Pizza este un preparat traditional italian, care a devenit una dintre mancarurile noastre preferate, mai ales ca putem sa o preparam in numeroase moduri, cu diferite topping-uri care de care mai interesante si mai savuroase.
Insa secretul unei pizza reusite este blatul acesteia. Cum il prepari in mod corect si care sunt trucurile utile care te vor ajuta sa obtii blatul de pizza perfect? Vei afla asta din articolul pe care l-am pregatit mai jos:
Ingrediente necesare si pasii pentru prepararea aluatului de pizza
Inainte de a incepe preagatirea blatului de pizza, asigura-te ca ai toate ingredientele necesare. Cu aceasta cantitate vei obtine 4 pizza mari, cu un diametru de 32 cm, ideale pentru o seara cu prietenii:
- 1 kg faina
- 600 ml apa
- 50 gr drojdie uscata
- 5 linguri ulei de masline
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
Dupa ce ai pregatit toate ingredientele, poti incepe prepararea propriu-zisa. Uite cum se face aluatul pentru pizza:
- dizolva drojdia si zaharul in cateva lingurite de apa calduta. Adauga 2 linguri de faina si amesteca pana cand obtii o compozitie omogena pe care o lasi apoi la dospit pana cand isi dubleaza volumul
- intr-un alt vas adauga faina si sarea, fa o gaura in mijloc si pune amestecul de drojdie si apa
- toarna apa calduta treptat si amesteca aluatul, adaugand uleiul de masline
- rastoarna aluatul obtinut pe masa si framanta pana cand acesta devine elastic
- pune aluatul intr-un vas, acopera-l cu un prosop si lasa-l la dospit intr-un loc cald, pana cand isi dubleaza volumul
- imparte aluatul in 4 bucati si incepe sa le intinzi cat mai subitiri, folosind un sucitor de lemn
- asaza blatul de pizza in tava incalzita in prealabil si, folosind o furculita, inteapa blatul in cateva locuri, ca sa nu se umfle prea tare in timpul coacerii
- adauga sucul de rosii si topping-urile preferate si pune pizza la copt
Alte tipuri de blat de pizza pe care le poti incerca
Reteta prezentata mai sus este una clasica, insa poti incerca si alte variante de blat de pizza, in functie de preferintele tale:
- blatul de pizza cu faina integrala – pentru reteta de blat pentru pizza cu faina integrala, poti urma aceiasi pasi ca in cazul unui aluat cu faina clasica. Avantajul folosirii fainei integrale este ca iti va iesi o pizza aromata si consistenta. In plus, faina integrala are continut bogat in vitamine, fibre si minerale, ceea ce inseamna ca vei putea savura o pizza sanatoasa
- pizza cu diverse umpluturi in aluat – daca vrei sa gatesti o pizza speciala cu care sa iti surprinzi prietenii, poti alege sa adaugi diverse umpluturi in blat. Dupa ce intinzi blatul, adauga pe marginea lui felii de cascaval, mozarella sau alte umpluturi preferate si ruleaza apoi marginile cat mai bine pentru ca umplutura sa nu iasa in exterior in timpul coacerii. In acest fel, nu vei mai da la o parte marginile, ci le vei savura pana la la ultima bucata
Sfaturi pentru obtinerea unui blat de pizza reusit
Cel mai bun blat de pizza este cel pe care il faci tu acasa, insa, ca sa fie ca la carte, trebuie sa tii cont de cateva lucruri esentiale. Italienii spun ca un blat de pizza reusit este cel crocant la exterior, moale si pufos in interior. Uite catev secrete care te vor ajuta sa obtii un aluat reusit:
- masoara corect cantitatea de faina – pentru un blat de pizza bun, este important sa folosesti cantitatea exacta de faina. Pentru masurarea cantitatii poti folosi un cantar de bucatarie, pentru o precizie cat mai mare
- respecta proportiile de apa si faina – un aluat reusit tine de folosirea cantitatilor exacte, nu de improvizatie, iar pentru un blat de pizza trebuie sa folosesti un procent de 60% apa. Asta inseamna ca la 1 kg de faina, trebuie sa adaugi 600 g de apa, 50 g drodjie si 20 g sare. Faina folosita poate sa fie cea obisnuita pentru paine, insa poti alege si faina speciala pentru pizza, care este mai fina decat celalalt tip
- cerne faina prin sita – in acest fel, vei obtine un aluat aerat care va deveni pufos in timpul coacerii
- intinde blatul cat mai subtire – pentru ca blatul de pizza sa fie cat mai subtire, poti folosi un sucitor de lemn ca sa il intinzi bine. Grosimea ideala este de doar cativa milimetri, mai putin de 1 cm
- cum obtii un blat crocant – daca vrei sa obtii un blat crocant la exterior, un truc util este sa presari peste foaia de copt gris foarte fin, inainte sa adaugi aluatul de pizza. O alternativa la gris poate fi si un malai marunt
