Fursecurile sunt un desert foarte usor de preparat, au o textura crocanta, ti se topesc in gura si pot fi pregatite cu orice ocazie: de sarbatori, pentru ziua de nastere sau intr-o zi oarecare in care iti este pofta de ceva dulce.
Acest tip de desert va fi apreciat de orice musafir, deoarece poate fi preparat folosind o varietate de ingrediente: migdale, alune, ciocolata si chiar ghimbir.
- Trucuri pentru prepararea celor mai bune fursecuri
- Retete de fursecuri delicioase
- Fursecuri simple
- Fursecuri cu ghimbir
- Fursecuri cu migdale
- Fursecuri cu alune si ciocolata
- Fursecuri cu unt de arahide
Trucuri pentru prepararea celor mai bune fursecuri
Daca vrei sa faci mereu fursecuri reusite pe care sa le poti servi familiei si prietenilor tai, este important sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
- respecta mereu gramajele, foloseste un cantar pentru ingredientele solide si o cana gradata pentru cele lichide; daca pui „dupa ochi”, este posibil ca fursecurile sa iasa prea tari sau prea moi;
- preincalzeste din timp cuptorul, deoarece fursecurile trebuie sa se coaca la o temperatura constanta;
- daca vrei sa iti fie mai usor sa bati untul, trebuie sa il scoti din frigider cu cel putin 2 ore inainte sa te apuci de gatit;
- foloseste foaie de copt, nu unge tava cu unt sau margarina; altfel risti ca fursecurile sa se aplatizeze;
- nu deschide usa cuptorului cat timp fursecurile se coc.
Retete de fursecuri delicioase
Fursecurile pornesc de la o reteta simpla, care are la baza aluatul fraged. Acesta contine doar trei ingrediente: faina, unt si zahar. Mai apoi poti adauga o varietate de ingrediente, de la ciocolata la migdale, care te vor ajuta sa obtii diferite tipuri de fursecuri, pentru toate gusturile.
Reteta fursecuri simple
Aceste fursecuri nu doar ca se fac foarte usor – trebuie doar sa amesteci toate ingredientele -, dar sunt si foarte gustoase si fragede, iar coaja de portocala adauga un plus de savoare.
Ingrediente:
- 175 de grame de unt
- 175 de grame de faina
- 40 de grame de faina de porumb (malai)
- 40 de grame de zahar pudra
- 1 lingurita de extract de vanilie
- coaja rasa de la o portocala
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Foloseste un robot de bucatarie sau un mixer de mana pentru a amesteca toate ingredientele.
- Dupa ce ai obtinut un amestec omogen, formeaza bilute din aluat de marimea unei nuci.
- Pune bilutele intr-o tava, pe o foaie de copt, si aplatizeaza-le cu o furculita.
- Da tava la cuptor pentru 12-15 minute sau pana cand fursecurile devin aurii.
- Lasa fursecurile sa se raceasca si apoi presara zahar pudra deasupra.
Reteta fursecuri cu ghimbir
Aceste fursecuri cu ghimbir sunt puternic aromate, iar cei care iubesc gustul ghimbirului se vor bucura de o gustare dulce si usor condimentata. In plus, sunt gata in doar 30 de minute.
Ingrediente:
- 40 de grame de zahar
- 75g de grame de unt
- 175 de grame de faina
- 40 de grame de ghimbir, curatat si maruntit
- ½ ghimbir pudra
- 2 linguri de miere
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius.
- Intr-o tigaie, incalzeste untul, mierea si zaharul. Pastreaza o lingura de zahar pentru mai tarziu.
- Amesteca faina si ghimbirul pudra intr-un bol.
- Ia tigaia de pe foc si adauga ghimbirul maruntit.
- Toarna amestecul lichid peste faina si amesteca pana obtii un aluat.
- Rupe bucati de aluat de dimensiunea unei nuci si asaza-le la o distanta de 3 centimetri una de alta pe o tava peste care ai pus o foaie de copt.
- Foloseste o furculita ca sa aplatizezi fursecurile si presara restul de zahar peste acestea.
