Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum se prepara si se consuma homarul?

Autor: Arctic

Data publicarii: July 18, 2022

Data modificarii: July 19, 2022

Carnea de homar este considerata cea mai delicată dintre toate crustaceele, iar cel mai căutat este homarul albastru salbatic, care traieste in Canalul Manecii si pe coastele Bretaniei. Acest crustaceu poate atinge de la 45 la 60 cm. Gatirea cu succes a unui homar poate parea complicata, uneori, si poate nu este la fel de usoara pentru toti. Chiar daca nu este nimic complex, va trebui sa adopti tehnica potrivita si sa fii riguros, pentru a reusi. La fel ca un peste proaspat bine ales, pe langa faptul ca este gustos, homarul este excelent pentru sanatatea ta. O incantare pentru papilele tale gustative, cu carnea sa ferma, saraca in calorii si bogata in Omega-3, proteine, fosfor si zinc. Afla cum poti sa-l gatesti simplu si usor pe acest rege al crustaceelor!

Cum se aleg homarii?

Stii cum sa recunosti un homar proaspat? Daca are coaja groasa, acest lucru este promisiunea unei carni abundente. Este de preferat sa il cumperi viu. Cand il cumperi, verifica daca homarul este in viata. Pentru a face acest lucru, prinde-l de partile laterale – isi va plia brusc coada sub corp. Daca nu, ar putea fi dovada ca nu mai este atat de proaspat. 

Homarul cumparat gatit trebuie sa aiba un miros bun, ochii de un negru stralucitor si o carne ferma. Pentru a afla daca homarul era in viata inainte de a fi gatit, trage de coada si, daca se pliaza, totul este in regula.

Pentru a-l conserva, este posibil sa pastrezi homarul proaspat la frigider, timp de o zi. Dupa ce a fost gatit, homarul poate fi pastrat pana la doua zile.

Gatitul homarului: prajit, la gratar, in supa sau la abur?

Inainte de a gati homarul, primul pas este pregatirea lui. Trebuie sa il treci sub un jet de apa limpede, pentru a elimina toate impuritatile. Apoi, poti trece la tipul de gatit dorit.

Gatirea homarului in apa

Ia o oala mare, care poate gazdui doi homari. Adauga apa, cat sa acopere homarii, si aproximativ 1 lingurita de sare la un litru de apa. Incalzeste apa si, cand ajunge la fierbere, arunca homarul viu, cu capul inainte. Apoi, acopera oala si gateste pana cand revine la punctul de fierbere. Redu focul la mediu si gateste homarul atat cat e necesar, in functie de greutatea acestuia: pentru un homar de 350 g, vei avea nevoie de 10 minute, pentru unul de 450 g, de 12 minunte, de 13 minute pentru 550 g si de 1 minut suplimentar pentru fiecare 125 g suplimentare. La sfarsitul acestui pas, homarul va capata o nuanta destul de portocalie. Il poti scoate cu ajutorul clestilor si il poti lasa cateva clipe sa se raceasca.

Pentru a aduce mai multe arome, gateste homarul in supa de legume. De data aceasta, alege o oala mai mare, care sa cuprinda un volum mare de apa, in care ai pus morcovi, telina, praz tocat, precum si 2 linguri de patrunjel tocat. Lasa apa sa fiarba 20 de minute, apoi arunca homarii in oala, pentru 15 minute de gatit sub capac. Scoate homarii, scurge-i si asteapta sa se raceasca, inainte de a-i taia in jumatate sau de a-i curata.

E timpul pentru degustare! Taie sau decojeste homarul, evidentiaza-i aroma cu un strop de sos de unt cu lamaie, maioneza sau sos de corali.

Nu-i arunca cochilia: aceasta poate fi folosita pentru a da aroma supelor, sosurilor sau tocanitelor cu peste.

👉Alege din gama de aragaze de la Arctic pe cel care ti se potriveste cel mai bine. Dotate cu tehnologii de ultima generatie, ele te vor ajuta sa pregatesti un delicios homar, cu care iti vei incanta intreaga familie.

Homar la gratar, prajit sau la cuptor

Inainte de a gati homarul la gratar, in tigaie sau la cuptor, trebuie sa-l fierbi intr-o oala mare cu apa si sare, timp de doua minute. Apoi, taie in jumatate, pe lungime, acest homar prefiert si poti trece la urmatorii pasi. 

Pentru a-l pregati pentru gratar, stropeste partea cu carne cu sare, piper si ulei de masline. Poti adauga un praf de curry, chilli sau boia de ardei, pentru a-i spori gustul. 

Pune carnea de homar cu partea in jos pe gratar si gateste timp de 15 minute. La jumatatea timpului, il poti intoarce. Imediat ce coaja devine rosie si carnea se desprinde usor, homarul este gata. Il poti servi alaturi de un delicios unt de lamaie.

