Odihna de la finalul zilei este modul in care ne relaxam si ne refacem energia pentru activitatile din ziua urmatoare. Nimic nu se compara cu senzatia pe care o avem seara, cand ne asezam in pat si suntem intampinati de un set de cearsafuri curate, cu un miros proaspat si imbietor, nu-i asa?
Stiai ca aproximativ o treime din viata o petrecem odihnindu-ne? Iata de ce trebuie sa acordam atentie modului in care ingrijim lenjeria de pat. Atunci cand e curata, parfumata si calcata, aceasta seteaza contextul perfect pentru vise frumoase. Prin urmare, ca sa ne putem bucura de confort, este important ca asternuturile de pat sa fie schimbate cu regularitate. Respectand frecventa si modul corect de spalare, ne asiguram ca dormim bine si ca cearsafurile, pernele si pilotele vor avea o durata de viata mai lunga.
Vrei ca la finalul zilei sa te strecori in pat si sa te bucuri de o senzatie de confort, calm si relaxare? Ghideaza-te dupa sfaturile de mai jos si vezi care sunt recomandarile pentru o spalare perfecta a asternuturilor tale. Consulta sfaturile de curatare pentru:
Lenjeria de pat
Sursa foto: unsplash.com
Tu cat de des obisnuiesti sa schimbi lenjeria de pat? Ideal este o data pe saptamana, maxim la doua saptamani. Frecventa cu care facem acest lucru depinde de anumiti factori. Pe cearsafuri si fete de perna, ajung celulele moarte de la suprafata pielii noastre, precum si sebumul produs in mod natural de aceasta. Din pacate, impreuna cu praful si alte tipuri de murdarie se creeaza mediul propice pentru dezvoltarea acarienilor, care, mai departe, pot provoca alergii sau alte probleme de sanatate.
Gama de masini de spalat Arctic include modele cu capacitati de 5, 6, 7,8 sau 9 kg, care dispun de tehnologii si programe variate, asigurand un consum optim de apa si energie.
Daca in timpul iernii este in regula sa schimbam asternuturile la fiecare doua saptamani, vara intervalul se scurteaza la o saptamana, deoarece transpiram mai mult. Un alt aspect pe care trebuie sa il ai in vedere privind ritmul in care cureti lenjeria, il reprezinta anumite afectiuni pe care le ai tu sau alti membrii ai familiei tale. De exemplu, persoanele care sufera de acnee au nevoie de o curatare mai frecventa si foarte atenta a asternuturilor, in special a fetelor de perna, pentru a preveni accentuarea inflamatiei tenului si transferul de bacterii. In cazul celor care sufera de diferite forme de alergie, este indicata spalarea judicioasa a lenjeriei de pat, chiar dezinfectarea, pentru a preintampina dezvoltarea acarienilor.
Data viitoare cand speli asternuturile tine cont de urmatoarele sfaturi:
- Spala lenjeriile din bumbac sau cele a caror tesatura este in amestec, bumbac si poliester, la temperaturi inalte si cu un detergent puternic pentru a te asigura ca bacteriile, germenii si murdaria sunt indepartate complet. Tesaturile realizate in totalitate din fibre sintetice trebuie spalate la temperaturi mai joase. Masinile de spalat rufe includ programe speciale pentru lenjerii. Acestea iti vor face munca mai usoara. Programul Bumbac al masinilor de spalat rufe Arctic asigura curatarea eficienta a rufelor din bumbac, fara a agresa tesatura.
- Nu incarca foarte tare cuva. Lasa suficient loc pentru ca cearsafurile sa poate fi curatate si limpezite corespunzator.
- Daca ai lenjerii colorate sau inchise la culoare opteaza pentru setari mai joase in ceea ce priveste temperatura si alege programe mai scurte.
- In cazul in care nu te impaci cu mirosul balsamului de rufe sau simti ca acesta incarca tesatura, il poti inlocui cu otet. Acesta va indeparta reziduurile de detergent ramase in materialul lenjeriei, care de obicei o fac sa se simta aspra la atingere.
Perne
Sursa foto: pixabay.com
Este extraordinar cand iti asezi capul pe o perna moale, pufoasa si parfumata. Pernele sunt insa un magnet pentru bacterii si acarieni. De aceea, trebuie spalate de cateva ori pe an pentru a ne asigura o igiena corecta. Cand faci acest lucru este necesar sa adaptezi procesul de curatare in functie de tipul pernelor.
Pernele pot fi umplute cu fulgi, fibre sintetice sau spuma. Hai sa vedem cum trebuie sa procedezi in fiecare caz.
Pernele cu fulgi
- Le poti spala la masina folosind un program bland si o temperatura joasa. Programul dedicat hainelor cu puf, cum este Geci cu Puf al masinilor de spalat rufe Arctic, este o alegere foarte buna.
- Adauga putin detergent, una sau doua lingurite. Alege unul cat mai usor pentru a proteja umplutura.
- Clateste-le suplimentar pentru a te asigura ca tot detergentul a fost limpezit.
- Imediat ce le-ai scos din masina de spalat, incearca sa le aerezi modelandu-le intre palme, pentru a permite o uscare completa a acestora.
Pernele cu umplutura sintetica
Vestea buna este ca acest tip de perne sunt hipoalergenice si foarte usor de intretinut.
- Foloseste un program de spalare cu apa la temperatura joasa, chiar rece, cum sunt Sintetice sau Sintetice 40°C de la Arctic.
- Utilizeaza 1-2 lingurite de detergent.
- Clateste suplimentar pentru a te asigura ca umplutura nu mai contine reziduuri de detergent.
Pernele din spuma
In cazul acestora este nevoie de un efort suplimentar, deoarece este recomandata spalarea manuala.
- Umple un lighean sau cada de baie cu apa calduta si o mica cantitate de detergent, 1 lingurita la fiecare 5 litri de apa.
- Inmoaie perna avand grija sa o strangi incet pentru a te asigura ca apa cu detergent a patruns in interiorul acesteia.
- Clateste-o foarte bine pana cand apa devine curata.
- Stoarce-o cu grija si las-o sa se usuce la aer.
Pilote
Sursa foto: pexels.com
Acestea pot fi spalate o singura data pe an. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este la trecerea dintre anotimpuri, cand, de obicei, schimbam pilota mai subtire de vara cu cea groasa pentru iarna.
- Majoritatea pilotelor pot fi spalate la masina. Inainte de a face acest lucru citeste eticheta pentru a te asigura suplimentar. De asemenea, deoarece sunt foarte voluminoase, in general se preteaza pentru masinile cu o capacitate mai mare, de cel putin 7 kg.
- Foloseste un detergent bland intr-o cantitate mica, o treime din cea pe care o utilizezi in cazul unei incarcaturi obisnuite de rufe.
- Alege un ciclu delicat de spalare si o temperatura de 30°C-40°C. O optiune o reprezinta programele speciale, cum este programul Paturi si Cuverturi al masinilor de spalat Arctic.
- Nu utiliza balsam, deoarece incarca tesatura si impiedica uscarea corespunzatoare.
- Utilizeaza 2-3 cicluri suplimentare de clatire, deoarece pilotele au tendinta de a retine apa cu detergent.
- Usuca pilota la aer.
Respecta frecventa de spalare a cearsafurilor, a pernelor si a pilotelor, si te vei bucura de confort si un somn odihnitor. Alege cu atentie programul potrivit al masinii de spalat si foloseste cantitatea adecvata de detergent. Usuca-le foarte bine la aer si pregateste-ti patul pentru vise placute. Somn usor!