- Baga tava la cuptor pentru 15-18 minute sau pana cand fursecurile devin aurii;
Reteta fursecuri cu migdale
Daca iti plac macarons, celebrele prajituri frantuzesti, vei aprecia cu siguranta si aceste fursecuri. Au aproape aceleasi ingrediente si un gust asemanator, dar au marele avantaj ca pot fi preparate mult mai usor. Daca respecti reteta pas cu pas, nu ai cum sa dai gres.
Ingrediente:
- 75 de grame de zahar pudra
- 75 de grame de migdale macinate
- 1 albus
- 25 de grame de faina
- fulgi de migdale
- 100 de grame de ciocolata
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Amesteca zaharul cu migdalele intr-un robot de bucatarie pentru 30 de secunde.
- Intr-un bol mare, bate albusul pana devine spuma; adauga treptat restul de zahar si amesteca pana se formeaza o bezea.
- Foloseste o spatula pentru a incorpora amestecul de migdale si faina.
- Pune aluatul intr-un pos si toarna fursecurile sub forma de semiluni pe o tava peste care ai pus foaie de copt.
- Presara fulgi de migdale peste fursecuri.
- Baga tava la cuptor pentru 20-25 de minute, pana fursecurile devin aurii.
- Scoate fursecurile din cuptor si lasa-le sa se raceasca complet.
- Intre timp, topeste ciocolata la bain-marie (foloseste doua oale de dimensiuni diferite; umple jumatate din oala mare cu apa si pune oala mica deasupra; da drumul la foc si pune ciocolata in oala mica).
- Inmoaie un sfert din fiecare fursec in ciocolata si apoi lasa-le la racit pe o foaie de copt.
Reteta fursecuri cu alune si ciocolata
Daca iubesti ciocolata, aceasta reteta este pentru tine. Fursecurile cu alune si ciocolata pot fi preparate in doar o ora si le poti servi cu incredere la orice petrecere; musafirii vor aprecia combinatia de arome.
Ingrediente:
- 250 de grame de alune
- 250 de grame de unt
- 200 de grame de zahar pudra
- 300 de grame de faina
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 200 de grame de ciocolata neagra
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Prajeste alunele timp de 5 minute intr-o tigaie, amestecand constant.
- Foloseste un tocator pentru a marunti alunele. Pastreaza o parte din cantitatea de alune pentru a decora fursecurile la final.
- Intr-un bol incapator, bate zaharul cu untul.
- Adauga apoi si faina, alunele si extractul de vanilie si amesteca pana obtii aluatul.
- Formeaza mici dreptunghiuri pe care le vei aseza la o distanta de 3 centimetri intre ele pe o tava in care ai pus in prealabil o foaie de copt.
- Baga tava la cuptor pentru 20 minute, pana cand fursecurile devin aurii.
- Topeste ciocolata la bain-marie, asa cum am explicat in reteta anterioara.
- Inmoaie jumatate din fiecare fursec in ciocolata si apoi lasa-le la racit pe o foaie de copt.
Reteta fursecuri cu unt de arahide
Aceste fursecuri sunt ideale pentru diminetile de weekend cand vrei sa gatesti un desert rapid, cu care sa ii surprinzi pe cei dragi. Vor aprecia textura pufoasa si combinatia gustoasa de unt de arahide cu ciocolata.
Ingrediente:
- 100 de grame +3 linguri de unt de arahide
- 2 oua
- 100 de grame de zahar pudra
- 1 lingurita de extract de vanilie
- un sfert de lingurita de praf de copt
- 200 de grame de fulgi de ciocolata
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Foloseste un robot de bucatarie sau un mixer de mana pentru a amesteca untul de arahide, ouale, zaharul si extractul de vanilie.
- Adauga faina, praful de copt si un varf de sare si amesteca pana obtii aluatul.
- Formeaza bilute de dimensiunea unei nuci si pune-le pe o tava in care ai asezat o foaie de copt.
- Preseaza cu degetul mijlocul fiecarui fursec si adauga fulgii de ciocolata.
- Baga tava la cuptor pentru 8-10 minute sau pana cand fursecurile se coc in intregime.
- Lasa-le sa se raceasca bine inainte sa le servesti.
Dupa ce ai incercat cateva dintre aceste retete si te-ai obisnuit cu modul de preparare, poti incepe sa experimentezi: adauga ingredientele preferate si orneaza fursecurile in diferite moduri (cu fulgi de cocos, glazura de vanilie sau ciocolata).
Sursa foto: Shutterstock