Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Arctic

Desertul copilariei: crema de zahar ars

Crema de zahar ars este un desert foarte usor de preparat, pe gustul tuturor, mari si mici, si care multora le aduce aminte de copilarie. Oua, lapte, zahar, esenta de vanilie ori rom sunt putinele ingrediente de care ai nevoie pentru a face crema de zahar ars, un preparat la cuptor pe care il poti consuma cald sau rece, oricand, la micul dejun, pranz, cina ori ca gustare. Am pregatit mai jos cateva retete simple de crema de zahar ars, precum si sfaturi pentru realizarea acestui desert delicios.

 

  • Crema de zahar ars sau creme brulee?
  • Crema de zahar ars din 4 oua
  • Creme brulee
  • Crema de zahar ars - reteta bunicii
  • Reteta crema de zahar ars fara bain marie
  • Pandispan cu crema de zahar ars
  • Tort de mere cu crema de zahar ars
  • Reteta crema de zahar ars cu blat de ciocolata
  • Sfaturi pentru prepararea unei creme de zahar ars delicioase

Crema de zahar ars sau creme brulee?

Atat creme brulee, cat si crema de zahar ars sunt deserturi netede, dulci si cu o textura bogata, o modalitate senzuala de a incheia o masa buna, fara a fi prea grele din punctul de vedere al digestiei. Diferenta dintre creme brulee si crema de zahar ars consta in raportul dintre ingrediente, modul in care sunt ingrosate, metoda de gatit, toppinguri si prezentare. Astfel, creme brulee, un desert creat in Franta, are deasupra un strat de zahar caramelizat tare, realizat de obicei cu o torta de bucatarie. Pe de alta parte, crema de zahar ars este acoperita cu un strat de sos caramel lichid si lipicios. Creme brulee este servita de obicei in vasul in care a fost preparat, de mici dimensiuni, in timp ce crema de zahar ars este rasturnata pe un platou. In ceea ce priveste compozitia, creme brulee este preparata din galbenusuri si smantana lichida cu un continut mare de grasimi, zahar si vanilie. Dupa coacere, la bain marie, creme brulee se acopera cu un strat de zahar, care va deveni crocant dupa arderea cu o torta de bucatarie. Crema de zahar ars este preparata cu oua intregi, lapte si zahar si coapta, tot pe bain marie, intr-un vas care a fost imbracat in prealabil cu un strat de zahar ars. Astfel, dupa ce este scoasa din cuptor si racita, crema de zahar ars este rasturnata pe un vas de servire, iar stratul de zahar ars cu care a fost imbracat vasul si care intre timp a devenit sos va acoperi desertul. Crema de zahar ars este o versiune mult mai usoara decat creme brulee.

Crema de zahar ars din 4 oua

Crema de zahar ars

Daca familia ta numara patru persoane sau mai putin, o portie de crema de zahar ars realizata din 4 oua va fi suficienta la o masa. Iata mai jos cea mai simpla reteta.

Ingrediente: 

 

  • Pentru crema
  • 4 oua
  • 500 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita extract/ 1 pastaie de vanilie (sau un plic de zahar vanilat)
  • Pentru caramel
  • 100 g zahar

 

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o cratita din metal, pune zaharul la caramelizat, pana devine lichid si de o culoare maro deschis. Ia cratita de pe aragaz si invarte-o cu atentie (iti poti arde pielea), pentru ca zaharul caramelizat sa-i imbrace fundul si peretii. Intr-un bol, amesteca bine zaharul cu ouale. Dupa omogenizare, adauga laptele si vanilia. Toarna crema in cratita si da la cuptor, pe bain marie (intr-o tava umpluta cu apa calda), timp de 40-50 de minute. Lasa la racit, apoi da-o la frigider timp de 2-3 ore. 

👉 Cuptorul incorporabil AROIE21300RXP de la Arctic vine dotat cu timer, care contorizeaza durata de pregatire a mancarurilor si te anunta in momentul in care timpul prestabilit s-a scurs. 

