Cum alegi cele mai bune vase termorezistente

Publicat la data de: 10/20/2021, 11:40

Autor: Arctic

Cum alegi cele mai bune vase termorezistente
Cum alegi cele mai bune vase termorezistente
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2021/11/vase-termorezistente.jpg
November 9, 2021
Arctic

Gustul si aspectul mancarii joaca un rol important atat pentru cei care au ca pasiune gatitul, cat si pentru bucatarii profesionisti sau amatori. Pentru ca mancarea sa fie mereu gustoasa, hranitoare si gata rapid, avem nevoie nu doar de ingredientele potrivite, ci si de vase, ustensile, un aragaz pentru a le pregati si de un […]

Gustul si aspectul mancarii joaca un rol important atat pentru cei care au ca pasiune gatitul, cat si pentru bucatarii profesionisti sau amatori. Pentru ca mancarea sa fie mereu gustoasa, hranitoare si gata rapid, avem nevoie nu doar de ingredientele potrivite, ci si de vase, ustensile, un aragaz pentru a le pregati si de un frigider de cea mai buna calitate, in care sa le pastram.

Vasele termorezistente sunt populare de foarte multi ani, datorita calitatilor si numeroaselor utilitati pe care le ofera. Necesare in orice bucatarie, profesionala sau casnica, usor de folosit fie in cuptor, fie pentru a pastra mancarea in frigider, vasele termorezistente isi datoreaza popularitatea multiplelor moduri in care pot fi folosite, formelor diferite si calitatilor care le fac indispensabile pentru prepararea unui numar mare de feluri de mancare.

Cum se folosesc vasele termorezistente

Un set de vase termorezistente este necesar in orice bucatarie, alaturi de ustensile, oale, tigai universale si grill-uri, pentru a te bucura de preparate delicioase, pregatite fara mari batai de cap.

In vasele termorezistente poti pregati feluri de mancare la cuptor, la temperaturi mari, fara a deteriora vasul, si poti pastra mancarea in frigider, fara ca aceasta sa isi modifice gustul sau ca vasul sa se strice.

Poti pregati sau reincalzi orice fel de mancare la cuptor, intr-un vas termorezistent. Vasele termorezistente sunt compatibile cu orice tip de cuptor: electric, pe gaz sau halogen, cuptor incorporabil sau cu microunde. Dupa pregatirea sau incalzirea mancarii, cand aceasta s-a racit, o poti pastra in acelasi vas, la frigider.

Poti alege vasele termorezistente potrivite pentru nevoile tale dintr-o gama variata de forme si materiale. Sticla este considerata cel mai bun material atat pentru pastrarea mancarii, cat si pentru gatitul la cuptor. Este un material rezistent, care nu interactioneaza chimic cu alimentele si nu le modifica gustul, chiar si la temperaturi foarte mari.

Cel mai intalnit material din care sunt realizate vasele termorezistente este sticla borosilicata, un material durabil si rezistent, care nu se deterioreaza in urma socurilor, si suficient de gros pentru a rezista la temperaturi foarte inalte sau foarte joase. In acest tip de vase, caldura se distribuie uniform, iar materialul transparent te ajuta sa vezi in ce stadiu se afla prepararea. In plus, iti poti da seama rapid ce se afla in vasul respectiv atunci cand este pastrat la frigider. 

Ce feluri de mancare poti pregati in vasele termorezistente

Gustul unui fel de mancare delicios depinde in foarte mare masura de vasul in care este pregatit. Pe langa ingredientele bine alese si condimentele adaugate, materialul si forma vasului sunt esentiale pentru a obtine preparate gustoase.

Atunci cand alegi vase termorezistente, gandeste-te la cantitatea de mancare pe care o pregatesti in mod obisnuit, la tipul de preparate pe care le gatesti si la frecventa cu care le vei folosi.

In vasele termorezistente poti pregati lasagna, musaca, budinci, ardei umpluti, fripturi, garnituri, sosuri sau prajituri. Poti opta pentru vase termorezistente rotunde, ovale, patrate sau dreptunghiulare, de diferite dimensiuni, si poti alege chiar seturi de mai multe vase de diverse marimi.

Atunci cand alegi forma vasului, ia in considerare unde urmeaza sa il folosesti (cuptor clasic sau cu microunde) si pentru ce fel de mancare. De exemplu, pentru a pregati lasagna sau musaca, ai nevoie de un vas lung si inalt, de preferinta, dreptunghiular, pentru a avea suficient loc pentru toate straturile si ingredientele. Acelasi tip de vas termorezistent poate fi folosit si pentru a face tiramisu, pentru ca ofera spatiul necesar pentru a asambla ingredientele intr-o forma cu aspect estetic placut.

In general, poti cumpara vase termorezistente fie la bucata, la dimensiunea si forma pe care le doresti, sau in seturi de trei, cinci sau mai multe, de marimi diferite. Este bine sa stii ca un vas de dimensiuni mai mari, de aproximativ 3l, este potrivit pentru a pregati pana la sase portii de mancare, unul mediu este ideal pentru cuptorul cu microunde, avand in jur de 2l, iar vasele termorezistente mici, care au o capacitate in jur de 1l, sunt potrivite pentru a pastra mancarea in frigider sau pentru a pregati ori incalzi o singura portie de mancare. 

Cum alegi si pastrezi vasele termorezistente

Inainte de a cumpara vase termorezistente, verifica atent ca acestea sa fie stabile, sa aiba forma regulata, fara defectiuni de fabricatie, si sa nu existe goluri de aer pe suprafata materialului. In cazul defectiunilor din fabrica, vasele termorezistente pot fi schimbate, insa acestea nu au garantie pentru transport sau manipulare, fiind casante. Cu toate acestea, vasele termorezistente sunt extrem de rezistente si nu se sparg usor, chiar daca le scapam pe podea.

In cazul in care vasele sunt prevazute si cu capac, acesta trebuie sa se potriveasca si sa fie etans. Capacul este un accesoriu important, mai ales in cazul in care doresti sa pastrezi mancarea in frigider.

Temperaturile la care se pastreaza vasele termorezistente se incadreaza, de regula, intre 400 de grade Celsius si -30 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca poti congela alimente in acestea.

Vasele termorezistente pot fi spalate fara probleme in masina de spalat vase, temperatura ridicata si detergentul special fiind sigure pentru o curatare eficienta a acestora.

Pentru ca sticla sa nu se sparga, este recomandat sa nu faci trecerea brusca intre temperaturi extreme. De aceea, daca scoti vasul din frigider sau din congelator, nu il pune imediat la incalzit in cuptor, ci lasa-l cel putin o ora la temperatura camerei.

Pentru a pastra proprietatile si suprafata vaselor intacte, nu folosi bureti metalici sau detergenti abrazivi, care pot zgaria usor suprafata sticlei. Spala cu apa calduta si cu un detergent bland, care va curata resturile de grasime sau alimente, fara a deteriora sticla.

Vasele termorezistente sunt apreciate de bucatarii profesionisti si de pasionatii de gatit deopotriva, datorita versatilitatii si rezistentei acestora. Se pot folosi fara probleme la temperaturi extreme, in cuptor sau in congelator, iar felurile de mancare pregatite in acest tip de vase sunt delicioase si pline de savoare, sticla pastrand aromele si proprietatile ingredientelor intacte.

Sursa foto: Shutterstock