Masina de spalat vase este cea care ne scuteste de ore intregi pe care le-am pierde in bucatarie la sfarsitul fiecarei cine copioase, dar acest privilegiu nu vine fara obligatii. Pentru a obtine mereu farfurii, cani, pahare sau tacamuri curate este nevoie ca aparatul sa fie mentinut intr-o stare buna de functionare. Eficienta si durabilitatea unei masini de spalat vase depind in mod direct nu doar de modul in care o folosim, ci si de modul in care o curatam.
Cand stii ca e timpul pentru curatare?
Ar putea parea amuzant faptul ca tocmai un aparat care indeparteaza petele si murdaria are nevoie de curatare. Chiar si asa, grasimea si resturile alimentare acumulate pe fiecare dintre vasele spalate de-a lungul timpului pun probleme serioase unui agregat conceput sa functioneze in regim intens. Daca aparitia bacteriilor din interior nu este atat de evidenta, pe masura ce vei neglija igiena unei masini de spalat vase, mirosul neplacut te va atentiona ca lucrurile nu stau deloc asa cum trebuie. In cazuri extreme, te-ai putea confrunta cu defectiuni si chiar cu piese ruginite. In final, amanarea unei operatiuni ce nu iti solicita decat vreo cateva minute te poate aduce in situatia de a cheltui o suma mare de bani pentru o reparatie complexa.
Care sunt cele mai bune produse de igiena pentru masina de spalat vase
Producatorii tai preferati de detergenti pentru masinile de spalat au deja in oferta agenti de curatare pentru interiorul aparatului. Fie ca alegi produse sub forma de pudra, tablete sau geluri, este important sa nu lasi sa treaca mai mult de o luna intre curatari. De la colturile si balamalele masinii, pana la pompe, tevi si furtune, fiecare componenta trebuie degresata cu rabdare, pentru curatenie deplina. Mai mult, la fel ca in cazul altor electrocasnice, o masina de spalat vase dotata cu program de autocuratare te va ajuta sa termini treaba mult mai repede. In cazul in care nu ai la dispozitie, in casa, niciunul dintre produsele din comert, poti apela la alternativele home-made. O solutie preparata din apa, otet si bicarbonat de sodiu se va dovedi foarte utila pentru inmuierea resturilor de mancare, iar o spalare cu otet, o data la cateva zile, va avea efecte depline.
Ce etape trebuie sa urmezi pentru rezultate bune
Pe cat de dificila pare curatarea masinii de spalat, pe atat de simpla se va dovedi, daca respecti cateva reguli simple. Inainte de a incepe, insa, asigura-te ca ai deconectat masina de la reteaua de alimentare electrica. Ulterior, poti continua cu toti ceilalti pasi:
- Demonteaza bratele de pulverizare si filtrul de apa;
- Indeparteaza resturile solide inmagazinate in fiecare dintre componente, pe care apoi le vei spala foarte bine;
- Foloseste o solutie de curatare pentru a spala interiorul aparatului;
- Monteaza componentele la locul lor si porneste un ciclu de spalare cu durata normala;
- Sterge interiorul masinii de spalat vase si lasa usa deschisa pentru uscare rapida.
Cu o intretinere corespunzatoare a masinii de spalat vase, vei preintampina toate riscurile cauzate de catre depunerile de grasimi si chiar de catre cele de mucegai si de calcar. Nu in ultimul rand, un regim judicios de exploatare a aparatului, fara resturi mari de mancare aruncate neglijent, iti va usura fiecare curatare a masinii de spalat vase.
Credit foto: Shutterstock