Creme brulee

Crema de zahar ars

Creme brulee este o reteta usor de facut si arata excelent pe masa. Trebuie doar sa pregatesti crema cu minimum patru ore inainte de servire si sa o pastrezi la frigider. Este si mai practic daca o prepari cu o zi inainte. 

Ingrediente:

 

  • 500 ml smantana lichida grasa
  • O pastaie de vanilie
  • 6 galbenusuri
  • 50 g zahar
  • 6 linguri zahar brun

 

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 160°C. Intr-o cratita, la foc mic, adu la punctul de fierbere smantana, in care ai pus semintele de vanilie, pe care le-ai scos din pastaia despicata. Intr-un bol, amesteca galbenusurile si 50 g zahar. Imediat ce crema incepe sa fiarba, ia cratita de pe foc si toarna peste galbenusuri, incet, amestecand continuu cu un tel. Umple 6 vase tip ramekin cu crema, pune-le intr-o tava pe care o umpli cu apa fierbinte. Coace timp de 25 de minute, dupa care scoate vasele, lasa-le la racit si da-le la frigider. Inainte de servire, presara cate o lingura de zahar brun peste fiecare vas cu crema si caramelizeaza cu o mica torta de bucatarie sau da la cuptor la functia de rumenire. Asteapta 1 minut, apoi serveste desertul.

Crema de zahar ars - reteta bunicii

Crema de zahar ars

Foloseste pentru prepararea acestui desert o cratita din metal pe care o poti baga la cuptor. In lipsa, poti folosi o tava termorezistenta din sticla cu pereti inalti sau una din ceramica, pe care o vei incalzi in prealabil, pentru a nu se sparge la contactul cu zaharul ars fierbinte, pe care il vei prepara in prealabil pe aragaz, intr-o cratita mai mica.

Ingrediente:

 

  • Pentru crema
  • 8 oua
  • 8 linguri mari de zahar
  • 1 l lapte integral
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru caramel
  • 200 g zahar tos

 

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Topeste zaharul in cratita de metal, la foc mediu, amestecand foarte rar cu o lingura de lemn. Dupa ce zaharul a capatat o culoare maroniu roscat, ia cratita de pe foc si imbraca peretii ei in caramel. Fa aceasta operatiune cu atentie pentru a nu-ti arde pielea. In timp ce zaharul se topeste in cratita, amesteca ingredientele pentru crema cu ajutorul unui tel, pana devin o compozitie spumoasa. Toarna crema in cratita tapetata cu caramel, pe care apoi o asezi intr-o tava cu pereti inalti. Toarna apa calda in tava in care ai pus cratita, astfel incat crema sa se gateasca pe baie de aburi. Pune totul la cuptor si lasa la gatit 30-40 de minute, verificand ca apa din tava sa nu fiarba (se mai poate completa cu apa rece). Dupa ce crema este bine inchegata - scutura cratita pentru a verifica -, scoate crema, las-o sa se raceasca si apoi da-o la frigider pentru minimum 2 ore, pentru a o putea rasturna pe un platou. Insa, se poate servi si taind-o in cratita cu o lingura mare, cu care vei lua si o portie generoasa de sos.

Reteta crema de zahar ars fara bain marie

Crema de zahar ars

Cea mai simpla reteta pentru crema de zahar fara bain marie nu presupune multe ingrediente si se poate servi cu frisca, inghetata de vanilie si fulgi de cocos.

Ingrediente:

 

  • Pentru crema
  • 8 oua
  • 1 l lapte 3,5% grasime
  •  200 g zahar
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 100 g stafide
  • Pentru caramel
  • 200 g zahar pentru caramel

 

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-o cratita din metal, pune zaharul si lasa la caramelizat la foc mediu, pana devine de culoare maro roscat. Ia cratita si intinde zaharul pe peretii ei. Lasa deoparte. Amesteca intr-un bol, cu un tel, toate ingredientele pentru crema, apoi toarna compozitia in cratita. Da la cuptor crema, timp de 10 minute, apoi scade temperatura la 150 grade Celsius si lasa la copt 35-40 de minute. Scoate cratita din cuptor si las-o cateva ore la frigider, dupa ce s-a racit la temperatura camerei.

