Despre reciclarea si gestionarea deseurilor electrice si electronice

Publicat la data de: 10/14/2020, 08:49

Autor: Arctic

Despre reciclarea si gestionarea deseurilor electrice si electronice
Despre reciclarea si gestionarea deseurilor electrice si electronice
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2020/10/1602674026774_2-1000x667.png
October 14, 2020
Arctic

In privinta hartiei, plasticului, sticlei si metalului, implementat fiind principiul colectarii selective, au existat numeroase campanii de constientizare si informare a publicului in privinta importantei reciclarii corespunzatoare a acestora. Intrebarea este: cum gestionam responsabil echipamentele electrice si electronice vechi? Citeste ghidul de mai jos ca sa afli tot ce ai nevoie sa stii pentru un […]

In privinta hartiei, plasticului, sticlei si metalului, implementat fiind principiul colectarii selective, au existat numeroase campanii de constientizare si informare a publicului in privinta importantei reciclarii corespunzatoare a acestora.

Intrebarea este: cum gestionam responsabil echipamentele electrice si electronice vechi? Citeste ghidul de mai jos ca sa afli tot ce ai nevoie sa stii pentru un comportament responsabil.

 1. DEEE: ce sunt și cum le gestionam
 2. Reciclarea electrocasnicelor: argumente si avantaje
 3. Pericolele inlaturarii necorespunzatoare a DEEE
 4. Alegem responsabilitatea, in parteneriat cu RoRec
  1. Ziua Internationala a Deseurilor Electrice
  2. Celebreaza natura, in fiecare zi

DEEE: ce sunt și cum le gestionam

Alaturi de categoriile de deseuri de ambalaje mai sus mentionate, si aparatele electronice iesite din uz sunt reciclabile. Denumirea lor completa este DEEE si include toate echipamentele electrice si electronice cu acumulatori, pe baterii sau pe baza de curent, cu incarcare de la priza: frigider, fier de calcat, masina de spalat, televizor, cuptoare cu microunde, si nu doar. Practic, e vorba de toate aceste dispozitive pe care le folosim zi de zi si care ne simplifica semnificativ viata.

Dar ce facem cu ele dupa ce le inlocuim cu modele mai noi? Alaturi de confortul nostru personal, e important sa tinem cont de amprenta pe care o avem asupra mediului si sa fim responsabili. DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (intre 85-90%), astfel ca o combina frigorifica veche poate primi o viata noua, dupa predarea intr-un centru de reciclare.

Reciclarea electrocasnicelor: argumente si avantaje

Echipamentele electrocasnice vechi sau stricate nu trebuie depozitate in propria gospodarie ori aruncate la intamplare, cu atat mai putin vandute la centre de colectare a fierului vechi. Ele trebuie colectate si reciclate corect, din motive ce tin de protectia mediului inconjurator, de riscul pe care il prezinta prin potentialul lor toxic, precum si pentru protejarea resurselor naturale ale pamantului.

In primul rand, o mare parte a electrocasnicelor predate catre reciclatori, care nu functioneaza la performante de 100%, sunt reconditionate in scopuri caritabile si ajung sa fie folosite de familii nevoiase pentru care orice ajutor conteaza. Adesea, e vorba de persoane cu o situatie materiala precara, dar si cu multe responsabilitati casnice, care depun un efort substantial sa-si intretina gospodaria si familiile. Acel cuptor pe care nu il mai folosim le poate oferi copiilor dintr-un asemenea mediu o masa gatita. La fel, caloriferul electric de care nu mai avem nevoie le poate asigura o casa calduroasa peste iarna.

In al doilea rand, aceste echipamente pot avea in componenta lor elemente nocive pentru mediu si sanatate, metale grele sau gaze periculoase, elemente chimice care, odata eliberate in aer, apa sau sol au efecte daunatoare pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care il respiram.

De asemenea, majoritatea sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse in economie.

