Daca vrei sa afli cum se spala si se dezgheata frigiderul, dar si care sunt cele mai bune solutii pentru curatat acest aparat, am pregatit pentru tine acest articol complex. Afla care sunt pasii de urmat, precum si cele mai bune solutii pentru curatarea si igienizarea acestuia frigiderului.
Iata cum poti curata frigiderul simplu si eficient:
De ce este important sa cureti frigiderul la timp
Daca nu este curatat in mod regulat, frigiderul poate deveni un mediu ce favorizeaza dezvoltarea mucegaiului sau chiar a unor bacterii periculoase pentru sanatate. Desi ai putea crede ca temperatura scazuta te fereste de astfel de probleme, trebuie sa stii ca sporii de mucegai sau bacteriile pot migra de la un aliment la altul si au rezistenta crescuta inclusiv la 3-5 grade Celsius.
Curatarea regulata ajuta la indepartarea acestor organisme si la mentinerea alimentelor proaspete pentru o perioada mai lunga de timp. In acelasi timp, eviti formarea mirosurilor neplacute ce pot aparea din cauza alimentelor alterate.
De asemenea, o curatare periodica poate preveni acumularea de gheata; astfel, frigiderul va functiona eficient si va avea o durata de viata mai mare. In cazul in care nu esti atent la cantitatea de gheata formata, aceasta poate afecta sistemul de racire al frigiderului. Importanta curatarii este aplicabila in acelasi mod si in cazul congelatoarelor verticale.
Cat de des trebuie curatat frigiderul
Frigiderul trebuie curatat ori de cate ori este nevoie, in functie de cantitatea si de tipul alimentelor depozitate. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci e sa cureti frigiderul in mod etapizat.
Iata cat de des trebuie sa cureti frigiderul si care sunt principalele etape:
- ZILNIC: sterge rafturile. Indiferent ca este vorba despre o sticla care nu a fost inchisa bine sau de o punga nesigilata, al carei continut s-a varsat, rafturile trebuie curatate cat mai repede. Diversele scurgeri si pete lipicioase pot favoriza aparitia bacteriilor sau a mucegaiului, asa ca e bine sa actionezi imediat, un avantaj fiind si acela ca se curata mai usor, daca nu lasi timpul sa treaca.
- SAPTAMANAL: arunca resturile, legumele, fructele si mancarea expirata. O felie de pizza ramasa de la ultima petrecere cu prietenii sau o salata pe care nu ai terminat-o la ultima masa sunt resturi care, chiar daca sunt depozitate in frigider, nu au o durata prea mare de viata. La fel si fructele sau legumele: verifica-le saptamanal si arunca-le pe cele care dau semne ca sunt pe cale sa se strice.
- TRIMESTRIAL: curata frigiderul in profunzime. Este o procedura de durata, asa ca e bine sa-ti rezervi cel putin o jumatate de zi pentru a scoate toata mancarea din frigider, pentru a dezgheta congelatorul si pentru a curata temeinic atat interiorul, cat si exteriorul.
- DE DOUA ORI PE AN: curata condensatorul frigorific. Curatarea condensatoarelor e esentiala, intrucat ele sunt responsabile pentru disiparea caldurii produse in timpul racirii. Atunci cand sunt acoperite de praf, frigiderul va consuma mai multa energie electrica, pentru a compensa surplusul de energie termica.
Cum cureti frigiderul simplu si rapid, pas cu pas
Curatarea in profunzime a frigiderului se face o data la doua-trei luni, cu o frecventa mai mare in anotimpurile mai calduroase (primavara, vara), pentru ca atunci vei depozita in el alimente cu un grad mai ridicat de perisabilitate. Ouale, branza, carnea refrigerata, legumele si fructele de sezon au o perioada limitata in care isi mentin prospetimea, chiar daca sunt pastrate la rece.
Pasul 1: Cum cureti rafturile si cu ce se scoate mirosul din lada frigorifica
Sertarele si rafturile trebuie scoase pe rand, cu mare atentie, pentru ca se pot deteriora sau chiar sparge, daca nu sunt manevrate cu grija. Depoziteaza-le in chiuveta sau in cada si lasa-le pentru o jumatate de ora in apa rece si detergent universal. Apa trebuie sa fie rece. Daca utilizezi apa fierbinte sau chiar calda, fara ca rafturile sa fi apucat sa se raceasca la temperatura camerei, se pot sparge instantaneu.
