Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum se prepara drobul de miel. Cele mai bune retete de drob, ideale pentru masa de Paste

Autor: Arctic

Data publicarii: February 18, 2020

Data modificarii: April 16, 2020

Ne apropiem cu pasi repezi de sarbatorile pascale. Odata cu acestea, intram si in febra pregatirilor si, ca in fiecare an, provocarea cea mare este data de preparatele pe care dorim sa le avem pe masa in aceasta perioada. Cozonacii, pasca si, nu in ultimul rand, drobul sunt motive in plus de a ii strange pe cei dragi acasa. De aceea, impartasim in acest articol cateva dintre cele mai bune retete de drob pe care merita sa le incerci anul acesta. Simple, gustoase si rapide, aceste preparate vor cuceri, fara doar si poate, orice musafir.

Retete delicioase de drob cu carne

 

Retetele de drob cu carne sunt numeroase. Difera de la o zona la alta a tarii si chiar de la o familie la alta. Gusturile nu se discuta, asa ca unele persoane adora drobul din carne de miel,  in timp ce altele il accepta mai greu. De aceea, propunem, in acest articol, mai multe variante si incepem, desigur, cu reteta traditionala, drobul de miel.

Drob de miel – reteta traditionala

In multe familii, drobul de miel este considerat vedeta mesei de Paste. Asa ca, daca stii ca cei apropiati apreciaza gustul carnii de miel, merita sa ii surprinzi cu urmatorul preparat. Iata, in continuare, de ce ingrediente ai nevoie.

retete delicioase drob

Ingrediente necesare

 

  • 550 g organe de miel: ficat, rinichi, inima, plamani;
  • 1 prapur miel;
  • 2 legaturi de ceapa verde;
  • 2 legaturi usturoi verde;
  • 1 legatura marar;
  • 2 oua crude;
  • 3 oua fierte;
  • 50 g smantana;
  • 3 linguri de patrunjel tocat marunt;
  • 2 linguri de ulei;
  • piper, sare, cimbru.

Cum prepari drobul de miel

 

In primul rand, spala si curata foarte bine organele de miel, apoi taie-le in bucati potrivite (nici foarte mici, nici foarte mari). Separat, pregateste o tigaie in care pui doua linguri de ulei. Cand uleiul s-a incins, adauga bucatile de organe, apoi ceapa si usturoiul taiate marunt. Amesteca bine, timp de zece minute, pana cand verdeturile se calesc si bucatile de carne incep sa se inmoaie. Dupa aceea, adauga o lingurita de sare, un varf de cutit de piper si putin cimbru si lasa ingredientele sa prinda aroma condimentelor. Cand sosul din tigaie incepe sa se evapore, poti opri focul. Lasa carnea sa se raceasca foarte bine, timp in care poti toca marunt verdeturile ramase: patrunjelul si mararul. Dupa ce bucatile de carne s-au racit, fie le dai prin blender, formand o pasta, fie le tai in bucati cat mai mici, la fel cum tai legumele pentru salata boeuf, de exemplu. Intr-un bol incapator, pune carnea tocata, adauga smantana, verdeata, in timp ce amesteci totul foarte bine. Poti gusta compozitia pentru a vedea de cata sare, piper sau cimbru mai este nevoie. Separat, bate ouale crude 4-5 minute si apoi adauga-le peste carne. Amesteca bine pana cand toate ingredientele se omogenizeaza, apoi poti pregati tava pentru copt. Tapeteaza fundul tavii cu prapurul de miel, apoi toarna peste el jumatate din continutul obtinut. La distante egale, pune cele trei oua deja fierte si decojite, apoi acopera-le, in mod uniform, cu cealalta jumatate de compozitie obtinuta. In final, pune tava in cuptorul preincins la 180 de grade (foc mediu). Lasa drobul la copt timp de 40-45 de minute. Cand este rumenit, observa daca in tava s-a topit multa grasime de la prapurul de miel si scurge zeama care este in plus, apoi lasa drobul sa se raceasca.

Pe langa reteta traditionala, exista si altele la fel de gustoase, care merita incercate, in special de cei care nu se impaca foarte bine cu gustul de carne de miel. Iata, in continuare, mai multe detalii.

Drob din carne de porc

retete drob carne

Ingrediente necesare

 

  • 650 g ficat de porc;
  • 150 g orez;
  • 2 cepe potrivite;
  • 1 morcov;
  • 1 legatura patrunjel;
  • 1 legatura ceapa verde;
  • 1 legatura marar;
  • 2 oua;
  • 7 linguri ulei;
  • 50 g unt;
  • 50 g cascaval ras;
  • sare, piper, cimbru.

