Omleta este o masa ieftina, rapida, una dintre cele mai usor de preparat si este un adevarat rasfat pentru micul dejun, pranz sau cina. Exista numeroase variatii in intreaga lume, inclusiv frittata, care este un fel de omleta mai consistenta, gatita pe un aragaz electric sau cu gaz, dar si la cuptor si imbogatita cu tot felul de ingrediente, care mai de care mai delicioase. De la cartofi, morcovi, dovlecei, rosii, la sunca si branzeturi, omleta se declina in mii de variante, toate la fel de savuroase. Versiunea cea mai familiara noua este omleta frantuzeasca, usor rumenita la exterior, moale la interior si acoperita cu ierburi, carne sau legume.
Trucuri de gatire si pastrare
- Opteaza pentru oua de calitate, de preferinta bio, dar mai ales care nu au mai mult de 15 zile. Prospetimea oualor este importanta pentru o omleta reusita. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Amatorii de omlete folosesc nu mai mult de 6 oua pentru o omleta reusita. Cu cat folosesti mai multe oua, cu atat vei avea mai putin succes. Mai bine lucreaza in transe, daca ai de hranit mai multe guri.
- Adauga un praf de bicarbonat de sodiu la fiecare doua oua, pentru a obtine o omleta spumoasa, delicioasa. Bicarbonatul are acelasi rol ca drojdia la gatit. Rezultatul va fi o omleta pufoasa.
- Adauga 50 ml apa, in timp ce bati ouale, pentru ca omleta sa fie aerisita. Omleta va fi una mai lejera si, de asemenea, mult mai digerabila. Este incredibil ce mult schimba apa consistenta omletei. La fel de bine poti adauga aceeasi cantitate de lapte. Laptele ofera onctuozitate omletei.
- Este important sa bati ouale cu furculita, in loc sa folosesti un mixer sau un tel. Inceteaza sa bati ouale, atunci cand apar la suprafata primele bule de aer.
- Nu ezita sa ungi usor tigaia cu unt sau ulei vegetal, pentru ca omleta sa fie mult mai usor de scos din tigaie. Incepe prin a topi putin unt intr-o tigaie, dar adauga si putin ulei, pentru a evita arderea untului.
- Daca este posibil, gatitul unei omlete ar trebui sa se faca pe o plita sau un aragaz si intr-o tigaie de fonta. Daca nu ai una, o tigaie antiaderenta functioneaza foarte bine. Se toarna ouale intr-o tigaie foarte fierbinte, apoi se coboara flacara, pentru a se gati la foc mic – rezultat onctuos garantat. La fel de bine poti gati omleta la cuptor. Omletele pot fi imbogatite cu legume proaspete sau congelate, verdeturi si ierburi aromate, sunca, branzeturi, carne. Pentru omletele cu legume, este recomandat sa calesti putin inainte legumele, abia apoi sa torni peste ele ouale bine batute. Cele mai bune omlete cu legume se gatesc la cuptor, la 180°C, timp de maximum 30 de minute.
- Omletele se pot tine la frigider, intr-un vas etans, pentru a se pastra toate aromele la fel de proaspete. Poti, astfel, consuma omleta a doua zi la birou, ca atare sau intr-un sandvis, pentru un pranz sanatos si delicios, sau poate fi o gustare potrivita pentru o excursie de o zi.
Descopera 👉 categoria noastra de frigidere, dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie, si alege modelul care te va ajuta sa pastrezi legumele si preparatele tale in cele mai bune conditii.
Omleta cu rosii la cuptor
Iata reteta de omleta de legume la cuptor, gustoasa, usoara si sanatoasa. Se prepara rapid si este perfecta de servit la pranz sau seara, alaturi de o felie de paine prajita, pentru o masa usoara si echilibrata.
Ingrediente:
- 5 oua
- 30 g parmezan
- 100 g iaurt 0%
- 1 dovlecel
- 100 g spanac
- 8 rosii cherry
- ½ ceapa
- sare, piper
Mod de preparare: curata legumele, apoi toaca ceapa, taie dovlecelul felii, iar rosiile cherry in jumatate. Caleste la foc mic dovleceii si ceapa, timp de 5-6 minute, apoi adauga frunzele de spanac si rosiile si mai gateste timp de 5 minute.
