Daca este sarbatoare, cel mai probabil este si chec! Paste, Craciun sau doar o simpla aniversare, sigur vei servi sau vei fi servit la masa cu un chec, indiferent de forma lui: simplu, cu ciocolata, cu glazura sau cu fructe uscate.
Este un desert gustos care poate fi preparat foarte usor si rapid. De multe ori poti folosi doar ingredientele din casa si intr-o ora sa ai o prajitura gustoasa pe care sa o servesti familiei sau prietenilor. Iti prezentam mai jos cateva retete care vor incanta cu siguranta papilele gustative ale musafirilor.
- Chec simplu
- Chec cu fructe uscate
- Chec cu ciocolata si scortisoara
- Chec Battenberg
- Recomandari pentru a obtine un chec gustos si pufos
Chec simplu
Timp de gatire: aproximativ 60 de minute
Aceasta prajitura simpla si pufoasa poate fi servita atat simpla, cat si alaturi de un pahar cu lapte sau chiar cu gem. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca ai in casa ingredintele necesare, iar in aproximativ o ora casa ta se va umple de un miros imbietor. Te vei opri cu greu din a manca tot checul imediat ce iese din cuptor.
Ingrediente:
- 1 cana de faina
- ½ plic praf de copt
- ½ lingura de cacao
- 4 linguri de ulei
- 4 oua
- 1 lingurita de esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius (treapta de mijloc).
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Intr-un bol incapator, bate albusurile spuma cu un praf de sare.
- Adauga treptat zaharul si bate in continuare pana obtii o bezea lucioasa.
- Adauga galbenusurile, unul cate unul, si amesteca bine cu o spatula, dupa fiecare.
- Adauga uleiul si incorporeaza-l bine cu o spatula.
- Intr-un bol separat, amesteca faina cu praful de copt; poti folosi o furculita pentru asta.
- Toarna faina peste compozitia cu oua si amesteca pana la omogenizare.
- Separa aproximativ 2 linguri din compozitie in care vei adauga cacao.
- In compozitia ramasa adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie.
- Foloseste o forma de chec tapetata in prealabil cu foaie de copt.
- Toarna compozitia cu vanilie si apoi pe cea care contine cacao pe deasupra; poti folosi o furculita pentru a amesteca usor cele doua compozitii.
- Introdu tava in cuptorul preincalzit pentru 40 de minute.
- Verifica daca checul este facut introducand o scobitoare; daca aceasta iese uscata fara sa se prinda compozitie de ea, checul este gata.
Chec cu fructe uscate
Timp de gatire: aproximativ 60 de minute
Reteta de chec simplu poate fi adaptata dupa gustul fiecaruia, cum se intampla si in acest caz. Aceasta prajitura va fi mai putin pufoasa fata de checul traditional, dar va compensa prin impletirea aromelor de nuci, smochine, caise, prune si afine. Merge perfect la micul dejun, alaturi de o ceasca de cafea fierbinte.
Ingrediente:
- 6 linguri de faina
- 6 linguri de zahar brun
- ½ lingurita de praf de copt
- 2 oua
- 400 de grame de amestec: nuci, stafide, caise, prune, afine, smochine, toate taiate marunt
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius (treapta de mijloc).
- Intr-un bol incapator, bate ouale pana formeaza spuma.
- Adauga peste ele amestecul de fructe si amesteca usor.
- Adauga faina, zaharul si praful de copt si amesteca pana la omogenizare; ai grija sa nu ramana cocoloase de faina.
- Pregateste o tava de chec, tapetata cu foaie de copt.
- Toarna compozitia in forma de chec si apoi da checul la cuptor pentru aproximativ 45 de minute.
- Verifica daca este copt cu testul scobitorii (asa cum este descris la reteta de chec simplu).
Afla ce prajituri gustoase mai poti pregati cu fructe din articolul „5 retete de prajituri cu fructe”.
Chec cu ciocolata si scortisoara
Timp de gatire: aproximativ 50 de minute
Daca esti un fan al ciocolatei, cu siguranta vei aprecia acest chec. Aceasta prajitura combina textura pufoasa a unui chec traditional cu gustul cremos si aromat al ciocolatei si savoarea adaugata a scortisoarei. Cu greu vei imparti acest chec cu cei dragi, iti vei dori sa te bucuri doar tu de el!
Ingrediente:
- 1 cana de faina
- 1 cana de zahar
- 3 linguri de cacao
- ½ lingurita de scortisoara
- 3 oua
- 3 linguri de ulei
- 100 de grame de ciocolata cu continut 50% cacao
- 1 lingurita de esenta de vanilie
Metoda de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius (treapta de mijloc).
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Intr-un bol, freaca galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie.
- Intr-un bol incapator, bate albusurile spuma cu un praf de sare.
