Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum amenajezi inteligent o garsoniera. Solutii pentru spatiile mici

Autor: Arctic

Data publicarii: October 9, 2017

Data modificarii: June 9, 2022

Amenajeaza-ti garsoniera asa cum ar face-o un designer de interior, profitand la maximum de spatiu. E simplu si tine doar de perspectiva.

Fie ca te muti intr-o casa noua, sau renovezi vechea ta garsoniera, odata ce pui in practica aceste idei si sfaturi, vei descoperi ce inseamna confortul in adevaratul sens al cuvantului. Din acest ghid vei afla cum poti amenaja cu stil si cu un minim de efort un spatiu mic, pentru a trai pe picior mare.

1. Mobila recomandata in amenajarea inteligenta a unei garsoniere

a. Mobila modulara si multifunctionala in amenajarea unei garsoniere

b. Asezarea practica a mobilei intr-o garsoniera

c. Mobila transparenta si deschisa pentru o garsoniera

2. Electrocasnicele potrivite  in amenajarea inteligenta a unei garsoniere

a. Electrocasnicele incorporabile in amenajarea unei garsoniere

b. Electrocasnice compacte pentru spatii reduse

3. Secretele amenajarii inteligente a unei garsoniere

 

Mobila recomandata in amenajarea inteligenta a unei garsoniere

 

In ceea ce priveste mobilierul, poti opta pentru un stil minimalist, care nu ingreuneaza spatiul si care are drept principii de baza simplitatea si utilitatea. Nu te lasa ingradit de niste reguli de amenajare desuete si nici nu alege ansambluri de mobilier, care adesea cuprind si obiecte inutile si au si masuri standard.

Alege fiecare obiect in parte avand in minte dimensiunile camerei si nevoile tale reale. Achizitioneaza obiecte de mobilier care iti sunt cu adevarat utile si mergi pe modele simple, in linii drepte, care sa nu incarce vizual spatiul.

Mobila modulara si multifunctionala in amenajarea unei garsoniere

Mobila modulara si multifunctionala este, fara doar si poate, cea mai buna solutie pentru amenajarea unei garsoniere. In ultimii ani, tot mai multi designeri au inceput sa dezvolte mobilier pentru spatii mici si, desi populare la noi sunt doar canapeaua extensibila si paturile incorporate in perete, ai mai multe optiuni decat credeai.

Cea mai simpla, dar si costisitoare, varianta este sa apelezi la un atelier specializat in crearea mobilierului modular. Este un design modern, mai rar intalnit si tocmai de aceea are si un pret pe masura. Totusi, asta nu inseamna ca nu poti gasi si mobilier de serie multifunctional.

Paturile cu spatii de depozitare in lateral, scaunele cu loc de depozitare in interior, masutele de cafea care iti permit sa depozitezi taburetii in interiorul lor, scaunele care se pot aseza unele peste altele, dar si mesele rabatabile, perfecte pentru o bucatarie mica.

Mai jos poti vedea cateva modele de mobilier modular, pentru a-ti face o idee despre cat spatiu poti economisi cu ajutorul lui:

 

mobilier modular (2)
mobilier modular (4)
mobilier modular (1)
mobilier modular (3)

Asezarea practica a mobilei intr-o garsoniera

Cand vine vorba despre amenajarea unei garsoniere de 30 de mp, de exemplu, esti fortat sa devii creativ cu modul de asezare a mobilierului in casa. Daca in bucatarie si baie lucrurile sunt deja bine stabilite si oricum trebuie sa tii cont de locul in care sunt asezate chiuvetele, aragazul etc., in dormitor ai doar un spatiu limitat, care ar trebui sa-ti serveasca drept camera de dormit, de lucru (daca e cazul) dar si pentru musafiri. Tocmai de aceea asezarea mobilierului in aceasta camera se poate dovedi a fi o sarcina dificila. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens:

