Carnea de miel este adesea ocolita de catre consumatori din cauza mirosului specific, dar si pentru ca poate fi destul de pretentioasa in ceea ce priveste prepararea. Cu cateva trucuri, insa, o poti transforma intr-o adevarata delicatesa, fara a face eforturi supraomenesti si cursuri de gatit.
Trebuie sa stii ca aceasta carne rosie este foarte bogata in minerale esentiale pentru sanatate, asa cum sunt fierul, seleniul si zincul. In plus, este bogata in acizi grasi si contine intreg complexul de vitamine B.
Carnea de miel este, de asemenea, dietetica si te poate ajuta sa scapi de colesterolul rau. 100 g de carne de miel contin peste 30 g proteine si aproape 10 g grasimi, fara a depasi 215 calorii. Afla care sunt secretele prepararii acestui tip de carne si bucura-te de fragezimea si gustul placut al unor preparate delicioase si usor de preparat.
Cum alegi corect carnea de miel?
Contrar asteptarilor, preparatele pe baza de carne de miel sunt fragede si suculente (atunci cand aceasta este proaspata si pregatita corespunzator). Iata cum alegi corect carnea de miel si de ce caracteristici trebuie sa tii cont atunci cand esti la macelarie:
Culoare
Carnea de miel proaspata are o culoare roz. De asemenea, aceasta nu trebuie sa aiba un aspect umed, deoarece acest lucru ar putea trada congelarea si decongelarea repetata. Pielea de pe carcasa trebuie sa fie alba, cu o tenta galbuie si sa nu fie lipicioasa.
Miros
Desi pentru multe persoane mirosul specific de oaie este considerat respingator, acesta reprezinta un semn al calitatii si al prospetimii carnii.
Elasticitate, varsta si greutate
Un miel tanar nu trebuie sa depaseasca 10-14 kg dupa sacrificare. Varsta trebuie sa fie mai mare de 2 luni, deoarece inainte de aceasta varsta carnea de miel poate contine toxine foarte daunatoare pentru sanatate. Daca alegi mielul tinand cont de aceste criterii, carnea va fi elastica si frageda.
Sursa testata si de incredere
Cumpara carne de miel doar de la producatorii autorizati. Mielul intreg trebuie sa fie stampilat, pentru atestarea sanatatii acestuia in laborator.
Macerarea si fragezirea carnii de miel
La fel ca in cazul altor carnuri rosii, carnea de miel are nevoie de conditii specifice pentru ca preparatul final sa aiba fragezimea si gustul dorite. Temperatura de preparare si baitul sunt foarte importante. Iata ce trebuie sa stii despre marinarea corecta a mielului:
Reteta de bait pentru carnea de miel
Marinata pentru miel are menirea de a fragezi carnea si de a-i transforma mirosul, conferindu-i o aroma placuta de mirodenii.
O reteta simpla pentru acest bait contine: 200 ml ulei de floarea soarelui, 500 ml vin alb sec, 500 ml vin rosu sec, rozmarin proaspat maruntit, cimbru uscat, 10-12 fire de ceapa verde tocata, 7-8 fire de usturoi verde tocat, 5-6 foi de dafin, 20 g de piper negru boabe si 3-4 linguri de sare. Cantitatile sunt orientative, pentru aproximativ 6 kg de carne de miel, insa pot fi ajustate in functie de cantitatea de carne folosita.
Cat si in ce conditii trebuie tinuta carnea de miel la marinat
Timpul de marinare pentru carnea de miel este de cel putin 24 de ore, insa aceasta poate fi tinuta in bait pana la 6 zile in frigider. Dupa presararea ingredientelor uscate pe carne, aceasta se pune intr-o punga speciala pentru marinat sau intr-un vas inalt si se adauga ingredientele lichide (vinul si uleiul).
Nu uita sa indepartezi grasimea in exces de pe carne inainte de a o marina, deoarece aceasta ii poate conferi un miros neplacut atunci cand o gatesti. De asemenea, daca marinezi carnea intr-un vas, este important ca acesta sa fie acoperit cu o folie impermeabila de plastic. Inainte de pregatire, carnea trebuie scoasa din frigider si lasata cateva ore intr-un loc ferit de lumina, pana ajunge la temperatura camerei. Altfel, ea se va usca si nu va fi la fel de frageda.
