Cum prelungesti viata aparatelor electrocasnice

Publicat la data de: 08/22/2018, 11:23

Autor: Arctic

Cum prelungesti viata aparatelor electrocasnice
Cum prelungesti viata aparatelor electrocasnice
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2018/08/arctic-cum-prelungesti-viata-aparatelor-electrocasnice-1.png
October 17, 2019
Arctic

Problemele intervenite in functionarea aparatelor electrocasnice sunt foarte deranjante. Un frigider care nu mai raceste, o masina de spalat rufe care pierde apa sau un aragaz a carui flacara nu are intensitatea pe care ne-o dorim, ne pot da peste cap viata de acasa. In unele situatii, problemele pot fi remediate, iar in altele singura […]

arctic - cum prelungesti viata aparatelor electrocasnice 1

Problemele intervenite in functionarea aparatelor electrocasnice sunt foarte deranjante. Un frigider care nu mai raceste, o masina de spalat rufe care pierde apa sau un aragaz a carui flacara nu are intensitatea pe care ne-o dorim, ne pot da peste cap viata de acasa. In unele situatii, problemele pot fi remediate, iar in altele singura optiune ramane inlocuirea aparatului electrocasnic stricat.

Este firesc sa achizitionam la o anumita perioada de timp aparate electrocasnice noi, deoarece acestea sunt mai performante, sunt dotate cu tehnologii moderne, care ne simplifica viata si, in plus, devin din ce in ce mai eficiente atat ca performante, cat si din punct de vedere al consumului energetic. Insa, pentru a ne bucura de ele timp indelungat si a preintampina eventuale probleme de functionare, este necesara ingrijirea corecta si frecventa a aparatelor electrocasnice.

Afla cum este indicat sa ingrijesti cele mai importante aparate electrocasnice din locuinta ta.

Frigider

Masina de spalat rufe

Cuptorul

Masina de spalat vase

 

Frigider

arctic - frigider - cum prelungesti viata aparatelor electrocasnice

Frigiderul este un aparat electrocasnic de a carui buna functionare trebuie sa te asiguri. Cu siguranta nu iti doresti sa gasesti mancarea stricata. Astfel de „surprize” neplacute chiar ne pot da viata peste cap pret de cateva zile. Pentru ca frigiderul tau sa functioneze impecabil un interval cat mai lung de timp, aplica aceste sfaturi privind intretinerea.

 • Curata bobinele de praf. Daca praful ajunge in bobine sau in sistemul de aerisire poate duce la o supraincalzire si o suprasolicitare a motorului, care, mai departe,  poate avea consecinte atat in ceea ce priveste buna functionare a frigiderului, cat si a sistemului electric al locuintei. Pentru a curata bobinele, in primul rand trebuie sa scoti frigiderul din priza. Indeparteaza sita care protejeaza bobinele si folosind o perie sau aspiratorul, curata praful depus pe acestea.
 • Curata si asigura-te ca garnitura usii este in permanenta in stare perfecta. Garnitura usii trebuie curatata de fiecare data cand cureti si frigiderul. Daca frigiderul nu este perfect inchis, motorul este suprasolicitat, va munci mai mult, va consuma si mai multe energie electrica si intr-un final se va defecta.
 • Dezgheata si curata frigiderul periodic. Daca nu ai un frigider dotat cu tehnologie No Frost, este important sa il dezgheti periodic pentru a impiedica formarea unui strat gros de gheata. Foloseste un detergent bland si o laveta moale pentru a sterge interiorul si exteriorul frigiderului. Pastreaza-l curat pentru ca alimentele tale sa fie in siguranta, dar si pentru a functiona perfect timp indelungat.

Vezi care sunt cele 5 semne care iti vor spune ca e momentul sa iti schimbi frigiderul.

 

Masina de spalat rufe

arctic - masina de spalat rufe - cum prelungesti viata aparatelor electrocasnice

Un alt aparat electrocasnic fara de care nu ne putem imagina viata este masina de spalat rufe. Aceasta este de-a dreptul indispensabila. Cum poti preveni eventualele probleme?

