- Prima pagină
- Povesti de Acasa
- Cum poti sa reduci consumul de energie in casa ta
Reducerea consumului de energie electrica nu este un aspect important doar pentru persoanele preocupate de protejarea mediului. Eficienta energetica se poate simti pe termen lung si la reducerea cheltuielilor lunare. Exista cateva schimbari simple pe care le poti face, pentru a avea o casa mai eficienta energetic si implicit de a reduce consumul inutil.
Unele schimbari in directia eficientei energetice se rezuma la investitii unice sau inlocuirea unor obiecte in casa. Alte schimbari presupun o atentie ridicata si mici activitati pe care sa le adopti in fiecare zi.
Acest articol rezuma 6 alegeri simple pe care le poti face pentru a avea o locuinta mai eficienta din punct de vedere energetic. Mai mult, aceste sfaturi te vor ajuta sa reduci semnificativ factura la electricitate si sa protejezi mediul.
1. Alege electrocasnice eficiente energetic

Eficienta energetica este un subiect din ce in ce mai discutat cand vine vorba de calitatea unui produs. In lumea electrocasnicelor, majoritatea produselor de ultima generatie prezinta caracteristici energetice care pot face reduceri substantiale la costurile de intretinere.
Electrocasnicele care sunt incadrate intr-o clasa energetica superioara folosesc mult mai putina electricitate, ceea ce pe termen lung prezinta avantaje semnificative.
Cateva sfaturi pentru alegerea electrocasnicelor:
- Alegerea unui model cu eficienta energetica crescuta, din clasa A sau mai ridicata
- Masurarea spatiului pentru a alege un model care se incadreaza, avand grija ca spatiul dintre electrocasnice si perete sa fie bine ventilat si ca usile se pot deschide complet
- Intreaba de ofertele valabile pentru electrocasnicele cu eficienta energetica ridicata
- Uita-te dupa eticheta “Energy star” care iti arata ce produse sunt eficiente, comparabil cu un minim de eficienta al testelor standard. Poti intalni acest simbol pe eticheta frigiderelor, masinilor de spalat rufe si uscatoarelor, masinilor de spalat vase si aparatelor de aer conditionat.
Ai grija! Majoritatea electrocasnicelor au aspect similar in exterior, dar variaza foarte mult in termeni de eficienta energetica si cost de functionare.
2. Foloseste becuri ecologice

Stiai ca becurile consuma aproximativ 25% din energia electrica dintr-o casa? Electricitatea folosita pe durata de viata a unui bec incandescent costa de la 5 la 10 ori mai mult decat valoarea becului in sine. Becurile de tip LED (Light Emitting Diode) sau CFL (Compact Fluorescent Lights) au revolutionat iluminatul eficient energetic: sunt si mai luminoase si mai longevive decat becurile traditionale incandescente.
CFL-urile sunt versiuni miniaturale ale becurilor fluorescente. Se însurubeaza în prizele standard si dau lumina foarte asemanatoare cu becurile incandescente.
LED-urile sunt becuri mici, foarte eficiente. Becurile LED noi sunt grupate în grupuri cu lentile difuzor care au largit aplicatiile pentru utilizarea LED-urilor în casa. Tehnologia cu LED-uri avanseaza rapid, cu multe stiluri noi de becuri disponibile. Ca investitie initiala, Led-urile sunt putin mai scumpe decat CFL-urile, insa pe termen lung aduc mai multa valoare, fiind mai longevive. De asemenea, pretul becurilor LED se reduce în fiecare an, tehnologia de fabricatie continuand sa se îmbunatateasca.
3. Deconecteaza incarcatoarele atunci cand nu le folosesti

