Deserturile facute in casa sunt cele mai bune! Aroma care se raspandeste din cuptor, atunci cand se coace ceva dulce, aduce buna dispozitie de fiecare data si creeaza sentimentul placut de sarbatoare. Daca la aceasta se adauga si o reteta simpla, pe care o poti face cu ce ai prin casa, placerea este si mai mare. Cu dublul scop de a te provoca si de a te inspira, am adunat cateva retete simple si rapide, care pot fi considerate, pe buna dreptate, deserturile perfecte.
Banana bread (chec cu banane)
Este o reteta foarte simpla, care reuseste perfect de fiecare data. Checul cu banane sau banana bread este nu doar foarte gustos, dar și foarte sanatos, pentru ca are in compozitie putin zahar si piure de banane. In plus, este solutia perfecta pentru a utiliza bananele foarte coapte, pe care, de obicei, nu le mai mananca nimeni.
Ingrediente:
- 140 g unt de orice tip, moale;
- 100 g zahar tos (circa patru linguri sau mai putin);
- 2 oua mari;
- 140 g faina;
- 1 lingurita praf de copt;
- 2-4 banane foarte coapte;
- ½ lingurita de pudra de scortisoara.
Mod de preparare: incalzeste cuptorul la 160-180 de grade. Pregateste o tava de chec. Trebuie unsa cu putin unt, indiferent de tipul acesteia, pentru ca va da gust si o aroma speciala preparatului. Pune, intr-un castron incapator, untul moale si mixeaza-l cu zaharul, pana devine cremos. Adauga, pe rand, ouale si amesteca dupa fiecare, pana la omogenizare, apoi pune jumatate din cantitatea de faina, praful de copt si scortisoara si amesteca din nou. Bananele se curata de coaja si se paseaza cu o furculita pana devin o pasta. Adauga-le in compozitie, apoi omogenizeaza si pune si restul de faina. Toarna compozitia in forma si coace-o pentru 40-50 de minute, pana creste si se rumeneste frumos. Se face la fel de bine in cuptorul pe gaz sau in cel electric. Daca vrei, poti adauga si nuci maruntite sau stafide. Banana bread se scoate din tava dupa ce s-a racorit putin.
Negresa delicioasa
Probabil este unul dintre cele mai iubite deserturi de casa. Sunt zeci de variante, dar de fiecare data, secretul reusitei sta in a obtine un desert usor umed, cu o aroma intensa de ciocolata. Negresa se poate face cu cacao, dar varianta cea mai buna si mai rapida este cea cu ciocolata. Poti folosi ciocolata neagra, obisnuita, sau ciocolata de menaj.
Ingrediente:
- 150 g unt;
- 200 g zahar;
- 150 g ciocolata simpla;
- 3 oua;
- 1 lingurita extract de vanilie;
- 150 g faina;
- ½ lingurita praf de copt;
- 3 linguri pudra de cacao;
- 100 ml lapte dulce.
Mod de preparare: pregateste tava pentru copt. Trebuie unsa cu unt si tapetata cu faina sau hartie pentru copt. Pune într-un vas: laptele, untul, zaharul, pudra de cacao si ciocolata, rupta in prealabil in bucati, la foc mic. Amesteca din cand in cand, pana se ajunge la fierbere. Lasa compozitia sa se raceasca, la temperatura camerei. Amestecul lichid se toarna tot intr-un vas incapator (poti continua prepararea in acelasi vas, daca este suficient de incapator). Separa albusul de galbenus. Bate galbenusurile bine, cu o lingura de apa rece, adauga esenta de vanilie si pune-le in compozitia racita, apoi omogenizeaza. Albusurile se bat spuma, cu un praf de sare. Pune faina si jumatate din albusuri in compozitia de baza si amesteca energic cu mixerul, apoi adauga restul de albus, amestecand incet cu o spatula. Toarna aluatul in tava si coace negresa circa 40 de minute la foc potrivit, in cuptorul preincalzit. Foloseste functia de timer a cuptorului si seteaza-l la 30 de minute, ca sa verifici daca nu cumva negresa s-a copt in acest interval. Cand se racoreste, se taie in bucati, apoi poate fi savurata. Va forma o crusta crocanta deasupra.
Clafoutis cu afine si migdale
Este un desert cu origini frantuzesti, foarte rapid si simplu de facut. Poti folosi orice fel de fructe proaspete sau din compot (trebuie scurse bine). Cel mai des se face cu cirese sau visine proaspete fara samburi, dar o varianta delicioasa este si cea cu afine, proaspete sau congelate, si faina de migdale (o gasesti ca atare, in orice mare magazin).
Ingrediente:
- 100 g faina de migdale;
- 1 lingura cu varf de faina;
- 140 g zahar tos;
- 3 oua mari;
- 4 galbenusuri;
- 375 ml smantana;
- 350 g afine;
- 1 praf de sare.