 • Nu supraincarca cuva. Cel mai important lucru cand vine vorba de modul in care poti prelungi durata de viata a masinii de spalat rufe este sa nu o incarci mai mult decat permite capacitatea acesteia. Acest lucru nu doar ca influenteaza performantele de spalare, ci si suprasolicita masina.
 • Preintampina depunerea calcarului. Calcarul se depune cu precadere pe rezistenta si in sertarul pentru detergent. Rezistenta nu este o componenta foarte scumpa, insa manopera si deranjul de a o inlocui cand se strica, aduc stres si costuri suplimentare. Ce poti face in acest sens? Foloseste un produs anti-calcar si curata sertarul pentru detergent periodic.
 • Activeaza functia de autocuratare. O data la cateva luni, curata masina de spalat activand programul de autocuratare al acesteia. Daca masina ta nu are unul, alege un program mai lung si o temperatura inalta. Nu uita sa cureti masina nici la exterior, in special hubloul si garnitura acestuia.
 • Curata periodic filtrele furtunului de alimentare si filtrul pompei de evacuare. Cand aceste filtre sunt infundate, masina de spalat iti va trimite diferite semnale. Cand este infundat filtrul furtunului de alimentare presiunea apei va scadea, va creste durata programelor de spalare sau pornirea masinii va fi impiedicata. Daca filtrul de evacuare este cel blocat, masina va avea probleme in momentul evacuarii. Pentru a preintampina aceste probleme le poti verifica si curata ocazional. Vezi in video unde sunt pozitionate aceste filtre si cum poti avea acces la ele pentru a le curata.

 

Cuptorul

arctic - cele mai recomandate vase pentru gatit sanatos sticla termorezistenta 5

Cand gatesti la cuptor, mai ales atunci cand faci prajturi, poti observa daca acesta functioneaza corect sau nu. Cand cuptorul nu este curatat, pot interveni probleme in ceea ce priveste incapacitatea de a se mai incalzi la fel de bine. De asemenea, atunci cand cuptorul nu functioneaza cum ar trebui, vei putea observa ca preparatele tale nu sunt gatite uniform.

Deoarece in cuptor se aduna multa grasime, acestea prezinta potential risc in ceea ce priveste buna functionare a acestuia. Particulele de grasime si de mancare se pot depune pe elementele componente si chiar duce la infundarea arzatorului.

Cel mai important sfat cand vine vorba de prelungirea duratei de viata a cuptorului este curatarea frecventa, folosind produse degresante, dar care nu sunt foarte agresive. Aplica solutia de curatare intai pe laveta si apoi curata. De asemenea, nu ezita sa folosesti functia de autocuratare a cuptorului, daca acesta o are inclusa in meniu.

Mare atentie cand cureti butoanele. Acestea sunt conectate la sistemul electric al cuptorului si este bine sa le feresti de expunerea directa la solutii de curatat lichide. Cu alte cuvinte, nu pune detergent direct pe ele. Aplica-l intai pe laveta si apoi sterge-le.

 

Masina de spalat vase

arctic - masina de spalat vase - cum prelungesti viata aparatelor electrocasnice

Masina de spalat vase are o munca destul de dificila. Resturile de mancare, grasimea sau petele de mancare nu se indeparteaza atat de usor. Pentru a te bucura de rezultate cat mai bune in privinta curatarii vaselei, dar si in ceea ce priveste durata de viata a masinii tale de spalat vase, tine cont de aceste sfaturi practice:

 • Nu supraincarca masina atunci cand speli. Respecta intocmai indicatiile producatorului in ceea ce priveste cantitatea de vase.
 • Curata filtrul. In partea inferioara a masinii, vei identifica aceasta piesa componenta sub bratul pulverizator inferior. Sub aceasta se aduna resturile de mancare care nu au fost eliminate in scurgere.
 • Curata garnitura. Dupa cateva luni de utilizare, se aduna murdarie pe garnitura masinii de spalat vase si este necesara igienizarea acesteia.  
 • Spala masina pe interior. Activeaza un ciclu de spalare si foloseste pentru curatare si un pahar de otet. Astfel vei indeparta resturile de mancare si o vei igieniza.

 

Prelungeste durata de viata a aparatelor electrocasnice din locuinta ta, pastrandu-le in permanenta curate si respectand indicatiile producatorului in ceea ce priveste utilizarea acestora. Nu pune mai multe rufe decat este cazul in masina de spalat si nici nu supraincarca masina de spalat vase. Dezgheata si curata frigiderul. Fii atent la garnituri pentru a-i asigura etanseizarea. Gateste cu spor, dar nu uita sa stergi depunerile de grasime de pe suprafata cuptorului pentru a te asigura ca performantele sale vor ramane neschimbate. Bucura-te cat mai mult timp de aparatele tale electrocasnice.