Pregatirea fripturii de miel
Carnea de miel poate fi pregatita in mai multe feluri, dupa preferintele culinare ale consumatorilor, dar si in functie de caracteristicile bucatii alese. Iata cateva sfaturi pentru cele mai comune retete de friptura, cu care nu vei da gres:
Friptura de miel la cuptor
La fel ca in cazul altor carnuri rosii, asa cum este cea de vita, carnea de miel se prepara fie la temperaturi foarte scazute, fie la temperaturi foarte inalte. Proteinele si grasimile din aceasta carne incep sa se descompuna la 50 de grade Celsius, asa ca prepararea la cuptor trebuie facuta fie la o temperatura de mai putin de 80 de grade, fie la una de peste 150, pentru obtinerea unei fripturi fragede si gustoase.
Baitul este obligatoriu pentru carnea de miel preparata la cuptor. Ingredientele care se potrivesc cel mai bine cu aceasta sunt ceapa si usturoiul verde, vinul, cimbrul si rozmarinul, piperul negru si foile de dafin. Reteta pentru bait poate fi insa adaptata in functie de gusturi si cu alte mirodenii. Friptura de miel marinata si preparata la cuptor este unul dintre cele mai apreciate preparate de catre fanii acestui tip de carne.
Friptura la gratar sau la protap
Gustul specific al fripturii preparate la gratar sau la protap este irezistibil. Atunci cand carnea este marinata corespunzator si suficient inainte de a trece prin acest proces termic, aroma va fi si mai intensa si mai placuta.
Pentru o rumenire perfecta, este important ca gratarul sa fie uns in prealabil cu slanina de porc. In cazul protapului, carnea poate fi crestata pe alocuri si slanina introdusa in buzunarele create astfel.
Jarul nu trebuie sa fie foarte intens, insa trebuie intretinut timp indelungat in ambele cazuri, pentru ca preparatul final sa fie moale si suculent. De asemenea, in cazul protapului este foarte important ca acesta sa fie fixat la o inaltime suficient de mare fata de foc, pentru a se evita astfel arderea superficiala a fripturii; procesul dureaza aproximativ 4 ore, insa rezultatul final merita toate eforturile.
De asemenea, atat in prepararea la gratar, cat si in cea la protap, carnea va fi unsa in mod regulat cu bait si chiar cu vin simplu (alb sau un amestec de vin alb cu vin rosu), pentru a nu se usca. Prepararea la gratar este mai rapida, dar depinde si de bucata aleasa. Cele mai potrivite transe pentru gratar sunt ceafa, pastrama si coastele, iar la protap se poate pregati mielul intreg.
Pastrama de miel
Spre deosebire de pastrama de oaie, care implica un proces mai complicat de uscare, imbaitare si pregatire, cea de miel este suficient de frageda incat sa se poata gati usor. Cu toate astea, e important ca aceasta sa fie bine curatata inainte si tinuta la marinat 72 de ore.
Marinata pentru pastrama este similara celei clasice, insa pe langa ingredientele clasice se mai pot adauga menta, chimen si ghimbir, iar ceapa si usturoiul vor fi inlocuite cu ingrediente uscate (fulgi de ceapa si de usturoi).
Dupa marinat, pastrama va fi lasata la aclimatizare timp de cateva ore. Aceasta poate fi preparata pe gratar, la cuptor sau la ceaun.
Alte retete cu carne de miel
Cand vine vorba de carne de miel, gastronomia este foarte inventiva. Aceasta carne poate fi folosita in numeroase retete, care mai de care mai gustoase si mai deosebite.
Miel la ceaun
La 2 kg de carne de miel taiata bucatele, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: doua linguri de untura (sau seu), 0,5 kg costita sau scaricica de porc usor afumata, 500 ml vin alb sec, doua cepe mari taiate fideluta, 1 ardei iute, doua capatani de usturoi, sare, piper si cimbru uscat dupa gust. Poti adauga si 3-4 morcovi taiati rondele mari, daca vrei un gust mai dulceag.
Pune bucatile de carne in ceaun, cu sare, untura, 250 ml de apa si 250 ml vin si fierbe la foc mare timp de o ora. Completeaza cu vin si apa la nevoie si apoi adauga bucatile de costita sau scaricica, ceapa, ardeiul tocat marunt si usturoiul curatat si zdrobit. Adauga piper dupa gust si cimbru, mai lasa ceaunul pe foc 10 minute. La final, acopera ceaunul si lasa preparatul sa se odihneasca 15 minute inainte de servire.
