Designul de interior este modul creativ in care este compartimentat, utilat si decorat un spatiu interior. Designerii de interior folosesc materiale, texturi si culori, in baza unor reguli si principii de design, pentru a crea spatii care sunt confortabile si placute, in aceeasi masura.
Un design interior reusit nu poate fi realizat decat de un expert in domeniu, care a urmat cursuri sau a facut o facultate de profil. Acesta va studia spatiul pe care il are la dispozitie si va incerca sa alinieze dorintele proprietarului cu ce poate fi realizat efectiv, incercand in acelasi timp sa se incadreze in bugetul pe care il are la dispozitie. Designerul de interior va supraveghea, de asemenea, si munca echipelor de executie, astfel incat proiectul sa fie respectat in cele mai mici detalii.
Proiectul poate porni de la zero sau poate include elemente deja existente in spatiul respectiv, de la cele arhitecturale, la finisaje sau anumite obiecte de mobilier pe care proprietarul doreste sa le pastreze.
Onorariul designerului de interior variaza in functie de complexitatea lucrarii, dar se bazeaza si pe experienta si cunoasterea acestuia sau pe succesul altor proiecte din portofoliu.
- Despre designul interior si rolul acestuia in amenajarea spatiului
- Rolul unui designer de interior
- Elemente ce influenteaza valoarea serviciilor unui designer de interior
- De ce sa alegi un designer de interior in amenajarea unui spatiu
Despre designul interior si rolul acestuia in amenajarea spatiului
Probabil si tu te-ai confruntat cel putin o data in viata cu alegeri legate de designul unei locuinte sau, de ce nu, a unui spatiu comercial. Daca nu ai avut un buget alocat pentru a apela la servicii de specialitate, ai fost pus in situatia de a alege singur materiale, piese de mobilier, corpuri de iluminat etc.
Astfel de proiecte facute chiar de proprietarii spatiului respectiv nu reusesc intotdeauna. Designul de interior este un domeniu complex, bazat pe reguli si principii stricte, dar si pe talentul unei persoane, cultivat in ani de studiu si experienta. Numai un designer de interior va putea sa lege lucruri caracteristice unui proprietar cu spatiul, pentru a crea un mediu coerent, practic si foarte confortabil.
O buna comunicare cu clientii este, de altfel, unul dintre punctele forte ale unui proiect de design. Numai asa se pot crea interioare care sa raspunda tuturor cerintelor – functionale si estetice – ale proprietarilor.
-
Rolul designului interior
– initial o ramura a arhitecturii, designul de interior se desprinde tot mai mult de domeniul de baza. Deja disciplina de sine statatoare, acesta are rolul de a imbunatati conditiile de viata, prin crearea unui ambient multumitor din punct de vedere estetic, dar care creste si functionalitatea si calitatea spatiilor interioare. Nu este de mirare ca pretul unei locuinte decorate cu ajutorul unui designer este de multe ori peste media pietei;
-
Stiluri de design interior
– cele mai populare stiluri de design interior la ora actuala sunt: stilul modern – linii curate, o paleta simpla de culori, materiale ca metalul, sticla sau otelul; modern minimalist – lipsit de excese si fundaluri grele, simplu, in culori plictisitoare si luminoase, in niciun caz stridente; contemporan – inteles de multe ori ca distant si inert, este un stil care ofera multa caldura, o combinatie de stiluri moderne si traditionale, creeaza spatii confortabile si elegante; clasic sau traditional – un stil bogat in ornamentatii si detalii, rafinat; industrial – otel si caramida expusa, lemn si accente din cupru; retro – stilul anilor ‘50, ‘60, ‘70, cu jocuri de culori, imprimeuri bogate, presupune o abordare ludica; vintage – farmec si istorie care respira prin fiecare por al unor astfel de interioare, cu antichitati, piese electrice vechi, vechituri si piese de colectie; shabby chic – un stil feminin, caracterizat de culori pastelate si modele florale, este confortabil, relaxant si elegant; boem sau boho chic – expresia unui stil de viata avangardist, stilul boem este abordat mai ales de persoanele care aspira la o viata lipsita de griji si presupune modele bogate si culori vibrante, mai ales in tonuri de rosu sau violet;
-
Cum alegi un stil de design interior
– daca nu stii exact in ce stil vrei sa decorezi locuinta este momentul sa treci la introspectie: care sunt lucrurile ce iti plac, ce mesaj vrei sa transmiti despre tine, despre gusturile, asteptarile si viata ta? Un interior trebuie sa caracterizeze personale care il ocupa, sa se potriveasca cu personalitatea lor si, in scenariul cel mai fericit, sa le induca o stare de bine si persoanelor care vor intra in acel spatiu. Asadar, succesul unui design interior reusit este o combinatie intre cat de bine te cunosti ca persoana si cat de bine reusesti sa comunici cu designerul pe care l-ai angajat pentru proiect;
-
Cum poti invata despre designul interior
– designul de interior nu este o simpla selectare a unor materiale si piese de mobilier si combinarea reusita a acestora intr-un spatiu. Designul de interior presupune cunostinte de desen tehnic, proiectare si reprezentare geografica. Aceste abilitati pot fi dobandite in cadrul universitatilor de arhitectura din tara, in cadrul carora vei gasi facultati de design sau arhitectura interioara. Abilitati si cunostinte de design interior pot fi dobandite insa si in cadrul unor cursuri specializate organizate de companii private si care elibereaza diplome de studiu recunoscute. Cursurile sunt, de obicei, tinute de arhitecti si, pe langa partea teoretica, presupun si pregatire practica.
