Ne plac sarmalele, astfel ca acest preparat rar lipseste de pe mesele romanilor atunci cand este vorba despre o sarbatoare mare, precum Craciunul, despre o reuniune de familie sau despre un eveniment care merita celebrat. Chiar daca sarmalele nu isi au originea pe meleagurile romanesti, acestea, servite, cel mai adesea, alaturi de mamaliga, sunt considerate de multi dintre noi preparat traditional.
A face sarmale nu este, insa, usor deoarece prepararea lor necesita mult timp si, mai ales, indemanare si rabdare din partea gospodinelor. Efortul merita, iar mirosul inconfundabil al sarmalelor ademeneste pe oricine si putini sunt cei care se declara nemultumiti de gustul acestora.
- Despre sarmale si modul lor de pregatire
- Retete de sarmale
- Cateva trucuri de preparare si servire a sarmalelor
- Care este originea sarmalelor
Despre sarmale si modul lor de pregatire
Ingredientele de baza in gatirea sarmalelor sunt carnea si orezul, iar modul lor de preparare presupune fierbere timp de cateva ore. Totusi, compozitia pentru sarmale poate fi diferita de la o regiune a tarii la alta sau chiar si de la o gospodarie la alta deoarece, de-a lungul timpului, reteta originala a fost adaptata dupa preferintele si obiceiurile diferitelor popoare.
Umplutura
Umplutura pentru sarmale contine carne, insa tipul de carne pe care il alegi depinde strict de tine si de preferintele tale culinare. Astfel, poti prepara sarmale cu carne de porc, dar, daca ai o dieta alimentara care nu iti permite sa consumi acest tip de carne sau daca pur si simplu nu este pe gustul tau, poti la fel de bine sa faci sarmale folosind carne de pui.
Nu este neaparat sa folosesti un singur fel de carne in prepararea sarmalelor tale. Poti obtine sarmale foarte gustoase si daca folosesti un amestec de carne, cum ar fi porc cu vita sau porc cu pui.
Daca nu esti consumator de carne, nu inseamna ca trebuie sa renunti la a gati si la a consuma sarmale. Un amestec care sa contina doar orez si legume, condimentat corespunzator, poate garanta un gust cel putin la fel de bun ca cel al sarmalelor cu carne.
Foaia pentru infasurat
Sarmalele inseamna infasurarea compozitiei intr-o foaie, dar si aici ai libertatea de a alege ce iti place. Poti prepara sarmale cu foi de varza – murata sau nu -, cu frunze de vita de vie, cu frunze de stevie, cu frunze de hrean sau cu alte tipuri de frunze. Fiecare va oferi un gust deosebit sarmalelor tale, asa ca merita sa incerci sa le prepari cu fiecare dintre acestea.
Marimea si prepararea
Marimea sarmalelor difera mult in functie de zona tarii. De exemplu, in zona Ardealului, acestea sunt de dimensiuni mai mari decat in alte parti. In general, forma „standard” a sarmalelor pe care gospodinele doresc sa o obtina este cea tubulara, insa, in final, gustul este cel care ne intereseaza pe toti. Asa ca, daca vrei sa gatesti sarmale, dar nu ai incredere ca vei reusi ca acestea sa arate perfect, nu iti face griji inutile.
De asemenea, poti fierbe sarmalele in oala pe aragaz sau la cuptor, le poti aseza in vas in picioare sau culcate. Gustul acestui preparat va fi, oricum, delicios.
Retete de sarmale
Exista numeroase retete de sarmale din care poti alege, dar este foarte bine si daca vrei sa le prepari pe cont propriu, fara sa urmezi niste indicatii. Daca ai, insa, nevoie de ajutor, inspiratie sau este prima data cand faci sarmale, poti alege cu incredere una dintre urmatoarele retete.
Reteta de sarmale cu carne de porc in foi de varza dulce
Ingrediente:
- 1 varza mare dulce;
- 500 g de carne tocata de porc;
- 55 g de orez;
- 50 g de bulion sau pasta de tomate;
- 1 ceapa;
- 1 lingura de untura sau de ulei;
- 1-2 frunze de dafin;
- sare, piper.
