Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Curatenia de Paste – cele mai bune trucuri

Autor: Arctic

Data publicarii: April 12, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Curatenia de Paste este o operatiune complexa si obositoare, care se intinde, de obicei, pe mai multe zile, indiferent cat de mica ar fi locuinta ta. Aceasta, pentru ca iti doresti sa dezinfectezi si sa improspatezi pana si cele mai ascunse locuri din casa. Primul lucru de care ar trebui sa tii cont, ca sa te organizezi cat mai bine si sa duci la bun sfarsit tot ce ti-ai propus, este sa te gandesti ca vei dedica Saptamana Mare pregatirii bucatelor delicioase si destul de laborioase pentru masa festiva. Prin urmare, recomandarea este sa faci curatenie cu doua saptamani inainte de Paste. 

In cele ce urmeaza, descoperi cateva trucuri utile care iti pot usura munca, te ajuta sa improspatezi mediul din caminul tau, dar si sa-l igienizezi eficient, astfel incat sa nu dai la o parte doar praful de la suprafata, ci sa elimini si bacteriile, virusurile sau alergenii.

De ce este important sa faci curatenie de Paste

Potrivit Centrului American pentru Controlul si Combaterea Bolilor (CDC), poti avea o locuinta cu adevarat curata, daca faci atat curatenie, cat si dezinfectare. Aceasta, pentru ca prima operatiune presupune indepartarea prafului si a bacteriilor, dar nu si eliminarea microorganismelor periculoase pentru sanatate. Prin urmare, este nevoie si de igienizare, folosind produse speciale, pe baza de clor sau care contin cel putin 70% alcool, ca sa te asiguri ca si omori germenii. Pe langa acest rol foarte important pe care il au astfel de operatiuni, retine ca mai exista si alte beneficii pe care curatenia de Paste ti le poate aduce, cum ar fi: 

  • te ajuta sa faci exercitii fizice – curatenia presupune un efort fizic sustinut, care iti angreneaza toate grupele de muschi, fara sa-ti dai seama; cum recomandarea medicilor si a expertilor in sanatate publica este sa faci cel putin 30 de minute de miscare zilnic, curatenia de Paste este ca un test pentru organismul tau; iti poate schimba obiceiurile, pentru ca, daca te epuizeaza, este evident ca ar trebui sa-ti faci un program constant si eficient de exercitii fizice, in fiecare zi; 
  • te invata sa te organizezi – indiferent de cat de mare este casa ta, daca nu te organizezi eficient, nu termini ce ai de facut si nici nu dezinfectezi corect toate spatiile si obiectele; prin urmare, este necesar sa faci totul in etape foarte bine planificate, pe mai multe zile; in acest sens, exista o gama larga de produse electrocasnice, dotate cu tehnologii si functii de ultima generatie, care iti vin in ajutor; de exemplu, o masina de spalat cu uscator, prevazuta cu tehnologia HomeWhiz Bluetooth, poate fi controlata de pe telefon sau tableta, iar cu ajutorul tehnologiei ExtraSteam, hainele tale vor fi nu doar igienizate, dar vor avea parte de o ingrijire delicata care impiedica formarea multor cute; totodata, nu vei mai avea grija uscarii rufelor din bumbac sau din materiale sintetice; prin urmare, iti poti planifica activitatile domestice, cu un efort minim; 

👉 Alege masina de spalat rufe cu uscator APLWD741262WST de la Arctic, ajutorul tau de nadejde, ca sa-ti planifici curatenia de Paste cu un minimum de efort, actionand de la distanta functiile si programele de spalare si uscare; aceasta este dotata cu motor Silent Inverter, care-ti permite utilizarea oricand doresti, fara sa deranjezi pe cineva cu zgomotul creat

