Cum poti intretine si curata eficient hota – sfaturi practice de care sa tii cont

Publicat la data de: 10/16/2019, 13:17

Autor: Arctic

Cum poti intretine si curata eficient hota – sfaturi practice de care sa tii cont
Cum poti intretine si curata eficient hota – sfaturi practice de care sa tii cont
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2019/10/curatare-hota-degergent.jpg
October 17, 2019
Arctic

Hota este un accesoriu foarte important in orice bucatarie si are rolul de a absorbi toate grasimile, aburii, fumul si mirosurile de mancare, inevitabile in timpul gatitului. Pentru a functiona corespunzator, hota trebuie curatata periodic, printr-un procedeu mai special, care necesita o atentie deosebita. Pentru ca bucataria ta sa fie in parametri optimi, fiecare obiect […]

curatare hota degergent

Hota este un accesoriu foarte important in orice bucatarie si are rolul de a absorbi toate grasimile, aburii, fumul si mirosurile de mancare, inevitabile in timpul gatitului. Pentru a functiona corespunzator, hota trebuie curatata periodic, printr-un procedeu mai special, care necesita o atentie deosebita. Pentru ca bucataria ta sa fie in parametri optimi, fiecare obiect electrocasnic si accesoriu trebuie sa functioneze impecabil, iar hota nu este o exceptie. Iata cele mai eficiente metode prin care poti curata si intretine o hota.

1.  Curatarea cu amoniac a filtrelor

 

Filtrele hotei sunt cele mai predispuse la colectarea de grasimi si mirosuri neplacute, iar imbacsirea acestora poate impiedica functionarea eficienta a accesoriului si poate reprezenta chiar un risc de incendiu. Daca folosim un aragaz care are un cuptor incorporat, pe langa pretul redus al aparatului si flexibilitatea mai mare pe care ne-o ofera, acesta va produce si deseuri de gaz cald, care vor trece tot prin filtre. Un mod eficient de a aduce hota in parametrii optimi de functionare este curatarea cu amoniac.

Pentru aceasta metoda de curatare vei avea nevoie de o punga de plastic, in care vei introduce filtrele hotei si peste care vei adauga apa si amoniac. Filtrele se vor lasa in aceasta compozitie pentru aproximativ 24 de ore, dupa care vor trebui scoase si clatite cu apa calda. Daca nu iti doresti mirosul de amoniac in toata casa, iti sugeram sa sigilezi punga imediat dupa adaugarea ingredientelor.

curatare hota

2.  Curatarea paletelor cu detergent de vase

 

Cu toate ca majoritatea grasimii este absorbita de catre filtre, o buna parte din aceasta ajunge si in paletele ventilatorului. Deoarece acest element asigura circularea corespunzatoare a aerului, functionarea sa nu ar trebui sa fie limitata de anumite depuneri.

Din fericire, paletele sunt foarte usor de curatat. Fiind confectionate din plastic, acestea pot fi curatate foarte simplu, cu un burete si cu detergent de vase. In cazul in care grasimea adunata nu poate fi indepartata direct cu buretele, paletele se pot pune la inmuiat in apa calduta si detergent de rufe timp de aproximativ o ora. Daca metoda nu da rezultate, putem pune paletele in masina de spalat vase, care le va curata fara probleme in cel mai scurt timp. Dupa aceea, poti incerca sa elimini si resturile de grasime ramase pe partile interioare ale hotei, cu ajutorul unui servetel sau a buretelui.

3.  Curatarea tubulaturii

 

Pentru o functionare optima a hotei este recomandat sa cureti si tubul prin care grasimile sunt evacuate. Aceasta procedura este mai complexa decat celelalte si poate fi nevoie sa apelezi la ajutor specializat.

O firma specializata in curatarea hotelor va folosi un sistem de jet sub presiune, prin care va elimina toata grasimea depusa pe interiorul tubului. Cu toate ca aceasta operatiune presupune niste costuri, iti va aduce hota la un nivel de functionare ideal si va elimina toate urmele de grasime din accesoriul de bucatarie. 

curatare filtrelor

4.  Spalarea frecventa a carcasei cu o laveta moale

 

Chiar daca suprafata exterioara a hotei nu are un rol foarte important in functionarea sa, si carcasa trebuie curatata frecvent. Aceasta atrage, de asemenea, particule de grasime, aburi si praf.

Atunci cand curatam suprafata hotei trebuie sa evitam buretii sau carpele abrazive, pentru a nu risca sa zgariem tabla sau inoxul. In schimb, se recomanda sa folosim o laveta fina sau un burete de vase inmuiat intr-o combinatie de apa si detergent de vase. Curatarea se va face prin miscari circulare, iar dupa ce intreaga suprafata este curata, este indicat sa o mai stergem o data cu o laveta uscata sau cu servetele de hartie, pentru a nu ramane pete pe hota.

Indiferent de metoda prin care cureti hota, este important sa te ocupi de igienizarea acesteia cel putin o data pe luna, iar in cazul in care gatesti foarte des, va trebui sa cureti filtrele cel putin saptamanal. Chiar daca simpla, aceasta operatiune nu trebuie trecuta cu vederea pentru ca doar asa vei putea sa mentii aerul curat in intreaga casa si vei putea sa asiguri sanatatea ta si a celor dragi. Iti dorim spor la curatat si la gatit!       

Sursa foto: Freepik