Cum sa prepari o supa crema de dovleac, aromata si plina de substante nutritive

Publicat la data de: 11/07/2018, 14:18

Autor: Arctic

Cum sa prepari o supa crema de dovleac, aromata si plina de substante nutritive
Cum sa prepari o supa crema de dovleac, aromata si plina de substante nutritive
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2018/11/supa-crema-dovleac_1.jpg
January 22, 2019
Arctic

Legumele si fructele de sezon au un gust mai bun, un continut mai mare de substante nutritive si sunt mai ieftine. Astfel, daca vrei sa ai o dieta sanatoasa fara sa cheltui prea multi bani, incorporeaza cat mai multe alimente de sezon in retetele pe care le gatesti pentru tine si familia ta. Un exemplu […]

supa crema dovleac_1

Legumele si fructele de sezon au un gust mai bun, un continut mai mare de substante nutritive si sunt mai ieftine. Astfel, daca vrei sa ai o dieta sanatoasa fara sa cheltui prea multi bani, incorporeaza cat mai multe alimente de sezon in retetele pe care le gatesti pentru tine si familia ta.

Un exemplu perfect este dovleacul, o leguma versatila bogata in vitamine. Poti gati cu el placinte, piureuri si mai ales supe. Mai jos gasesti cateva retete de supe crema de dovleac pe care le poti prepara in aproximativ o ora.

Care sunt beneficiile dovleacului

 

Dovleacul este o leguma bogata în vitamine si minerale, dar cu un continut scazut de calorii. Este o sursa buna de betacaroten - compus pe care corpul tau il transforma in vitamina A. Daca vei consuma des dovleac, mai ales in perioada toamnei, cand este in sezon, te vei bucura de urmatoarele beneficii:

  • dovleacul contine fibre, potasiu si vitamina C, substante nutritive care pot scadea riscul de aparitie a bolilor de inima;
  • o dieta bogata in betacaroten poate reduce riscul de cancer de prostata;
  • substantele care se gasesc in semintele si pulpa dovleacului ajuta tesuturile sa absoarba mai bine glucoza; astfel, cei care consuma des dovleac au un risc mai scazut de a suferit de diabet de tip 2;
  • dovleacul are un continut ridicat de fibre, care incetinesc absorbtia zaharului in sange si mentin sanatea tractului intestinal;
  • datorita continutului bogat in vitamina C, dovleacul te ajuta sa ai un sistem imunitar puternic.

Citeste si Cele mai bune surse de vitamina C.

Cand poti introduce dovleacul in alimentatia bebelusului

Bebelusul tau se poate bucura de beneficiile dovleacului incepand cu varsta de sase-opt luni, cand se trece la diversificarea alimentatiei. Il poti hrani cu dovleac in diverse forme: pasat, copt, dar si supa crema de dovleac.

Cum alegi dovleacul potrivit

 

Pentru ca supa ta sa aiba un gust aromat si sa nu fii nevoita sa arunci jumatate din dovleac la gunoi, trebuie sa alegi leguma cu mare atentie. Alege un dovleac cu coaja tare, care nu poate fi patrunsa usor cu unghia, si care sa nu fie lovit, zgariat sau patat.

Daca ai cumparat mai multi dovleci sau poate i-ai cules chiar din gradina ta, e bine sa stii ca acestia pot fi pastrati pentru trei-patru luni in locuri racoroase si bine ventilate. Dupa ce l-ai taiat, dovleacul mai poate fi pastrat inca doua zile la frigider.

3 retete de supa crema de dovleac

 

Daca vrei sa mananci la pranz o supa delicioasa care sa te energizeze, incearca una dintre retetele de mai jos. Poti opta pentru una simpla, pentru una potrivita chiar si vegetarienilor, dar si pentru una mai complicata, cu morcov si mar.

Supa crema de dovleac simpla

supa crema dovleac_2

 

Supa crema nu trebuie sa fie complicata, iar aceasta reteta este dovada. Cu doar cateva ingrediente si o ora la dispozitie, poti prepara o supa delicioasa care sa hraneasca o familie de patru persoane.