Rolul unui designer de interior
Meseria unui designer de interior presupune proiectarea, consultarea amenajarea si supravegherea tuturor proceselor din cadrul unui plan de design. De obicei, designerii de interior lucreaza in regim de PFA (persoana fizica autorizata) si isi gasesc singuri proiecte si clienti. Altii insa sunt angajati la firme din domeniu la care doritorii pot apela direct.
Rolul unui designer de interior este de a proiecta din punct de vedere arhitectural interioarele, de la alege mobilierul si accesoriile, de a amenaja si reconditiona cladiri istorice, de a contribui la conservarea mostenirii culturale etc.
Tot in sarcinile lor intra si supravegherea propriilor lucrari, dar si evaluarea unora facute de alti designeri de interior. Munca lor presupune o cercetare continua.
Intalnirea designerului de interior cu clientul
Prima intalnire a designerului de interior cu un client nou este extrem de importanta. Chimia dintre acestia este cruciala in realizarea unui proiect de succes. Cum am mentionat in repetate randuri, de cele mai multe ori un design reusit aliniaza dorintele proprietarului cu viziunea designerului si bugetul pe care il are acesta la dispozitie.
-
Definirea functionalitatilor dorite de client
– este cel mai important pas intr-un proiect de design interior si depinde in mare masura de capacitatea designerului de a combina utilul cu placutul. Acesta trebuie sa decida traseul racordurilor de apa sau canalizare, pozitia corpurilor de iluminat si a prizelor sau ce tip de mobila trebuie sa aleaga. Intr-un spatiu mic, de exemplu, unde clientul vrea sa inghesuie de la masina de spalat vase, la cea de rufe, dar si o biblioteca generoasa, o canapea si un pat dublu, designerul de interior va trebui sa apeleze la toate resursele de creativitate de care dispune;
-
Analiza preferintelor si viziunii clientului asupra spatiului respectiv
– ce personalitate are clientul, ce stil i s-ar potrivi, care sunt hobby-urile lui, are o familie numeroasa si multi prieteni, vrea un loc de relaxare sau unul care sa incurajeze interactiunea sociala – cu multe canapele, loc pentru board games, un mini bar etc. Toate acestea sunt elemente care trebuie discutate cu designerul si care vor influenta proiectul final.
CITESTE SI: Sfaturi utile inainte de cumpararea unei masini de spalat vase
Evaluarea spatiului si analiza prevederilor legale ce trebuie respectate
O problema delicata, mai ales in Romania, unde proprietarii de locuinte au facut un obicei din a sparge de capul lor pereti comunisti, pentru a crea interioare open space in stil american. Iar lipsa spatiului a determinat modificari de genul balcoanelor unite cu livingul sau bucataria. Nu e nimic gresit daca toate aceste modificari sunt facute legal, in baza unui proiect. De foarte putine ori, insa, aceste proiecte respecta prevederile legale si sunt aprobate de autoritati, unul dintre motive fiind birocratia. Tocmai de aceea, din nepasare sau nestiinta, proprietarii ajung sa sparga pereti de rezistenta, lucru extrem de periculos.
