Toti bucatarii profesionisti, cofetarii si patiserii ofera acelasi sfat in materie de copt preparate dulci si sarate. Pentru cele mai bune mancaruri gatite la cuptor ai nevoie de ingrediente de calitate, dar si de forme de copt potrivite. De la deserturi mici la prajituri uriase, de la tarte la friptura, iata mai jos cateva sfaturi de achizitie si intretinere a tavilor de copt.
Tipuri de tavi de copt in functie de materiale
Vei gasi pe piata tavi de copt din materiale dintre cele mai diverse, de la otel si fonta la sticla si silicon. Fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje si nu se poate folosi la orice tip de prajitura ori friptura. Tavile se aleg in functie de preparatele pe care le gatesti si de rezultatul pe care doresti sa il obtii: un desert crocant sau o prajitura moale cu model, pe care trebuie sa o desfaci usor din forma? Un quiche cu blat crocant sau o friptura extrem de frageda? De asemenea, ia in considerare cat de frecvent le vei folosi. Investitia intr-o tava scumpa, care sa aiba o durata mare de viata, merita daca o folosesti frecvent. Ai mai jos avantajele si dezavantajele principalelor materiale din care sunt realizate tavile de copt.
Tavi de copt din silicon
Aceste forme de copt sunt ideale pentru prajituri mici, precum briose dulci si sarate si mini-cheesecake, dar vei gasi in magazine si tavi pentru checuri si chiar foi pentru copt biscuiti. Tavile din silicon au ca avantaj faptul ca permit desprinderea rapida si usoara a preparatelor fara sa folosesti grasime pentru a le unge. In al doilea rand, vei gasi astfel de tavi cu forme diverse, deci poti prepara mancaruri amuzante pentru cei mici. Nu in ultimul rand, se curata rapid la masina de spalat vase. Nu taia preparatul direct in tava, pentru a nu o deteriora. Pretul formelor de copt din silicon este unul accesibil.
Tavi de copt din inox cu suprafata antiaderenta
Ca si in cazul tavilor din silicon, cele din inox cu suprafata antiaderenta permit desprinderea usoara a deserturilor. Poti prepara in ele blaturi de tort, pandispan, cheesecake, prajituri cu fructe, alegerile sunt numeroase. Deserturile devin aurii si arata foarte bine. Desi se pot spala in masina de vase, este recomandat sa le cureti manual. Foloseste un detergent bland si un burete moale pentru a nu deteriora stratul antiadeziv, care poate contine acid perfluorooctanoic (PFOa), o substanta folosita la fabricarea teflonului, cunoscuta ca fiind cancerigena si perturbatoare endocrina. Sensibila la socuri si zgarieturi, este recomandat sa nu tai preparatul direct in tava. De la forme clasice la cele inedite, vei gasi aceste tavi la toate preturile in magazine.
Tavi de copt din sticla
Acestea sunt potrivite pentru mancaruri dulci si sarate pe care le servesti in tava in care au fost gatite. Poti coace in ele preparate sarate, precum o placinta cu sunca si branza, lasagna cu spanac sau un tort de ciocolata. De asemenea, le poti folosi pentru prajituri care au nevoie sa stea mai multe ore la frigider, precum tiramisu. Fiind transparente, permit monitorizarea atenta a gatitului. Iar, dupa ce ai golit tava, o bagi in masina de spalat vase, pentru o curatare rapida. Tavile de copt din sticla sunt sensibile la socuri termice si se folosesc mai degraba pentru prajituri clasice, patrate, dreptunghiulare, rotunde, formele fiind reduse ca optiuni. Au preturi relativ accesibile.
