Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum se curata cuptorul cu microunde

Autor: Arctic

Data publicarii: August 21, 2019

Data modificarii: May 13, 2020

Cuptorul cu microunde este unul dintre electrocasnicele cel mai des folosite din bucataria ta pentru ca te ajuta sa incalzesti rapid mancarea, sa decongelezi diverse produse, sa gatesti, dar si sa pregatesti popcornul cand urmeaza sa vizionezi un film in confortul propriei locuinte. De mici dimensiuni si foarte util cand esti pe fuga, cuptorul cu microunde este acolo cand ai nevoie de el, dar ar fi bine ca si tu sa ai grija, astfel incat durata sa de viata sa fie cat mai lunga, iar functionarea lui, fara impedimente.

In cuptorul cu microunde introduci alimente diverse, de la legume pana la preparate care contin grasimi. In timp, in interiorul cuptorului apar pete de murdarie, pe care ar fi bine sa le indepartezi periodic pentru a nu afecta functionarea electrocasnicului. Curatarea cuptorului se poate face prin mai multe metode, asa ca o poti alege pe cea dorita de tine in functie de ce ai prin casa sau in functie de timp.

Daca ai folosit cuptorul chiar inainte de a-l curata, asteapta cateva minute, pana cand acesta se raceste, inainte de a incepe.

Curata cuptorul cu microunde cu otet

 

Otetul este eficient nu doar pentru indepartarea murdariei din cuptorul tau, dar si pentru eliminarea mirosului neplacut din interiorul acestuia. Amesteca, intr-un bol, 1 lingura de otet cu 20 ml de apa si lasa-l in cuptorul pornit pentru cateva minute, pana cand apa incepe sa fiarba. Inainte sa deschizi usa cuptorului, lasa aburul sa actioneze asupra murdariei cateva minute si, apoi, sterge cu o carpa. Cuptorul tau va arata ca nou, iar cand il vei deschide nu vei mai simti mirosuri neplacute. 

Curata cuptorul cu microunde folosind lamaie

 

Poti folosi lamaia in doua moduri la fel de eficiente pentru a curata cuptorul cu microunde.

curatarea cuptorului cu lamaie

Un bol, apa si o lamaie

Pentru aplicarea acestei prime metode va trebui, mai intai, sa umpli pe jumatate un bol sau o cana cu deschidere larga. Apoi taie in doua o lamaie si stoarce zeama acesteia in bol. Pune si jumatatile de lamaie in el si introdu bolul in cuptor. Porneste cuptorul la o treapta de putere medie spre inalta si, dupa 3 minute sau cand apa incepe sa fiarba, opreste-l. Nu deschide usa imediat ce ai oprit cuptorul, ci mai asteapta 5 minute pentru ca aburul care contine substante din lamaie sa ajunga in petele de murdarie. Foloseste o carpa sau un burete pentru a curata interiorul cuptorului cu microunde acum ca mizeria poate fi indepartata cu usurinta. 

Apa si o lamaie

Pentru cea de-a doua metoda nu vei mai avea nevoie de bol deoarece bucatile de lamaie vor fi puse direct pe farfuria cuptorului. Si in acest caz trebuie sa injumatatesti lamaia, doar ca, apoi, vei pune jumatatile cu partea taiata in jos pe farfuria rotativa, pe care trebuie sa mai adaugi si o lingura de apa. Porneste cuptorul pentru aproximativ 2 minute, asteapta ca aburul sa isi faca efectul asupra murdariei si apoi sterge cu o carpa curata.

La final, indiferent daca alegi prima sau a doua metoda, lasa usa cuptorului deschisa pentru ca interiorul acestuia sa ramana aerisit.

Curata cuptorul cu microunde folosind bicarbonat de sodiu

 

Daca nu ai lamai prin casa, dar ai bicarbonat de sodiu, il poti folosi cu incredere pentru curatarea cuptorului cu microunde, mai ales daca stii ca in interiorul acestuia se afla pete mai greu de indepartat. Si in acest caz ai de ales intre doua metode.

Pasta de bicarbonat

Amesteca 2 parti de bicarbonat cu 1 parte de apa si aplica apoi pasta obtinuta pe suprafata petelor din cuptor. Asteapta cateva minute cat timp bicarbonatul actioneaza asupra petelor, apoi sterge cu o carpa. Daca observi ca unele pete nu dispar, repeta procesul pana la obtinerea rezultatului dorit.

Aburi de bicarbonat

Amesteca intr-un bol 6 linguri de bicarbonat cu 250 ml de apa, introdu bolul in cuptor si porneste-l pentru cateva minute. Ca in cazul lamaii, lasa usa inchisa dupa oprirea programului pentru ca aburul sa isi faca efectul asupra petelor. Sterge cu o carpa murdaria si bucura-te in continuare de o functionare de calitate a cuptorului tau.

Curata cuptorul cu microunde folosind substante chimice

 

Foloseste detergent de vase sau solutie pentru curatat geamurile. Utilizeaza detergentul de vase ca in cazul lamaii sau al bicarbonatului de sodiu – adica pune-l in apa si porneste cuptorul pentru formarea aburilor, care sa faca indepartarea petelor mai usoara.

Solutia pentru spalat geamuri poate fi folosita si pentru a curata exteriorul cuptorului, dar si pentru interiorul acestuia. Nu uita ca, in acest caz, sa scoti din priza cuptorul. Va trebui sa amesteci 1 parte de apa cu 2 parti de solutie si sa folosesti solutia obtinuta pentru curatarea cuptorului. Dupa ce ai curatat petele, sterge cu o carpa uscata pentru a indeparta resturile de solutie ramase pe cuptor si in interiorul acestuia.

Curata periodic cuptorul cu microunde, in functie de cat de des il folosesti. Incearca sa il protejezi si sa reduci nivelul de murdarie care se acumuleaza in acesta acoperind mancarea atunci cand o pui la incalzit. Durata de viata a cuptorului tau cu microunde depinde mult de felul in care il folosesti si de grija pe care o arati fata de acesta.

Sursa foto: shutterstock.com