Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum ingrijesti o gradina cu flori: reguli si sfaturi utile

Autor: Arctic

Data publicarii: August 13, 2019

Data modificarii: June 9, 2022

Daca ti-ai propus sa iti amenajezi o gradina, atunci probabil stii deja ca va trebui sa ii dedici timp si multa munca de intretinere. Cu toate astea, rezultatul va fi unul pe masura asteptarilor. Pana la urma nu e nimic mai frumos decat zilele in care te intorci acasa si te relaxezi pe un sezlong, langa flori sau ca vacantele in care iti inviti prietenii la un barbecue.

In materialul de mai jos iti prezentam cateva reguli si sfaturi utile, care te-ar putea ajuta in amenajarea gradinii, de la florile care sunt cele mai potrivite pentru solul de gradina si pana la criteriile de amenajare.

Flori pe care le poti planta vara

 

In primul rand, trebuie sa tii cont de modul in care se planteaza fiecare dintre ele. Fie ca ai nevoie de seminte, de rasaduri sau de bulbi, trebuie sa stii ce ai de facut pentru a te bucura de o gradina plina de culoare. Spre exemplu, este bine sa stii ca semintele de flori nu se planteaza niciodata direct afara, ele trebuie puse mai intai in rasadnite si intr-un amestec special de pamant, nu cel de la tine din gradina.

Printre florile pe care le poti planta vara se numara si: 

●     Margarete 

Margaretele aduc o pata de culoare in orice gradina si sunt si usor de intretinut. In cazul lor trebuie sa ai grija sa le plantezi in pamant cu PH neutru. Margaretele se usuca toamna, insa inverzesc din nou primavara. De asemenea, ar trebui sa folosesti un insecticid bun pentru ca, de obicei, sunt tinta multor insecte.

●     Craite

Daca alegi sa plantezi si craite, e bine sa stii ca acestea se inteleg bine cu aproape toate florile de gradina, deci poti sa le cultivi fara restrictii. Singurele conditii de care trebuie sa tii seama: pamantul sa fie foarte bine drenat, iar distanta dintre ele sa nu fie mai mica de 15 cm pentru ca pot cadea prada unor boli ale plantelor, care au la baza umezeala si care se dezvolta mai ales cand craitele sunt una langa alta.

●     Petunii

Petuniile iti vor incanta privirea si nici ele nu sunt greu de intretinut, deci ar putea fi o alegere buna pentru gradina ta. In cazul lor ar fi bine sa stii ca iubesc apa si soarele, deci isi vor dori pamant bine drenat si locuri in care sa nu stea in umbra altor plante sau arbusti.

Flori pe care le poti planta toamna

gradina-cu-flori

Daca vrei sa ai gradina inflorita tot timpul anului, atunci ar fi bine sa plantezi si toamna cateva flori.

●     Lalele

Lalelele se planteaza toamna, in intervalul septembrie-octombrie, pentru a nu exista riscul ca solul sa fie inghetat. Bulbii se planteaza cam la 10 cm adancime si vor trebui asezati cu discul in jos. In ceea ce priveste zona, lalelelor le merge bine atat in cele luminate, cat si la umbra, deci nu exista restrictii speciale.

●     Narcise

Narcisele sunt foarte rezistente la ger si apar incepand cu luna martie. Uneori pot inflori chiar pana in mai, insa cu conditia ca temperatura sa fie optima. Bulbii lor nu iubesc umezeala si umbra, prin urmare ar fi cel mai bine sa ii plantezi in zone insorite sau doar partial umbrite.

●     Zambile

Zambilele se planteaza la adancimi de 10 cm, iar distanta dintre ele ar trebui sa fie egala. Bulbii se asaza cu discul in jos. Le poti planta oriunde iti place, nu sunt pretentioase si accepta vecinatatea tuturor plantelor din gradina.

●     Irisi

Bulbii de iris se planteaza la 15 cm in sol si trebuie tratati, in prealabil, cu un fungicid bun pentru ca tind sa dezvolte diverse boli. Distanta dintre bulbi ar trebui sa fie de aproximativ 30 de cm.

Flori de primavara

 

Primavara e anotimpul cel mai bun pentru a planta flori in gradina si mai jos ti le prezentam pe cele mai importante:

●     Dalii

Daliile se planteaza in luna mai. De obicei au nevoie de pamant drenat si de spatii insorite, deci ideal ar fi sa nu alegi colturile gradinii sau zonele de sub arbusti. E bine sa ai grija sa le plantezi la mare distanta una de alta (cam la 40 de cm) si sa adaugi in groapa in care pui bulbul si putina mranita.

●     Flori de piatra

Florile de piatra nu sunt deloc pretentioase si rezista si in conditii extreme. Le poti cultiva prin seminte, pe care va trebui sa le arunci in sol incepand cu aprilie sau mai. De mentionat este faptul ca nu trebuie sa le ingropi pentru ca, in cazul lor, aerul le ajuta sa incolteasca mai repede.

●     Ghiocei

Ghioceii trebuie sa fie saditi la 15 cm adancime, in pamant bine fertilizat. Nu sunt flori pretentioase, deci nu necesita niciun fel de ingrijire speciala din partea ta. Dupa ce constati ca florile lor s-au ofilit poti sa ii transplantezi si in alte locuri din gradina. In general se planteaza primavara, dar asta nu exclude restul anului (cu exceptia iernii, cand pamantul e inghetat).

Reguli de amenajare a gradinii

 

In cele ce urmeaza iti prezentam si cateva reguli de care poti sa tii cont atunci cand iti amenajezi gradina. Sunt, de fapt, intrebari care te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii.

  • Care e bugetul tau? Rasadurile, elementele decorative, suportii din lemn, fungicidele pot veni la pachet cu unele costuri. De aceea e foarte important ca, inainte sa incepi amenajarea gradinii, sa faci o lista cu tot ce iti trebuie si sa estimezi corect costurile;
  • Ce materiale iti doresti sa folosesti la amenajarea gradinii? Lemnul, gresia, marmura sau piatra au si ele costuri diferite. De asemenea, nu toate florile se potrivesc cu gresia si nu toate plantele adora sa stea printre straturi de marmura. E important, de asemenea, ca materialul ales sa fie rezistent.
  • Cum vei uda gradina? Vei avea nevoie de un sistem de irigatie sau planuiesti sa uzi totul manual?
  • De ce tip de teren vei avea nevoie? Unele plante, dupa cum am mentionat mai sus, prefera solul bine drenat, altele nu. De asemenea, e foarte important sa stii daca va trebui sa investesti in fertilizarea acestuia, in cazul in care solul de langa casa ta nu e dintre cele mai prietenoase cu plantele.

O gradina poate deveni locul in care iti petreci timpul liber si zona preferata de joaca a copiilor tai, asa ca nu ai niciun motiv sa mai amani sa iti transformi spatiul nefolosit de langa casa intr-un mic colt de rai. Succes!

Foto: Shutterstock