Publicat la data de: 03/30/2018, 08:02
Autor: Arctic
Pizza este un preparat traditional italian, care a devenit una dintre mancarurile noastre preferate, mai ales ca putem sa o preparam in numeroase moduri, cu diferite topping-uri care de care mai interesante si mai savuroase. Insa secretul unei pizza reusite este blatul acesteia. Cum il prepari in mod corect si care sunt trucurile utile care […]
Pizza este un preparat traditional italian, care a devenit una dintre mancarurile noastre preferate, mai ales ca putem sa o preparam in numeroase moduri, cu diferite topping-uri care de care mai interesante si mai savuroase.
Insa secretul unei pizza reusite este blatul acesteia. Cum il prepari in mod corect si care sunt trucurile utile care te vor ajuta sa obtii blatul de pizza perfect? Vei afla asta din articolul pe care l-am pregatit mai jos:
Inainte de a incepe preagatirea blatului de pizza, asigura-te ca ai toate ingredientele necesare. Cu aceasta cantitate vei obtine 4 pizza mari, cu un diametru de 32 cm, ideale pentru o seara cu prietenii:
Dupa ce ai pregatit toate ingredientele, poti incepe prepararea propriu-zisa. Uite cum se face aluatul pentru pizza:
Reteta prezentata mai sus este una clasica, insa poti incerca si alte variante de blat de pizza, in functie de preferintele tale:
Cel mai bun blat de pizza este cel pe care il faci tu acasa, insa, ca sa fie ca la carte, trebuie sa tii cont de cateva lucruri esentiale. Italienii spun ca un blat de pizza reusit este cel crocant la exterior, moale si pufos in interior. Uite catev secrete care te vor ajuta sa obtii un aluat reusit:
Maestrii pizzari ne recomanda sa coacem blatul in cuptorul cu lemne, insa pentru ca nu avem acesta varianta la indemana, putem coace blatul cu succes intr-un cuptor electric, daca respectam cateva sfaturi utile:
Exista numeroase retete de pizza, de la cea siciliana sau new yorkeza si pana la cea californiana, toate au savoarea lor unica. Insa, daca vrei sa prepari o pizza speciala, iti recomandam sa incerci pizza napoletana.
Este pizza clasica italiana, care a luat nastere in orasul Napoli, si o poti recunoaste dupa blatul subtire si marginile umflate, extrem de pufoase. Pentru prepararea ei ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
Poti prepara blatul manual sau iti poti usura munca folosind un robot de bucatarie. Amesteca apa si drojdia in vasul robotului si adauga apoi 100 g de faina Manitoba (faina 000). Incepe sa amesteci bine si adauga treptat restul de faina Manitoba, cele 150 g de faina 00 si sarea. Framanta bine, iar la final vei obtine un aluat moale si elastic. Dupa ce formezi o bila, las-o acoperita timp de 20 de minute la temperatura camerei.
Framanta din noua aluatul pe o masa presarata cu faina si la final pune bila de aluat intr-un bol si las-o acoperita cu un prosop, la caldura, timp de 2 ore. Dupa ce trec cele 2 ore, imparte aluatul in doua parti egale, pune-le in 2 cutii de plastic si lasa-le la frigider timp de 12 ore. In acest timp, aluatul va dospi lent si va fi usor de digerat, acesta fiind secretul pizzei napoletane. Dupa cele 12 ore, scoate aluatul din frigider si lasa-l la temperatura camerei timp de 2 ore, pana se incalzeste.
Acum poti trece la intinderea aluatului care se face obligatoriu cu mainile, mai exact cu varful degetelor, fara sa folosesti sucitorul (o alta caracteristica a pizzei napoletane). Incepe se intinzi aluatul din centru spre exterior, impingand aerul din aluat spre exterior. In acest mod se va forma acea margine umflata, numita si cornicione.
Asaza apoi palma mainii stangi pe centrul blatului, apuca cu degerele mainii drepte de margine si incepe sa tragi spre exterior, batandu-l de masa de lucru. Continua sa intinzi aluatul cu ajutorul palmelor pana cand vei obtine forma dorita. Pune deasupa topping-ul de sos de rosii, mozzarella si busuioc, de preferat cel proaspat, pentru o aroma intensa.
Pizza traditionala napoletana este coapta intr-un coptor de lemne timp de aproximativ 90 de secunde, la o temperatura de 450 de grade, insa o poti coace cu succes si intr-un cuptor electric. Preincalzeste cuptorul la 220-250 de grade, introdu pizza in cuptor si las-o sa se coaca timp de 10 minute. In primele minute trebuie sa o asezi pe raftul inferior al cuptorului, iar la jumatatea timpului o poti muta in partea superioara. Evita sa coci pizza cand aluatul este inca rece sau umed pentru ca se poate arde dedesubt.
Dupa ce o scoti din cuptor, adauga putin ulei de masline si condimenteaza cu cateva frunze de busuioc.
Acum ca ai aflat care sunt secretele unui blat de pizza reusit, crocant la exterior si pufos in interior, tot ce mai ramane de facut este sa prepari o pizza delicioasa. Tine cont de sfaturile noastre si cu siguranta nu vei da gres.
Sursa foto: Shutterstock