Ingrediente:

  • 4 linguri de ulei de masline
  • 2 cepe taiate marunt
  • 1 kilogram de dovleac, curatat de coaja si seminte si taiat cubulete
  • 700 ml supa din concentrat de legume sau pui
  • 150 ml smantana de gatit
  • 4 felii de paine, fara coaja
  • un pumn de seminte de dovleac

Mod de preparare:

  • Intr-o tigaie mare incalzeste doua linguri de ulei de masline si gateste cele doua cepe maruntite pana se inmoaie.
  • Adauga dovleacul taiat marunt si gateste-l amestecand ocazional pentru aproximativ opt-zece minute, pana devine moale.
  • Adauga supa si asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.
  • Cand amestecul da in clocot, mai lasa supa pe foc inca zece minute, pana dovleacul devine foarte moale.
  • Adauga si smantana in tigaie si gateste in continuare pana supa da in clocot si apoi opreste focul.
  • Foloseste un blender vertical pentru a marunti ingredientele pana obtii un amestec omogen.
  • Taie cele patru felii de paine in patratele mici.
  • Intr-o alta tigaie, incalzeste doua linguri de ulei si prajeste painea pana devine uscata.
  • Adauga si semintele in tigaie pentru cateva minute, pana se rumenesc.
  • Pentru a servi supa, foloseste un polonic pentru a pune amestecul in boluri si apoi presara crutoane si seminte deasupra.

Supa crema de dovleac cu lapte de cocos

supa crema dovleac_3

Aceasta supa este cremoasa si sanatoasa si o poti consuma chiar daca urmezi un regim vegetarian. Dovleacul copt ii va oferi o aroma puternica supei, care poate fi servita fara probleme la mesele de sarbatoare. Sigur ii va impresiona pe musafiri.

Ingrediente:

  • 4 linguri de ulei de masline
  • un dovleac de aproximativ 2 kilograme
  • o ceapa mare, maruntita
  • 6 catei de usturoi, maruntiti
  • ½ lingurita sare
  • ½ lingurita scortisoara macinata
  • ½ lingurita nucsoara
  • un varf de lingura de boia iute
  • piper, dupa gust
  • 4 cani de supa din concentrat de legume
  • ½ cana lapte de cocos
  • 2 linguri de sirop de artar

Mod de preparare:

  • Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius si pregateste o tava cu foaie de copt.
  • Taie dovleacul in fasii de aproximativ 5 centrimetri si curata-l de seminte.
  • Unge feliile de dovleac cu ulei de masline si apoi coace-le in cuptor pentru aproximativ 35 de minute, pana pulpa devine moale.
  • Intr-o tigaie mare, incalzeste trei linguri de ulei de masline si adauga ceapa, usturoiul si sarea si gateste-le pentru aproximativ opt-zece minute; intre timp, dezlipeste coaja de pulpa.
  • Adauga in tigaie pulpa dovleacului, scortisoara, nucsoara, boiaua, piperul si amesteca.
  • Adauga supa si, dupa ce amestecul da in clocot, redu caldura, apoi mai lasa pe foc pentru 15 minute, timp in care aromele se amesteca.
  • La final opreste focul si adauga laptele de cocos si siropul de artar.
  • Pentru a marunti amestecul foloseste ori un blender de mana, ori unul normal pana obtii un amestec omogen.
  • Pentru servire, transfera supa in boluri si adauga seminte de dovleac deasupra.

Supa crema de dovleac si morcov

supa crema dovleac_4

Pentru un plus de substante nutritive si aroma, poti adauga o alta leguma in supa - morcov - si chiar un fruct - mar. Daca de combinatia de dovleac si morcov ai mai auzit, marul te poate surprinde, dar sigur vei aprecia gustul dulce.

Ingrediente:

  • 500 g de dovleac
  • 4 morcovi
  • un mar
  • o ceapa
  • 4 linguri de ulei de masline
  • ¼ cana apa
  • 3 cani de supa din concentrat de legume
  • 1 lingurita de pudra de curry
  • 1 cana de iaurt grecesc
  • suc de la o jumatate de lamaie
  • ¼ cana de seminte de dovleac
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

  • Taie dovleacul si morcovii in cubulete si marunteste ceapa.
  • Intr-o tigaie mare incalzeste uleiul de masline si adauga legumele taiate.
  • Adauga semintele de dovleac, pudra curry, marul maruntit si apa si gateste-le pentru doua minute.
  • Toarna supa de legume si mai lasa amestecul pe foc pentru zece minute.
  • Dupa ce ai oprit focul, adauga si iaurtul si foloseste un blender pentru a obtine un amestec omogen.
  • Asezoneaza supa cu piper, sare si suc de lamaie.

Citeste si Fructe si legume de toamna pe care este recomandat sa le consumi.

Un alt plus al supelor creme este modul usor de preparare, practic: ai nevoie doar de o tigaie incapatoare si de un blender. Dupa ce legumele sunt gatite, poti regla consistenta si textura supei cu ajutorul mixerului. Daca iti place supa cu textura mai fina, foloseste blenderul o perioada mai lunga, pana se omogenizeaza tot amestecul.

Sursa foto: Shutterstock