- Adauga treptat zaharul peste albusuri si bate-le pana se transforma intr-o bezea lucioasa.
- Adauga galbenusurile peste albusuri si amesteca usor cu o spatula pana se omogenizeaza.
- Intr-un castron separat amesteca faina, cacao si scortisoara.
- Adauga faina peste compozitia cu albusuri si omogenizeaza usor, cu miscari de jos in sus.
- Taie ciocolata in bucati mici si adauga-le in compozitie, dupa care incorporeaza-le cu miscari lente.
- Pregateste o tava tapetata cu foaie de copt.
- Toarna compozitia in forma de chec si da-o la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
- Foloseste testul scobitorii descris la prima reteta pentru a te asigura ca este copt.
Chec Battenberg
Timp de gatire: aproximativ 1 ora si 20 de minute
Acest chec nu este doar delicios si cu un aspect impresionant, dar are si o istorie fascinanta in spate. Britanicii au creat acest tort special pentru a sarbatori casatoria nepoatei reginei Victoria cu printul Louis de Battenberg in 1884. Atunci cand este taiat, checul arata patru sectiuni care ii reprezinta pe cei patru printi de Battenberg: Louis, Alexander, Henry si Francis.
Ingrediente:
- 175 de grame de faina alba de grau
- 175 de grame de zahar tos
- 65 de grame de faina de migdale
- 5 grame de praf de copt
- 175 de grame de zahar tos
- 70 de grame de zahar pudra
- 175 de grame de unt moale
- 3 oua
- 200 de grame de pasta de martipan
- 200 de grame de gem de caise
- 3 picaturi de esenta de migdale
- colorant alimentar roz si galben
Metoda de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius (treapta de mijloc).
- Vei avea nevoie de o tava de copt de chec cu peretii inalti si de o bucata de carton pe care o vei folosi ca sa imparti tava in doua pe latime; foloseste foaia de copt ca sa imbraci tava si bucata de carton.
- Intr-un bol, amesteca faina de grau cu cea de migdale si cu praful de copt.
- Intr-un bol incapator, bate ouale pana devin pufoase si apoi adauga treptat zaharul pana compozitia devine cremoasa.
- Adauga treptat untul taiat in bucatele si esenta de migdale si mixeaza in continuare.
- Adauga faina peste compozitia de oua si amesteca pana totul devine omogen.
- Imparte compozitia in mod egal in doua castroane.
- Coloreaza compozitia dintr-un castron cu galben si cealalta cu roz.
- Toarna separat compozitiile in tava deja impartita in doua si da-o la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
- Fa testul scobitorii (descris la prima reteta) pentru a te asigura ca prajitura este coapta.
- Dupa racirea completa, taie fiecare blat in doua parti egale, pe lungime; astfel vei avea patru fasii, doua roz si doua galbene.
- Trece gemul de caise printr-o strecuratoar, ca sa inlaturi bucatile de fruct.
- Unge marginile fasiilor de chec cu gem si lipeste-le impreuna astfel incat culorile asemanatoare sa nu se atinga.
- Presara zahar pudra pe blat si intinde martipanul intr-o forma dreptunghiulara, cu ajutorul unui sucitor.
- Unge laturile checului cu gem si apoi infasoara martipanul in jurul lui.
Recomandari pentru a obtine un chec pufos si gustos
Retetele iti explica exact care sunt ingredientele necesare si pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a obtine un chec bun, dar de multe ori nu iti spun care sunt secretele pentru a obtine mereu un chec care sa iti impresioneaze musafirii. Dar nu te ingrijora, ti le spunem noi:
- „Pufosenia” checului depinde foarte mult de cum bati albusurile; daca adaugi un strop de otet sau de sare peste oua, vei obtine mai usor bezeaua necesara.
- Trebuie sa incorporezi restul ingredientelor cu miscari lente, de jos in sus; altfel risti sa dispara bulele de aer formate prin baterea oualor si checul sa nu mai fie pufos.
- Cerne faina inainte de a gati cu ea, pentru a te asigura ca nu are impuritati ramase de la cernut.
- Nu adauga mai mult praf de copt decat este specificat in reteta; risti ca aluatul sa creasca prea mult si sa isi strice forma.
- Trebuie sa folosesti un aragaz care are un cuptor ce poate mentine temperatura constanta; altfel, checul poate ramane nefacut sau se va arde.
- Foloseste ingrediente la temperatura camerei; vor fi mai usor de incorporat, fara a forma cocoloase.
Checul poate fi gasit sub diverse forme, insa toate pornesc de la cea clasica, peste care se adauga ingrediente dupa placul fiecarui cofetar: ciocolata, stafide, lamaie sau martipan. Modul usor de preparare si gustul delicios il fac alegerea ideala pentru fiecare petrecere.
Sursa foto: Shutterstock