Mod de preparare:
Inainte de a incepe propriu-zis prepararea sarmalelor este nevoie sa pregatesti varza dulce. Aceasta trebuie oparita in apa cu sare, pentru a putea sa infasori cu usurinta compozitia in frunze. Apoi, trebuie sa tai frunzele de varza, astfel incat sa obtii bucati in care sa poti impacheta umplutura.
Ceapa trebuie curatata si taiata in cubulete mici, iar orezul trebuie spalat in cateva ape, pana cand acesta devine curat.
Ar fi bine sa alegi o carne mai grasa – cum ar fi pulpa sau ceafa de porc – pe care va trebui sa o toci cu ajutorul masinii de tocat.
Amesteca toate aceste ingrediente – ceapa, orezul, carnea – alaturi de frunzele de dafin maruntite, de sare si de piper.
Apoi, incepe infasurarea sarmalelor. Pune in fiecare foaie de varza compozitie astfel incat sa le poti impacheta in mana si, dupa ce umplutura s-a epuizat, asaza sarmalele intr-un vas mare, preferabil in picioare, in straturi succesive. Dupa ce ai asezat si ultima sarma in vas, toarna apa astfel incat aceasta sa acopere ultimul strat.
Adauga bulionul si untura sau uleiul si, daca vrei, si marar sau cimbru maruntit. Pentru un plus de aroma, poti aseza printre sarmale afumatura.
Pune vasul pe foc si, dupa ce sarmalele dau in primul clocot, mai lasa-le sa fiarba aproximativ 2 ore la foc mic.
Reteta de sarmale cu piept de pui
Ingrediente:
- 1 varza;
- 500 g de piept de pui dezosat;
- 3 linguri de orez;
- 3 cepe;
- 1 morcov;
- 1 ou;
- pasta de rosii sau rosii;
- 1 lingura de ulei;
- marar, patrunjel;
- sare, piper.
Mod de preparare:
Daca este cumparat cu os, pieptul de pui trebuie dezosat, tocat, apoi amestecat cu orezul.
Toaca ceapa si verdeata marunt, rade morcovul si adauga-le peste amestecul anterior obtinut. Tot acum trebuie adaugate si oul – care se bate – sarea si piperul.
Dupa ce ai amestecat bine compozitia, poti incepe sa infasori sarmalele in frunzele de varza.
Amesteca, separat, apa fierbinte cu pasta de rosii, uleiul si condimentele pentru sarmale. Pune sarmalele intr-un vas uns cu ulei si, dupa ce le-ai asezat pe toate, toarna compozitia obtinuta peste acestea. Completeaza cu apa pana cand toate sarmalele sunt acoperite.
Lasa vasul cu sarmale la cuptor in jur de 1 ora si jumatate, pana cand vor fi numai bune pentru a fi degustate.
Reteta de sarmale dezbracate cu bacon afumat
Ingrediente:
- 500 g de carne tocata de porc si vita;
- bacon afumat;
- 50 g de orez;
- 1 ceapa;
- 1 ou;
- sos de rosii;
- smantana;
- patrunjel, marar;
- sare, piper.
Mod de preparare:
Aceasta reteta de sarmale este usor atipica deoarece renunta la o etapa care ar parea ca sta la baza preparatului, si anume infasurarea compozitiei intr-un anumit fel de frunze, de unde si denumirea de sarmale „dezbracate”.
Ceapa taiata cubulete se caleste putin in ulei si, cand aceasta devine sticloasa, peste ea se adauga orezul spalat si se mai lasa putin pe foc.
Carnea tocata se amesteca cu baconul afumat, cu ceapa si cu orezul, dar si cu oul batut bine. Adauga compozitiei si verdeturile tocate marunt – patrunjel si marar -, dar si un praf de sare si putin piper.
Imparte compozitia obtinuta in portii ca pentru sarmale, dar care vor trebui doar asezate intr-o tava, nu si infasurate. Apoi, pune in tava sosul de rosii amestecat cu apa.
Lasa preparatul la cuptor timp de aproximativ o ora si, cand il servesti, nu uita sa pui pe deasupra smantana.
