Congelatorul sau lada ta frigorifica iti pot aduce o multime de avantaje, incepand de la pastrarea prospetimii fructelor si legumelor tale, pana la conditiile optime de depozitare a alimentelor care nu se mai gasesc in acea perioada a anului. Fie ca este vorba de congelatorul combinei tale frigorifice sau de o lada frigorifica dedicata acestui scop, tine cont de sfaturile de mai jos pentru a beneficia de toate plusurile oferite de congelare.
- Lasa preparatele sa se raceasca bine la temperatura camerei inainte de a le congela. Dupa ce le-ai pozitionat in lada frigorifica, lasa putin spatiu in jurul recipentului, pentru ca aerul rece care circula sa poata raci mai repede preparatul.
- Pune alimentele sau retetele gata pregatite in pungi cu sistem de sigilare in pozitie orizontala atunci cand le congelezi. Astfel, vei putea sa le aranjezi mai usor, in pozitie verticala, odata ce ele au inghetat, rezultand mai mult spatiu economisit.
- Afla ce produse se congeleaza si care nu se pot congela. De exemplu, nu congela urmatoarele alimente: oua in coaja (atat proaspete, cat si fierte) salata verde, cartofi intregi, mere, castraveti, iaurturi, maioneza sau lapte, sau orice fel de suc acidulat. Aceste alimente pot fi congelate: painea, nucile de toate felurile, orezul gatit, pastele deja fierte, chiftelele si clatitele.
- Eticheteaza totul: Pune o eticheta care se poate citi usor pe ambalajele alimentelor gata de congelare. Astfel, nu vei fi nevoit sa cauti printre ele, mai ales ca odata inghetate, pachetele capata un aspect asemanator. Noteaza tipul de aliment si data congelarii sau a expirarii pentru rezultate optime.
- Nu uita sa folosesti si sfaturile de congelare de pe site-ul Arctic.
- Compartimenteaza in functie de tipul de aliment: legumele si fructele separat de carnuri sau de inghetata. Foloseste cutii de lemn daca lada ta frigorifica nu dispune de sertare proprii.
- Portioneaza totul, pentru a putea accesa cu usurinta tot ce ai nevoie. Pune intr-o punga cu sistem de sigilare si apoi, folosind un betisor chinezesc sau o rigla, portioneaza totul in dreptunghiuri. Astfel, cand vei avea nevoie de o portie, iti va fi usor sa deschizi punga, sa scoti unul sau mai multe dreptunghiuri si sa o resigilezi la loc.
- Scoate tot aerul din ambalajele care permit acest lucru. Acest fapt va impiedica degerarea alimentelor. In cazul in care folosesti cutii sau borcane speciale, umple doar ¾ din total, deoarece la congelare alimentele isi maresc volumul.
- Ce este degerarea? Acest fenomen apare atunci cand aerul rece usuca o zona din suprafata alimentului, cauzand intarirea texturii si modificarea aromelor. Degeratura este usor de reperat, fiind o pata gri si inghetata si poate fi prevenita prin sigilarea recipientelor si vidarea lor atunci cand este cazul. Fii sigur ca nu tii prea mult deschisa usa congelatorului sau a lazii frigorifice, deoarece expunerea la temperatura de afara poate cauza fluctuatii, rezultand degeraturi. In cazul degerarii, dupa dezghetare poti decupa zona afectata, inainte de a gati preparatul.
Descarca posterul cu timpii de congelare Arctic!
Daca detii un congelator voluminos sau o lada frigorifica, poti face o lista cu alimentele pe care le contine. Noteaza si data la care ai congelat fiecare preparat. Poti astfel reorganiza congelatorul periodic, astfel incat alimentele mai vechi sa fie in fata, iar cele congelate recent, in spate. Foloseste recipiente de forma patrata, pentru maximizarea spatiului.
Aceste sfaturi iti vor garanta prospetimea alimentelor, asigurand si o viata indelungata congelatorului sau lazii frigorifice. Tine cont de cele de mai sus pentru alimente mereu fresh in momente de neuitat alaturi de cei dragi.