Atunci cand te gandesti la o mancare sanatoasa, cel mai probabil, pizza nu va fi primul preparat pe lista. Totusi, daca faci mici ajustari si stii cum sa alegi ingredientele pentru topping, poti pregati acasa numeroase retete de pizza sanatoasa si extrem de gustoasa, pe placul tuturor.
Afla, in cele ce urmeaza, care sunt trucurile pentru a prepara un blat de pizza sanatos, ce ingrediente sa folosesti, dar si cateva retete care sa te inspire in bucatarie.
Trucuri si secrete pentru blatul si ingredientele alese
Pizza este preferata oricui, mai ales ca este usor de preparat si poti folosi tot felul de ingrediente. Insa, daca preferi o alternativa mai sanatoasa, iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor:
- Opteaza pentru pizza cu blat subtire, care sa contina mai putini carbohidrati; iar pentru a avea siguranta ca blatul ramane pufos in interior si putin crocant la exterior, poti folosi un cuptor electric cu functie de pizza, care te va ajuta sa pregatesti fara efort orice tip de pizza;
- Foloseste faina integrala in locul celei clasice, deoarece acest tip de faina este cel mai bogat in substante nutritive si are un continut ridicat de vitamine, fibre si minerale;
- O alta optiune pentru blatul de pizza este sa folosesti legume: conopida, spanacul, cartoful dulce, vanata sau zucchini sunt doar cateva dintre variantele pe care le ai la indemana;
- Foloseste cat mai multe legume pentru topping si nu ezita sa experimentezi cu tot felul de ingrediente pe care nu le-ai mai incercat pana acum: anghinarea, sparanghelul sau broccoli se potrivesc de minune pe blatul de pizza;
- Alege un tip de branza cu mai putine grasimi, precum mozzarella sau ricotta;
- Opteaza pentru carne de pui sau curcan in locul carnatilor ori al feliilor de bacon sau de sunca;
- Nu ezita sa folosesti cat mai mult sos de rosii, care este extrem de gustos, fiind o baza perfecta pentru o pizza sanatoasa, in locul celor cu sos alb sau cu mai multe tipuri de branzeturi;
- Alege o garnitura sanatoasa, daca iti place sa rontai ceva atunci cand savurezi o felie de pizza; poate fi vorba de cateva betisoare de telina apio, morcov sau castravete;
- Schimba ketchup-ul cu un sos de rosii pregatit in casa sau chiar cu un sos pe baza de iaurt si usturoi sau cu diferite verdeturi.
Orice pizza poate fi transformata rapid intr-o alternativa mai sanatoasa, daca tii cont de trucurile de mai sus. Iar partea buna este ca vei obtine de fiecare data o pizza extrem de gustoasa, dar cu mai multi nutrienti si vitamine. Pe langa retetele pe care le incerci, tine cont ca trebuie sa ai la indemana si un cuptor electric de incredere, care sa iti usureze munca si sa iti asigure rezultatele dorite. Alege un cuptor electric care sa distribuie uniform aerul, astfel incat blatul si toppingul sa fie gatite la temperatura optima.
Retete de pizza de casa
In continuare, iata cateva retete de pizza pe care le poti face acasa:
Reteta pizza cu legume
Ingrediente pentru blat:
- 360 g faina integrala
- 200 ml apa calduta
- 6 g drojdie uscata
- 1 lingurita zahar
- 4 linguri ulei de masline
- 1 lingura oregano uscat
- sare
Ingrediente pentru topping:
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras galben
- 5 ciuperci
- 1 ceapa rosie mica
- 3 linguri sos de rosii
- cateva frunze de busuioc proaspat
Mod de preparare:
Incepe prin a pune putina apa calduta intr-un bol, impreuna cu drojdia si zaharul. Amesteca si asteapta cateva minute, pentru a se activa drojdia. Intr-un bol incapator, adauga faina si drojdia activata. Presara oregano uscat, trei linguri de ulei de masline si sare si amesteca, incorporand, treptat, restul de apa. Framanta pana cand obtii un aluat de pizza omogen si elastic. Lasa aluatul la dospit, intr-un bol uns cu ulei de masline, timp de una sau doua ore, pana cand isi dubleaza volumul.
Intre timp, spala, curata si toaca legumele pe care le vei folosi pentru topping. Imparte aluatul in doua parti si intinde-le folosind sucitorul. Pune sosul de rosii deasupra, apoi legumele si cateva frunze de busuioc. Introdu pizza in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, timp de aproximativ 30 de minute, sau foloseste functia speciala de gatire pentru pizza a cuptorului electric. Cand pizza este gata, mai presara deasupra cateva frunze de busuioc proaspat si savureaza.
Citeste si Cum prepari un blat de pizza reusit la tine acasa. Sfaturi si trucuri utile
Reteta pizza cu blat de conopida
Ingrediente pentru blat:
- 650 g conopida
- 100 g branza de capra
- 1 ou
- 1 lingurita busuioc uscat
- 1 lingurita oregano uscat
- sare si piper, dupa gust
Ingrediente pentru topping:
- 150 g mozzarella
- 4 ciuperci proaspete
- ½ piept de pui fiert
- 6 rosii cherry, taiate felii
- cateva frunze de rucola
- ½ lingurita oregano uscat
- ½ lingurita busuioc uscat
- sare
Mod de preparare:
Pune bucatelele de conopida intr-un robot de bucatarie si marunteste-le bine. Apoi, pune conopida intr-un vas cu apa fierbinte si las-o sa fiarba la foc mediu, pentru aproximativ 10 minute. Strecoara conopida intr-un vas, pana cand elimini cat mai bine apa in exces. Amesteca, apoi, conopida fiarta cu oul, branza de capra, sarea, piperul, busuiocul si oregano uscat. Incorporeaza bine ingredientele. Transfera blatul de conopida pentru pizza intr-o tava si preseaza cu mainile, pana cand obtii un blat subtire. Introdu blatul de conopida in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 40 de minute.
Odata ce blatul de pizza este copt, este momentul sa adaugi toppingurile. Toarna sosul de rosii, adauga mozzarella, apoi pieptul de pui fiert si taiat cubulete, ciupercile proaspete feliate, rosiile cherry, oregano, busuioc si putina sare. Introdu pizza in cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru aproximativ 10 minute. Cand pizza e gata, adauga frunzele de rucola si savureaza.
Pizza de casa este intotdeauna o alegere buna, atunci cand vrei sa pregatesti o mancare rapida si gustoasa pentru intreaga familie. Iar daca tii cont de trucurile de mai sus, poti pregati tot felul de retete de pizza sanatoasa. Spor la gatit!
Sursa foto: Shutterstock