De origine chineza, tofu este un preparat realizat din boabe de soia gatite si macinate natural. Avand un gust destul de neutru, tofu este o baza ideala pentru gatit, el preluand cu usurinta aroma ingredientelor alaturi de care este preparat. Il poti gasi sub forme si texturi diferite: afumat, cu marar sau chimen, natur, ferm, uscat, fermentat si matasos, dulce, astfel incat se va adapta extrem de bine unei game largi de retete savuroase sau dulci. Poate fi preparat in mai multe moduri: cuburi, feliat, maruntit, prajit la tigaie, sotat, copt etc. Este un aliat perfect pentru diferite legume, pe care le poate transforma in mese gustoase si copioase. Iata ce ar trebui sa stii despre cum se poate gati tofu, precum si cateva retete simple pe care le poti pregati.
Textura, preparare si conservare
Pentru a asigura prospetimea tofu, trebuie sa te bazezi mereu pe data indicata pe ambalajul sigilat. In mod ideal, daca ambalajul este deschis, produsul trebuie preparat destul de rapid sau depozitat in functie de varianta de tofu. Il gasesti disponibil in trei forme: extraferm, ferm si moale sau matasos. Asigura-te ca alegi varianta de tofu in functie de utilizarea dorita, pentru cele mai bune rezultate.
Extraferm: taiat cubulete sau felii si marinat
Astfel, il poti prepara la gratar, taiat felii, sau poti realiza frigarui din cuburi de tofu si legume. Poate fi prajit la tigaie, sotat cu legume sau pregatit la cuptor, simplu sau alaturi de legume diverse.
Tofu extraferm sau ferm poate fi congelat. Pur si simplu, introdu-l in congelator, in ambalajul sau ori intr-un recipient inchis. Odata dezghetat, textura acestuia se va schimba. Va fi mai granulat si mai sfaramicios, caci isi va pierde din cantitatea de apa. Va fi apoi mai usor sa-l storci, pentru a-i permite sa absoarba celelalte arome. Nu trebuie congelat mai mult de 2 luni.
Ferm: maruntit pentru a inlocui carnea macinata
Rupe bucati de tofu care vor arata ca niste fasii de pui si pregateste o tocana, un gulas sau chiar o supa. Sau il poti sfarama si realiza o omleta de tofu cu legume. De asemenea, il poti folosi ca inlocuitor de carne tocata pentru a prepara deliciosii ardei umpluti sau lasagna.
Nu ai folosit intregul pachet de tofu? Nicio problema! Se poate pastra la frigider pana la o saptamana, intr-un recipient inchis, scufundat in apa. Apa trebuie schimbata in fiecare zi.
👉 Alege frigiderele cu 2 usi de la Arctic, dotate cu compartimentul Garden Fresh care iti va garanta prospetimea fructelor si legumelor, dar si a unui pachet de tofu pe termen lung.
Moale sau matasos: amestecat in supe, smoothie-uri sau deserturi, pentru o textura fina si placuta
Tofu matasos contine foarte putine proteine. Prin urmare, este mai putin atractiv decat celelalte doua optiuni de mai sus. Mai moale si mai cremos, poate inlocui ouale sau smantana in multe retete, precum tiramisu, crema bavareza sau cheesecake. Spre deosebire de cel ferm si extraferm, tofu matasos nu poate fi congelat. Poate fi pastrat 2-3 zile la frigider, intr-un recipient inchis, fara apa.
Salata cu tofu marinat prajit
O salata proaspata si aromata, cu tofu la tigaie, numai buna pentru un pranz satios si plin de proteine, gata in cateva minute. Este una dintre acele retete cu tofu prajit de care nu te vei mai satura.
Ingrediente
- 1 conserva de fasole rosie, scursa si spalata
- 1 conserva de porumb, scurs si spalat
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa rosie tocata
- 1 ardei rosu taiat felii
- 10 rosii cherry
- 3 linguri coriandru tocat
- 1 lingura usturoi tocat
- 3 linguri sos soia
- ulei de susan
- 1 lingura sirop de artar
- ½ lingurita amidon
- sare si piper dupa gust
- cateva felii de lime
Mod de preparare
- Pregateste salata: amesteca fasolea rosie, boabele de porumb, ceapa rosie tocata marunt, ardeiul gras, rosiile cherry si coriandrul tocat.
