Este timpul sa ii surprindeti pe cei mici cu niste deserturi delicioase si colorate pe care le vor adora cu siguranta. Retetele pe care vi le-am pregatit sunt usor si distractiv de realizat, ceea ce inseamna ca puteti sa ii implicati si pe copii in procesul de preparare, astfel incat sa petreceti totodata timp de calitate impreuna. Am ales cateva retete care le vor pune celor mici creativitatea si indemanarea la incercare, mai ales in faza de decorare a preparatelor, in care va invitam sa ii lasati sa dea frau liber imaginatiei.
Pizza cu ciocolata si fructe de padure
“Tiramisu” pentru copii cu visine
Biscuiti cu cacao fara coacere
Pizza cu ciocolata si fructe de padure
Cine sustine ca pizza poate fi mancata doar ca fel principal nu a gustat niciodata o pizza dulce, cu ciocolata in loc de sos de rosii si cu fructe delicioase si jeleu pe post de topping. Aceasta reteta ii va surprinde garantat pe cei mici, care se vor inghesui la decorare si mai ales la degustare!
Ingrediente pentru blat: 240 ml unt topit, 300 g zahar, o lingurita esenta de vanilie, 4 oua, 180 g faina alba, 120 g cacao, un praf de sare
Ingrediente pentru topping: 250 g crema de branza, 300 g crema ciocolata, 120 ml apa, o lingurita amidon, o lingurita zahar, o lingura gem de capsuni, 1-2 linguri lapte, fructe de padure (capsuni, afine, zmeura)
Mod de preparare:
- Pregateste o forma de pizza, tapetand-o cu hartie de copt si preincalzeste cuptorul la 175°C.
- Cu un mixer, bate untul si zaharul pana se omogenizeaza, apoi adauga ouale si esenta de vanilie. Adauga progresiv faina si cacaua si incorporeaza-le cu grija, la viteza mica.
- Toarna aluatul in forma de pizza si lasa-l la cuptor 15-20 de minute pana se rumeneste, apoi lasa-l sa se raceasca complet.
- Amesteca cu mixerul crema de ciocolata si crema de branza.
- Pentru jeleu, pune pe aragaz o cratita mica in care ai amestecat apa, amidonul si zaharul. Amesteca la foc mediu pana se ingroasa putin apoi adauga gemul si continua sa amesteci pana este gata.
- Asambleaza pizza alaturi de cei mici, intinzand crema de ciocolata peste blat si lasandu-i sa o decoreze cu fructele proaspete dupa bunul plac. Ungeti fructele cu jeleul racit si puneti la frigider pentru cateva ore.
- Savurati impreuna cu familia pana la ultima felie.
Inghetata pe bat cu iaurt
Pofta de inghetata pare sa fie cu atat mai acuta cu cat temperaturile de afara cresc. Ca sa le satisfacem copiilor atat pofta de dulce cat si nevoia de a se racori, inghetata pe bat cu iaurt si fructe este o alternativa rapida si sanatoasa la inghetata clasica, avand mai putin zahar si mai multe vitamine, fiind totodata la fel de gustoasa.
Ingrediente: o cana de iaurt gras, o cana de capsuni proaspete, o banana, 3 linguri de miere
Mod de preparare:
- Taie fructele in bucati.
- Pune fructele, iaurtul si mierea intr-un blender pana cand sunt omogenizate.
- Compozitia se toarna in forme pentru inghetata sau in paharele de plastic (se pot folosi inclusiv borcanase de iaurt, curatate).
- Introdu bete de inghetata din comert in compozitie. Se pot folosi alternativ manunchiuri de scobitori sau bete pentru frigarui.
- Baga formele la congelator timp de 3 ore.
- Pentru ca inghetata sa iasa mai usor din forme, le poti tine cateva secunde in apa calda.
“Tiramisu” pentru copii cu visine
Prajitura Tiramisu este mai degraba destinata adultilor, avand ingrediente precum cafeaua sau lichiorul ce nu vor fi agreate de multi copii. O varianta la fel de gustoasa dar mai prietenoasa pentru cei mici este un “tiramisu” cu mascarpone si fructe ce poate fi savurat in portii mici, in pahare transparente de sticla in care straturile se vor vedea perfect.