Foloseste o laveta moale, pentru a le curata, si insista in locurile in care au ramas urme de mancare sau pete care se lasa cu greu curatate. Dupa ce le-ai clatit, sterge sertarele si rafturile cu o laveta uscata si lasa-le intr-un loc sigur, pentru a se usca.
Daca ai un frigider cu lada, ia in considerare curatarea acesteia cu o frecventa mai ridicata. Este important sa stii cu ce se spala lada frigorifica, pentru ca acest proces sa nu iti consume foarte mult timp. Daca aceasta a capatat un miros deranjant, il poti elimina, folosind o laveta imbibata cu solutie de apa si otet.
Pasul 2: Cum cureti peretii interiori ai frigiderului
Peretii interiori ai frigiderului nu intra in contact cu alimentele atat de des precum sertarele si rafturile, dar trebuie curatati la fel de atent ca acestea. Nu trece cu vederea locurile mai retrase, pentru ca aici se pot acumula bacterii periculoase sau spori de mucegai.
Nu uita sa cureti si garniturile frigiderului – sunt fabricate din cauciuc si permit usii sa se inchida in mod etans. Daca te intrebi cu ce se curata garnitura de la frigider, venim cu o sugestie simpla si la indemana: utilizeaza o periuta de dinti, pentru a patrunde in spatiile inguste.
Cand ai terminat, schimba laveta cu una noua si clateste peretii frigiderului cu apa calduta, pentru a elimina toate urmele de detergent. Acesti pasi sunt valabili si in cazul in care vrei sa cureti o lada frigorifica.
Pasul 3: Uscarea si aerisirea frigiderului
Este o etapa importanta in curatarea frigiderului, cu rol in eliminarea mirosurilor neplacute care nu au fost neutralizate prin spalare. Sterge apa ramasa pe peretii frigiderului cu o laveta uscata sau cu prosoape de bucatarie ori lasa cateva ore usa compartimentului de racire larg deschisa.
Pasul 4: Curata frigiderul la exterior
Exteriorul frigiderului este la fel de important ca interiorul si trebuie curatat regulat. Ca sa poti face asta cat mai usor, e de preferat sa muti frigiderul in mijlocul incaperii. Astfel, vei putea sa ajungi si in locurile greu accesibile in mod obisnuit.
Ai nevoie de un prosop sau de o laveta moale si de un detergent universal. Sterge peretii laterali ai frigiderului, usile, marginile si manerele acestuia. Nu uita de partea superioara, locul unde se depune, de obicei, cea mai mare cantitate de praf. In cazul in care partea exterioara are un aspect deteriorat, dar frigiderul functioneaza perfect, poti lua in calcul vopsirea frigiderului cu spray-uri speciale pentru acest lucru.
Cum cureti tava de apa de la frigider
Dupa ce ai aflat cu ce se curata frigiderul in interior, vine randul tavii de apa. Curatarea acesteia poate fi dificila, deoarece este necesar sa il muti, pentru a avea acces la partea din spate, acolo unde este localizata tava. Rolul acestei componente este de a retine apa acumulata din interiorul frigiderului.
Primul pas este demontarea tavitei cu grija, pentru a nu deteriore furtunele si sistemul de prindere. Curatarea o poti face cu o laveta sau cu un burete mai rigid, in cazul in care exista depuneri mari de reziduuri. Dupa uscarea completa, se monteaza din nou, ideal fiind ca, din cand in cand, sa verifici apa acumulata si sa o indepartezi.
Cu ce se curata frigiderul in interior – Top 4 solutii de curatat frigider
Iata cu ce se spala frigiderul in interior si de ce ai nevoie, ca sa iti faci munca mai usoara:
- Lavete moi, bureti de calitate sau prosoape din microfibre;
- O galeata sau un recipient pentru apa;
- Solutii de curatare;
- Manusi de protectie;
- Cos de gunoi la indemana.
1. Solutii de curatare pentru frigidere clasice
Atunci cand ai un frigider clasic, curatarea lui se poate face cu mai multe tipuri de detergenti si solutii, cum ar fi detergentul de vase, produsele special destinate curatarii frigiderului sau solutiile universale pentru curatare.
2. Solutii de curatare pentru frigidere din inox
In continuare, iti vom spune cu ce se curata frigiderul din inox. Pentru a evita aparitia urmelor, recomandam utilizarea unui spray special pentru inox. Aceasta are rolul de a curata foarte bine si de a lustrui perfect orice suprafata din inox si o poti utiliza si pentru alte electrocasnice. Are avantajul ca este o solutie ce nu necesita clatire si lasa un strat protector, ce pastreaza aspectul curat pentru o perioada mai mare de timp.
