera 👉 masina de spalat rufe APL91023XLW0 de la Arctic, dotata cu dispozitivul practic Eco Dose, ce iti permite dozarea optima a detergentului lichid, pentru folosirea eficienta a acestuia. Totodata, cu ajutorul tehnologiei ExtraStream, hainele tale sunt curatate profund, cu abur, fara riscul deteriorarii tesaturilor, iar programul Antialergic e special conceput pentru cei cu piele sensibila.
Cum actioneaza detergentul lichid
Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca un detergent lichid poate patrunde mai usor in tesaturi, actionand eficient asupra petelor si murdariei. Pentru ca nu are o textura abraziva, curata si igienizeaza in profunzime, dar delicat chiar si cele mai dificile materiale, cum sunt matasea si bumbacul.
Castiga timp pretios pentru tine si cei dragi si alege 👉 masina de spalat rufe cu uscator APLWD851262WST de la Arctic, dotata cu tehnologia HomeWhiz Bluetooth, ce iti permite programarea de la distanta, de pe telefon sau tableta, si prelungeste durata de viata a hainelor tale, igienizandu-le in profunzime, dar delicat, indiferent de tipul tesaturii: bumbac, geci cu puf, sintetice, lana.
Detergentul lichid sau solid – cum il alegi pe cel potrivit
Odata ce stii care sunt avantajele si dezavatajele detergentului solid si lichid, precum si care este modul lor de actiune, nu-ti ramane de facut decat sa alegi. Criteriile de baza sunt legate nu doar de partea financiara, ci si de aspecte precum:
- componentele diferite – in principiu, cele doua tipuri de detergent au componente similare, dar substanta de umplutura este diferita: detergentul solid contine sulfat de sodiu, iar cel lichid, apa si alcool;
- cine manipuleaza detergentul – daca esti o persoana alergica sau locuiesti alaturi de cineva care are aceasta problema, atunci e de preferat sa optezi pentru detergentul lichid, care nu disperseaza particule alergenice in aer;
Daca te confrunti cu problema pielii uscate sau a alergiilor cutanate 👉 masina de spalat rufe APL81423XLW5 de la Arctic este ajutorul tau de nadejde. Eficienta si durabila, aceasta este dotata cu programul Antialergic cu ExtraSteam, special conceput pentru igienizarea hainelor persoanelor cu piele sensibila sau alergica si pentru hainele bebelusilor.
- recomandarile de utilizare – detergentul solid este indicat mai cu seama pentru tesaturile albe si programele lungi de spalare cu apa calda/fierbinte, pentru a se putea dizolva complet, si de clatire intensa, ca sa te asiguri ca nu raman reziduuri de detergent pe rufe; detergentul lichid este mai comod, mai usor de depozitat, poate fi utilizat la spalarea rufelor colorate, cu programe mai scurte, fara apa incalzita foarte mult si fara a consuma cantitati mari de apa la clatire;
- cantitatile de rufe – daca ai o familie numeroasa si speli multe rufe frecvent, detergentul solid este o alegere avantajoasa;
- calitatea si cantitatea de detergent – opteaza pentru detergenti de calitate, special conceputi pentru masina de spalat rufe, si utilizeaza cantitati corecte; daca alegi detergentul solid, nu umple sertarul masinii, ca sa eviti, pe de-o parte, nedizolvarea completa si patarea rufelor, iar pe de alta, depunerile din dozatorul masinii; daca optezi pentru detergent lichid, orienteaza-te spre produse cu o concentratie ridicata, ca sa poti folosi cantitati mici si sa speli mult.
Fie ca optezi pentru detergentul solid, sub forma de pudra sau capsule, fie ca preferi detergentul lichid, retine ca fiecare are avantajele si dezavantajele lui. Poti folosi corect ambele tipuri de detergent, tinand cont de aspecte importante, cum sunt si cele de mai sus, si optand pentru o masina de spalat moderna, care iti permite utilizarea eficienta a detergentului, in functie de nevoile tale si ale celor dragi.
Sursa foto: Shutterstock