Ingrediente: 100 g biscuiti cu unt, 200 g branza mascarpone, 500 g de cirese, suc de lamaie, zahar pudra, amidon de porumb
Mod de preparare:
- Zdrobeste biscuitii cu ajutorul unui facalet sau rupe-i in bucatele mici.
- Intr-un blender pune ciresele (fara samburi), zeama de lamaie si putin zahar pudra. Adauga apa si putin amidon de porumb pentru a ajusta consistenta pana devine un sos gros. Alternativ, poti trece peste acest pas si folosi dulceata de visine gata preparata.
- Aseaza o cantitate potrivita de biscuiti zdrobiti pe fundul unui pahar de sticla incapator sau al unui bol.
- Adauga un strat de branza mascarpone si un strat de sos de visine sau dulceata.
- Continua sa asezi straturi succesive de biscuiti, mascarpone si visine pana in varf.
- Poti decora cu fructe, cacao sau sos de ciocolata pentru un aspect la fel de delicios precum gustul.
Mini tarte cu fructe exotice
Mini tartele sunt omniprezente in toate cofetariile, fiind un desert deja cunoscut si iubit de copii. Poti sa le faci o surpriza si sa le recreezi prajiturelele colorate acasa, lasandu-i sa te ajute la umplut cu crema de vanilie si la decorat, folosind fructele lor preferate.
Ingrediente: 200 g unt moale, 200 g zahar, 450 g faina alba, 2 oua, un plic de budinca de vanilie, 250 ml lapte, un plic de gelatina, un praf de sare, fructe exotice pentru topping (kiwi, ananas, banane, mango)
Mod de preparare:
- Intr-un vas, amesteca untul si zaharul cu un mixer pana se incorporeaza bine. Adauga un ou si un praf de sare si continua sa amesteci pana cand zaharul se topeste.
- Adauga progresiv faina si omogenizeaza aluatul rezultat cu grija. Lasa-l la rece timp de o ora in frigider.
- Aseaza cantitati mici de aluat in cosulete de tarte sau intr-o tava pentru briose si acopera bine toti peretii formelor cu aluat.
- Pune tava in cuptorul preincalzit la 180°C si lasa timp de 20-30 de minute.
- Pune pe foc laptele si adauga praful de budinca atunci cand fierbe, amestecand usor pana cand se ingroasa uniform, fara cocoloase.
- Cand budinca este rece, umple cosuletele cu crema cu ajutorul unei linguri sau cu un pos din panza.
- Taie fructele in bucatele mici si lasa-i pe cei mici sa orneze dupa cum le place.
- Dizolva gelatina in putina apa, apoi toarn-o intr-o cratita in care fierb 200 ml de apa si las-o putin pe foc pana se ingroasa.
- Toarna gelatina cu grija peste tarte si las-o sa se raceasca inainte de a servi cu placere.
Biscuiti cu cacao fara coacere
Acesti biscuiti crocanti si simplu de facut nu necesita nici cuptor nici un timp de preparare indelungat. Vor fi gata in doar cateva minute, iar cei mici nu vor avea rabdare nici macar sa ii lase sa se raceasca inainte sa ii inhate.
Ingrediente: 400 g zahar, 120 g unt, 3 linguri pudra de cacao, 120 ml lapte, 175 g unt de arahide, o lingurita de esenta de vanilie, 270 g fulgi de ovaz
Mod de preparare:
- Pe aragaz, pune o cratita cu zaharul, untul, pudra de cacao si laptele si amesteca timp de un minut la foc mediu.
- Adauga untul de arahide si esenta de vanilie si amesteca viguros pana cand se creaza o pasta omogena.
- Toarna fulgii de ovaz peste amestecul rezultat si incorporeaza-i bine.
- Cu ajutorul unei linguri, ia cate putin din compozitie si aseaza fiecare biscuit astfel rezultat pe o foaie de copt sau folie de aluminiu.
- Lasa sa se raceasca pana cand devin tari si crocanti.
Petrece mai mult timp cu copilul tau in bucatarie incercand cateva din retetele pe care ti le-am propus. Garantat ii vei deschide apetitul pentru gatit si va veti bucura impreuna de roadele delicioase ale muncii voastre.