Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum sa economisesti energie cand folosesti electrocasnicele

Autor: Arctic

Data publicarii: June 2, 2022

Data modificarii: June 6, 2022

Resursele planetei sunt limitate, iar diminuarea lor de la un an la altul reprezinta o problema la  nivel mondial. Consumul lor este diferit pentru fiecare dintre noi, in functie de buget sau de principii. Unii sunt atenti la cat curent sau la cata apa consuma din ratiuni economice – pentru ca veniturile lor sa nu se duca in intregime pe facturi – altii fac acest lucru din grija fata de mediul inconjurator sau doar din simt practic, pentru a nu irosi resursele. Cert este ca economia de energie are doar avantaje – atat pentru tine, dar si pentru planeta – si nu exista niciun motiv pentru care sa nu incerci sa o faci, mai ales ca nu necesita absolut niciun efort suplimentar din partea ta. Trebuie doar sa dai putina atentie activitatilor in care te implici de obicei si poti incepe cu modul in care folosesti electrocasnicele.

Cum folosesti masina de spalat vase pentru a economisi energie

Masina de spalat vase iti usureaza cu mult viata deoarece te face sa economisesti timp si energie fizica. In plus, aceasta te ajuta si sa consumi mai putina apa si mai putin curent electric decat daca ai spala vasele manual. Insa tu poti reduce si mai mult consumul de energie cand o folosesti. De exemplu, chiar daca masina de spalat vase poate functiona si daca nu este umpluta la capacitate maxima, incearca sa eviti sa o pornesti daca ai doar 2-3 vase de spalat pentru a nu merge, practic, in gol. Nu porni masina de 3 ori pe zi pentru a spala un numar foarte mic de vase deoarece cu acea cantitate de apa si de curent electric masina ar putea spala mult mai multe vase. Fie spala la mana vasele murdare daca acestea sunt putine, fie aduna o cantitate mai mare pentru care sa merite sa pornesti masina. Un astfel de comportament responsabil are efecte pozitive atat asupra bugetului tau, cat si asupra mediului.

Cum folosesti masina de spalat rufe pentru a economisi energie

Ca in cazul masinii de spalat vase, este mai bine ca, pentru a reduce consumul de energie, sa nu o pornesti fiind mai mult goala decat plina. Da start unui ciclu de spalare cand in masina se afla suficiente haine murdare, astfel incat aceasta sa isi faca treaba si sa nu consume inutil curent electric si apa. Ca si in cazul vaselor, daca ai foarte putine haine murdare, dar ai nevoie de ele urgent, spala-le la mana. Daca nu ai timp sa faci asta sau sa astepti uscarea hainelor, orienteaza-te spre alte obiecte vestimentare din sifonier.

Cum folosesti frigiderul pentru a economisi energie

Ar putea parea ca nu poti face prea multe pentru a reduce consumul de energie al frigiderului tau pentru ca acesta trebuie doar sa stea in permanenta in priza pentru a functiona, insa poti face cate ceva in acest sens. In primul rand, permite functionarea corecta a frigiderului lasand o distanta de 5-10 centimetri intre acesta si peretele din spate si indepartand periodic praful care se acumuleaza in aceasta zona pentru a preveni incalzirea electrocasnicului. De asemenea, nu depozita alimente calde in frigider deoarece si acest obicei duce la incalzirea frigiderului si ar forta un consum mai mare de energie din partea acestuia.

Cum folosesti aragazul pentru a economisi energie

Chiar daca iti place sa gatesti, chiar daca nu, in bucataria ta tot se afla un aragaz. Este recomandat ca, daca vrei doar sa incalzesti mancare, sa alegi sa folosesti cuptorul cu microunde deoarece este o metoda mai eficienta. In plus, acesta din urma foloseste mult mai putina energie decat aragazul. De asemenea, cand folosesti aragazul, alege vase care sa aiba diametrul aproximativ la fel cu cel al arzatoarelor sale pentru a economisi energie. Un vas cu diametrul prea mic ar face ca o parte din energie sa se consume inutil, iar unul cu diametrul prea mare ar face ca incalzirea sa dureze mai mult decat ar fi normal, fiind necesara, astfel, o cantitate mai mare de energie.

Cum folosesti aspiratorul pentru a economisi energie

Prezenta prafului este una dintre problemele din orice casa deoarece se depune la loc aproape imediat dupa ce l-ai indepartat si mai ales pentru ca inhalarea lui poate fi periculoasa. Din acest motiv, a da cu aspiratorul cat mai des este un obicei sanatos atat pentru tine, cat si pentru cei cu care locuiesti. Dar stii ca, uneori, in timp ce faci asta, se intampla sa iti distraga atentia vreo stire care apare la televizor sau vreo notificare care iti face telefonul sa sune. Desi spui ca nu are rost sa opresti aspiratorul pentru ca va dura doar cateva secunde, se poate intampla ca acesta sa functioneze cateva minute bune inutil, in timp ce tu faci orice altceva decat sa il folosesti. Pentru a economisi energie, nu lasa aspiratorul in priza si, mai ales, pornit, cand nu il utilizezi, chiar daca esti in timpul curateniei. Alege fie sa te uiti la televizor sau sa folosesti telefonul mobil dupa ce termini de dat cu aspiratorul, fie sa opresti aspiratorul in timp ce faci aceste lucruri.

Alte recomandari pentru a economisi energie

Orice aprat care se afla in priza consuma curent electric, chiar daca nu il folosesti in acel moment. Asadar, deconecteaza electrocasnicele de la electricitate atunci cand nu le folosesti pentru o perioada mai lunga de timp. Desigur, nu poti face asta in cazul frigiderului, dar o poti face in cazul cuptorului cu microunde sau in cel al televizorului. Mai ales daca urmeaza sa lipsesti mai multe zile de acasa – atunci cand pleci in concediu, de exemplu – este recomandat sa scoti toate electrocasnicele din priza. Nu doar ca vei reduce consumul de energie, dar vei asigura si un nivel de siguranta mai ridicat al casei tale.

O masura preventiva care te ajuta sa nu consumi multa energie este sa alegi electrocasnice cu un nivel ridicat din punctul de vedere al etichetei de eficienta.

Este clar ca nu poti folosi electrocasnicele fara a consuma energie, dar o poti face fara a o irosi. Daca esti obisnuit sa pornesti masina de spalat pentru doar cateva haine sau sa uiti aspiratorul in priza pentru cateva ore, ar fi mai bine sa incerci sa renunti la aceste obiceiuri care nu au efecte pozitive asupra nimanui.

Sursa foto: shutterstock.com