Pandispan cu crema de zahar ars

Crema de zahar ars

Acest pandispan cu crema de zahar ars se prepara cu o zi inainte de a-l servi, pentru ca trebuie sa stea la frigider cateva ore. Decoreaza-l dupa gust, cu frisca, ciocolata sau fructe proaspete.

Ingrediente:

 

  • Pentru caramel
  • 200 g zahar 
  • Pentru crema
  • 200 g zahar
  • 1 l lapte
  • 8 oua
  • 1 lingurita extract de vanilie sau semintele unei pastai
  • Pentru pandispan
  • 5 oua
  • 1 praf de sare
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingurita extract de vanilie sau rom

 

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 200°C. Intr-o cratita metalica, pune zaharul la caramelizat, pe aragaz, la foc mediu, si amesteca de 2-3 ori, pana devine un lichid de culoare maro roscat. Ia cratita de pe foc si, cu grija, imbraca peretii cu caramel. Intr-un bol mare, amesteca ingredientele pentru crema cu ajutorul unui tel, pana devin spumoase. Toarna compozitia peste zaharul ars. Pune cratita intr-o tava umpluta cu apa si coace 30 de minute. Intre timp, pune albusurile intr-un bol si mixeaza-le pana devin o spuma tare. Adauga treptat zaharul, apoi galbenusurile si aromele, apoi faina, cate o lingura. Toarna blatul peste crema coapta 30 de minute si mai lasa o jumatate de ora la cuptor. Scoate pandispanul cu crema de zahar ars din cuptor si lasa-l la racit, apoi scoate-l din cratita si pune-l la frigider peste noapte.

Tort de mere cu crema de zahar ars

Crema de zahar ars

Un tort de mere cu crema de zahar ars este intotdeauna o alegere potrivita daca iti doresti un desert usor de preparat, desi, la prima vedere, poate parea complicat. Ai in vedere ca este nevoie sa il lasi la frigider cateva ore inainte de servire, ca sa se aseze. 

Ingrediente:

 

  • Caramel:
  • 150 g zahar ars
  • Stratul de mere:
  • 500 g mere dulci
  • 2 linguri mari de unt
  • 3 linguri zahar
  • Crema de zahar ars
  • 8 oua
  • 1 l lapte gras
  • 200 g zahar
  • Blat de pandispan
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • Decor
  • 200 ml smantana lichida cu continut ridicat de grasime
  • 100 g zahar pudra

 

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-o cratita mare, caramelizeaza zaharul la foc mediu, cu grija, pana capata culoarea maro roscat. Imbraca peretii cratitei cu zahar si pune deoparte. Curata merele de coaja si casuta de samburi si taie-le in felii groase. Pune merele intr-o tigaie, la foc mic, cu zahar si unt si lasa-le pana se caramelizeaza.  Pune-le apoi in cratita captusita cu caramel. Amesteca ingredientele pentru crema de zahar ars, intr-un bol, cu un tel, pana ce compozitia devine omogena. Toarna totul peste mere si coace 35 de minute. Intre timp, pregateste pandispanul. Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma tare si adauga zaharul treptat, apoi galbenusurile amestecate cu ulei, putin cate putin, cu miscari de jos in sus, cu o spatula. Adauga faina si omogenizeaza. Toarna aluatul peste crema de zahar ars si mai coace timp de 20 de minute. Scoate cratita din cuptor, lasa la racit, apoi rastoarna tortul pe un platou. Lasa la racit la frigider cateva ore. Inainte de servire, prepara frisca din smantana si zahar si decoreaza prajitura.