Preferi sa gatesti homar la cuptor? Reteta de carne de homar la cuptor este deosebit de simpla. Urmand acelasi proces, vei opari homarul, apoi il vei taia in jumatate. Introdu-l intr-un cuptor incins, timp de 10 pana la 15 minute, la 180°. Pentru a preveni uscarea pulpei, toarna in mod regulat cate un strop de ulei de masline sau adauga unt in timpul gatirii. Reteta de homar la cuptor este simpla si la indemana tuturor. 

Poti savura homarul fript odata ce s-a racit, in coaja sau complet decojit.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=mOVE5MLcomc&feature=emb_logo

Gatitul la tigaie presupune gatirea homarului pe aragaz, intr-o… ai ghicit: intr-o tigaie. Toarna un strop de ulei de masline sau unt in tigaie si lasa la incalzit. Pune homarul taiat in jumatate si prajeste-l cu partea de carne in jos. Intoarce-l, apoi acopera tigaia cu un capac, si gateste timp de 6 minute. Homarul tau este gata! 

Pentru dressing, presara condimente precum curry, chimen sau boia de ardei. De asemenea, poti insoti homarul la tigaie cu un sos de unt delicios si legume la gratar.

👉 Cu ajutorul plitelor incorporabile de la Arctic, dotate cu 9 trepte de putere, vei putea gati un homar la tigaie perfect, ajustand nivelul de putere in functie de cerintele retetei.

Homar la aburi

Pentru a pastra toata onctuozitatea homarului, gatitul la abur este cel mai bun aliat al tau. Gateste-l la oala sub presiune sau la o oala cu aburi. Adauga in oala cantitatea de apa ceruta, adauga sare, piper, o frunza de dafin si o crenguta de cimbru. Poti include si legume tocate: 1 morcov, 1 tulpina de telina si 1 ceapa. Apoi, gateste homarul in cosul pentru gatit la aburi, timp de 10 minute. Tot ce trebuie sa faci este sa-l tai in jumatate si sa-l savurezi cu un strop de zeama de lamaie sau cu o maioneza delicioasa de casa.

Gatirea unui homar congelat

Un homar congelat poate fi o alegere buna, mai ales in afara sezonului sau atunci cand nu ai acces la produsul proaspat. Este extrem de simplu de gatit: doar clateste-l bine, pentru a indeparta gheata. Apoi, pregateste o supa, intr-o oala adanca. Atunci cand incepe sa fiarba, adauga homarul congelat. Acopera oala si gateste homarul timp de 10 minute, pana fierbe din nou. Pune-l intr-un vas cu apa cu gheata, apoi scurge-l. 

Cu ce se mananca homarul? Se mananca fierbinte, cu un sos, sau il poti consuma rece, cu maioneza ori sos de lamaie.

Cum stii daca un homar este gatit?

Pulpa unui homar bine preparat este ferma si foarte alba. Atat timp cat pulpa este translucida, crustaceul nu este suficient de gatit.

Daca este supra gatit, homarul este uscat, chiar cauciucat. Pentru a testa starea de gatire, poti incerca sa inlaturi o antena: dacă cedeaza, homarul este gatit. Poti testa si la nivelul cozii, unde poti verifica mai usor culoarea carnii.

Trucuri de stiut pentru timpul de gatire

Pentru un homar de 700 g:

  • in supa: congelat – 10 minute, viu – 15 minute;
  • la cuptor: 17 minute;
  • la gratar: 15 minute;
  • in caserola: 25 de minute.

Reteta homar cu unt de creveti

Degustarea unui homar este o arta, iar aici ai o reteta simpla, pe care trebuie neaparat sa o incerci!

Ingrediente:

  • 2 homari de 800 g
  • 6 creveti 
  • 1 morcov 
  • 1 tulpina de telina
  • 1 ceapa
  • 200 g unt
  • 5 cl otet
  • 5 cl vin alb
  • 1 lingurita coniac
  • 1 lamaie
  • 1 buchet garni
  • piper negru boabe
  • piper cayenne
  • sare

Mod de preparare:

  1. Curata morcovul si ceapa. Taie-le bucati, la fel si telina. Fierbe legumele in 2 litri de apa, alaturi de buchetul de verdeturi, boabele de piper, otetul si vinul alb.
  2. Gateste homarii timp de 15 minute in supa fierbinte. Lasa-i sa se raceasca in supa.
  3. Intre timp, decojeste crevetii. Toaca marunt pulpa, apoi amestec-o impreuna cu untul moale, coniacul, un praf de piper cayenne, sare si piper.
  4. Taie homarii in jumatate, pe lungime, apoi unge pulpa cu untul de creveti. Pune-i pe gratar, 3 minute pe fiecare parte.
  5. Serveste homarii la gratar cu untul ramas si lamaia taiata felii.

Un fel de mancare pe cat de delicios, pe atat de delicat, homarul este un produs foarte fin. Desi poate parea impresionant si complicat de gatit, de fapt, este destul de simplu de preparat. Incearca si tu si nu vei regreta!

Sursa foto: Shutterstock