Mod de preparare: combina faina de migdale cu faina obisnuita si sarea. Adauga zaharul, ouale intregi, galbenusurile si smantana si amesteca pana se omogenizeaza foarte bine. Preincalzeste cuptorul la 180-200 de grade Celsius. Unge cu un strat gros de unt tava de copt (ideala este o tava larga si mai putin inalta). Imprastie afinele si toarna aluatul pe deasupra, apoi coace pentru 20-25 de minute, la 130 de grade cu ventilator sau pana cand a crescut si este usor ferma la atingere. Se pudreaza cu zahar si se serveste calduta, direct din tava.
Crumble cu fructe de sezon
Este un desert inventat de englezi, fiind unul dintre cele mai lejere si mai rapide deserturi care se pot face in casa. Este foarte bun, sanatos si reprezinta cea mai buna alegere, atunci cand vrei ceva bun si rapid, in orice sezon, pentru ca se pot folosi orice fel de fructe, in orice combinatie. Crumble inseamna un preparat cu fructe si un topping crocant dintr-un amestec de faina si unt, care mai poate contine nuci sau cereale.
Ingrediente:
- 500-600 g fructe de sezon (un singur fel sau combinate);
- 100 g unt;
- 150 g faina;
- 1 lingura cu varf de fulgi de ovaz;
- 1 praf de sare;
- ½ lingurita de scortisoara;
- 5 linguri cu varf de zahar (de preferat brun);
- 1 lingura cu varf de amidon de porumb.
Mod de preparare: unge cu unt un vas inalt. Fructele se taie in bucati potrivite. Peste ele, pune doua linguri de zahar, scortisoara (sau doua plicuri de zahar vanilat) si amidonul. Amesteca pentru ca toate ingredientele sa se uniformizeze. Rastoarna fructele in vasul pregatit si da-l la cuptor, la foc potrivit, pentru 10-15 minute. In timpul acesta, amesteca untul moale cu trei linguri de zahar, faina, un praf de sare si fulgii de ovaz. Va rezulta un amestec nisipos. Scoate vasul cu fructe si presara deasupra, in strat cat mai uniform, amestecul preparat. Continua sa coci pentru alte 10 minute.
Crumble nu se rastoarna, ci se serveste direct din vasul in care a fost copt (acesta este motivul pentru care merita sa alegi unul care arata bine), cald sau rece, cu frisca sau impreuna cu o cupa de inghetata. Este la fel de placut si simplu sau alaturi de un iaurt gras.
Granola de casa
Granola este o gustare care seamana cu amestecurile de tip musli. Preparata in casa, este mai gustoasa si mai sanatoasa, deoarece ai posibilitatea sa variezi ingredientele folosite. Granola se poate prepara in orice cantitate si se poate pastra in borcane inchise ermetic chiar si 2-3 saptamani.
Ingrediente:
- 300 g fulgi de cereale (ovaz, grau, secara);
- 150 g amestec de seminte crude (floarea-soarelui, dovleac, in, susan);
- 150 g amestec de fulgi de migdale, nuca de cocos rasa, nuci maruntite in orice proportie vrei;
- 1 varf de cutit de sare;
- 1 lingurita rasa de pudra de scortisoara;
- 1 lingura de zahar brun (sau 2 de miere);
- 2-3 linguri de ulei de rapita sau alt ulei (de floarea-soarelui, cocos).
Mod de preparare: amesteca fulgii de ovaz cu semintele si fulgii de migdale. Separat, fa un sirop din zahar sau miere cu cateva linguri de apa, adauga scortisoara si sarea si lasa pe foc atat cat sa se dizolve si sa se incinga. Siropul se toarna peste amestecul uscat. Adauga uleiul si amesteca bine, cu o spatula, pana ce totul se uniformizeaza. Intinde amestecul pe o hartie de copt, pusa intr-o tava care merge la cuptor si coace totul 20-30 de minute la foc mediu. Amesteca in timpul coptului la fiecare 10 minute, pentru ca totul sa se coaca uniform. Se fac foarte bine in cuptoarele electrice.
Lasa sa se raceasca de tot si pune granola intr-un borcan uscat cu capac sau intr-o punga de hartie. Granola se poate adauga in lapte, iaurt, salate de fructe. Poti adauga fructe uscate (dupa ce s-a copt si racit complet).
Aceste deserturi rapide pot fi adaptate: in toate se pot adauga nuci sau alune, poti varia aromele folosite sau le poti face mai dulci. Este, insa, important sa respecti proportia dintre ingredientele grase (unt sau smantana) si faina si sa adaugi praf de copt, acolo unde reteta o cere.
Sursa foto: Shutterstock