Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum prepari cea mai simpla reteta de maioneza de casa

Autor: Arctic

Data publicarii: March 7, 2023

Data modificarii: March 7, 2023

Oua proaspete, ulei de masline, suc de lamaie sau otet alb, sare si piper dupa gust, putina energie si un praf de rabdare. Aceasta este lista de ingrediente pentru a prepara acasa unul dintre cele mai cunoscute si apreciate sosuri din lume: maioneza. 

Acest preparat este facut cu ingrediente simplu de dozat si gestionat intr-un mod echilibrat. Secretul prepararii maionezei de casa este o emulsie intre uleiul de masline si o solutie apoasa (suc de lamaie sau otet), cu adaos de galbenus de ou care confera sosului aroma si densitate si actioneaza ca un „liant” intre ingrediente. De fapt, galbenusul de ou este bogat in agenti tensioactivi, molecule cu doua capete, dintre care unul se leaga de moleculele de apa, iar celalalt de moleculele de ulei. 

Pregatirea maionezei de casa este usoara, dar este la fel de usor sa o dai peste cap. Asadar, iata cateva trucuri si sfaturi care te vor ajuta sa pregatesti simplu maioneza de casa.

Cum se prepara maioneza

cum se prepara maioneaza

Pentru a prepara o maioneza perfecta, ai nevoie doar de cateva ingrediente de calitate si putina atentie la anumite detalii si pasaje mai delicate. 

Pregateste-ti ingredientele:

  • 2 galbenusuri de ou
  • 200 g de ulei neutru sau de masline
  • 2 linguri de suc de lamaie (filtrat) sau otet alb
  • un praf de sare

Mod de preparare: 

  1. Dizolva sarea in sucul de lamaie sau in otet, separa albusurile de galbenusuri.
  2. Adauga doua-trei picaturi de suc de lamaie sau otet in galbenusuri si incepe amestecarea manuala cu telul (poti folosi si un tel electric sau un mixer, oricare este mai confortabil). Continua sa emulsionezi, apoi incepe sa torni uleiul intr-un firicel, jumatate din cantitatea de ulei de masline. 
  3. Amesteca sucul de lamaie sau otetul ramas si termina pregatirea adaugand in fir cealalta jumatate din cantitatea de ulei. 
  4. Maioneza va fi gata in cateva minute. Usor, nu?

Sfaturi pentru o maioneza perfecta

Prepararea acestui sos este simpla, desigur, dar poate da gres. Iata cateva sfaturi pentru a pregati maioneza perfecta: 

  • Utilizeaza ingrediente la temperatura camerei; 
  • Amesteca preparatul energic si continuu: nu trebuie sa te opresti niciodata din amestecat sau batut, si trebuie sa o faci intotdeauna in aceeasi directie; 
  • Uleiul si zeama de lamaie (filtrata) sau otetul trebuie turnate foarte incet, intr-un firicel, si intotdeauna in acelasi loc in vas.

Trucuri pentru o maioneza reusita

Maioneza are o reteta simpla, insa pentru a crea un sos cu adevarat desavarsit, exista anumite trucuri de care ar trebui sa tii cont.

  1. In general, maioneza de casa se face de mana. Este reteta stiuta de bunicile si mamele noastre. Insa poti prepara maioneza si cu un mixer. In acest caz, foloseste doar o singura paleta. Bate sosul la viteza medie, pentru a nu stropi totul in jurul tau.
  2. In mod traditional, maioneza se face fara mustar. Poti renunta la el si sa il inlocuiesti cu un strop de zeama de lamaie sau otet, pentru ca maioneza sa se mentina ferma. Poti folosi otet de cidru, de vin rosu, chiar otet balsamic, mustar cu boabe, dulce, picant, Dijon. Incearca-le pe toate si alege varianta preferata. 
  3. Pentru o maioneza mai usoara, poti sa folosesti oul intreg. In acest caz, ingredientele raman aceleasi, insa va trebui sa amesteci maioneza folosind un blender, pentru a se emulsiona mai bine.
  4. Poti face maioneza cu ulei de masline – acest lucru ii va da un gust deosebit. Cu toate acestea, pentru a evita un gust prea puternic, cel mai bine opteaza pentru un raport 50/50 cu un ulei neutru, precum cel de floarea-soarelui.
  5. Poti oferi arome diferite sosului de maioneza, adaugand verdeturi aromatice, precum marar, coriandru, tarhon, patrunjel sau cepsoara. La fel de delicioasa va fi daca vei adauga fulgi de chili, pentru o varianta picanta sau capere, pentru un gust delicat.