Coaste de miel
Coastele de miel pot fi preparate la cuptor si se potrivesc de minune cu o garnitura de cartofi. Din fericire, pot fi preparate chiar impreuna cu acestia, iar timpul de preparare este redus astfel.
Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de 14-16 coaste de miel, 6-7 cartofi, 5 catei de usturoi, o jumatate de cana de vin rosu sec sau demisec, piper macinat, piper negru si rosu boabe, 50 ml de ulei de floarea soarelui, 5 morcovi si rozmarin proaspat.
Dupa ce ai curatat grasimea si pielitele in exces, coastele se scurg bine si se asezoneaza cu sare, piper macinat si rozmarin. Dupa ce s-au odihnit cateva minute, se prajesc intr-o tigaie in care uleiul s-a incins bine, la foc mic, pe o parte si pe alta, pana isi schimba usor culoarea. Se muta intr-o tava adanca, in care ai pus in prealabil putina apa, si se stropesc cu vin. Tava va sta in cuptor, la o temperatura de 120 de grade Celsius.
Cartofii si morcovii se curata si se taie rondele; acestia vor fi pusi in tava dupa cateva minute, alaturi de usturoiul nedecojit si zdrobit cu cutitul. Tava se lasa in cuptor timp de o ora, in cursul careia carnea va fi stropita periodic pentru a nu se usca. La final se adauga crengutele de rozmarin proaspat si se mai lasa 10 minute.
Ciorba de miel
Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de ½ kg de carne de miel; poti opta pentru coaste, piept sau gat si maruntaie. Celelalte ingrediente sunt: 4-5 fire de ceapa verde, 2 morcovi, o radacina de patrunjel, doua de pastarnac, o telina medie, un sfert de pachet de unt, o jumatate de litru de bors, 200 ml de smantana, un ou si o legatura de patrunjel, respectiv una de leustean.
Carnea taiata bucati se pune la fiert in apa cu sare si se spumeaza de doua sau de 3 ori. Dupa spumare, se adauga ceapa verde tocata si se acopera oala cu un capac. Intre timp, morcovii si radacinile de patrunjel, pastarnac si telina se taie cubulete mici si se calesc in unt; acestea vor fi adaugate in oala dupa ce s-au inmuiat suficient. Dupa ce carnea a fiert, poate fi scoasa pentru dezosare si maruntire si pusa la loc in oala. Se va adauga borsul si se va mai da o data in clocot. Inainte de a opri focul, se amesteca galbenusul oului cu smantana si se adauga pentru a drege ciorba. Dupa oprirea focului, se vor adauga patrunjelul si leusteanul, tocate marunt.
Drob de miel
Drobul este un preparat nelipsit din meniul de Paste, dar cei care il apreciaza cu adevarat se bucura de gustul sau in orice sezon. Pentru un drob delicios, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g de carne macra de miel, maruntaie (ficat, rinichi, plamani si inima), prapur, 3 oua, 12-15 fire de ceapa verde, doua legaturi de patrunjel, ulei, sare si piper.
Carnea si maruntaiele se fierb impreuna, in apa cu sare si putin ulei, dupa care se maruntesc manual sau cu ajutorul robotului de bucatarie sau al masinii de tocat carne. Se adauga sare si piper dupa gust. Intre timp, ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei alaturi de verdeata taiata marunt, iar amestecul se pune deasupra carnii tocate. Ouale se bat bine si se omogenizeaza cu amestecul, dupa ce acesta s-a racit si a ajuns la temperatura camerei.
Prapurul se aseaza intr-o tava suficient de mare, si peste el se pune compozitia. Asigura-te ca prapurul este suficient de mare si va acoperi si partea superioara a compozitiei. Drobul va fi gata dupa ce prapurul este rumenit si auriu. Pentru un aspect mai special, de rulada, poti adauga cateva oua fierte tari insirate in mijlocul compozitiei, intre doua straturi.
