Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum sa citesti corect eticheta unui articol vestimentar

Autor: Arctic

Data publicarii: November 11, 2020

Data modificarii: June 9, 2022

Eticheta articolelor noastre vestimentare favorite este un mic manual de ingrijire a tesaturilor acestora. Daca respectam bunele practici recomandate de producator, ne vom putea bucura cat mai mult de hainele pe care ne incanta sa le imbracam. Astfel, e bine sa tinem cont de instructiunile trecute pe eticheta.

Dar ce inseamna ele? Orice simbol si combinatie de simboluri reprezinta ceva. De la tipul de curatare recomandata, pana la temperatura ideala, toate se regasesc in ghidul de intretinere a fiecarei piese din garderoba.

Iata ce putem afla de pe eticheta despre ingrijirea corecta a hainelor noastre, asa incat sa evitam decolorarea, uzarea timpurie sau degradarea tesaturilor.

Spalarea la masina versus curatarea chimica

Primul din sirul de simboluri, care ne zice daca este permisa folosirea apei in curatarea tesaturii, este o pictograma a unei galeti. O galeata plina cu apa inseamna ca articolul poate fi curatat la masina de spalat sau manual, in timp ce o galeata marcata cu „X” interzice folosirea apei si impune o curatare chimica.

Suplimentar, se poate ca in interiorul galetii sa apara un numar de grade Celsius, ceea ce indica temperatura maxima la care trebuie spalat articolul. Ca alternativa, sunt folosite punctele pentru a indica temperatura de spalare. Un punct inseamna 30 de grade, iar fiecare punct suplimentar creste temperatura ideala cu inca 10 grade. Maximul, de sase puncte, inseamna ca materialul este suferitor si poate fi curatat cu apa foarte fierbinte.

Liniile de sub pictograma cu galeata, daca ele apar, sunt independente de temperatura de spalare a fiecarui articol si atentioneaza asupra necesitatii unui ciclu de spalare delicat sau foarte delicat. Acestea sunt obligatorii pentru piesele vestimentare din materiale diafane, precum dantela sau tulle. Masinile de spalat moderne permit reglarea intensitatii vitezei de centrifugare din timpul spalarii, asa ca va fi usor sa reglam programul ca sa raspunda cerintelor etichetei.

Utilizarea clorului sau a inalbitorului

Triunghiurile se refera la utilizarea acestor produse si sunt foarte usor de inteles. Un triunghi gol sau unul inscriptionat cu literele CL marcheaza posibilitatea de a utiliza orice tip de inalbitor, in timp ce triunghiul taiat descurajeaza folosirea inalbitorului. Un triunghi cu linii paralele, simbol relativ nou, inseamna ca putem utiliza orice inalbitor pe baza de oxigen care nu afecteaza culorile.

Instructiuni de calcare

La fel ca in cazul spalarii, nu toate hainele sunt calcate in acelasi mod sau la aceeasi temperatura. Si in acest aspect, eticheta ne indica cum sa procedam.

Simbolul pentru calcare este sub forma unui fier de calcat. Un fier alb inseamna ca putem calca articolul la o temperatura normala. Suplimentar, e foarte probabil sa apara puncte in interiorul pictogramei. Acestea sunt corelate temperaturii si variaza de la un punct, corespunzator unei temperaturi scazute, la doua puncte, pentru o temperatura medie sau trei puncte, pentru temperatura maxima. Un fier de calcat taiat, asa cum o sugereaza si imaginea, este echivalentul recomandarii de a evita calcarea tesaturii. Similar, un fier de calcat alaturat unor „vapori de abur” taiati inseamna ca poti calca articolul doar fara folosirea aburului.

Simboluri mai putin folosite dar esentiale

Nu in ultimul rand, exista cateva simboluri care nu sunt atat de folosite dar pe care daca le intalnim, e bine sa stim ce inseamna.

De exemplu, un cerc taiat inseamna ca articolul in cauza nu se preteaza pentru curatarea chimica. In schimb, poate fi spalat la masina de spalat, in functie de tipul tesaturii si celelalte instructiuni.

Simbolul care arata ca o impletitura taiata este folosit pentru tesaturi delicate si recomanda evitarea stoarcerii manuale sau mecanice, pentru a preveni deteriorarea acestuia sau ruperea fibrelor. Aceste articole din garderoba vor fi lasate la scurs si apoi puse la uscat, in aer liber.

Daca tii cont de semnificatia simbolurilor de pe eticheta, nu mai ai nicio ezitare inainte sa speli pentru prima oara tricoul tau favorit.

Sursa foto: Shutterstock