De ce se taie (sau cade) maioneza

Uneori, maioneza nu creste sau se taie, iar acest lucru se intampla atunci cand ingredientele nu se leaga intre ele. In general, motivele din spatele acestui inconvenient sunt ingredientele incorecte sau proportia acestora. Intr-adevar, daca ai ajuns la un astfel de rezultat, probabil ca ai facut una dintre aceste greseli: 

  • ouale nu sunt proaspete: ingredientele maionezei nu sunt numeroase, insa conditia lor trebuie sa fie excelenta atunci cand sunt folosite la reteta; 
  • ingredientele folosite pentru maioneza nu sunt la temperatura camerei; 
  • proportia dintre ingrediente nu este echilibrata: este posibil sa fi adaugat prea mult ulei sau suc de lamaie; 
  • ingredientele (ulei si suc de lamaie) nu au fost adaugate treptat.

Cum salvezi o maioneza ratata

Sa recapitulam: daca maioneza nu se intareste sau este prea lichida, exista doua cauze principale: fie nu a fost respectata doza potrivita de ingrediente, fie ingredientele folosite au fost reci. In ambele cazuri, nicio problema: poti oricand sa salvezi sosul.

Pentru a restabili echilibrul dintre ingrediente, este suficient sa cresti doza de componenta lichida din maioneza ta care nu a crescut. Cu alte cuvinte, daca ai adaugat prea mult ulei, recuperarea este foarte simpla: scoate o cantitate mica din maioneza ratata intr-un vas curat, apoi incorporeaza cateva picaturi de suc de lamaie sau otet. Pe masura ce amestecul arata mai bine, poti incepe sa adaugi putin cate putin din restul de maioneza esuata, alternand cu cateva picaturi din componenta lichida, pana cand tot sosul este salvat. 

Daca, dimpotriva, maioneza ta este prea lichida sau nu se intareste pentru ca ai adaugat ingrediente reci, trebuie doar sa mai adaugi un galbenus de ou, neaparat la temperatura camerei. Trucul cu aceasta maioneza este, si in acest caz, destul de simplu. Dupa ce bati galbenusul de ou intr-un recipient separat, adauga putin cate putin din maioneza ratata, cate o lingura, dar numai cand preparatul pare suficient de dens.

Reteta maioneza de casa

reteta maioneaza de casa

Este cea mai simpla reteta de maioneza. Ii poti imbunatati gustul adaugand, la final, ierburi aromatice, precum busuioc, patrunjel, tarhon, dupa gust.

Ingrediente:

  • 1 galbenus 
  • 1 lingura mustar clasic
  • 200 ml ulei neutru (floarea-soarelui)
  • sare
  • piper
  • ½ lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare: 

  1. Intr-un castron, amesteca galbenusul, sarea, piperul, mustarul si zeama de lamaie.
  2. Bate constant cu o lingura de lemn, pana devin omogene.
  3. Adauga treptat, in fir, uleiul, pentru a ingrosa maioneza. 

Reteta maioneza cu ou crud

maioneaza cu ou crud

Fina, delicata, numai buna de gustat cu o portie de cartofi prajiti, un peste la gratar sau intr-o salata de avocado.

Ingrediente:

  • 3 galbenusuri 
  • 1 lingurita de apa rece
  • 500 ml ulei
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita mustar

Mod de preparare: 

  1. Intr-un castron, folosind o lingura de lemn, freaca galbenusurile cu un praf de sare si o lingurita de apa rece. 
  2. Fara a schimba sensul de amestecare, adauga, prin picurare, uleiul.
  3. Nu turna prea mult ulei odata, pentru ca risti ca maioneza sa se taie.
  4. Daca se intampla acest lucru, adauga cateva picaturi de apa rece si redu cantitatea de ulei. La final, adauga mustarul si amesteca pana cand maioneza devine cremoasa.

Maioneza pentru salata de boeuf

maioneaza salata de boeuf

Reteta de maioneza pentru salata de boeuf este preparata din galbenusuri crude si fierte; i se mai spune si maioneza semi-cruda. Iar salata de boeuf este un mod perfect de a trasforma legumele din frigider intr-un preparat delicios.

Ingrediente:

  • 2 galbenusuri crude 
  • 1 galbenus fiert tare
  • 500 ml ulei
  • 1 lingurita mustar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

  1. Cu o lingura de lemn, freaca galbenusurile crude impreuna cu cel fiert, sarea, mustarul si zeama de lamaie.
  2. Fara a schimba sensul de frecare, adauga, prin picurare, uleiul.
  3. Continua procesul pana cand termini cantitatea de ulei, iar maioneza este groasa si lucioasa.

