Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum reglezi nivelul umiditatii din casa si care este nivelul optim pentru un aer curat

Autor: Arctic

Data publicarii: July 22, 2019

Data modificarii: June 9, 2022

Petrecem o buna perioada de timp in interior, iar aerul pe care il respiram ne influenteaza in mare masura starea de sanatate. Unul dintre principalii factori care au un impact semnificativ asupra calitatii aerului pe care il respiram este umiditatea. Geamurile care se aburesc frecvent sau senzatia de gat uscat sunt doar doua dintre consecintele pe care le are umiditatea crescuta sau scazuta.

Astfel, este important sa stii cum poti sa mentii o umiditate optima in casa, care sunt nivelurile recomandate de umiditate, dar si care sunt primele semne care iti indica faptul ca aerul e prea uscat sau prea umed.

In ceea ce priveste nivelul optim de umiditate, este recomandat ca, in general, umiditatea din casa sa fie cuprinsa intre 40% si 50%, insa e bine sa tii cont si de temperatura de afara, astfel:

  • Temperatura exterioara este cuprinsa intre -10 si 0 grade Celsius – umiditatea trebuie sa fie sub 40%;
  • Temperatura exterioara este cuprinsa intre 0 si 10 grade Celsius – umiditatea trebuie sa fie sub 45%;
  • Temperatura exterioara este cuprinsa intre 10 si 20 de grade Celsius – umiditatea nu trebuie sa depaseasca 50%.

In plus, tine cont de faptul ca pe timpul iernii este recomandat ca umiditatea din casa sa fie mai mica de 40%, astfel incat sa eviti aparitia condensului pe ferestre, insa nu trebuie sa scada sub 30%. In camera bebelusului, de exemplu, umiditatea trebuie sa fie cuprinsa intre 30 si 60%, cu o temperatura intre 18 si 22 de grade Celsius. Astfel, riscul de aparitie a mucegaiului este scazut, la fel si riscul ca cei mici sa dezvolte reactii alergice, astm sau alte probleme respiratorii.

 

Cum poti sa mentii umiditatea optima in casa

 

Exista numeroase solutii practice care te pot ajuta sa mentii un nivel optim de umiditate in casa. Iata care sunt acestea:

  • Aeriseste camerele in fiecare zi de doua ori, dimineata si seara;
  • Foloseste vopsele si solutii antimucegai si antiigrasie pentru pereti;
  • Porneste hota de fiecare data cand gatesti si pune un capac pe oala;
  • Foloseste un dezumidificator, daca umiditatea este prea mare sau un umidificator, daca aerul este uscat;
  • Decoreaza casa cu plante de interior care absorb excesul de umiditate;
  • Pune un vas cu apa pe calorifer daca aerul este prea uscat deoarece apa evaporata va creste nivelul de umiditate din casa;
  • Nu usca niciodata rufele in casa deoarece va creste umiditatea si poate sa apara mucegaiul pe pereti;
  • Porneste sistemul de ventilatie cand faci dus si aeriseste bine cand ai terminat.

Cum stii care e umiditatea din casa

 

Poti sa masori cu usurinta umiditatea din casa folosind un higrometru sau umidometru. Insa exista cateva semne care iti pot indica faptul ca umiditatea din casa este prea mare sau scazuta.

Atunci cand umiditatea este crescuta apare condensul pe ferestre, igrasia si mucegaiul, iar tavanul si peretii se deterioreaza.

In cazul in care umiditatea este scazuta apar mancarimi la nivelul nasului si ochilor, senzatia de sete permanenta, pielea este uscata, iar la nivelul gatului, gurii si nasului apare senzatia de uscaciune.

Daca nu se iau masuri la timp pentru reglarea nivelului de umiditate din casa pot sa apara probleme mai serioase de sanatate, precum astm, alergii sau alte probleme respiratorii.

Citeste si Ghid pentru curatarea si intretinerea hotei

Impactul pe care umiditatea il are asupra sanatatii este considerabil, iar daca urmezi aceste sfaturi ca sa o mentii la un nivel optim, aerul din locuinta ta va fi mai curat, iar riscul de aparitie a infectiilor respiratorii va fi scazut. In plus, confortul din casa este sporit si vei respira un aer mai sanatos.

Sursa foto: Shutterstock