Cum prepari drobul din carne de porc

 

Pentru inceput, poti pune bucatile de ficat intr-o oala cu apa, pe aragaz, la fiert, timp de aproximativ 60 de minute. Cand este bine facut, se ia oala de pe foc si se lasa la racit. Separat, poti pregati orezul pentru drob. Taie marunt morcovul si cepele, apoi lasa-le sa se caleasca intr-o tigaie in care ai pus doua linguri de ulei. Cand ceapa devine aurie, adauga orezul si lasa-l la calit 1-2 minute. Dupa aceea, acopera cu apa si lasa ingredientele sa fiarba 20 de minute, avand grija ca orezul sa nu se lipeasca de fundul tavii si nici sa nu devina prea moale. Dupa cele 20 de minute, opreste focul si lasa orezul se se raceasca. Vezi, apoi, daca ficatul este fiert deja. Daca este gata, il poti scoate din apa si il poti lasa sa se raceasca intr-o strecuratoare potrivita. Cat timp se raceste, poti taia marunt toate verdeturile (ceapa verde, mararul si patrunjelul), astfel incat sa le ai pregatite pentru urmatorii pasi. Cand s-a racit ficatul, il poti pasa cu ajutorul unui blender. Compozitia obtinuta pune-o intr-un bol peste care poti adauga orezul, verdeturile taiate marunt, ouale crude si cinci linguri de ulei. Amesteca bine pana cand toate ingredientele se omogenizeaza perfect. Compozitia drobului este aproape gata, asa ca poti pregati doua tavi pentru copt. Tapeteaza fundul tavilor cu foaie de copt si putin ulei, apoi toarna amestecul obtinut in tava, in proportii egale. Peste ele presara cascavalul ras si, din loc in loc, pune cateva bucatele de unt. In final, pune in cuptor cele doua tavi si lasa drobul la copt aproximativ 45 de minute. 

Drob din carne de vitel

In cazul in care carnea de porc ti se pare prea grasa si vrei un preparat mai usor, am pregatit in continuare o reteta de drob cu carne de vitel. Aromat, gustos si usor de preparat, acest drob poate deveni usor preparatul preferat al meselor tale organizate de Paste.

drob carne de vitel

 

Ingrediente necesare

 

  • 1500 g organe de vitel (200 g plaman, 1000 g ficat, 200 g inima, 100 g rinichi);
  • 2 legaturi de marar;
  • 2 legaturi de patrunjel;
  • 3 cepe albe;
  • 1 legatura usturoi verde;
  • 6 catei de usturoi;
  • 1 morcov;
  • 10 oua;
  • 50 ml ulei;
  • sare, piper.

Cum prepari drobul din carne de vitel

 

Pentru a prepara drobul din carne de vitel, primul pas este sa speli, sa portionezi si sa pui la fiert organele de vitel. Pentru ca timpul de fierbere al plamanilor este diferit de cel al ficatului, inimii sau rinichilor, indicat este sa pui bucatile de plamani intr-un recipient diferit si sa il fierbi separat. Dupa ce toate acestea au fiert, pune-le la scurs, trece-le sub un jet de apa rece si lasa-le sa se raceasca. In timpul acesta, poti zdrobi cateii de usturoi, poti curata ceapa, morcovul, usturoiul verde si verdeturile. Cand sunt pregatite, toaca-le pe toate marunt si pregateste-le pentru drob. Separat, ia o tigaie in care pui trei linguri de ulei, apoi adauga ceapa si morcovul. Adauga sare, piper si lasa-le la calit zece minute, pana cand ceapa se inmoaie. Opreste, apoi, focul si pregateste carnea pentru drob. Taie bucatile in cubulete de 1-2 cm sau foloseste un robot de bucatarie pentru a marunti organele de vitel. Cand sunt taiate, adauga bucatile de carne peste ceapa si morcovul calite. Pune in tigaie usturoiul pisat, verdeata taiata marunt si opt oua batute. Amesteca bine si adauga, dupa gust, sare si piper. Cand toate ingredientele s-au omogenizat, poti pregati tava pentru copt. Tapeteaza fundul unei tavi de chec sau cozonac cu putin ulei si o foaie de copt, apoi toarna in tava jumatate din compozitie.Cele doua oua ramase integreaza-le in locuri diferite in compozitia din tava. Formeaza doua gauri, ca niste cuiburi, apoi pune in fiecare cate un ou, ca si cand l-ai pune la prajit. Dupa aceea, toarna in tava cealalta jumatate de compozitie si uniformizeaza bine, apoi pune tava la copt, 30-40 de minute, in cuptorul preincins la 180 de grade.