Incarcatoarele de telefon si de baterii care raman in priza dar nu sunt folosite, sunt considerate a fi “vampiri” ai electricitatii. Potrivit evergy.gov, un incarcator obisnuit consuma 0,26 watti cand este conectat in priza si nu este folosit. Atunci cand este conectat la telefon, consuma in jur de 2,24 watti. Pe cont propriu, un incarcator nu are mult impact, dar mai multe incarcatoare intr-o casa lasate in priza nefolosite, pot fi responsabile de pana la 10% din factura de electricitate. Asadar, deconecteaza toate incarcatoarele dupa ce telefonul sau bateriile tale au ajuns la 100%.
4. Spala rufele cu apa rece

Potrivit Energy Star, aproape 90% din energia consumata de o masina de spalat este folosita pentru incalzirea apei. Schimbul de la apa calda la apa rece, contribuie astfel la economisirea de energie electrica. Motivul pentru care oamenii nu adopta acest stil de a spala rufele este bazat pe mitul ca rufele nu se spala bine decat cu apa calda. Insa, adevarul este ca temperatura este doar unul dintre cele trei factori care asigura curatarea rufelor. Pe primul loc se afla energia mecanica (forta centrifuga care curata rufele prin rotatie), pe al doilea loc se afla chimicalele si detergentii, iar temperatura se afla doar pe ultimul loc.
In ceea ce priveste detergentii pentru apa rece, acestia sunt la fel de eficienti precum cei pentru apa calda si intra in aceeasi categorie de pret. Beneficiul aditional fiind reducerea consumului de energie electric, de fiecare data cand spalati rufe.
5. Ai grija de electrocasnice

Aspira si curata de praf spatele frigiderului de cel putin doua ori pe an pentru a maximiza eficienta acestuia. Acest lucru nu numai ca prelungeste durata de viata a frigiderului, dar ajuta la economia de energie electrica. De asemenea, majoritatea frigiderelor eficiente energetic permit setarea termperaturii in functie de sezon. De exemplu, iarna este mai eficient sa tii frigiderul pe o setare care consuma mai putin. De asemenea, unele frigidere au setari speciale pentru vacanta. Setarea pentru vacanta, lasa frigiderul sa functioneze insa consuma mult mai putine resurse decat in mod normal.
Principiul curatarii de praf se aplica si in cazul aerului conditionat. Curata filtrul unitatii de aer conditionat cel putin o data pe luna, atunci cand acesta este folosit. Acest lucru va reduce uzura ventilatorului si va contribui la economisirea de energie electrica.
6. Foloseste surse de enrgie alternativa

Instaleaza panouri solare. Panourile solare se folosesc de celule fotovoltaice. Pe scurt, aceste baterii speciale acapareaza lumina solara si o transforma in energie. Printr-un convertor, energia este transformata in electricitate pentru casa ta. O metoda de a masura eficienta energetica a panourilor solare este calculul procentajului de energie solara pe care un panou il poate converti in electricitate. Majoritatea panourilor solare convertesc in jur de 15% din energie solara in electricitate. Panourile avansate, pot converti pana la 40% din energia solara in electricitate.
Principalele beneficii oferite de energia alternativa sunt: energia este regenerabila, gratuita, autonoma, inepuizabila si ecologica. Instalarea de panouri solare reduce costurile facturilor de gaz si electricitate si ofera costuri scazute in comparatie cu utilizarea energiei conventionale.
In concluzie, exista multe lucruri pe care le poti face in casa ta pentru a face economii. De la investitii unice care sunt foarte profitabile pe termen lung si pana la lucruri mici si obiceiuri sanatoase pe care le poti adapta stilului tau de viata, poti face schimbari in directia unei vieti mai sustenabile din punct de vedere energetic. Pas cu pas poti lua decizii care sa te ajute sa reduci consumul inutil, sa reduci din costuri si sa diminuezi poluarea asupra mediului.
Citeste si

Euromonitor International: Arctic este cel mai vandut brand de electrocasnice mari din Romania

Orezul sushi: ce este si cum se prepara

Cum alegi masina de spalat rufe. Ce functii ar trebui sa urmaresti
5 semne evidente ca ai nevoie de un frigider nou