Intr-un bol, bate spuma ouale cu iaurtul, apoi adauga parmezanul, sarea si piperul si amesteca bine. Intr-o forma tapetata cu hartie de copt, aranjeaza legumele, apoi acopera cu amestecul de oua. Coace omleta la cuptor, la 180°C, timp de 25-30 de minute, pana cand este aurie deasupra. Serveste omleta cu o salata de legume asortate.
Beneficiaza de performantele maxime ale aragazelor Arctic, pentru a te asigura ca preparatele tale vor iesi intotdeauna asa cum ti-ai dorit.
https://www.youtube.com/watch?v=DkTy0WCe4TE&t=15s
Omleta cu morcovi si dovlecei la cuptor
Incearca aceasta omleta cu legume la cuptor. Daca doresti, poti adauga sunca taiata cubulete sau branza.
Ingrediente:
- 6 oua
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 dovlecel
- 1 cartof
- 1 lingura de lapte
- 50 g parmezan
- patrunjel sau busuioc
- sare, piper
Mod de preparare: curata cartoful si taie-l cuburi. Curata morcovul, ceapa si dovlecelul si taie-le cuburi. Pune o oala cu apa si sare la fiert, apoi adauga cartoful si morcovul. Dupa 5 minute, adauga dovlecelul. Gateste totul 10 minute, apoi scurge bine legumele si lasa-le la racit. Preincalzeste cuptorul la 180°.
Intr-un vas, bate bine ouale cu parmezanul, laptele si verdeturile tocate. Asezoneaza cu sare si piper. Adauga legumele fierte in amestecul de oua si amesteca usor, pentru a combina totul. Tapeteaza cu o hartie de copt o tava si toarna amestecul de oua, intinzandu-l uniform.
Coace omleta in cuptorul preincalzit, timp de 30 de minute, pana cand suprafata ei devine aurie. Scoate omleta si serveste-o calda sau rece.
👉 Alege cuptorul incorporabil AROIE21300RXP de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie, care iti va da siguranta ca omleta la cuptor va iesi pufoasa si cu o crusta rumena, delicioasa.
Omleta picanta cu legume
Delicioasa, picanta, usor de pregatit in doar cativa pasi. Ardeiul iute este optional sau, daca jalapeno ti se pare prea picant, inlocuieste-l cu unul mai putin iute.
Ingrediente:
- 4 oua
- 1 lingura coriandru tocat
- sare
- ¼ lingurita chimen
- ⅓ cana Cheddar ras
- ¾ cana baby spanac
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras verde
- 1 ardei jalapeno (dupa gust)
- ½ cana porumb din conserva, scurs
- 2 fire ceapa verde
Mod de preparare: curata si taie felii subtiri ardeii grasi. Curata ardeiul iute de seminte si taie-l rondele. Intr-o tigaie, adauda 1 lingura de ulei de masline si caleste usor ardeii si porumbul. Scoate-le din tigaie si lasa-le deoparte. Intr-un bol mediu, amesteca ouale cu sare, coriandru si chimen. Prajeste omleta la foc mic, fara a o amesteca. Gateste pana cand ouale se incheaga. Cu o spatula de silicon, ridica usor marginile omletei, pentru ca amestecul de oua negatit sa alunece sub ea. Continua sa gatesti pana cand omleta este inchegata. Presara deasupra branza Cheddar rasa si mai lasa 1 minut. Ia tigaia de pe plita, adauga jumatate din compozitia de ardei si porumb, impatureste usor omleta in doua si presara deasupra si restul de ardei. Taie omleta in doua si serveste-o calda, cu paine prajita si o salata de legume.
👉 Cu plita incorporabila pe gaz ARGW64123SX de la Arctic, dotata cu functia Safety Plus, care opreste alimentarea cu gaz in cazul stingerii accidentale a flacarii, esti mereu in siguranta si poti pregati linistit o salata si painea prajita, ce vor acompania omleta ce se prajeste in voie, pe plita.
Daca esti incepator sau doar amator, dar pasionat de arta gatitului, omletele sunt niste preparate simple, cu care vei putea sa iti testezi talentul culinar. Asadar, trage aer adanc in piept, da drumul la aragaz, sparge cateva oua si vei vedea ca nimic nu mai sta in calea unei mese delicioase si rapide!
Sursa foto: Shutterstock