Drobul mozaic din carne de pui si ficatei

Nu in ultimul rand, vom trece in lista retetelor de drob din carne si preparatul din carne de pui. Testandu-l, vei vedea ca acest drob este atat de bun, incat merita gatit si in restul anului, nu doar pentru sarbatorile pascale.

drob mozaic

Ingrediente necesare:

 

  • 500 g pulpe de pui dezosate si fara piele;
  • 500 g ficatei de pui;
  • 1 legatura ceapa verde;
  • 1 legatura usturoi verde;
  • 1 legatura marar;
  • 1 legatura patrunjel;
  • 2 oua crude;
  • 3 oua fierte;
  • 2 linguri ulei.

Cum prepari drobul mozaic din carne de pui si ficatei

 

Pentru a prepara drobul, trebuie, mai intai, sa pregatesti bucatile de carne si verdeturile. Pulpele de pui spala-le si taie-le in cubulete de cate 1-2 centimetri, iar bucatile de ficatei spala-le si lasa-le la scurs. Taie marunt ceapa verde, usturoiul, mararul si patrunjelul si pregateste-le pentru urmatorii pasi. Intr-o tava potrivita, pune doua linguri de ulei si, cand acesta s-a incins, adauga toate bucatile de carne. Dupa cinci minute, poti adauga ceapa si usturoiul tocate marunt, impreuna cu o lingurita de sare. Amesteca si lasa ingredientele sa se caleasca si sa se inabuse bine, timp de 15 minute. Cand sosul din tigaie incepe sa scada, poti opri focul, lasand ingredientele sa se raceasca. Separat, taie cele trei oua fierte in bucati potrivite (de exemplu, o jumatate de ou o poti taia in patru bucati egale), si atunci cand ficatul de pui s-a racit, scoate-l din tigaie si taie-l marunt, la fel cum ai taiat si pulpele de pui. Intr-un bol potrivit, pune toate cubuletele de carne (pulpa si ficatei), plus usturoiul si ceapa calite, adauga doua oua pe care le-ai batut in prealabil, pune mararul si patrunjelul taiate marunt si amesteca bine. In final, adauga peste aceste ingrediente bucatile de ou fiert si amesteca totul cu grija. Intr-o tava de chec, tapetata cu putin pesmet si ulei sau cu o foaie de copt, asaza compozitia obtinuta, apoi pune-o in cuptorul preincins la 200 grade. Lasa drobul sa se coaca, timp de 30-35 de minute.

 

Sfaturi utile pentru a prepara un drob ca la carte

 

drob ca la carte

Ca la fiecare reteta, exista cateva secrete care te ajuta sa pregatesti preparatul ca la carte. Astfel, in cazul drobului, exista cateva sfaturi utile pe care ne-am gandit sa le impartasim cu tine. In primul rand, dupa cum poti observa si in retetele prezentate, exista mai multe modalitati de a tapeta tava de copt. Astfel, poti opta pentru urmatoarele variante:

  • In mod traditional, tava se tapeteaza folosind prapurul de la miel, care este membrana ce acopera stomacul acestuia si care trebuie pus in tava, astfel incat partile laterale sa ramana in afara marginilor tavii. Dupa ce torni compozitia in tava, poti acoperi drobul cu partile laterale ale prapurului. Dupa ce drobul s-a copt, nu uita sa scurgi grasimea ramasa, este posibil ca prapurul sa lase mai multa grasime decat este nevoie.
  • Exista, insa, si posibilitatea de a tapeta tava cu foi de copt sau pesmet si putin ulei.

De asemenea, ouale din interiorul drobului, cele care raman intregi (nu cele batute), pot fi fierte inainte de a incepe prepararea drobului si pot fi integrate intregi. Pot fi maruntite si amestecate cu celelalte ingrediente sau pot fi introduse crude, intr-un fel de cuib pe care il faci in compozitia drobului. In plus, exista si optiunea de a pune ouale batute peste drob, chiar inainte de a introduce tava in cuptor.

Pe langa acestea, alte sfaturi cheie pot fi:

  • Pentru a scapa de mirosul si gustul puternic de miel din drob, este recomandat ca organele sa fie tinute timp de un sfert de ora in otet, acest mic truc va ajuta foarte mult;
  • Indiferent de tipul drobului ales, indicat este sa nu folosesti doar bucati de ficat, ci si alte organe. Ficatul poate da un gust usor amar preparatului tau;
  • Daca vrei ca drobul sa fie omogen, ca o pasta, atunci poti folosi un blender, cu care sa pasezi carnea fiarta;
  • Unul dintre ingredientele care dau gust bun drobului este usturoiul verde. Pe langa acesta, insa, poti folosi si cateva legaturi de leurda;
  • Daca nu vrei sa folosesti prapur deasupra drobului, poti obtine crusta aurie de deasupra cu ajutorul a doua oua batute.