Sfaturi pentru pregatirea carnii de miel
Pentru a fi sigur de reusita ta in bucatarie, este important sa tii cont de cateva sfaturi utile in ceea ce priveste prepararea corecta a carnii. Iata si cateva recomandari pentru carnea de miel:
- Mirosul specific se reduce prin indepartarea grasimii in exces si a pielitelor; acestea pot fi taiate cu un cutit de bucatarie.
- Pentru a fragezi carnea de miel, este important sa folosesti un bait de condimente, vin si ulei.
- Carnea de miel trebuie sa fie aclimatizata inainte de preparare, pentru a-si pastra fragezimea si textura. Daca ai tinut-o la marinat in frigider, las-o 2-3 ore sa se odihneasca la temperatura camerei inainte de a o prepara termic.
- Vasele si ustensilele sunt foarte importante atunci cand vine vorba despre un preparat atat de pretentios. Evita teflonul si inoxul si foloseste vase din fonta, ceramice, din sticla termorezistenta sau emailate. Daca prepari miel la ceaun sau ciorba, foloseste o lingura de lemn pentru a amesteca ingredientele. Daca faci drob, nu pune carnea fierbinte intr-un vas de plastic, care poate elimina anumite toxine in contact cu caldura, si opteaza pentru unul de sticla sau ceramica.
- In ceea ce priveste condimentele si asezonarea, este foarte important sa le alegi pe cele care pun carnea de miel in valoare. Ceapa si usturoiul au un loc de cinste in aceasta lista, insa poti folosi si foi de dafin, piper negru si rosu, menta, rozmarin, cimbru, chimen si chiar ghimbir. De asemenea, nu uita ca acest tip de carne straluceste atunci cand este “atinsa” de vin rosu sau alb sec sau de un amestec intre cele doua.
- Acorda atentie bucatii de carne alese, in functie de preparatul pe care vrei sa il obtii. Carnea cu os este perfecta pentru ciorba, miel la ceaun sau friptura preparata la cuptor, insa daca vrei un preparat pe gratar, opteaza pentru pastrama sau pentru cotlete.
- Carnea de miel poate fi atat preparata in sange cat si bine facuta, in functie de preferintele tale si, eventual, ale invitatilor tai. Marii bucatari sugereaza insa prepararea ei incompleta atunci cand e vorba de friptura, la fel ca in cazul vitei, astfel incat culoarea finala a preparatului sa isi pastreze o nuanta roz.
- Carnea de miel se serveste de regula calda, dar mai intai e lasata sa se odihneasca 10-15 minute dupa ce a fost luata de pe foc.
Beneficiile carnii de miel pentru sanatate
Carnea de miel este una bogat in minerale esentiale pentru o sanatate de fier. Acizii grasi Omega 3 si grasimile bune mononesaturate si polinesaturate sunt benefice pentru sanatatea inimii si a sistemului circulator. De asemenea, acizii grasi vin in sprijinul celor mai multe dintre procesele fiziologice ale organismului.
Cunoscuta drept una dintre cele mai curate carnuri rosii, carnea de miel este o sursa importanta de proteine usor digerabile. In plus, nu contine colesterol rau si astfel contribuie la intarirea sistemului imunitar.
Fiind o sursa importanta de fier, carnea de miel previne si trateaza anemiile. Pe langa acest mineral, mai contine si mangan, cupru si seleniu.
Carnea de miel contine si intreg complexul de vitamine B, benefice si foarte importante pentru sanatate:
- Vitamina B1 ajuta la metabolizarea corecta a alimentelor si transformarea acestora in energie. De asemenea, este benefica pentru sistemul circulator si cel nervos, si pentru musculatura.
- Vitamina B2 ajuta la dezvoltarea si refacerea tesuturilor si stimuleaza productia de anticorpi.
- Vitamina B3 este esentiala pentru sanatatea celulara si pentru functionarea sistemului digestiv, avand un rol important si in reglarea nivelului hormonal.
- Vitamina B5 ajuta la buna functionare a sistemului nervos.
- Vitamina B6 stimuleaza producerea insulinei, dar asigura si sanatatea celulelor sanguine. De asemenea, este esentiala pentru dezvoltarea si regenerarea celulelor musculare si a celor nervoase.
- Vitamina B7 regleaza nivelul enzimelor din corp, dar si pe cel al glucozei.
- Vitamina B9 este importanta pentru cresterea optima si functionarea celulelor.
- Vitamina B12 ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos central.
Sursa foto: Shutterstock