Publicat la data de: 08/11/2020, 11:27
Autor: Arctic
Te bucuri de performantele masinii de spalat rufele, dotate cu tehnologii de ultima generatie pentru a-ti lasa hainele curate si igienizate si a consuma eficient resursele de energie, detergent si apa, dar dupa aceea pui rufele la uscat in sufragerie sau in dormitor? Ar fi bine sa stii ca nu e un obicei tocmai sanatos, […]
Te bucuri de performantele masinii de spalat rufele, dotate cu tehnologii de ultima generatie pentru a-ti lasa hainele curate si igienizate si a consuma eficient resursele de energie, detergent si apa, dar dupa aceea pui rufele la uscat in sufragerie sau in dormitor? Ar fi bine sa stii ca nu e un obicei tocmai sanatos, pentru ca influenteaza umiditatatea din aer.
Mentinerea unui nivel optim al umiditatii in locuinta ta este esentiala pentru a avea un aer curat si sanatos. Prin urmare, ti-am pregatit un ghid despre ce este umiditatea din aer, la ce pericole te expui daca valorile sunt prea mari ori prea scazute si ce poti face concret pentru a regla nivelul umiditatii din casa ta.
Aerul din locuinta actioneaza ca un burete, el absorbind particule microscopice, substante volatile, monoxid de carbon, praf, alergeni, vapori de apa. Cantitatea acestora din urma determina umiditatea din aerul pe care il respiri. Ea este influentata de o serie de factori, cum ar fi:
Expertii de la Mayo Clinic si cei de la National Institutes of Health au demonstrat ca nivelul optim al umiditatii din locuinta ar trebui sa se incadreze intre 30% si 60%. Sunt trei aspecte esentiale de care este bine sa tii cont in acest sens:
Petrecem o buna perioada de timp in interior, iar aerul pe care il respiram ne influenteaza starea de sanatate. Unul dintre principalii factori care au un impact semnificativ asupra calitatii aerului pe care il respiram este umiditatea.
Potrivit Mayo Clinic, umiditatea excesiva poate afecta sanatatea, astfel:
Pe de alta parte, nici aerul prea uscat nu este benefic pentru sanatate. Iata care sunt principalele efecte pe care le poate avea asupra organismului:
Poti sa masori cu usurinta umiditatea din casa, folosind un higrometru sau umidometru. Insa exista cateva semne care iti pot indica faptul ca umiditatea din casa este prea mare sau scazuta. De exemplu, atunci cand umiditatea este crescuta, apar condensul pe ferestre, igrasia si mucegaiul, iar tavanul si peretii se deterioreaza. In schimb, electricitatea statica, deteriorarea tablourilor (se crapa vopseaua), disconfortul fizic (senzatia de gat uscat, de pilda), fisurile din mobilierul din lemn pot fi semne ca aerul este prea uscat.
Din fericire, exista numeroase solutii practice care te pot ajuta sa mentii un nivel optim de umiditate in casa. Iata care sunt cateva dintre acestea:
Impactul pe care umiditatea il are asupra sanatatii este considerabil, insa, daca tii cont de cateva reguli si recomandari, cum sunt si cele de mai sus, ca sa o mentii la un nivel optim, aerul din locuinta ta va fi mai curat, iar riscul disconfortului fizic ori al aparitiei infectiilor respiratorii va fi scazut. In plus, confortul din casa este sporit si vei respira un aer mai sanatos.
Sursa foto: Shutterstock