Propunerile de concepte oferite de designer clientului privind amenajarea spatiului
In urma discutiei cu designerul de interior acesta va intocmi un plan, de obicei o prezentare, in care va descrie in detaliu posibile modalitati de amenajare a spatiului. Aceasta prezentare va contine amanunte legate de:
-
Impartirea spatiului in zone functionale
– o garsoniera poate fi usor transformata intr-un mic apartament cu doua camere, cu ajutorul unor pereti falsi, un living poate fi unit cu bucataria, camera de zi de la parterul unei case poate include un perete retractabil de sticla care sa uneasca interiorul cu o veranda moderna, din lemn etc.;
-
Amplasarea mobilierului
– livingul poate sa includa si un colt de joaca pentru copii sau bucataria o zona de dining. Depinde de ce isi doreste proprietarul si care este spatiul disponibil;
-
Alegerea tipului de iluminat
– foarte important, un iluminat interior perfect poate fi obtinut doar cu ajutorul unui designer de interior. Tara noastra sta foarte prost la acest capitol. Daca ii spui designerului ca vrei un concept similar cu cel din tarile scandinave va intelege despre ce vorbesti. Suedezii, norvegienii, finlandezii si danezii au ridicat iluminatul la nivel de arta, fiind privati o buna parte din an de lumina naturala;
-
Alegerea tipului de finisaje
– trebuie sa se potriveasca cu stilul de design ales si sa respecte tonurile acestuia. Culori pale, pentru shabby chic, caramida expusa, pentru stilul industrial, culori puternice, pentru cel retro si tot asa;
-
Alegerea tipului de mobilier
– la fel ca in cazul finisajelor, acesta trebuie sa respecte linia impusa de stilul de design ales de proprietar.
Planificarea si administrarea proiectului
Dupa ce toate detaliile proiectului au fost discutate impreuna cu clientul, urmeaza etapa de planificarea propriu-zisa – reprezentari, de obicei in 3D, ale spatiului supus amenajarii, calcularea unui buget, prezentarea proiectului pentru a fi aprobat de client, inceperea si administrarea lucrarilor. Aceaste etape presupun, in detaliu:
- Analizarea resurselor proiectului si a limitarii acestuia;
- Identificarea tuturor elementelor care tin de viata si siguranta;
- Intocmirea unor grafice de lucrari, a unor planuri de lucru si a unui buget;
- Analizarea spatiului si a obiectivelor designului;
- Identificarea unor nevoi speciale si recomandarea unor specialisti in anumite discipline – structuristi, instalatori etc.;
- Formularea unor planuri de design si a conceptelor preliminare;
- Descrierea caracterului si a esteticii proiectului;
- Dezvoltarea si prezentarea recomandarilor de design pentru aprobarea finala. Pot include: planificarea spatiului, alegerea mobilierului, recomandarile legate de pereti, podea, tavan, finisaje, culori, instalatii electrice, iluminat, tehnologie audio-vizuala etc.;
- Propunerea unor obiecte de arta, a unor accesorii si decoratiuni;
- Propunerea unui buget, daca acesta nu a fost stabilit deja de la inceput de catre proprietar;
- Colaborarea cu diversi profesionisti sau cu diverse firme specializare in mecanica, arhitectura, electricitate, constructii;
- Identificarea unor furnizori calificati pentru toate materialele de care este nevoie;
- Pregatirea documentelor necesare pentru licitatii si selectarea ofertelor – in cazul unui proiect din bani publici;
- Asistarea clientului in incheierea unor contracte cu furnizorii;
- Administrarea documentelor contractuale in calitate de reprezentant al clientului;
- Efectuarea unor vizite de lucru si a unor inspectii pe teren;
- Monitorizarea santierului;
- Monitorizarea instalarii mobilierului, a textilelor si a echipamentelor;
- Pregatirea listei de deficiente si rezolvarea acestora.
Elemente ce influenteaza valoarea serviciilor unui designer de interior
In primul rand trebuie sa iei in considerare faptul ca serviciile unui designer de interior se vor adauga la costurile finale ale unei lucrari de amenajare. Insa aceasta alegere poate duce la economii importante atunci cand pui cap la cap bugetul total al proiectului. Un designer cu un plan bine pus la punct inseamna costuri neprevazute evitate. Proiectul va fi gandit in cele mai mici detalii si vei avea parte de consiliere pe toata durata de desfasurare a acestuia.