Pericolele inlaturarii necorespunzatoare a DEEE

Din pacate, nereciclarea DEEE duce la eliberarea unor substante toxice, dintre care:

 • Freon, ale carui riscuri sunt degradarea stratului de ozon. Freonul este de 2400 ori mai periculos decat molecula de CO2, unitatea standard de masura a poluarii atmosferice.
 • Substantele ignifuge bromurate, care se gasesc atat in placile electronice cat si in carcasele de plastic, nu se degradeaza in mediu iar expunerea indelungata la aceste substante poate duce la tulburari de memorie, precum si la dereglari in functionarea normala a glandei tiroide si a sistemului hormonal.
 • Condensatori cu PCB (Bifenili policlorurați), prezenti in aparate mai vechi, fabricate pana in 1987. PCB-urile sunt toxice pentru organismele acvatice, fiind letale la doze ridicate si afecteaza sistemul imunologic si aparatul de reproducere al diferitelor mamifere salbatice. Efectele expunerii oamenilor la PCB duc la disfunctionalitati ale ficatului, sistemului imunitar, aparatului genital, tubului digestiv, glandei tiroide, maduvei osoase si mucoasei gastrice.
 • Materiale pe baza de PVC, un material plastic cu continut de clor, a carui procesare necorespunzatoare (prin ardere) determina emisii radioactive persistente in mediu, cu efecte precum: cancer, tulburari hormonale, efecte asupra sistemului imunitar, diabet, dificultati de invatare, afectiuni ale plamanilor si ale pielii, sindromul oboselii cronice, afectiuni hematologice, perturbari ale sistemului nervos si altele.
 • Mercur, utilizat in lampi si becuri economice. Acesta afecteaza sistemul nervos si rinichii.

Astfel, predarea deseurilor in centrele specializate este esentiala pentru viitorul nostru si al planetei.

Alegem responsabilitatea, in parteneriat cu RoRec (www.rorec.ro)

Specialist de talie nationala in gestionarea deseurilor, Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec este o organizatie non-profit, fondata de sase dintre cei mai cunoscuti fabricanti europeni de aparatura electrocasnica prezenti pe piata din Romania, printre care ne numaram si noi, ca membru fondator. In parteneriat cu RoRec, reusim sa fim responsabili ca organizatie: asociatia RoRec preia gestiunea colectarii, tratarii si reciclarii deseurilor provenite din aceste tipuri de echipamente (DEEE), in conformitate cu legislatia europeana in domeniu si cu standardele CENELEC aplicabile in domeniul tratarii DEEE.

RoRec, prin operatorii locali parteneri, organizeaza periodic actiuni de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEEE), venind in sprijinul cetatenilor care doresc sa se debaraseze responsabil de acestea.

RoRec este alaturi si de cei care aleg sa adopte un comportament considerabil fata de mediu, in propria locuinta. Asadar, daca ai electrocasnice vechi, este foarte important sa te debarasezi responsabil de ele. Ia legatura gratuit cu RoRec la 0800 444 800 si fa o programare pentru ridicarea gratuita de la domiciliu sau sediu de firma a aparatelor electrice care nu iti mai folosesc.

Ziua Internationala a Deseurilor Electrice

Astazi, pentru al treilea an la rand, celebram la nivel international ziua dedicata reciclarii deseurilor electrice si electronice. Lansata in 2018 de catre WEEE Forum, cel mai mare centru multinațional din lume de competenta in ceea ce privește cunostintele operationale privind gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, aceasta zi este menita sa imbunatateasca nivelul de educatie in privinta reciclarii deseurilor electronice si sa incurajeze un comportament adecvat.

Anul acesta, membrii Forumului WEEE au decis sa dedice publicului tanar eforturile educationale intreprinse cu prilejul zilei globale a reciclarii deseurilor electronice. Sensibilizarea tinerilor cu privire la problemele legate de deseuri electrice si electronice are beneficii pe termen lung, caci viitoarea generatie de consumatori va deprinde timpuriu obiceiuri responsabile. Totodata, acestia vor duce mesajul in randul familiilor lor, al profesorilor si al comunitatilor locale, ceea ce aduce o vizibilitate sporita subiectului.

Celebreaza natura, in fiecare zi

Ziua Internationala a Deseurilor Electrice merita vazuta ca parte dintr-un tablou mai extins: nevoia planetei sa fim mai grijulii. Consumam zi de zi resurse naturale si, ca sa continuam sa o facem, trebuie sa acceptam consecintele si sa gasim solutii.

Credem in puterea noastra de a schimba lucrurile si alegem sa fim responsabili atat individual, cat si ca organizatie.

Fii responsabil!

Implica-te pentru un mediu sanatos!

Sursa infografice: https://www.rorec.ro/