Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum prelungesti durata de viata a masinii tale de spalat rufele – trucuri utile

Autor: Arctic

Data publicarii: April 5, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

La fel ca in cazul altor electrocasnice, cum sunt cuptorul, expresorul, uscatorul de rufe, masina de spalat vasele ori statiile de calcat, performantele masinii tale de spalat rufele depind de felul in care o utilizezi si o intretii. Cum iti doresti sa te bucuri vreme indelungata de beneficiile masinii de spalat rufele, astfel incat sa-ti ramana cat mai mult timp liber pentru a-l petrece impreuna cu cei dragi, este bine sa stii care sunt actiunile concrete prin care o poti proteja constant si eficient.  

Din aceasta perspectiva, ti-am pregatit, in continuare, un scurt ghid despre cei mai importanti factori, cu impact direct asupra functionarii corecte a masinii de spalat si despre tehnologiile, programele si functiile din dotarea aparatelor moderne, care le pot prelungi durata de viata. Totodata, afli si care sunt cateva dintre regulile de baza pe care ar trebui sa respecti in ceea ce priveste intretinerea si folosirea eficienta a masinilor de spalat rufele.

Factori cu impact asupra duratei de viata a masinii de spalat

Indiferent de modelul pentru care optezi si de cat de moderna este, performantele unei masini de spalat sunt influentate de patru factori majori:

 • chimici – se refera atat la duritatea apei, care duce la depunerile de calcar, cat si la folosirea detergentilor potriviti pentru diverse programe de spalare; 
 • mecanici – sunt legati de incarcarea propriu-zisa a masinii; cuva prea plina se va balansa violent, mai ales la stoarcere si va dezechilibra tamburul; umplerea masinii cu prea putine rufe impiedica o rotire corecta; de aceea, este nevoie sa citesti indicatiile producatorilor legate de kilogramele de rufe recomandate pentru fiecare program in parte; 
 • temperatura – umiditatea din aer poate avea un efect nociv asupra componentelor masinii de spalat, care pot rugini; este la fel de important, insa, ca, dupa fiecare spalare, interiorul cuvei sa fie bine aerisit;
 • timpul – cu timpul, filtrele furtunurilor se pot umple cu scame si murdarie, ceea ce va impiedica buna functionare a masinii; de aceea, sunt importante verificarea acestora si curatarea lor frecventa; retine ca, in conditii optime de functionare, o masina de spalat rufe poate fi folosita timp indelungat, mai ales daca este dotata cu un motor Silent Inverter, asa cum sunt si modelele din portofoliul Arctic, ce beneficiaza de 10 ani de garantie si iti ofera o utilizare silentioasa a masinii de spalat.

Tehnologii si programe care protejeaza masina de spalat

Masinile de spalat moderne sunt dotate cu tehnologii, programe si functii de ultima generatie care nu numai ca te ajuta sa ai haine curate si igienizate, fara sa depui prea mult efort, ci pot proteja aparatul in sine. In continuare, ai cateva exemple in acest sens:

Tehnologia Eco Heater

Rugina si depunerile de calcar sunt printre cei mai mari dusmani ai masinii tale de spalat rufele. Poti controla duritatea apei, cu ajutorul unor kituri speciale, si poti lasa usa masinii deschisa dupa fiecare spalare, dar una dintre cele mai eficiente solutii prin care iti poti proteja aparatul de actiunea acestor factori nocivi este sa optezi pentru un model ce beneficiaza de tehnologia Eco Heater. Astfel, rezistenta masinii este acoperita cu un strat protector de nichel, care asigura o durabilitate de 100 de ori mai mare decat rezistentele standard, in fata ruginii, iar depunerile de calcar sunt cu 40% mai mici. 

Alege 👉 masina de spalat rufe cu uscator Arctic APLWD85126WST, dotata cu tehnologie Eco Heater, pentru o protectie eficienta impotriva ruginii si depunerilor de calcar.

Programul DrumClean

In afara de rugina si de calcar, mai sunt si alte tipuri de depuneri care pot afecta buna functionare a masinii, in timp. Printre acestea, se pot numara scamele, firele de par si nu numai. Poti prelungi durata de viata a aparatului, cu ajutorul unui program de autocuratare a tuburilor si a cuvei, precum DrumClean, care asigura, in acelasi timp, si un nivel ridicat de igiena, pentru ca utilizeaza apa la temperaturi foarte inalte, de 90 de grade Celsius. Recomandarea este sa folosesti acest ciclu de curatare o data la 1-2 luni, fara articole in interior.