 

Retete de drob vegetarian

 

Daca nu consumi carne sau, pur si simplu, vrei sa schimbi ceva in alimentatia ta, am pregatit pentru tine doua dintre cele mai gustoase si cunoscute retete de drob vegetarian. Aromate si usor de preparat, aceste retete pot inlocui cu succes variantele traditionale, asa ca merita incercate.

drob vegetarian

Drob vegetarian de ciuperci, linte si verdeturi

Punctul forte al acestui preparat este dat de lintea rosie, care este o sursa bogata de proteine si un inlocuitor excelent al carnii. In plus, nu trebuie sa stea in apa, la inmuiat, inainte de gatire si se fierbe repede. Astfel, urmatoarea reteta nu este doar gustoasa, ci si usor de preparat.

Ingrediente necesare:

 

  • 250 g linte rosie;
  • 250 g ciuperci Champignon;
  • 2 oua;
  • 1 morcov;
  • 1 ceapa alba;
  • 1 legatura usturoi verde;
  • 2 legaturi leurda;
  • 1 legatura patrunjel;
  • 1 legatura marar;
  • sare si piper, cimbru uscat.

Cum prepari drobul de linte si ciuperci

 

Pentru inceput, spala lintea si pune-o la fiert 15-20 de minute. Intre timp, poti toca marunt morcovul si ceapa alba si le poti pune la calit zece minute sau pana cand devin moi. Adauga, apoi, ciupercile si soteaza ingredientele inca cinci minute. In timpul acesta, daca lintea s-a fiert, ia oala de pe foc, strecoara lintea si pune-o intr-un bol incapator. Peste ea adauga legumele sotate. Separat, bate ouale si toaca marunt toate verdeturile si usturoiul. Cand sunt gata, pune-le si pe acestea peste linte, ceapa, morcov si ciuperci. Adauga doua lingurite de cimbru uscat, sare si piper, dupa gust, si amesteca bine pana cand toate ingredientele se omogenizeaza. Compozitia obtinuta toarn-o intr-o tava de chec pe care ai tapetat-o deja cu o foaie de copt si putin ulei. Cand este gata, introdu tava in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius si lasa drobul sa se coaca aproximativ 40 de minute.

Drob de legume

drob de legume

Acest preparat poate fi descris in cateva cuvinte simple: usor, delicios si rapid. Drobul de legume poate fi servit ca aperitiv alaturi de alte mancaruri delicioase, specifice mesei de Paste.

Ingrediente necesare:

 

  • 500 g mix de legume congelate;
  • 6 oua;
  • 3 cepe albe;
  • 4 morcovi;
  • 4 legaturi usturoi verde;
  • 2 legaturi patrunjel;
  • 2 legaturi marar;
  • 3 legaturi ceapa verde;
  • 150 g gris;
  • 2 lingurite cimbru uscat;
  • sare si piper.

Cum prepari drobul de legume

 

Intr-o tigaie incapatoare, pune trei linguri de ulei si adauga, la calit, ceapa alba tocata marunt, impreuna cu morcovul pe care l-ai razuit in prealabil. Soteaza legumele 7-10 minute si condimenteaza-le cu sare si piper. Amesteca totul foarte bine si cand ceapa s-a inmuiat, adauga usturoiul verde si ceapa verde tocate marunt. Lasa-le sa se caleasca inca cinci minute, dupa care adauga mixul de legume si lasa-le pe foc inca 3-4 minute. In final, pune verdeturile (mararul si patrunjelul) si condimenteaza compozitia cu doua lingurite de cimbru uscat. Amesteca totul bine si, dupa cinci minute, ia tigaia de pe foc si lasa amestecul sa se raceasca. Intre timp, bate ouale si pune-le intr-un bol incapator. In acest bol toarna legumele calite, cand acestea s-au racit si amesteca bine, apoi adauga grisul. Drobul este aproape gata. Tot ce mai ai de facut este sa transferi aceasta compozitie intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu o foaie de copt si putin ulei. Uniformizeaza bine si pune tava la cuptorul preincins la 180 de grade, timp de 40 de minute. Cand este gata, scoate tava din cuptor si lasa drobul sa se raceasca pentru a-l putea taia.

Incercand aceste retete, cu siguranta vei reusi sa cuceresti orice musafir iti va trece pragul in perioada sarbatorilor. Nu este nevoie sa fii un bucatar profesionist, trebuie doar sa urmezi informatiile si sa gatesti totul cu drag si pasiune.  

Sursa foto: Shutterstock