Reteta de sarmale de post cu ciuperci
Ingrediente:
- 1 varza murata;
- 50 g de ciuperci crude;
- 1 ceapa;
- 50 g de orez;
- 1 morcov;
- 250 g de granule de soia;
- 100 g de ulei;
- bulion sau suc de rosii;
- 1 cana cu apa;
- sare, piper;
- cimbru, marar, patrunjel.
Mod de preparare:
Nu carnea face ca sarmalele sa fie gustoase, ci modul de preparare, asa ca poti prepara niste sarmale foarte gustoase chiar daca folosesti doar legume si condimente.
Mai intai, pune granulele de soia la umflat. Pentru aceasta, pune pe foc o oala cu apa si putina sare, asteapta sa dea in clocot si apoi pune granulele in ea. Dupa ce se umfla, scurge-le de apa.
Ciupercile si ceapa trebuie curatate si tocate marunt, iar morcovul trebuie ras.
Intr-o tigaie, pune ulei la incins. Rand pe rand, adauga in ulei ciupercile, ceapa, morcovul, orezul spalat, soia, sarea si piperul. Spre sfarsit, peste toate acestea adauga o cana cu apa si mai lasa totul pe foc cateva minute, pana cand se umfla orezul. La final, adauga verdeata tocata marunt si apoi ia vasul de pe foc.
Dupa ce compozitia s-a racit, poti incepe sa infasori sarmalele. Dupa ce ai terminat, pune-le intr-un vas in care se afla putina varza tocata si putin ulei. Adauga bulion sau suc de rosii amestecat cu sare, toarna apa pana cand nivelul acesteia depaseste sarmalele si apoi pune-le la fiert, la foc mediu.
Este important de mentionat ca acestea nu sunt singurele retete de sarmale si ca pot fi adaptate in functie de gusturi si preferinte. La fiecare, poti folosi orice tip de frunza doresti si poti adapta condimentele. Cel mai important este sa respecti timpul de fierbere si proportiile dintre ingrediente, pentru ca rezultatul final sa fie pe placul papilelor gustative.
Cateva trucuri de preparare si servire a sarmalelor
Pentru a fi in totalitate multumit de sarmalele tale, ai putea lua in considerare cateva sfaturi de preparare si servire, care pot avea o contributie importanta la obtinerea unui gust cat mai bun.
- Nu omite sa pui ceapa si orez in sarmale deoarece acestea le ofera fragezime;
- Acorda mare atentie tehnicii de infasurare a sarmalelor deoarece de aceasta depinde daca sarmalele tale se vor desface in oala sau nu si cu siguranta nu iti doresti sa se desfaca;
- Pune, pe fundul oalei, un strat de varza sau de frunza de vita de vie pentru ca sarmalele sa nu se prinda de aceasta;
- Asaza sarmalele in vas in picioare, in forma circulara, fara sa lasi spatiu liber intre ele;
- Pune si deasupra sarmalelor un strat de varza sau de frunza de vita de vie pentru a favoriza fierberea;
- Verifica preparatul din cand in cand in timpul fierberii si adauga apa cand vezi ca aceasta se evapora;
- Pentru un festin ca la carte cu sarmale, serveste-le alaturi de mamaliga, smantana si ardei iute.
Care este originea sarmalelor
Denumirea sarmalelor provine din limba turca, unde „sarmak” inseamna „a infasura, a inveli”. Astfel, numele preparatului este derivat chiar din tehnica ce sta la baza lui.
Se pare ca sarmalele ar fi un preparat raspandit in toata lumea de catre Imperiul Otoman, asa ca nu romanii sunt cei care l-au inventat. Totusi, noi il consideram a fi un fel de mancare national si nu suntem singurii care cred asta, mai ales pentru ca fiecare popor are propriul mod de a-l prepara.
Nimeni nu ramane indiferent la mirosul de sarmale, asa ca este necesar sa ai la dispozitie cateva retete la care sa apelezi atunci cand vrei sa le gatesti. Nu ai nevoie decat de ingredientele din reteta si de ceva timp disponibil pentru a putea prepara felul de mancare preferat de multi romani.
Sursa foto: shutterstock.com, pixabay.com