3. Solutii de curatare facute in casa
In cazul in care nu vrei sa folosesti un detergent universal pentru a curata frigiderul, ai la indemana doua solutii care pot face treaba la fel de bine. O metoda des pusa in practica este curatarea frigiderului cu bicarbonat de sodiu sau otet, utilizata de cei ce isi doresc o solutie naturala de curatat frigiderul. Poti prepara aceasta solutie cu urmatoarele cantitati:
- Doua linguri de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa;
- O lingura de otet la 1 litru de apa.
Cu ce se curata rugina de pe frigider
Atunci cand observi aparitia petelor de rugina, este recomandat sa actionezi imediat, deoarece, in timp, acestea se pot extinde. Incepe prin spalarea si degresarea zonei respective, dupa care aplica o solutie pentru indepartarea ruginii. Fa acest lucru cu grija si cu manusi de protectie, intrucat aceasta contine acid fosforic si acid boric.
Dupa ce solutia a actionat, este timpul pentru vopsire, iar cea mai simpla metoda este cu un spray special cu vopsea pentru frigidere.
Cum dezgheti congelatorul
In cazul in care detii un frigider cu doua usi, care este dotat si cu un congelator – asa cum sunt cele mai multe dintre modelele existente acum pe piata, dezghetarea congelatorului trebuie efectuata periodic, pentru a conserva eficienta acestuia si pentru a avea o factura cat mai mica la curentul electric.
Iata ce trebuie sa faci ca sa dezgheti eficient congelatorul:
- Scoate frigiderul din priza: e primul lucru pe care trebuie sa il faci, daca vrei sa-l dezgheti mai repede. Decuplarea lui de la sursa de energie electrica este importanta si ca masura de protectie, asa ca nu uita niciodata sa tragi stecherul din priza. Odata ce ai facut asta, lasa usa frigiderului deschisa.
- Goleste congelatorul: scoate toate alimentele congelate, sorteaza-le si arunca-le pe cele care au depasit perioada de valabilitate. De exemplu, carnea de pui si cea de porc pot fi pastrate la congelator maximum un an. Pe cele pe care nu le vei arunca, pastreaza-le intr-o lada frigorifica sau asaza-le in recipiente pline cu gheata, pentru a nu se topi.
- Scoate sertarele din congelator. Daca sunt inghetate, nu le forta. Asteapta pana cand gheata se topeste, suficient cat sa le poti trage cu usurinta din congelator. Pune-le in chiuveta sau in cada impreuna cu un detergent de vase de calitate, lasa-le o jumatate de ora la inmuiat si apoi spala-le folosind o laveta moale.
- Lasa gheata sa se topeasca. Congelatorul se dezgheata singur si este o procedura de durata, asa ca pregateste-te cu rabdare si tine mopul in apropiere, ca sa poti strange apa cat de repede se poate. Poti „ajuta” gheata sa se topeasca mai repede, daca fierbi niste apa si o pui intr-un bol plasat in congelator. Cea mai buna metoda de a dezgheta congelatorul este, insa, cea naturala.
- Spala peretii congelatorului. Foloseste apa calduta, o laveta moale si detergent universal de curatare. Pe piata se gasesc si produse create special pentru curatarea frigiderului si a congelatorului. Daca ai ramas, totusi, la detergentul universal sau la cel de vase, citeste mai intai indicatiile producatorului si vezi daca este recomandat si pentru frigider.
Odata ce congelatorul este uscat, fixeaza sertarele si umple-le din nou cu alimentele congelate. E un moment bun sa separi carnea de legume, sa le pui etichete si sa le asezi in sertare diferite, pentru o mai buna organizare in congelator. Daca ai un congelator vertical, poti organiza rafturile pe categorii alimentare: carne, legume, fructe etc.
Cum cureti condensatorul frigorific
Condensatorul frigorific este una dintre piesele esentiale ale unui frigider. Are rolul de a facilita procesul de refrigerare si ajuta la disiparea in aer a caldurii produse in timpul racirii. Daca nu lucrezi in domeniu, trebuie sa stii ca praful si alte impuritati depuse pe condensator pot ingreuna functionarea acestuia, ceea ce inseamna ca frigiderul tau va consuma mai multa energie electrica.
Curatarea condensatorului frigiderului este recomandata o data la sase luni. Nu este o operatiune dificila, dar trebuie sa tii cont de cateva reguli:
- In primul rand, scoate frigiderul din priza. Exista riscul unui soc electric, atunci cand lucrezi cu piese aflate sub tensiune.