  • contribuie la diminuarea efectelor stresului – o serie de studii, publicate de The British Journal of Sports Medicine si de Society for Personality and Social Psychology, arata ca 20 de minute de miscare intensa pe zi, de la a face curat sau ordine in casa, pana la exercitii fizice dificile, pot contribui la reducerea efectelor stresului, a riscului aparitiei starilor de anxietate si chiar depresie; totodata, oamenii au tendinta de a fi stresati de lipsa ordinii si a curateniei din propriile case; prin urmare, o locuinta curata, bine aerisita si care miroase frumos iti va da energie pozitiva si te va relaxa;
  • stimuleaza munca in echipa – curatenia de Paste este un excelent prilej pentru impartirea treburilor casnice cu toti membrii familiei; astfel, tot procesul va dura mult mai putin si fiecare va avea satisfactia de a fi facut ceva util pentru crearea unui mediu placut in casa in care sta.

Etapele curateniei de Paste

Cand vrei sa faci o curatenie de Paste ca la carte, dar fara sa acorzi foarte mult timp acestei operatiuni, este important sa-ti construiesti un plan eficient de bataie. Pare o provocare foarte dificila, dar, daca urmezi etapele de mai jos, ai sa constati ca nu e chiar asa de greu:

1. Pregatirea pentru curatenia de Paste

Inainte de a incepe curatenia in sine, fa ordine in camara, debara, dulapuri si sertare. Cu aceasta ocazie, faci si un inventar al lucrurilor care nu iti mai trebuiesc si pe care fie le poti dona, fie le poti recicla, daca este posibil. Apoi, inlatura orice obiect care ar putea sa te incurce atunci cand faci curat. Foloseste cufere, lazi pentru strangerea tuturor jucariilor, daca ai copii mici, aranjeaza toate cartile din biblioteca si nu lasa nimic la voia intamplarii. Spala perdelele, mileurile, cuverturile, pentru a te asigura ca sunt igienizate in profunzime, si sterge geamurile. 

👉 Ai grija de familia ta si alege masina de spalat rufe Arctic AB101223XLAB, dotata cu programul Antialergic+ cu ExtraSteam, ajutorul tau de nadejde pentru a scapa de cat mai multi alergeni, cum ar fi acarienii din praf sau polenul, ce se pot ascunde in cuverturile si mileurile din casa. Totodata, foloseste programul pentru materiale delicate, ca sa obtii perdele curate si igienizate, fara sa fie deteriorate, si bucura-te de designul special Aqua Surf, care creeaza conditii optime de spalare, fara miscari ce ar putea afecta tesaturile.

2. Curatenia si igienizarea locuintei

A doua etapa importanta a curateniei de Paste este sa faci ordine in frigider. Retine ca tot inainte de Saptamana Mare este indicat sa faci si aprovizionarea, pentru a evita aglomeratia din magazine, dar si pentru a avea toate ingredientele la indemana atunci cand vrei sa pregatesti mancarurile si deserturile dorite. Daca iti faci probleme in ceea ce priveste prospetimea fructelor si legumelor, nu uita ca un frigider dotat cu o functie inovatoare, ca Blue Tech, pastreaza efectul de fotosinteza, prin intermediul luminii albastre. 

Daca vrei sa te bucuri de prospetimea si savoarea inconfundabila a fructelor si legumelor cu pana la 30% mai mult timp fata de un compartiment standard, alege combina frigorifica 👉 AK60406E40NFMT 👈, dotata cu functia inovatoare Blue Tech.

Da cu aspiratorul in toata casa, avand grija si la locurile mai putin accesibile. Foloseste-te de accesoriile acestuia pentru a aduna praful de sub mobila, de pe tablouri si de pe mobila. Igienizeaza toate electrocasnicele din casa, clantele, intrerupatoarele de lumina, folosind atat produse speciale pentru dezinfectare, dar si solutii de curatenie pe care le poti prepara chiar tu. Acorda importanta in special bucatariei si baii, care, potrivit studiilor, sunt camerele din casa unde se aduna cei mai multi germeni. Nu uita de covoare, pe care nu este suficient sa le aspiri, fiind necesar sa le si dezinfectezi.