- cum obtii un aluat pufos la interior – maestrii bucatari italieni recomanda folosirea unui suc de rosii proaspat, de preferat sa fie facut in aceeazi zi in care pregatesti pizza. Sucul de rosii fragezeste aluatul si il pastreaza pufos in interior, iar exteriorul ramane crocant
Sfaturi utile pentru coacerea blatului de pizza
Maestrii pizzari ne recomanda sa coacem blatul in cuptorul cu lemne, insa pentru ca nu avem acesta varianta la indemana, putem coace blatul cu succes intr-un cuptor electric, daca respectam cateva sfaturi utile:
- piatra de copt – aceasta poate fi folosit pe post de plita, iar avantajul ei este ca pastreaza caldura constanta si uniforma, spre deosebire de tavile din metal. Caldura patrunde de jos in sus, iar acest transfer de caldura permite coacerea blatului de pizza in profunzime, din interior spre exterior. In plus, blatul de pizza nu se va arde pe fund, asa cum se poate intampla in cazul unei tavi metalice. Piatra trebuie mai intai incalzita aproximativ o ora, la o temperatura de 240 – 260 grade
- tava de metal – daca nu ai la indemana o piatra de copt, poti folosi si o tava de metal, insa este important sa incingi bine tava inainte sa asezi blatul de pizza. Dupa ce intinzi blatul, asaza-l pe o hartie de copt si adauga topping-ul. Abia apoi poti pune pizza, cu tot cu foaia de copt, pe tava incinsa in prealabil
- temperatura de coacere – blatul de pizza trebuie copt la foc potrivit spre mare, la temperatura recomandata de 200 – 220 de grade, timp de 7-8 minute. Aluatul va ramane pufos si elastic, bine copt la exterior
Pizza napoletana, reteta traditionala italiana
Exista numeroase retete de pizza, de la cea siciliana sau new yorkeza si pana la cea californiana, toate au savoarea lor unica. Insa, daca vrei sa prepari o pizza speciala, iti recomandam sa incerci pizza napoletana.
Este pizza clasica italiana, care a luat nastere in orasul Napoli, si o poti recunoaste dupa blatul subtire si marginile umflate, extrem de pufoase. Pentru prepararea ei ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 150 g faina Manitoba (sau faina 000 in Romania)
- 150 g faina 00
- 200 ml apa
- 6 g sare
- 2 g drojdie proaspata
Poti prepara blatul manual sau iti poti usura munca folosind un robot de bucatarie. Amesteca apa si drojdia in vasul robotului si adauga apoi 100 g de faina Manitoba (faina 000). Incepe sa amesteci bine si adauga treptat restul de faina Manitoba, cele 150 g de faina 00 si sarea. Framanta bine, iar la final vei obtine un aluat moale si elastic. Dupa ce formezi o bila, las-o acoperita timp de 20 de minute la temperatura camerei.
Framanta din noua aluatul pe o masa presarata cu faina si la final pune bila de aluat intr-un bol si las-o acoperita cu un prosop, la caldura, timp de 2 ore. Dupa ce trec cele 2 ore, imparte aluatul in doua parti egale, pune-le in 2 cutii de plastic si lasa-le la frigider timp de 12 ore. In acest timp, aluatul va dospi lent si va fi usor de digerat, acesta fiind secretul pizzei napoletane. Dupa cele 12 ore, scoate aluatul din frigider si lasa-l la temperatura camerei timp de 2 ore, pana se incalzeste.
Acum poti trece la intinderea aluatului care se face obligatoriu cu mainile, mai exact cu varful degetelor, fara sa folosesti sucitorul (o alta caracteristica a pizzei napoletane). Incepe se intinzi aluatul din centru spre exterior, impingand aerul din aluat spre exterior. In acest mod se va forma acea margine umflata, numita si cornicione.
Asaza apoi palma mainii stangi pe centrul blatului, apuca cu degerele mainii drepte de margine si incepe sa tragi spre exterior, batandu-l de masa de lucru. Continua sa intinzi aluatul cu ajutorul palmelor pana cand vei obtine forma dorita. Pune deasupa topping-ul de sos de rosii, mozzarella si busuioc, de preferat cel proaspat, pentru o aroma intensa.
Pizza traditionala napoletana este coapta intr-un coptor de lemne timp de aproximativ 90 de secunde, la o temperatura de 450 de grade, insa o poti coace cu succes si intr-un cuptor electric. Preincalzeste cuptorul la 220-250 de grade, introdu pizza in cuptor si las-o sa se coaca timp de 10 minute. In primele minute trebuie sa o asezi pe raftul inferior al cuptorului, iar la jumatatea timpului o poti muta in partea superioara. Evita sa coci pizza cand aluatul este inca rece sau umed pentru ca se poate arde dedesubt.
Dupa ce o scoti din cuptor, adauga putin ulei de masline si condimenteaza cu cateva frunze de busuioc.
Acum ca ai aflat care sunt secretele unui blat de pizza reusit, crocant la exterior si pufos in interior, tot ce mai ramane de facut este sa prepari o pizza delicioasa. Tine cont de sfaturile noastre si cu siguranta nu vei da gres.
Sursa foto: Shutterstock