- Marineaza si prajeste tofu: taie branza tofu in cuburi potrivite. Amesteca sosul de soia cu uleiul de susan, amidonul, usturoiul pisat, siropul de artar si cateva linguri de apa rece. Adauga cuburile de tofu in marinata, amestecand-le usor pentru a le inveli complet in ea. Intr-o tigaie, incinge putin ulei la foc potrivit, apoi prajeste bucatile de tofu pe toate partile. Ai grija sa dispui cuburile de tofu intr-un singur strat, iar daca sunt prea multe, prajeste-l in transe. La final, scoate-le din tigaie, lasa-le sa se odihneasca pe un prosop de hartie, apoi adauga-le in salata de legume. Serveste salata cu feliute de limeta sau lamaie.
Descopera 👉 gama de hote de la Arctic, cu un sistem de absorbtie sporita, care iti vor garanta o atmosfera placuta nu doar in bucatarie, atunci cand vei praji tofu, ci si in toata casa.
Chec cu tofu si masline
Un chec aperitiv rapid si simplu, numai bun de servit dimineata sau la pranz, ca o gustare delicioasa.
Ingrediente
- 250 g faina 650
- 240 g tofu matasos
- 100 g tofu afumat
- 1 pachet de praf de copt
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura otet de cidru
- 125 ml lapte de orez
- 1 lingurita sare
- 100 g masline verzi fara samburi
- sare si piper
Mod de preparare
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Intr-un bol, amesteca faina, praful de copt, sarea. Intr-un alt castron, paseaza tofu matasos cu uleiul de masline, otetul, laptele de orez. Adauga aceasta compozitie peste ingredientele uscate si amesteca pentru a omogeniza aluatul. Taie marunt tofu afumat si maslinele verzi, apoi amesteca-le in compozitia pregatita. Potriveste de sare si piper. Pregateste o forma de chec cu hartie pergament, apoi toarna compozitia. Da la cuptor pentru aproximativ 35 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. La sfarsitul gatitului, scoate checul din cuptor si lasa-l 5 minute inainte de a-l scoate din tava.
Sugestii: pentru un gust mai deosebit, poti adauga rosii uscate tocate, ierburi aromatice sau ceapa verde tocata. De asemenea, poti inlocui maslinele verzi cu cele negre, iar tofu afumat cu tofu cu verdeturi.
https://www.youtube.com/watch?v=01VMG4AATDI&list=TLGGYSiaYhr13PYwNTA1MjAyMg
Cheesecake cu tofu si afine
O reteta delicioasa, racoroasa, rapid de preparat. Poate fi pastrat pana la 3-4 zile la frigider.
Ingrediente
- 260 g biscuiti vegani
- 70 g margarina vegetala
- 100 g afine
- 375 g tofu simplu ferm
- 120 g tofu matasos
- 100 ml lapte vegetal la alegere
- 50 ml sirop de artar
- 2 g agar-agar
- 1 lingurita pudra de vanilie
- 5 linguri gem de afine
- cateva afine pentru ornat
Mod de preparare
Topeste margarina la bain-marie. Intr-un bol, sfarama biscuitii si amesteca-i cu margarina topita. Intinde amestecul intr-o tava rotunda de tarte cu fundul detasabil. Intinde aluatul uniform, urcandu-l usor pe marginile tavii. Foloseste-ti degetele sau o spatula de silicon. Lasa tava la frigider.
Intr-o craticioara, toarna laptele si agar-agar si adu la punctul de fierbere.
Intr-un blender, amesteca cele doua tipuri de tofu, siropul de artar si vanilia. Adauga laptele fiert cu agar-agar si amesteca pana obtii o textura omogena si neteda. Potriveste de dulce, dupa gustul tau.
Scoate tava din frigider, toarna amestecul de tofu peste crusta de biscuiti si netezeste frumos deasupra. Da din nou la frigider pentru cel putin o ora. Unge usor cheesecake-ul cu gemul de afine si orneaza cu afine proaspete.
Omleta, supa, tocanita, salate ori frigarui, tarte si checuri sarate sau dulci. Tofu este un preparat extrem de versatil pentru care s-a nascut zicala „pofta vine mancand”. Asadar, ofera-i o sansa, alege retetele potrivite si dezlantuie-ti creativitatea in bucatarie! Nu vei regreta.
Sursa foto: Shutterstock