  • Deoarece patul ocupa cea mai mare suprafata, este indicat sa incepi cu asezarea acestuia. Incearca sa-l aranjezi intr-un mod care iti va asigura linistea si-ti va oferi intimitate atunci cand dormi. De asemenea, nu este recomandat sa il asezi intr-un unghi in care se poate observa de la usa garsonierei. De obicei, acesta este asezat intr-un colt al camerei. Poti alege fie un pat matrimonial, fie un pat incastrat in perete (desi aceasta varianta este mai greu de amenajat si mai rara la noi in tara), fie o canapea sau un divan care se transforma in pat si care are si sertare de depozitare.
  • Spatiul cel mai apropiat de intrare ar trebui transformat in loc pentru activitati/spatiu social. Acesta poate fi delimitat cu usurinta prin folosirea unui covor sau prin folosirea unei biblioteci sau a unui simplu corp cu rafturi, pentru a compartimenta garsoniera si pentru a delimita spatiul dintre cele doua zone ale ei.
  • Opteaza pentru un dressing care sa se intinda pe un perete intreg si care sa fie inalt pana in tavan, dar care sa fie de doar 10 – 15 cm adancime. In felul acesta ai spatiu de depozitare din plin, fara sa pierzi, insa, prea mult loc in camera. Aceasta idee te ajuta si sa conferi un aspect ingrijit, ordonat, de mare ajutor cand vorbim despre o locuinta de mici dimensiuni. Acelasi design de dressing poate fi util si in hol sau in balcon, pentru a avea parte de mai mult loc pentru depozitare.
  • Coltul camerei poate fi un loc grozav pentru a amenaja un loc de lucru sau studiu. O masa triunghiulara si corpuri de mobilier suspendate deasupra ocupa foarte putin spatiu si sunt foarte utile pentru carti, agende si alte obiecte utile pentru lucru.
  • Pentru a mai obtine spatiu de depozitare, poti opta pentru un dulap de colt. Asadar, in colturile din stanga si din dreapta patului poti avea un dulap de haine, respectiv un loc de lucru.

Pentru bucatarie, o masa pliabila sau rabatabila este in mod cert cea mai practica solutie. Poti, de asemenea, sa amenajezi o masa, largind glaful de la fereastra. In felul acesta ai si o priveliste interesanta cand iei micul dejun.

Mobila din bucatarie ar trebui sa-ti ofere cat mai mult spatiu de depozitare, asa ca este de preferat ca dulapurile sa fie cat mai inalte, pana in tavan. Renunta la picuratorul de vase de pe blat, alege o chiuveta rotunda si pune vasele la uscat direct in dulap, in acel suport special, care este prevazut si cu tava pentru a strange apa. Profita si de spatiul de deasupra frigiderului, care adesea ramane gol, si asaza acolo un dulap suspendat.  

In cazul in care inaltimea iti permite, poti construi chiar un loft unde se poate dormi, pentru ca parte de jos sa serveasca altor activitati.

Iata si cateva idei pentru alegerea mobilierului de garsoniera:

 

Asezarea mobilierului (3)
Asezarea mobilierului (4)
Asezarea mobilierului (2)
Asezarea mobilierului (1)

Mobila transparenta si deschisa pentru o garsoniera

 Designerii de interior subliniaza ca in alegerea mobilierului pentru o locuinta mica este vital sa alegi culori deschise. Mobilierul de culoare alba, scaunele transparente si obiecte de decor- covor, draperie- in culori pastelate, vor mari vizual spatiul. Stai departe, in schimb, de mobila inchisa la culoare.

Electrocasnicele potrivite in amenajarea inteligenta a unei garsoniere

 

Electrocasnicele nu pot lipsi dintr-o locuinta moderna. Ele fac parte din viata noastra si cu greu ne-am putea imagina intoarcerea la o viata fara ele. Cand vine vorba despre integrarea lor in bucataria unei garsoniere, spatiul este cel care dicteaza.

Electrocasnicele incorporabile in amenajarea unei garsoniere

Pentru a economisi spatiu, dar si pentru a conferi un aspect ordonat, ce are puterea de a mari vizual incaperea, alegerea evidenta o reprezinta modele de electrocasnice incorporabile. Multe garsoniere moderne au bucatarii open-space, astfel incat spatiul se mareste considerabil. Indiferent, insa, de cat de mult loc dispui, este de preferat sa optezi pentru o bucatarie cu electrocasnice incorporabile, care ofera uniformitate intregului spatiu si confera designului un aspect modern.

Poti alege un frigider incorporabil, o plita si un cuptor incorporabile sau un cuptor cu microunde incastrat intr-unul din rafturile superioare si vei dispune de spatiu extra pentru a te putea desfasura in voie cand gatesti.

Masina de spalat rufe o poti monta fie in bucatarie, daca spatiul iti permite acest lucru, fie in baie sau in holul dintre baie si dormitor. Masinile de spalat rufe cu incarcare verticala sunt de obicei de dimensiuni mai mici, asa ca ar putea fi o optiune mai buna pentru o garsoniera.

electrocasnice (2)
electrocasnice (1)
electrocasnice (3)
electrocasnice (4)

Electrocasnice compacte pentru spatii reduse

Poti alege, totodata, si modele compacte, mai mici ca dimensiuni si care nu reduc din suprafata utila si se incadreaza cu usurinta in peisajul intregii garsoniere. Desigur, uneori modelele compacte nu au aceleasi functii, insa trebuie sa analizezi cu atentie daca respectivele optiuni sunt importante cu adevarat pentru tine.