Reteta crema de zahar ars cu blat de ciocolata

Crema de zahar ars

Aceasta reteta de crema de zahar ars cu blat de ciocolata este mult mai bogata si poate sta cu cinste pe o masa de sarbatoare. 

Ingrediente:

 

  • Pentru caramel
  • 200 g zahar
  • Pentru crema:
  • 8 oua
  • 1 l lapte
  • 8 linguri zahar
  • Esenta de vanilie
  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 praf sare
  • Esenta de vanilie
  • Pentru ornat
  • 200 ml frisca lichida grasa
  • 100 g zahar pudra

 

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Prepara caramelul topind zaharul intr-o cratita pana devine lichid si de o culoare maro roscat. Ia cratita de pe foc si distribuie caramelul pe peretii ei. Lasa deoparte la racit. Intr-un bol, bate ouale cu zaharul, aromele si laptele. Toarna compozitia in cratita si coace 40 de minute. Intre timp, prepara blatul de ciocolata. Bate albusurile cu sare, pana devin spuma tare. Bate galbenusurile cu zaharul si esenta de vanilie. Toarna albusurile peste galbenusuri, treptat, amestecand cu o spatula de jos in sus, apoi adauga faina si cacao. Toarna compozitia peste crema de zahar ars si mai da la cuptor pentru 15-20 de minute. Fa testul cu scobitoarea pentru a vedea daca blatul este copt. Daca scobitoarea introdusa in blat iese curata, acesta este copt. Scoate din cuptor, apoi din tava si lasa la racit cateva ore. Inainte de a o servi, bate smantana cu zaharul pentru a obtine o frisca, pe care o vei folosi la ornat. 

Sfaturi pentru prepararea unei creme de zahar ars delicioase

Crema de zahar ars

Un desert care se prepara inca de pe vremea Imperiului Roman, crema de zahar ars nu este dificil de preparat. Insa, unele trucuri subtile pot face diferenta intre un desert bun si unul fabulos: 

  • Compozitia de lapte, zahar si oua nu se bate prea mult si prea puternic, pentru ca altfel crema nu va fi neteda si fina. 
  • Nu pune tot zaharul direct peste oua, pentru ca va forma cocoloase. Mai degraba, adauga zaharul in timp ce amesteci compozitia cu telul, pentru a fi incorporat treptat in oua, apoi pune laptele.
  • Pentru caramel, pune zaharul in cratita in care vei gati desertul, eventual cu o lingura - doua de apa. Asteapta sa se topeasca si apoi sa capete o culoare maroniu roscat, dupa care ia cratita de pe foc si invarte-o cu grija pentru a o imbraca pe interior cu stratul de caramel. Nu lasa zaharul prea mult pe foc, pentru ca va capata un gust amar.
  • Gateste intotdeauna crema de zahar ars pe bain marie. Baia de apa protejeaza crema de caldura brusca si modereaza gatirea. Daca apa din tava in care ai pus cratita cu crema incepe sa fiarba, pune cate o ceasca de lichid rece, la fiecare 10 minute. Caldura prea mare poate face ca desertul sa capete o structura buretoasa.
  • Cremele continua sa se gateasca putin si dupa ce sunt scoase din cuptor. Daca misti vasul cu crema si aceasta are o textura de jeleu tare, este gata. Scoate cratita din baia de apa si lasa la racit la temperatura camerei inainte de a o pune in frigider. 
  • Poti imbunatati crema de zahar ars cu arome ca apa din flori de portocal, coaja de lamaie bio, pudra de cacao, stafide. 

Cu o consistenta moale, proaspata, usoara si gustoasa, crema de zahar ars este perfecta pentru a incheia cu stil o masa buna sau pentru o gustare gourmet. Foarte simplu de facut, cu putine ingrediente, acest preparat care aduce aminte de copilarie poate fi servit pe un platou mare sau in portii individuale si este intotdeauna un succes. Testeaza retetele de mai sus, cu siguranta vor intra intre cele clasice din bucataria ta. 

Sursa foto: Shutterstock