Descopera 👉 masina de spalat rufele AB91223XLAB de la Arctic, dotata cu programul de autocuratare DrumClean, pentru a prelungi durata de viata a aparatului si a asigura o igienizare eficienta a interiorului masinii.  

Sistemul electronic de control al balansului

Daca in trecut, nu puteai spala rufe cand doreai, pentru ca masinile de spalat erau foarte zgomotoase, acum ai posibilitatea de a opta pentru modele cu motor Silent Inverter, dar si cu un sistem electronic de control al balansului. Astfel, rufele sunt distribuite uniform in interiorul tamburului, asigurandu-se o spalare silentioasa si diminuand actiunea factorilor mecanici ce pot deteriora, in timp, masina de spalat. 

Descopera 👉 masina de spalat rufe APL91223XLW6 de la Arctic, dotata cu sistem electronic de control al balansului, pentru o utilizare silentioasa si o mai buna protectie a masinii fata de actiunea factorilor mecanici, din timpul functionarii.

Dispozitivul Eco Dose

Una dintre cauzele deteriorarii masinilor de spalat este si folosirea incorecta a detergentului. Citeste cu atentie instructiunile de utilizare si vezi ce tip de detergent este recomandat pentru fiecare ciclu de spalare si ce cantitate este necesara. In felul acesta, eviti scurgerile de detergent si depunerile cauzate de acesta. Un dispozitiv practic si eficient in acest sens este Eco Dose, care permite dozarea optima a detergentului lichid, dizolvarea mai usoara si patrunderea rapida in tesatura. 

Alege👉 masina de spalat rufe APL81023XLW0 de la Arctic, dotata cu dispozitivul Eco Dose, pentru folosirea optima a detergentului, functie DrumClean cu ExtraSteam, ce asigura autocuratarea eficienta a masinii, si tehnologie Eco Heater, cu protectie impotriva ruginii si depunerilor de calcar.

Cum prelungesti durata de viata a masinii de spalat – trucuri

Dincolo de a alege masini de spalat inteligente, care sunt dotate cu tehnologii, functii si programe ce o pot proteja in timp, asigurandu-i eficienta chiar si dupa un deceniu de folosire intensa, performantele aparatului depind si de modul in care il intretii si il utilizezi. Iata cateva trucuri utile, in acest sens:

 • verifica furtunurile – furtunurile de alimentare si de evacuare pot fi infundate sau pot prezenta scurgeri; verifica-le frecvent si, in cazul in care observi nereguli, apeleaza la serviciile unui instalator profesionist; 
 • ai grija la incarcatura masinii – pentru a folosi masina la capacitate maxima, este indicat sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare, ca sa te asiguri ca incarcatura este cea optima, in functie de programul de spalare; apoi, retine ca modelele de ultima generatie sunt dotate cu tehnologii si functii care ajusteaza consumul de apa, energie si detergent la cantitatea de rufe si la tipul tesaturii;
 • atentie la anumite piese vestimentare – hainele sau lenjeriile de pat cu nasturi, fermoare ori capse pot deteriora interiorul masinii, prin prinderea accidentala in spatiile restranse ale masinii; prin urmare, inchide-le bine si apoi introdu-le in cuva; 
 • controleaza buzunarele – agrafele de par sau de hartie, servetelele, cheile, monedele pot ajunge in pompa de evacuare si astfel vor bloca scurgerea; prin urmare, controleaza buzunarele hainelor inainte de a le pune in masina; 
 • curata si igienizeaza dispozitivul pentru detergent – indiferent ca folosesti detergent solid sau lichid, dupa fiecare spalare, asigura-te ca el ramane curat; depunerile din aceasta zona pot fi greu de eliminat, daca nu faci operatiunea aceasta constant, si pot bloca scurgerea corecta a apei; 
 • verifica si curata filtrele – in functie de modelul ales, curata periodic filtrele de scame si alte impuritati;
 • curata si igienizeaza corect masina – curata interiorul masinii, inclusiv garnitura de cauciuc si usa, dar nu uita nici de carcasa exterioara si de furtunurile aparatului.  

Oricat de performanta ar fi o masina de spalat rufele, eficienta ei in timp depinde de modul in care o folosesti si o intretii. La prima vedere, poate sa para o misiune dificila, insa, tinand cont de aspectele prezentate mai sus, vei putea prelungi viata masinii tale de spalat, fara prea mult efort. 

Sursa foto: Shutterstock