Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cele mai frumoase trasee montane din Romania

Autor: Arctic

Data publicarii: February 1, 2018

Data modificarii: June 9, 2022

Peisajele din tara noastra sunt unice prin multitudinea de formatiuni geologice si speciile de animale care le populeaza. De ce sa nu le descoperim si sa ne bucuram de ele? Iata ghidul nostru cu recomandari de trasee montane pe care nu trebuie sa le ratezi.

  1. Cele mai frumoase trasee montane din Romania
  2. Ce reguli trebuie respectate pe traseele montane din Romania

Cele mai frumoase trasee montane din Romania 

 

Fie ca vrei sa evadezi din oras pentru un weekend, fie ca vrei sa iti planuiesti vacanta intr-un loc nemaivazut, frumusetile Romaniei raman la fel de imbietoare.

Traseele montane din Romania sunt un prilej minunat de a te pune in miscare si de a gusta din aventura de a descoperi secretele naturii, departe de locurile mult prea pline de turisti. Nu uita sa te documentezi inainte de a porni la drum pentru a evita situatiile neplacute si sa iei in considerare in ce parte a anului conditiile iti sunt favorabile.

Cele mai frumoase trasee montane din Carpatii Orientali 

trasee montane din Carpatii Orientali

Jgheabul cu Hotar

Sursa fotografii: facebook.com/Ioana Vacarasu

In Parcul National Calimani, o poteca asupra careia s-a intervenit extrem de putin datorita statutului de arie protejata este Via Maria Theresia. Aceasta parcurge parcul pe o lungime de 25 de kilometri din cei 42 si leaga judetul Suceava de Bistrita Nasaud. Este poteca tematica cea mai lunga din Romania si poate fi parcursa fie pe jos, fie cu masina. Cel mai inalt punct de pe traseu este Saua Nicovala, aflata la 1934 metri inaltime.

Tot in zona Sucevei, traseul Saru Dornei – Vatra Dornei iti ofera posibilitatea de a traversa Dealul Negru de unde poti admira atat muntii Calimani, cat si varfurile Giumalau, Rarau si Pietrosul Bistritei.

De asemenea, Jgheabul cu Hotar spre Platoul Dochiei este un traseu care ofera o deschidere spre frumusetea muntelui Ceahlau. Plecarea se face din statiunea Izvorul Muntelui iar poteca strabate padurea spre paraul Izvorul Alb, cu un popas la Stanca Dochiei.

Traseul Valea Talnei – Luna Ses – Varful Pietroasa este o zona cu specific etno-folcloric, datorita formei antropomorfe numite Sfinxul Oasului, care inchide traseul.

Cele mai frumoase trasee montane din Carpatii Meridionali

trasee montane din Carpatii Meridionali

Canionul Sapte Scari

Sursa foto: facebook.com/TuristDeRomania.ro

Treptele lui Gabony, 170 la numar, sunt sculptate in piatra si strabat Muntele Tampa din Brasov. Traseul este relativ dificil pentru ca urcusul catre varf este obositor dar, din fericire, exista popasuri cu mese si banci unde te poti opri sa iti tragi sufletul.

Panorama deasupra orasului este superba asa ca merita efortul.

Tot in apropiere de Brasov, traseul spre Cascada si Canionul Sapte Scari promite aventuri cu tiroliana si privelisti unice. Asta deoarece canionul este format din sapte trepte iar paraul formeaza sapte cascade succesive. Traseul a fost modernizat asa ca vei avea posibilitatea sa il parcurgi pe pasarele de metal si poduri in aproximativ o jumatate de ora.

In judetul Gorj, traseul Poiana Florilor – Cerna Sat – Lacul de acumulare Valea Iovanului este extrem de accesibil si poate fi parcurs si cu masina. Aici formatiunile stancoase sunt variate datorita raurilor, care au scobit in piatra de-a lungul timpului

Cele mai frumoase trasee montane din Carpatii Occidentali 

trasee montane din Carpatii Occidentali

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

Sursa foto: facebook.com/Daniel Humelnicu

Traseul Cheile Nerei – Beusnita ofera unele dintre cele mai frumoase arii naturale protejate din Romania. Traseul incepe din Parcul National Cheile Nerei, situat la poalele Muntilor Aninei, in judetul Caras – Severin si se desfasoara pe o lungime de 6 kilometri. Peisajul este spectaculos iar traseul este potrivit chiar si pentru cei mai putin experimentati.

Pe drum, vei putea intalni Lacul Ochiul Beiului, un monument natural protejat, de o culoare turcoaz pe care cu siguranta nu o vei intalni prea des. Cascadele Beusnita si La Vaioaga inchid traseul iar la intoarcere ai posibilitatea sa incerci mancare cu specific local si pastravi proaspeti.

Mai sus, catre judetul Alba, traseele din Muntii Trascau si in zona Ghetarului de la Scarisoara au deschidere catre rezervatii naturale precum Cheile Rametului, Cheile Manastirii sau Cheile Tecsestilor.                             