Tavi de copt din ceramica
Formele din ceramica sau portelan permit gatirea lenta, dar caramelizarea este mai greu de realizat. Principalul lor avantaj este cel estetic, sunt foarte potrivite pentru preparate care se servesc la masa direct din tava, similar celor din sticla prezentate mai sus. Multe modele sunt compatibile cu cuptorul clasic de aragaz, cel cu microunde, congelatorul si masina de spalat vase. Checuri, mancaruri gratinate, friptura, crema de zahar ars, aceste tavi sunt foarte versatile. Sensibile la socuri, trebuie sa fie manipulate cu grija, evitand variatiile mari de temperatura. Nu in ultimul rand, tavile de copt din ceramica sunt relativ accesibile ca pret, iar formele lor sunt mai degraba clasice.
Tavi de copt din fonta
Exista pe piata forme de copt din fonta, pentru deserturi precum checul bundt/guguluf sau prajitura cu iaurt. Fonta permite obtinerea unei prajituri care este moale la interior si crocanta la exterior. Insa, este necesara ungerea lor cu grasime si pudrarea cu faina pentru ca desertul sa se desprinda usor de forma. De cealalta parte, tavile de fonta pentru friptura permit coacerea lenta, pentru obtinerea unui preparat fraged. Orice vei alege, vei obtine un fel de mancare copt uniform. Tavile din fonta nu se curata in masina de spalat vase, ci doar manual, cu apa fierbinte si foarte putin detergent, doar daca este necesar, fara bureti abrazivi. Tavile din fonta sunt scumpe, dar, avand in vedere ca au o durata mare de viata, merita investitia, cu conditia sa le folosesti frecvent.
Tavi de copt din fier non aderent
Ideala pentru un blat caramelizat si crocant, tava de copt din fier se foloseste la prepararea prajiturilor dupa ce a fost unsa cu grasime si tapetata cu faina. Lipsita de produse chimice toxice, tava din fier este un produs care te poate tine toata viata cu conditia sa stii sa o intretii. Tava din fier se spala doar manual, doar cu apa calda, iar apoi, dupa uscare, se recomanda ungerea ei cu ulei, pentru a preveni ruginirea. Tavile de copt din fier se gasesc in forme diverse si, desi sunt mai scumpe, isi recupereaza valoarea in timp.
Formele de copt din otel inoxidabil cu fund detasabil
Aceste tavi au pereti formati din inele reglabile si margini mai ascutite. In functie de forma peretilor, mai inalta sau mai joasa, neteda sau valurita, le poti folosi pentru a pregati torturi, tiramisu, tarte dulci sau sarate. Le poti folosi unse sau nu, in functie de tipul de blat – cel din aluat fraged are, de exemplu, foarte mult unt inauntru – sau captusite cu foaie de copt. In general, aceste tavi se pot spala la masina. Pretul tavilor cu fund detasabil este unul accesibil.
Forme din aluminiu anodizat
Anodizarea este o tehnica de acoperire a suprafetelor pieselor din aluminiu, cu scopul de a le proteja de coroziune. Sunt ideale pentru pandispan, chec, cozonac, prajituri cu branza si deserturi congelate. Aceste forme trebuie sa fie unse cu grasime si pudrate cu faina pentru ca desprinderea prajiturilor sa se faca usor. Se spala manual si se usuca imediat dupa curatare. Pretul acestui tip de tava de copt este relativ accesibil.
Cum alegi dimensiunile tavilor de copt
Atunci cand alegi o tava de copt trebuie sa tii cont de numarul de persoane care vor consuma preparatul respectiv, dar si de dimensiunea cuptorului tau. In general, formele rotunde cu un diametru de 22 cm sunt potrivite pentru patru persoane, cele de 24 cm si de 28 cm fiind concepute pentru 6, respectiv 8 persoane. Formele patrate cu latura de 20, 22 si 25 cm sunt echivalente cu cele rotunde cu diametrul de 22 cm, 25 cm, respectiv 28 cm. Atunci cand coci un preparat, asigura-te ca ai o distanta de minimum 5 centimetri intre peretii cuptorului si tava, pentru a permite aerului sa circule.
Daca esti incepator in ale coptului sau vrei sa te perfectionezi in bucatarie, sfaturile de mai sus te vor ajuta sa obtii preparate dulci si sarate gatite la perfectie si aspectuoase.
Sursa foto: Shutterstock