3. Igienizarea pardoselii

Cu ajutorul mopurilor sau aspiratoarelor cu abur, poti igieniza eficient pardoseala casei, indiferent ca ai parchet din lemn triplustratificat, laminat, LVT, linoleum, gresie sau marmura. Este important sa faci acest lucru dupa ce ai terminat cu aspiratul, stersul prafului si dezinfectarea intregii case, ca sa te asiguri ca pe jos nu au ramas urme de murdarie. Insista mai ales in cazul baii si bucatariei.

4. Aerisirea intregii locuinte

Dupa ce ai terminat curatenia si dezinfectarea casei, aeriseste locuinta. Mai ales daca ai predispozitie la dezvoltarea alergiilor sau ai anumite sensibilitati ori afectiuni medicale, cum sunt astmul sau bronsita, este esential ca aerul din locuinta sa fie cat mai curat. Deschide toate geamurile in timpul curateniei si inchide-le lai cel putin o ora dupa ce ai finalizat operatiunea. Nu uita ca poti utiliza dezumidificatoare, umidificatoare sau purificatoare de aer, cu functii de ionizare, pentru a elimina cat mai multi alergeni si pentru a mentine o calitate buna a aerului din casa.

Curatenia de Paste – cateva trucuri utile

Dincolo de a respecta regulile simple in ceea ce priveste buna organizare, exista o serie de trucuri utile care te ajuta sa faci o curatenie de Paste eficienta si, mai ales, sa o mentii dupa ce ai terminat-o: 

  • fa curatenie obisnuita o data pe saptamana – cu cat faci curatenie obisnuita mai des, cu atat cea generala devine mai usoara; iata cateva recomandari:

– schimba asternuturile o data la 7 zile sau cel mult la doua saptamani, ca sa elimini cat mai multi alergeni;

– dezinfecteaza baia si bucataria saptamanal, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiurilor; 

– schimba prosoapele din baie o data la doua zile si pe cele din bucatarie saptamanal, pentru a evita formarea mucegaiurilor si raspandirea bacteriilor periculoase; 

– dezinfecteaza buretii de bucatarie dupa fiecare utilizare; procedeaza la fel cu aragazul sau plita electrica; 

  • fa des ordine in dulapuri – aloca 15 minute o data la doua zile, ca sa faci ordine in dulapuri si sertare; acest lucru iti va usura semnificativ munca, atunci cand faci curatenie generala; 
  • asigura-te ca ai un sistem de ventilatie bun – aeriseste casa de doua ori pe zi, dimineata si seara, foloseste ventilatoare si hota, atunci cand gatesti, si evita fumatul in interiorul locuintei, pentru ca, potrivit Agentiei Europene de Mediu, unii dintre cei mai importanti factori poluanti ai mediului din casa sunt gazele sau particulele care provin din arderea combustibililor (fumul de tigara, incalzirea cu gaz, gatitul, folosirea combustibilului solid si a kerosenului);
  • acorda o mai mare atentie curateniei, daca ai animale de companie – recomandarea este sa faci curatenie cel putin de doua ori pe saptamana, pentru a elimina parul si scuamele; retine ca anumite proteine din parul si scuamele animalelor pot produce alergii sau pot inrautati simptomele unor afectiuni deja existente; acopera mobila cu huse si cuverturi, pe care sa le speli saptamanal;
  • igienizeaza zilnic covorasul de la usa si pe cel din baie – utilizeaza covorase antibacteriene, ca sa-ti fie mai usor sa tii bacteriile departe de casa ta.

Retine ca o casa cu adevarat curata nu inseamna doar sa stergi si sa aspiri praful, ci si sa igienizezi temeinic fiecare colt sau obiect. La prima vedere, pare o operatiune complicata, care cere foarte mult timp si efort, insa, cu ajutorul aparatelor electrocasnice dotate cu tehnologii de ultima generatie si aplicand cateva trucuri utile, cum sunt si cele de mai sus, poti avea un mediu sigur in caminul tau, fara un consum excesiv de resurse. 

Sursa foto: Shutterstock