 

Secretele amenajarii inteligente a unei garsoniere

In amenajarea unei garsoniere, dincolo de mobilier si electrocasnice, este vital sa tii cont si de cateva principii simple, dar de efect, si care te ajuta sa maresti vizual spatiul. Iata cateva secrete de care tin cont designerii de interior cand amenajeaza spatii mici:  

Culori deschise pentru amenajarea inteligenta a unei garsoniere

Nu subestima puterea culorilor in decorul casei. Ele pot face o mica garsoniera sa para mai mare ca un apartament de trei camere. Culorile deschise sunt cele mai bune prietene ale spatiilor mici, incepand de la podele si ajungand pana la obiectele de decor.

Poti opta pentru clasicul alb sau bej, dar exista si alte nuante sau culori mai vesele pe care poti merge pentru un efect deosebit. De exemplu, rozul foarte deschis sau nuantele de galben au darul sa lumineze spatiul si sa-l invioreze. Alte culori pe care le poti alege sunt nuantele de bleu deschis/ turcoaz, verde praz sau culoarea lavandei.

Totodata, pentru podele, este indicat sa alegi un covor uni, care sa nu aiba un pattern foarte marunt. Acelasi lucru este valabil si pentru tapiteriile canapelei si fotoliilor (daca exista), cat si pentru draperii.

Compartimentarea eficienta a spatiului in amenajarea inteligenta a garsonierei

Poti compartimenta spatiul cu ajutorul unui bar inalt amplasat intre zona de lucru si cea de dormit sau prin utilizarea unui corp de mobilier cu rafturi. La fel de bine functioneaza si un paravan decorativ cu un model interesant si e o idee de luat in calcul.

Folosirea oglinzilor in amenajarea inteligenta a garsonierei

Oglinzile deschid spatiul si creeaza iluzia unei suprafete mai generoase, daca sunt folosite intr-un mod ingenios. Incearca sa pozitionezi oglinzile in fata unei surse de lumina, fie ea naturala sau artificiala, astfel incat reflexia acesteia sa lumineze intreaga camera. Monteaza oglinzi pe usile dressingului sau pe intreaga inaltime a peretelui, pentru a dubla vizual suprafata garsonierei.

Rolul luminilor in amenajarea inteligenta a garsonierei

Lumina are un rol foarte important in amenajarea inteligenta a unei garsoniere. Nu acoperi sursa principala de lumina cu draperii grele si opace, in schimb, opteaza pentru perdele usoare, uni si in tonuri deschise. Amplaseaza spoturi luminoase de-a lungul intregului tavan si foloseste si lumini accent pentru diverse colturi ale camerei.

Usi glisante si pereti de sticla in amenajarea inteligenta a garsonierei

Prin folosirea peretilor de sticla pentru compartimentarea garsonierei vei obtine un efect de marire a intregii suprafete. Poti opta si pentru delimitarea zonelor, in cazul in care dispui de o bucatarie open-space.

Pentru bucatariile foarte mici, foloseste o usa glisanta, din lemn sau din sticla, care va ocupa mult mai putin spatiu si-ti va da mai multe posibilitati in ceea ce priveste amenajarea, pentru ca nu vei mai fi ingradit de directia in care se dechide usa. Foloseste acest truc si la baie, sau la balcon (in acest caz poti folosi usi glisante din termopan) si suprafata utila a garsonierei tale se va mari considerabil.

 

 

 

Rolul balconului pentru o garsoniera

Daca dispui de un balcon generos, il poti folosi pentru a mari spatiul. Poti alege sa muti bucataria pe balcon, sau poti crea un spatiu destinat activitatilor de zi, precum cititul sau lucratul la computer. Foloseste o masa care se poate rabata, impreuna cu tabureti care dispun de spatiu de depozitare in interior.

Daca spargi peretele ce da in balcon, poti crea un loc de luat masa chiar pe acest loc. Pastreaza o parte din perete pentru a delimita spatiile si pentru a-l transforma in spatiu destinat lucrului sau mesei.

Aceste sfaturi sunt singurele de care ai nevoie pentru a decora in mod practic, dar si modern si estetic o garsoniera. Daca tii cont de ele, cu siguranta vei descoperi noi dimensiuni ale locuintei tale si vei observa ca si un spatiu mic iti poate oferi nenumarate posibilitati de amenajare.