Descopera 👉 categoria noastra de frigidere, dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie, si alege modelul care te va ajuta sa pastrezi legumele pentru salata de boeuf, dar si maioneza proaspat preparata in cele mai bune conditii.

Reteta maioneza vegana

maioneza vegana

O maioneza preparata din ingrediente putine, pe care o poti pregati in 2 minute cu ajutorul unui blender. Este cremoasa, nu contine colesterol si la fel de gustoasa ca o maioneza adevarata.

Ingrediente

  • 250 ml ulei de floarea-soarelui
  • 125 ml lapte de soia neindulcit
  • 2 lingurite otet de mere
  • ½ lingurita sare

Mod de preparare: 

  1. Asigura-te ca uleiul si laptele sunt la temperatura camerei. Vei avea nevoie de un blender vertical. 
  2. Combina toate ingredientele intr-un vas in care blenderul sa stea ferm lipit de fundul acestuia si sa impulsioneze pana cand sosul se emulsioneaza.
  3. Cand maioneza e in mare parte cremoasa, ridica usor blenderul, continuand sa mixezi, pentru a incorpora tot uleiul de la suprafata.
  4. Daca folosesti un blender obisnuit, toarna ingredientele in vasul acestuia, mai putin uleiul. Amesteca timp de 5 secunde, apoi toarna usor uleiul, lasand mixerul sa functioneze la viteza mica, pana ce sosul incepe sa se ingroase.
  5. Gusta maioneza si potriveste-o de sare, daca este necesar. Daca este prea groasa, adauga mai mult lapte, iar daca este prea apoasa, adauga ulei, pana cand maioneza are consistenta potrivita. 
  6. O poti folosi imediat sau o poti pastra la frigider, intr-un recipient etans, intre 4-7 zile.

 

👉 Iar la final, pune masina de spalat vase de la Artic la treaba, iar bucataria ta va redeveni curata, cu un consum redus de apa si de energie electrica. Curatenia nu a fost niciodata mai usoara.

Reteta maioneza dietetica fara ulei

maioneaza dietetica

Este o reteta de maioneza usoara si delicata, sanatoasa si dietetica. Daca nu ai branza de vaci, o poti inlocui cu iaurt.

Ingrediente:

  • 110 g branza de vaci groasa
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingurita mustar
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 2 g agar-agar
  • 50 ml lapte rece
  • Sare si piper

Mod de preparare:

  1. Scoate oul cu o ora inainte de a incepe reteta.
  2. Intr-un castron mic, adauga sarea, oul, mustarul. Incepe sa amesteci usor si adauga sucul de lamaie.
  3. Cand crema devine omogena, adauga putin cate putin branza, continuand sa bati maioneza.
  4. Pentru o textura asemanatoare maionezei, adauga 2 g de agar agar in 50 ml de lapte rece, apoi adu lichidul la punctul de fierbere.
  5. Ia gelatina vegetala de pe foc si adauga treptat in  maioneza.
  6. Poti aromatiza sosul de maioneza cu cepsoara sau patrunjel tocate fin.
  7. Pastreaza maioneza la frigider.

Reteta maioneza la minut, dietetica

maioneza rapida

O maioneza usoara care va merge perfect cu toate legumele tale crude sau, de ce nu, cu un hamburger dietetic. Pentru un gust diferit, poti adauga cimbru proaspat tocat fin si un catel de usturoi pisat.

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 100 ml apa
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • 1/2 lamaie
  • 1/2 lingurita mustar
  • sare, piper

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita, sparge oul si amesteca energic cu apa si amidonul de porumb.
  2. Incalzeste amestecul timp de 7 minute la foc mic, amestecand constant. 
  3. Stoarce lamaia. 
  4. Ia de pe foc, adauga mustarul, zeama de lamaie, sare si piper. 
  5. Amesteca totul impreuna. 
  6. Lasa maioneza la racit la frigider. Maioneza se va pastra 3 zile la frigider.

Acum plitele de la Artic cu arzatoare cu eficienta ridicata te vor ajuta sa petreci mai putin timp gatind.

Chiar daca prepararea lui este simpla, acest sos i-a pus in dificultate macar o data chiar si pe cei mai buni bucatari. Insa, tinand cont de sfaturile noastre si respectand cantitatile din retetele de mai sus, vei reusi sa pregatesti o maioneza minunata, fina, gustoasa si delicata, cu care sa iti uimesti papilele gustative.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa video: Youtube Arctic Romania