Cele mai frumoase trasee montane din Muntii Dobrogei 

trasee montane din Muntii Dobrogei

Muntii Macin

Sursa foto: facebook.com/Iubesc Geografia

Muntii Macinului au sase trasee oficiale, relativ scurte si cu un grad mic de dificultate. Traseul Culmea Pricopanului este plin de formatiuni geologice deosebite cu deschidere catre Depresiunea Macin, Dunare si Depresiunea Luncavita iar Traseul Tutuiatu strabate cea mai mare formatiune granitica din Muncii Macin.

Traseul tematic Povestile Macinului, cu plecare din localitatea Greci, iti permite sa intalnesti diferitele tipuri de habitate din zona, sa admiti flora extrem de rara din Rezervatia Moroianu si fauna de importanta europeana precum Testoasa Dobrogeana sau Gusterul Dobrogean.

Cele mai frumoase trasee montane aproape de Bucuresti 

trasee montane aproape de Bucuresti

Stana Regala, Sinaia

Sursa foto: facebook.com/Nicoleta Preda Photography

Daca nu doresti sa te aventurezi prea departe de Bucuresti, traseul Sinaia – Stana Regala este accesibil si usor de parcurs. Traseul se intinde pe 4 kilometri si strabate padurea catre Stana Regala, o pajiste superba care se afla la 1270 metri altitudine si care ofera una dintre cele mai frumoase privelisti de pe Valea Prahovei.

Traseul este ideal pentru cei care nu au foarte multa experienta sau pentru familiile cu copii.

De asemenea, pe traseul Rucar – Bran, Cheile Dambovicioarei sunt un loc spectaculos, usor accesibil. Aici, raul Dambovicioara a sapat un canion de 8 kilometri iar peretii pot ajunge chiar si la 200 de metri inaltime. Este un loc perfect unde sa te ascunzi de soare daca il vei vizita pe timpul verii.

Cele mai frumoase trasee montane pentru incepatori 

trasee montane pentru incepatori

Cascada Urlatoarea

Sursa foto: facebook.com/Nick Photography

Incepatorii pot opta pentru traseul catre Cascada Urlatoarea din muntii Bucegi. Cascada este un obiectiv turistic foarte vizitat iar drumul poate fi parcus in numai o jumatate de ora din statiunea Busteni. De asemenea, cei care ajung la Castelul Peles pot sa urmeze Drumul Regal prin Poiana Tapului catre cascada, dar de aici drumul dureaza o ora.

O alta optiune este traseul spre Cabana Diham cu plecare din Busteni. Aici drumul este mai lung deci in primul rand este nevoie sa ai o forma fizica buna.

Cele mai frumoase trasee montane pentru familii cu copii 

trasee montane pentru familii cu copii

Telecabina Busteni-Babele

Sursa foto: facebook.com/IubimBusteniul

Pentru cei care doresc sa ii faca pe cei mici sa iubeasca muntele, o plimbare cu telecabina pana la Babele este o optiune care cu siguranta ii va distra pe copii. De la Babele, traseul coboara spre Cabana Caraiman si Crucea Caraiman si urca inapoi spre monument.

De asemenea, Masivul Postavarul este o atractie turistica unde vei gasi multe familii cu copii veniti cu cortul sau cazati la Cabana Trei Brazi sau Cabana Padina iar Varful Postavarul nu este dificil de atins.

Ce reguli trebuie respectate pe traseele montane din Romania

 

Este foarte important ca atunci cand vrei sa parcurgi un traseu montan sa nu deteriorezi marcajele. Este un gest care pune viata celorlalti in pericol, mai ales pe un traseu dificil de parcurs.

In plus, nu este permis sa arunci gunoaie in natura, sa rupi plantele sau sa faci focul in padure si pe pasunile alpine.

De asemenea, salvamontistii roaga turistii sa nu lanseze apeluri false pentru ca acestea pot tine ocupate echipele de salvatori iar cei care au nevoie de ajutor cu adevarat nu il pot primi. Apelurile false la serviciile de urgenta se pedepsesc conform legii.

Plante si animale protejate de lege pe care le poti intalni in drumetiile tale 

Ursul brun carpatin

Ursul brun carpatin

Sursa foto: shutterstock.com

Capra neagra si zimbrii sunt pe primul loc in lista animalelor ocrotite de lege, mai ales din cauza pericolelor la care sunt supuse. Zimbrii, de exemplu, au un sistem imunitar slabit din cauza braconajului de cateva decenii in urma care le-a distrus diversitatea genetica in mod ireversibil, asa ca este foarte dificil sa supravietuiasca bolilor.

Ursul Carpatin este cel mai mare pradator din muntii nostri, intalnit cel mai des in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura. Muntii din tara noastra sunt un habitat propice pentru ursi, de aceea exista o concentratie mare in padurile noastre. Din pacate, este inca vanat pentru blana sa.

Cerbul Carpatin si Rasul Carpatin sunt specii superbe pe care le putem intalni in drumetii. Cerbul Carpatin isi face aparitia mai rar iar asta este intr-o masura ingrijorator pentru ca este inca vanat pentru coarnele sale.

Dintre florile rare, intalnite in zonele stancoase din Romania, este musai sa mentionam Garofita Pietrei Craiului, de altfel emblema masivului. Aceasta nu mai poate fi gasita nicaieri altundeva si poate fi admirata in toata splendoarea ei in luna august.