Exista insa elemente care pot influenta tariful cerut de un designer de interior. Printre cele mai importante se numara:
-
Complexitatea lucrarii
– lasand la o parte inspiratia si talentul, de multe ori, munca unui designer este una de rutina, care trebuie executata corect si care presupune atentie la detalii si pastrarea legaturii cu zeci de producatori, furnizori si muncitori. Cu cat proiectul este mai extins si mai complex, cu atat va creste onorariul designerului. Apoi un astfel de proiect presupune si simulari 3D cat mai realiste, din care clientul si echipa de executie sa inteleaga in profunzime viziunea. Cu cat acesta este mai realist si cu cat suprafata proiectata este mai mare, cu atat va creste tariful pe care il platesti designerului;
-
Studiile designerului de interior
– un designer de interior poate sa fi urmat un curs obisnuit de design interior, pe care il poate face oricine, sau poate sa aiba studii de specialitate, in cadrul unei facultati de profil, fapt care va creste considerabil onorariul acestuia;
-
Expertiza designerului de interior
– designerul invata mereu, citeste, se documenteaza, merge la expozitii si seminarii. Cu cat cunostintele lui sunt mai extinse, cu atat va cere un onorariu mai mare;
-
Portofoliul designerului de interior
– proiecte importante pe care le-a efectuat sau clienti din zona high class vor creste considerabil onorariul cerut de un specialist in design interior;
-
Gradul de implicare al designerului de interior
– un designer poate cere un onorariu minim pentru stabilirea unei viziuni si realizarea proiectului. Daca vrei ca acesta sa se ocupe insa de tot ce presupune proiectul, de la obtinerea autorizatiilor necesare, la cautarea si supravegherea unor furnizori si a unor echipe de executie, atunci va trebui sa pui deoparte mai multi bani pentru serviciile pe care ti le ofera.
CITESTE SI: Cum amenajezi inteligent o garsoniera. Solutii pentru spatiile mici
De ce sa alegi un designer de interior in amenajarea unui spatiu
Exista numeroase motive pentru care ar trebui sa apelezi la ajutorul unui designer de interior. Lipsa de exeperienta in domeniu este numai unul dintre ele, chiar daca ai inclinatii sau aptituni in domeniu. Apoi numai un profesionist poate cunoaste toate materialele care pot fi folosite intr-un proiect de amenajare inetrioara si care sunt particularitatile acestora. In plus, atunci cand nu ai studii in domeniu, este greu sa alegi un stil de design care sa corespunda si personalitatii tale, si care sa raspunda si tuturor nevoilor de ordin parctic. Nu in ultimul rand, lipsa experientei in lucrul cu echipe de executie te poate costa scump, la propriu. La fel si lipsa de cunostinte legate de tehnologia materialelor sau a tehnicilor de executie.
Alte argumente in sprijinul ideii de a angaja un profesionist care sa gandesca un interior confortabil si coerent sunt:
-
Atentia pentru detalii a unui designer de interior
– un designer de interior are experienta si expertiza necesare care ii permit sa gandeasca in detaliu proiectele, de la etapa de reprezentare grafica si planificare, la cea de executie. In plus, este cel mai in masura sa estimeze un buget de executie;
-
Eficientizarea spatiului prin solutii moderne studiate de designerul de interior
– de la fotolii cu spatii de depozitare pentru carti, la canapele cu sertare pentru perne si lenjerii sau la paturi ascunse in biblioteca sau pereti, toate aceste solutii moderne de eficientizare a spatiului nu pot fi puse in practica fara viziunea unui designer potrivit;
-
Respectarea regulilor de baza ale stilului dorit cu ajutorul unui designer de interior
– de multe ori amenajarile interioare sunt lasate de romani pe seama unor meseriasi care nu inteleg neaparat particularitatile si limitele stilului pe care ti-l doresti. Acest lucru se traduce prin rezultate mult sub asteptari, dezamagire si bani cheltuiti inutil. Aceste lucruri nu se intampla daca proiectul este lasat in seama unui designer;
-
Economie de timp si bani prin alegerea solutiilor potrivite
– meseriasii despre care vorbeam mai sus nu cunosc toate tehnicile de aplicare a materialelor si nici nu au cunostintele necesare pentru a te indruma spre cele mai potrivite solutii. Asta rezulta in timp si bani irositi, situatie care poate fi evitata prin apelarea la un designer de interior;
-
Designerul de interior – mediatorul potrivit intre client si constructor sau alti furnizori implicati in proiect
– un designer de interior va putea anunta din proprie initiativa sau la cerere daca tehnologia de lucru este respectata, daca etapele sunt corect executate, daca si calitatea lucrarii se ridica in general la standardele dorite. In situatii de criza, acesta va putea media orice nelamurire care apare de ambele parti. In plus accesul facil al designerului de interior la furnizori si echipe de executie salveaza bani, timp si reduce riscurile unor rezultate nemultumitoare;
-
Imprimarea unei note de personalitate proiectului tau de design interior
– un designer va tine cont de personalitatea, viziunea si dorintele tale, reusind sa dea si un aer de originalitate proiectului.
Ai lucrat pana acum cu un designer de interior? Te tenteaza ideea?