- Identifica locul unde se afla condensatorul. In cazul celor mai multe modele de frigidere, acesta este instalat pe peretele din spate, dar, in unele cazuri, poate fi sub frigider. Daca nu esti sigur, cauta informatia in manualul de utilizare.
- Foloseste o perie moale, pentru a indeparta praful si celelalte depuneri de pe condensator. Nu folosi substante chimice.
- Pentru locurile greu accesibile, utilizeaza un aspirator caruia i-ai montat capatul cu perie.
- Curata podeaua cu aspiratorul si o laveta umeda.
- Conecteaza din nou frigiderul la sursa de energie electrica.
Cum mentii frigiderul curat pe termen lung
Un frigider organizat este mai usor de curatat, iar timpul de lucru va fi mai redus. Uite cateva sfaturi care iti vor fi de ajutor:
- Asaza alimentele in frigider, in functie de tipul lor. Condimentele, branzeturile, fructele si legumele, carnea, laptele si ouale au locul lor bine stabilit, nu trebuie decat sa urmezi instructiunile din manualul de utilizare.
- Nu lasa alimentele sau mancarea pe farfurii sau direct pe rafturi. Mirosul se va raspandi in tot frigiderul si, de multe ori, te vei trezi cu diverse lichide scurse din pungi sau ambalaje.
- Pastreaza la vedere mancarea gatita. E prima care trebuie consumata, asa ca nu o ascunde in spatele raftului, pentru ca este posibil sa uiti de ea si sa se altereze.
- Acopera sertarele cu suporturi de masa din plastic. Iti va fi mult mai usor sa le cureti, daca se intampla un accident.
- Curata sticlele, farfuriile sau recipientele, inainte sa le asezi inapoi in frigider, pentru ca acestea sa nu prezinte urme de mancare pe exterior.
Asadar, daca vrei sa prelungesti durata de viata a frigiderului tau, dar si sa pastrezi alimentele ferite de bacterii si mucegai, pune-ti manusile si curata periodic frigiderul si pe dinauntru, si pe dinafara. Data viitoare cand vei scoate un platou cu salata de vinete, de exemplu, nu o sa mai simti si miros de peste, de la pastravul gatit cu o seara in urma.
Full No Frost si alte tehnologii care te ajuta sa mentii frigiderul curat
In prezent, exista tehnologii care ajuta sa mentii un nivel optim de umiditate in frigider. Astfel, mucegaiul nu se mai formeaza si, in acelasi timp, nu se produce amestecul mirosurilor intre alimente.
Tehnologia Full No Frost reprezinta un sistem de racire ce impiedica formarea ghetii in cele doua compartimente ale combinei si mentine un nivel optim de umiditate, cu ajutorul curentilor de aer.
Air Flow DualTech este o tehnologie de racire pe baza de curenti de aer multidirectional, ce mentine calitatea si prospetimea alimentelor pentru o perioada indelungata. Distribuirea uniforma a temperaturii si a umiditatii in cele doua compartimente frigorifice impiedica amestecul mirosurilor intre acestea si previne deshidratarea alimentelor. Astfel, pastrezi alimentele mereu proaspete, gustoase si aromate.
Modelele noi de frigidere utilizeaza tehnologia No Frost, care impiedica formarea ghetii in interior.
Citeste si: Ce inseamna tehnologia No Frost si care sunt avantajele ei
Frigiderele cu functia No Frost au avantajul ca formeaza mult mai greu gheata, iar daca denumirea te poate face sa crezi contrariul, trebuie sa stii ca si frigiderele no frost se dezgheata. Mai exact, dezghetarea frigiderului No Frost se face o data sau de doua ori pe an. Etapele sunt acelasi precum in cazul frigiderelor clasice:
- decuplarea de la electricitate;
- aerisirea cu usile deschise pana la topirea ghetii (aici nu trebuie sa faci nimic suplimentar, deoarece frigiderul se dezgheata singur);
- dezinfectarea si curatarea frigiderului no frost;
- uscarea si organizarea alimentelor;
- recuplarea la electricitate.
Indiferent de tipul de frigider pe care il ai, retine faptul ca igienizarea acestuia iti protejeaza in primul rand sanatatea. Ai la indemana diverse metode de curatare, iar pentru electrocasnicele moderne munca este cu mult mai usoara si economisesti timp.
Surse foto: Shutterstock